VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Turistens klagan och fascination

...
Nina Burton ger en rad självkarakteristiker i Flodernas bok. Ett äventyr genom livet, tiden och tre europeiska flöden. Hon är en "stor-frågare" och en "alternativ kartritare", utrustad med en "utforskargen" och tillhörig "encyklopedsläktet".

Tjajkovskij i Verbier 2009 - Med Bell, Maisky och Kissin

...
Joshua Bell, Mischa Maisky och Evgeny Kissin framför stycken av Tjajkovskij i en inspelning från Verbierfestivalen 2009.

Djurens strategier - Del 4: Att vara stor

...
Del 4 av 6. För 10 000 - 15 000 år sedan fanns det betydligt fler djurarter som byggde sin överlevnad på en massiv storlek. Idag finns bara fyra grupper: elefanter, noshörningar, bufflar och flodhästar.

Kärlek i naturen - Del 1

...
Del 1 av 4 i franskt vetenskapsprogram om kärlek i naturen. Alla arter på vår jord letar efter en partner och efter att ge liv - med andra ord kärlek. Följ i första avsnittet med till Australien på en spektakulär resa till de mest fascinerande kärlekshistorierna.

Anna Achmatova - Den ryska poesins drottning

...
Den ryska poeten Anna Achmatova (1889-1966) mötte stor framgång redan vid 25 års ålder. Men århundradets tragedier drabbade henne - svält, krig, revolution och sovjetregimens kulturförakt. Dessutom miste hon två män. Se hennes historia berättad av poeten Anatoly Naiman.

Uppdrag Mars - Finns det liv på den röda planeten?

...
I augusti 2012 landar NASA:s Curiosity Rover på Mars och förväntas då besvara den stora frågan om Mars - är det en lämplig miljö för liv? Horizon berättar om denna unika upptäcktsresa.

Bleak Old Shop of Stuff

...
Del 2 av 5. Butiksägaren Jedrington Secret-Pasts familj har fängslats av den ondskefulle advokat Skulkingworm för en skuld de inte visste att de hade. En julkomedi i Dickens anda.

Jerusalems historia - Del 1: Helighetens ursprung

...
Del 1 av 3. Författaren och historikern Simon Sebag Montefiore presenterar en serie i tre delar om en av världens äldsta städer - Jerusalem. I den första delen gräver Simon i det förflutna för att undersöka hur denna unika stad kom till och hur den fick sådan stor betydelse för de tre abrahamitiska religionerna: judendom, kristendom och islam.

Amerikas musikaliska mästare - Count Basie

...
Den amerikanske jazzpianisten Count Basie ledde sin berömda orkester i femtio år och hade ett stort inflytande över världens jazzmusik fram till sin död vid 80 års ålder 1984.

Beijing - imperiets huvudstad Del 2

...
Del 2 av 3. Brittisk-kinesisk-singaporiansk dokumentär från 2008 om Beijing, Kinas huvudstad, och en av de viktigaste städerna i världshistorien. Serien tar oss med på en resa genom Beijings och Kinas historia, och varje avsnitt tittar på en speciell aspekt som har format stadens historia. I det andra avsnittet studerar vi hur Beijing har varit platsen där Kina mött omvärlden, där man samarbetat och kolliderat. Beijing låg på gränsen mellan Kina och nomadstammarna från Centralasien och det var hit kristna missionärer först anlände.

Nyfiken på 2012 - Del 11: Magnus Sandelin och de svenska terroristerna

...
Del 11 av 28. Johan Lundberg intervjuar Magnus Sandelin om hans nya bok "Jihad: svenskarna i de islamistiska terrornätverken". Magnus Sandelin är journalist för press, radio och tv och författare till tre böcker om politisk extremism. I sin nya reportagebok har han intervjuat individer och kartlagt organisationer och idéer inom den våldsbejakande islamistiska miljön i Sverige.

Mörker över medielandskapet

GK Chesterton talar i kapitlet "The Ethics of Elfland" i boken Othodoxy (1908) om "de dödas demokrati". Detta i kontrast till "den arroganta oligarki" som han menar utövas av människor som bara råkar befinna sig här och nu.

Djurens strategier - Del 3: Klövar och horn

...
Del 3 av 6. Detta avsnitt i serien om djurens överlevnadsstrategier och anpassning till olika miljöer handlar om hovdjuren. Många av dem återfinns i Afrika där de omfattar allt från dvärgantiloper som inte är mycket större än en hare till elandantilopen som kan väga uppemot ett ton.

Blåsten av ett temperament

...
Sven Stolpe började som kritiker av borgerligheten men blev snart en av Sveriges få konservativa intellektuella. Medan andra författare attraherades av Mao och Ho Chi Minh trodde han på jungfru Maria.

Gotiska katedraler. Konsten att bygga stort

...
De gotiska katedralerna dominerade stadsbilden under nära tusen år. De höga katedralerna med sina tunna väggar och vackra glasfönster var stora nog att rymma en hel medeltida stads befolkning. Hur kunde dessa fantastiska byggnader uppföras utan moderna verktyg och modern teknik? Internationella experter som ingenjörer, arkitekter, konsthistoriker och datatekniker undersöker hur de byggdes och varför några av de högsta rasade samman medan andra står kvar än idag.

Stalins skapelse - Berija: Sovjetunionens mest hatade man

...
Varje diktator behöver en lakej som stöttar honom och sköter grovjobbet. Stalins underhuggare var Lavrentij Berija. Han kom att bli en av Sovjetunionens mäktigaste och mest fruktade män. Berija styrde säkerhetstjänsten och arbetslägren och kontrollerade medborgarnas liv. Genom intervjuer med hans kolleger, hans älskarinna och hans offer framträder en bild av en genial men hänsynslös ledare.

Pianisten David Fray i Verbier - Framför Schubert, Bach och Schumann

...
Konsert med pianisten David Fray som framför Schubert, Bach och Schumann på musikfestivalen i Verbier.

Mannen som visste att välja fel väg

...
Sven Hedin och Adolf Hitler skakar hand på omslaget till Axel Odelbergs Vi som beundrade varandra så mycket. Det är olympiska spel i Berlin 1936.

Den artificiella livmodern - Så gör man barn utan kroppskontakt

...
En konstgjord moderkaka, syntetiskt fostervatten. Dessa medicinska framsteg för att hjälpa för tidigt födda barn kan snart möjliggöra en helt konstgjord livmoder utanför kvinnans kropp. Hur skulle möjligheten att skapa barn helt på konstgjord väg fungera? Vad blir konsekvenserna?

Beijing - imperiets huvudstad - Del 1

...
Del 1 av 3. I det här avsnittet undersöker vi hur Beijings unika placering geografiskt och dess design, som skall efterlikna kosmos, har påverkat staden. Brittisk-kinesisk-singaporiansk dokumentär från 2008, 50 min.

Den nya döden

...
Under de senaste decennierna har en ny syn på döden slagit igenom, inte minst inom vården. Förändringen speglar en samhällsutveckling i riktning mot teknokrati och ekonomism.

Djurens strategier - Del 2: På marken eller i träden

...
Del 2 av 6. Mer om apornas liv och överlevnadsstrategier får vi lära oss i andra delen i denna serie. Både familjebildning och sätt att skaffa föda skiljer sig vida åt mellan olika primatgrupper i olika världsdelar.

Bygga ett berg - Om geologen Harold Wellman

...
I denna dokumentär från BBC Horizon presenteras historien om hur geologen Harold Wellman (1909-1999) förändrade vår syn på Jordens yta. 1927 utvandrade han till Nya Zeeland där han senare kom att arbeta för New Zealand Geological Survey.

Turistens klagan och fascination

...
Nina Burton ger en rad självkarakteristiker i Flodernas bok. Ett äventyr genom livet, tiden och tre europeiska flöden. Hon är en "stor-frågare" och en "alternativ kartritare", utrustad med en "utforskargen" och tillhörig "encyklopedsläktet".

Det antika Greklands hjältar - Del 2

...
Del 2 av 2 i BBC-serie om det antika Greklands hjältar. Homeros episka dikter om Odysseus färd hem från Troja har levt vidare i nära 3000 år. Odysséen är en underhållande och spännande berättelse men den berör även den ständiga frågan om meningen med livet.

Tack för rättelse Aftonbladet

...
Kulturchefen Åsa Linderborg ber Axess om ursäkt för felaktiga påståenden

Livet - en skandal!

...
I slutet av 1880-talet vistades August Strindberg i Danmark och kom då i kontakt med en ung lärare med författarambitioner, Gustav Wied. Denne skulle sedermera bli en av Danmarks mest temperamentsfulla samtidsskildrare.

Hanteringen av döda

...
Hur döden uppfattas säger mycket om det samhälle där vi lever. Dagens begravningsritualer vittnar såväl om voyeuristiska böjelser som om ångest för förfall och glömska.

Renässansen - Del 5: Slutet

...
Del 5 av 5. Sista delen i serien om renässansens konst fokuserar på renässansen som en international angelägenhet. Den italienska renässansen blandades ofta med lokala traditioner så att resultatet blev unika stilar i såväl Spanien och Frankrike som England och Tyskland.

Var kom vi ifrån?

...
I detta program undersöks ursprunget till livet på Jorden. Ingen vet exakt hur det första livet uppstod men kemisten John Sutherland är nära gåtans lösning. Fossiler kan berätta en del om människans utveckling på Jorden men det har visat sig att löss, som sugit blod i miljontals år, kan ge än mer ledtrådar med hjälp av DNA.

Normanderna - Del 4: Domedagsboken

...
Del 4 av 4. Medeltidshistorikern Dr Stephen Baxter avslöjar den dramatik som ligger bakom den första folkbokföringen som genomfördes i England av Vilhelm erövraren år 1086. Hans så kallade Domedagsbok var ett register över vem som ägde land och egendom i riket.

Kan vi ta oss ända till Mars?. Vetenskapens stora frågor

...
Kan människor överleva en resa till Mars och tillbaka, en resa som kan ta två till tre år? Resan innebär möten med dödliga meteoriter, förtvinade ben och muskler och skadliga nivåer av strålning. Forskare utvecklar nya sätt att hålla astronauter vid liv med hjälp av meteoritsäkra material, artificiell gravitation och träning. Men räcker det?

Djurens strategier - Del 1: Vingarnas kraft

...
Del 1 av 6. Det finns över 9 000 olika typer av fåglar på vår planet. De varierar oerhört mycket i storlek, form och färg, men en sak har de gemensamt. För 160 miljoner år sedan utvecklades deras främre extremiteter till vingar. De flesta fåglar använder dem till att flyga, men inte alla.

Ett hopp för diabetiker - Grisinsulin från avlägsen ö-grupp

...
Karen Skinner lider av svår typ 1-diabetes. Hennes kropp kan inte producera insulin men genom en unik xenotransplantation (transplantation från en art till en annan) kan hon kanske botas. Professor Bob Elliott har hittat de perfekta donatorerna: grisar från en avlägsen ögrupp i Antarktis.

Det antika Greklands hjältar: Del 1

...
Del 1 av 2 i BBC-serie om det antika Greklands hjältar. I det första avsnittet dramatiseras den hellenistiska berättelsen om hjälten Jason, som tillsammans med de tappra krigarna argonauterna gav sig ut för att hämta hem det gyllene skinnet. Om han återvände med skinnet skulle hans far, kung Aisos, återfå den makt han förlorat.

Framtiden - löfte eller hot? - Del 3: Kvantrevolutionen

...
Del 3 av 3. Michio Kaku, teoretisk fysiker, visar hur kvantfysiken kan ge mänskligheten en nästan Gudalik makt att manipulera de mest grundläggande byggstenarna. Teleportering, rymdhissar, osynlighetskappor och annat vi bara sett på film kan snart bli verklighet. Frågan är om mänskligheten kommer att använda den nya makten på bästa sätt.

Renässansen - Del 4: Ljus och frihet

...
Del 4 av 5. Det fjärde programmet i serien undersöker den venetianska republikens påverkan på renässansens historia och tittar närmare på hur Venedig tog delar av renässanskonsten som utvecklats i andra delar av Italien och förvandlade dem till ett tydligt venetianskt bildspråk.

Kan vi ta oss ända till Mars? Vetenskapens stora frågor

...
Kan människor överleva en resa till Mars och tillbaka, en resa som kan ta två till tre år? Resan innebär möten med dödliga meteoriter, förtvinade ben och muskler och skadliga nivåer av strålning. Forskare utvecklar nya sätt att hålla astronauter vid liv med hjälp av meteoritsäkra material, artificiell gravitation och träning. Men räcker det?

Normanderna - Del 3: Normander i söder

...
Del 3 av 4. Robert Bartlett undersöker normandernas påverkan på södra Europa och Mellanöstern. Normanderna rörde sig söderut på 1000-talet och erövrade södra Italien och Sicilien. Där skapade de sitt mest blomstrande rike.