VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Den första kretsen - Del 2

...
Del 2 av 10 i dramaserie baserad på Aleksandr Solzjenitsyns roman (1969). Romanen handlar om fångarna i en gulag utanför Moskva. Många av dem är välutbildade akademiker och tekniker och deras uppgift blir att hjälpa statens säkerhetstjänst...

Jakten på historien - Del 1 - Romarna

...
Brittisk dokumentär, del 1 av 4, om Storbritanniens historia utifrån arkeologiska utgrävningar. Dr Alice Roberts besöker en utgrävning i Somerset där man i ett kärl finner en romersk mynthord, den största i Storbritannien.

Konsten att ta sig över kanalen - Historien om en utmaning

...
Roande dokumentär om historien och konsten att ta sig över Engelska kanalen. Att korsa kanalen har länge fascinerat och först att korsa den var fransmannen Louis Blériot. Men dokumentären behandlar kanalen i ett större perspektiv, dess politiska och strategiska roll som gräns mellan England och Frankrike.

Pariskonsert med Sowetos stråkar - Musik av bland andra Bartok

...
Buskaid Music School från Soweto, Sydafrika, utmanar de klassiska mästerverken. I detta avsnitt framför de musik av bland annat Bartok. Inspelningen ägde rum på Cité de la Musique i Paris.

Äventyrliga forskare - Det antika Polynesien

...
Del 4 av 4. När européerna kom till Söderhavet på 1700-talet tog de med sig sjukdomar som utrotade upp till 90 procent av befolkningen på vissa öar. De lämnade efter sig en civilisation som snabbt täcktes av djungel.

Bröderna Karamazov - Del 3

...
Del 3 av 8. Regissören Yuri Moroz är ansvarig för detta tv-projekt, ett av de mest omtalade i rysk tv-historia. Inspelningarna skedde i Moskva, Minsk, Suzdal och Rossosh mellan september 2006 och februari 2007.

Kameliadamen - baletten - Baserad på Dumas roman

...
Baletten Kameliadamen uppförd i tre akter av John Neumeiers i en inspelning från 2009. Baletten bygger på Dumas berömda roman, tonsatt av Chopin.

Professor Sandels dilemman - Del 17: Positiv särbehandling

...
Del 17 av 24. Eleverna diskuterar frågan om positiv särbehandling och antagning till college. Kränker det individens rättigheter? Eller är främjandet av mångfald ett giltigt argument för att trots allt använda sig av kvotering och särbehandling?

Mozart: Pianosonat nr 6 - Solist Daniel Barenboim

...
Daniel Barenboim framför Wolfgang Amadeus Mozarts Pianosonat nr 6, 'Durnitz', (K. 205b/KV 284) på Schloss Haimhausen i München.

Den första kretsen - Del 1

...
Del 1 av 10 i dramaserie baserad på Aleksandr Solzjenitsyns roman (1969). Romanen handlar om fångarna i en gulag utanför Moskva. Många av dem är välutbildade akademiker och tekniker och deras uppgift blir att hjälpa statens säkerhetstjänst...

Mozart i Verbier - Solist Martin Fröst

...
Fransk konsertfilm från 2010 med Verbier Festival Chamber Orchestra och solisterna Martin Fröst, Leonidas Kavakos, Henning Kraggerud och Nobuko Imai. Medverkar gör även solisterna Antoine Tamestit och Frans Helmerson.

Människoapans planet - Del 2

...
Del 2 av 2 i vetenskaplig dokumentär om människoapan, om vårt ursprung och om hur homo sapiens mot alla odds överlevde övriga hominider. Då istäcket över Europa började smälta försvagades neandertalarnas dominans och övertag - ett gyllene tillfälle för oss att flytta ut från Afrika till Europa.

Fladdermusen och människan - Medicinsk forskningsdokumentär

...
Kanadensisk dokumentär från 2009 om fladdermusen och om hur den används för att utveckla våra medicinska kunskaper. Dess unika och otroliga genetik har mycket att lära människan inom medicin och studier av fladdermöss kan leda till utvecklandet av nya, bättre mediciner.

Pariskonsert med Sowetos stråkar - Musik av Rameau

...
Buskaid Music School från Soweto, Sydafrika, utmanar de klassiska mästerverken. I detta avsnitt framför de musik av den franske barockmusikern Rameau. Inspelningen ägde rum på Cité de la Musique i Paris.

Global Axess - väst och arabiska ideologier. Nathan Shachar

...
Knappast någon svensk är så väl insatt i Mellanösterns historia och nutida oroligheter som Nathan Shachar. Han är flerårig korrespondent för Dagens Nyheter och författare till böcker om Mellanöstern, senast om Gazas historia. I detta samtal med Niklas Ekdal utvecklar han sina tankegångar om Mellanösterns ideologier.

Marilyn - de sista svåra åren. En filmikon i analys

...
En film om en olycklig människa, om Marilyn Monroe, som under sina sista två år i livet gick i psykoterapi hos Ralph Greenson. Porträttet baseras på inspelningar från terapin. Greenson som kom att bli den sista personen att se henne i livet blev i efterhand anklagad för delaktighet till hennes död.

Fotokonstens pionjärer - Bilder från New York och Paris

...
Fransmannen Eugène Atget (1857-1927) anses vara den moderna fotograferingens fader. Han försökte inte efterlikna måleriet utan eftersträvade realism i sina bilder. I slutet av sitt liv mötte han den unga amerikanskan Berenice Abbott (1898-1991) som influerades starkt av Atgets fotostil i sin berömda dokumentation av 30-talets New York.

Professor Sandels dilemman - Del 16: Vad är mitt arbete värt?

...
Del 16 av 24. Professor Sandel sammanfattar tre teorier om hur inkomst, förmögenhet och möjligheter i livet bör fördelas: libertarianismen, meritokratin och egalitarismen. Detta leder till en diskussion om rättvisa löneskillnader i dagens samhälle.

Doktor Zjivago - Sista delen

...
Del 10 av 10. Året är 1929. Jurij bor i Moskva med Marina, vaktmästare Markels dotter. Jurij får brev från Tonya som bor i Paris med deras barn.

Marknaden i din hjärna - Säljaren läser din hjärna

...
Fransk dokumentär om hur marknadsundersökningar nu kan göras direkt i din hjärna. Marknadsföretagen behöver inte ens längre ställa några frågor om vad du tycker om varan.

Jurowski dirigerar Beethoven - Konsert från Théâtre des Champs-Elysées

...
Fransk konsertfilm från 2010 med Orchestra of the Age of Enlightenment som framför Symfoni nr 4 opus 60, symfoni nr 7 opus 92, och Coriolan Overture.

Människoapans planet - Del 1

...
Del 1 av 2 i vetenskaplig dokumentär om människoapan, om vårt ursprung och om hur homo sapiens mot alla odds överlevde övriga hominider. Första delen handlar om mötet med homo erectus.

Pariskonsert med Sowetos stråkar - Musik av Grieg och Mozart

...
Buskaid Music School från Soweto, Sydafrika, utmanar de klassiska mästerverken. I detta avsnitt framför de Grieg och Mozart. Inspelningen ägde rum på Cité de la Musique i Paris.

Egyptens mystiska drottning Nefertiti

...
Brittisk dokumentär om den artonde egyptiska dynastin för tre tusen år sedan och faraon Akhenaten, hans fru Nefertiti och son Tutankhamon. Vem var drottning Nefertiti och vilken roll spelade hon?

Global Axess - mellanösterns utmaningar. Anna Jardfeldt

...
Anna Jardfeldt är chef för utrikespolitiska institutet i Stockholm. Under 2011 har institutet ägnat mycket kraft åt att sprida kunskap om utvecklingen i Mellanöstern och Anna Jardfeldt är övertygad om att demokratin kommer att segra. Här förklarar hon för Expressens kulturchef, Karin Olsson, om varför och hur det skall gå till.

Den lille erövraren. Hur barnet upptäcker världen

...
Om inlärning och utveckling under de första åren i barnets liv. En film om hur barn, långt innan de behärskar språk eller talförmåga, aktivt kommunicerar och söker kontakt med sin omvärld för att lära sig.

Gargoyler - Fantasieggande takfigurer

...
Vad är Gargoyle-statyer egentligen och vad har de för historia? Följ med på en spännande resa till bl.a. USA och Storbritannien och undersök vilken betydelse Gargoyle-statyerna hade förr i tiden och vad de symboliserade för något.

Professor Sandels dilemman - Del 15: Vad är lika möjligheter?

...
Del 15 av 24. Filosofen John Rawls applicerar sin teori om "okunnighetens slöja" på social och ekonomisk jämställdhet. Han frågar sig hur vi skulle se på omfördelande skatter om vi inte visste huruvida vi skulle bli rika eller fattiga i livet.

Doktor Zjivago - Del 9

...
Del 9 av 10. Året är 1921. Jurij har flytt från partisanerna och kommer till Larisa i Jurijatin. Han får veta att hans fru har emigrerat till Paris och fött en dotter. Jurij och Larisa flyttar till godset Varykino där Jurij börjar skriva.

Grekiska myter och sanningar - Del 2

...
Del 2 av 2. Andra delen av dokumentären handlar om striden mellan gudar, giganter och monster. Robin Lane Fox reder ut myternas ursprung, hur de genom disparata källor vävts samman och hur det mediterrana landskapet påverkat dem.

Den lille erövraren - Hur barnet upptäcker världen

...
Om inlärning och utveckling under de första åren i barnets liv. En film om hur barn, långt innan de behärskar språk eller talförmåga, aktivt kommunicerar och söker kontakt med sin omvärld för att lära sig.

Gergiev och Tjajkovskijs 1:a - Med Mariinskijorkestern

...
Tjajkovskijs 1:a symfoni i g-moll, här framförd av Mariinskijorkestern under ledning av den ryske dirigenten Valery Gergiev.

Klassisk teater: Othello - Shakespeare tolkas av Olivier

...
En klassisk uppsättning av Shakespeares tragiska kärleksdrama Othello, av National Theatre Company. Med skådespelarna Laurence Olivier, Maggie Smith, Frank Finlay och Joyce Redman.

Longitudens gåta - Navigationens genombrott

...
Dokumentär om navigationens genombrott. Under 1700-talet kunde man fortfarande inte beskriva exakt position till havs och många fartyg försvann spårlöst. Problemet växte sig större när den globala handeln expanderade. Tills snickaren John Harrison hittade en lösning på problemet.

KGB-agenten som fällde Sovjet - Del 2

...
Del 2 av 2. Mordförsöket på älskarinnan blev början på slutet för den sovjetiske dubbelagenten Vladimir Vetrov. Han dömdes till tolv års fängelse och när väst fick reda på detta använde man snabbt den information som Vetrov tillhandahållit.

Sowetos stråkar - En britt skapar en ungdomsorkester

...
Brittisk dokumentär om lärarinnan Rosemary Nalden som efter sitt första möte med Sydafrika bestämmer sig för att stanna och för att med knappa medel grunda Buskaid Music School i Soweto. Hon gör det möjligt för barn och ungdomar att finna hopp och kreativitet i musiken.

Global Axess - sociala medier i Kina. Johan Lagerkvist

...
Det har talats mycket om sociala medier som en motståndskraft mot diktaturer, inte minst i samband med regimprotesterna i Nordafrika och Mellanöstern. Även andra diktaturer försöker nu begränsa sociala mediers inflytande genom censur och begränsningar av internet. Johan Lagerkvist är forskare och Kinakännare vid Utrikespolitiska Institutet i Stockholm. Frågan är: Vad händer med de sociala medierna i det kommunistiska Kina? Ove Joanson samtalar med Johan Lagerkvist.

Flykten från döden - längtan efter odödlighet

...
Skådespelaren Gabriel Bryne reser jorden runt för att få veta mer om människans ångestfyllda förhållande till döden. En tankeväckande och flerfaldigt prisbelönad dokumentär om den tanke som ingen enda individ är oberörd av.

Den franska chansonen - Yves Montand

...
Musikdokumentär om den populäre kabarésångaren Yves Montand (1921-1991) som här porträtteras genom arkvimaterial och intervjuer.

Mariinskijteatern i S:t Petersburg - Valery Gergievs egen scen

...
Mot bakgrund av musikfestivalen "Vita nätter" i S:t Petersburg synar filmen Rysslands bästa orkester, opera och balett vid Mariinskij, också känd som Kirovteatern.

Max Lorentz - En av 1900-talets största tenorer

...
Biografisk dokumentär om Max Lorentz - en av 1900-talets store tenorer. Den ambivalente konstnärssjälen Max Lorentz var Hitlers favorittenor, kanske något motsägelsefullt då han både var homosexuell och gift med en judinna.