VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Den gode soldaten - en dokumentär

...
Amerikansk dokumentär som följer amerikanska soldater som har deltagit i andra världskriget, Vietnamkriget, Gulfkriget och Irakkriget. Vi får följa dem från att de gick med i armén, stred och sedan ändrade uppfattning om vad som är en "god soldat".

Kulturexpressen 2012 - Del 3

...
Del 3 av 6. Expressens kulturchef Karin Olsson leder samtalet, som kretsar kring Hjalmar Söderberg. Gäster är Caroline Ringskog Ferrada-Noli, författare och kulturskribent, Jenny Lindh, bibliotekarie och DN Kultur-skribent, Johan Rabaeus, skådespelare samt Bengt Ohlsson, författare och kolumnist.

Prinsessan Marie och Freud - Del 2

...
Mellan Marie Bonaparte och Sigmund Freud uppstod snart en djup vänskap som bland annat innebar att prinsessan blev en viktig banérförare för den psykoanalytiska rörelsen under 1900-talet. I rollen som prinsessan ser vi Cathrine Deneuve och som Freud, Heinz Bennent. Regi: Benoit Jacquot.

Mozart och Eschenbach - Pianokonsert nr 12 i A-dur

...
Christoph Eschenbach dirigerar Mozarts tolfte pianokonsert. En konsertfilm inspelad i Salle Pleyel med Orchestre de Paris.

Den första kretsen - Del 6

...
Del 6 av 10 i dramaserie baserad på Aleksandr Solzjenitsyns roman (1969). Romanen handlar om fångarna i en gulag utanför Moskva. Många av dem är välutbildade akademiker och tekniker och deras uppgift blir att hjälpa statens säkerhetstjänst...

Begravda i hjärtat av Antarktis - 365 dagar under isen

...
Under det internationella geofysksiska året bestämmer sig tre franska forskare Jacques Dubois, meteorolog, Roland Schlich, geofysiker, och Claude Lorius glaciolog, att bosätta sig på Antarktis. I ett år från 1957-1958 bor de i ett 24m2 stort skjul begravda under isen.

Du ljuger så att du tror dig själv

...
Människor ägnar sig dagligen åt självbedrägeri i olika former. Peter Gärdenfors berättar varför det finns evolutionära skäl till att vi lurar oss själva.

Det antika Greklands hjältar - Del 1

...
Del 1 av 2 i BBC-serie om det antika Greklands hjältar. I det första avsnittet dramatiseras den hellenistiska berättelsen om hjälten Jason, som tillsammans med de tappra krigarna argonauterna gav sig ut för att hämta hem det gyllene skinnet. Om han återvände med skinnet skulle hans far, kung Aisos, återfå den makt han förlorat.

Bin Ladins död. Dokumentär från 2011

...
Den 1 maj 2011 tog sig amerikanska specialtrupper in i Bin Ladins villa utanför Islamabad i Pakistan. Nära tio års jakt kunde därmed avslutas. Den här filmen beskriver hur det gick till när Ladin dödades.

Ensamvargen bodde med annan ensamvarg?

Jytte Klausen skriver intressant i Wall Street Journal om den franske jihadisten Mohamed Merahs nätverk.

Daniel Harding i Verbier. En konsertfilm från 2010

...
Den brittiske dirigenten Daniel Harding framför Schumanns Manfred Overture, opus 115 samt Brahms Symfoni nr 2 i d-moll, opus 73. Konserten spelades in från den årliga musikfestivalen i Verbier i juli 2010. Daniel Harding är sedan 2007 chefdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester.

Prinsessan Marie och Freud - Del 1

...
Del 1 i filmen om Freuds behandling av den grekisk/danska prinsessan Marie Bonaparte och deras djupa vänskap som ledde dem från soffan i Wien till flykten till London. I rollen som prinsessan ser vi Cathrine Deneuve och som Freud, Heinz Bennent. Regi: Benoit Jacquot.

Professor Sandels dilemman - Del 21: Plikt och gemenskap

...
Del 21 av 24. Sandel presenterar Immanuel Kants och John Rawls invändningar mot Aristoteles filosofi att personer ska vara fria och kunna välja sina syften. Detta leder till en introduktion till den kommunitaristiska livsåskådningen. Hur ska vi väga våra förpliktelser till familjen mot våra skyldigheter gentemot samhället?

Den första kretsen. Del 5

...
Del 5 av 10 i dramaserie baserad på Aleksandr Solzjenitsyns roman (1969). Romanen handlar om fångarna i en gulag utanför Moskva. Många av dem är välutbildade akademiker och tekniker och deras uppgift blir att hjälpa statens säkerhetstjänst...

Mot en allt fredligare värld

...
Under de senaste årtiondena har våldet minskat dramatiskt i världen. Den viktigaste förklaringen är att människan har blivit förnuftigare och mindre fördomsfull.

Jakten på historien. Del 4 - Tudortiden

...
Del 4 av 4 det brittiska arkeologiprogrammet handlar om tudortiden, en period då stora förändringar i den brittiska civilisationen inträffade. Programledare är Dr Alice Roberts.

John Wayne - en amerikansk ikon

...
Dokumentär om den kanske största amerikanska filmstjärnan någonsin, John Wayne (1907-1979). Han är i alla fall den mest amerikanska filmstjärnan och han är fortfarande bland de absolut populäraste skådespelarna i USA, mer än trettio år efter sin död.

Nationalismens dilemman

...
Nationalistiska idéer både kan och bör kritiseras, men det förutsätter att vi börjar med att erkänna hur präglade vi alla är av dem.

Jakten på historien - Del 3 - Anglosaxarna

...
Del 3 av 4 det brittiska arkeologiprogrammet handlar om anglosaxarna som förebådade de mörka århundradena. Men var de bara barbarer, förde de inte någon civilisation eller kultur med sig? Programledare är Dr Alice Roberts.

Rapport från en belägrad stad

...
Våld och social misär förstör förtroendet mellan Malmös invånare. I kriminalitetens och gängbildningens spår följer rädsla och segregering. Ansvaret ligger inte minst hos dem som har utformat de senaste decenniernas integrationspolitik.

Peter Sellars - En teaterresa

...
Peter Sellars (1957-), en av samtidens mest hyllade opera- och filmregissörer, visas upp i sitt arbete dels i Santa Fe-operan och dels i Wien.

Global Axess - religion, ideologi och identitet. Malise Ruthven

...
Malise Ruthven är doktor i social och politisk vetenskap vid Cambridge universitet och verksam vid en rad universitet i England och USA. Han har såväl skrivit böcker med titlar som Islam in the World som The Divine Supermarket - Shopping for God in America. I detta samtal med debattören och journalisten Carl Rudbeck berättar han om en världsvid ideologisering av religion.

Konst och oligarker - dokumentär om dagens Ryssland

...
Berättelsen om de ryska nyrikas intresse för investeringar i konst. Vi möter även den för hundra år sedan verksamme konstsamlaren Sergej Shchukin, vars enorma samling av bland annat fransk konst konfiskerades av Lenin. I dag finns en viss oro bland oligarkerna att historien kan upprepa sig.

Mammutjägarna - Sibiriska skelett grävs fram

...
Ända sedan elefantjakt förbjöds 1989 har Ryssland erövrat världsmarknaden för elfenben. Men detta elfenben kommer från mammutar, vars kvarlevor ständigt upptäcks i den frusna jorden i Sibirien. Detta "tundrans vita guld" säljs för över 50 dollar per kilo och marknadens centrum är Hong Kong.

Ekonomiklubben - Våren 2012: Del 3

...
Del 3 av 6. Martin Ådahl med panelen och expertgäster diskuterar dagsaktuella ekonomikska frågor. Medverkar gör Cecilia Hermansson, chefekonom på Swedbank, Villy Bergström, f.d. vicechef på Riksbanken, Pehr Wissén, chef vid institutet för finansforskning, samt Torbjörn Becker, chef vid Östekonomiska institutet.

Professor Sandels dilemman - Del 19: Den gode medborgaren

...
Del 19 av 24. Aristoteles teori om rättvisa leder till en samtida debatt om golf, och speciellt om syftet med golf. Studenterna diskuterar huruvida det var rätt av PGA att låta en handikappad golfare, Casey Martin, använda golfbil.

Den första kretsen - Del 3

...
Del 3 av 10 i dramaserie baserad på Aleksandr Solzjenitsyns roman (1969). Romanen handlar om fångarna i en gulag utanför Moskva. Många av dem är välutbildade akademiker och tekniker och deras uppgift blir att hjälpa statens säkerhetstjänst...

Därför blev kön en konstruktion

...
Det är ett stort framsteg att kvinnor tillåts verka inom områden där de tidigare var utestängda. Men utgår man från att alla könsskillnader är konstruktioner, gör man kvinnorna en björntjänst.

Jakten på historien - Del 2 - Förhistorisk tid

...
Del 2 av 4 i det brittiska historieprogrammet handlar om arkeologiska fynd och fyndplatser från förhistorisk tid. Programledare är Dr Alice Roberts.

Den hotade publicistiken . Del 4 - Framtiden

...
Del 4 av 4. Seminarium från Engelsbergs herrgård. Inspelat i februari 2012. Deltagare: Thomas Mattsson och Anders Lindberg. Moderator Lotta Gröning.

Resa med Gergiev och Tjajkovskij - Mariinskijorkestern på turné

...
Fransk dokumentär från 2010 om en turné med Valery Gergiev och Mariinskijorkestern. Vi får följa med på framträdanden och repetitioner. Framförallt får vi lära oss om Gergievs syn på Tjajkovskij och hans verk.

Den hotade publicistiken. Del 3 - Radio och TV

...
Del 3 av 4. Seminarium från Engelsbergs herrgård. Inspelat i februari 2012. Om radio och tv i en tid av förändring. Deltagare: Mats Svegfors - Medieormen ömsar skinn, Annie Wegelius - Behövs det public service i molnet?, Casten Almqvist - Vikten av att återuppfinna sig själv.

Den hotade publicistiken. Del 2 - Tidningarna

...
Del 2 av 4. Seminarium från Engelsbergs herrgård. Inspelat i februari 2012. Om tidningarnas utmaningar. Deltagare: Jan Helin - Digital optimism, Lovisa Hamrin - Värderingsledda tidningar - behövs de?, Peter Wolodarski - Vem ska betala?

Kulturexpressen 2012 - Del 1

...
Del 1 av 6. Kulturchef Karin Olsson är tillbaka för en ny säsong av kulturella samtal. Vid klippbordet hittar vi Gunilla Brodrej och hennes klassiska musikklipp.

Professor Sandels dilemman - Del 18: Dygd och rättvisa

...
Del 18 av 24. Professor Sandel introducerar Aristoteles teori om rättvisa. Enkelt uttryckt går den ut på att ge människor vad de förtjänar. Aristoteles menar att när man pratar om fördelning måste man beakta målet och syftet med det som ska fördelas.