VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Det romerska imperiets historia - Del 4

...
Del 4 av 6 i brittisk dramaserie om det romerska rikets historia. Avsnittet handlar om det judiska upproret 66 e.Kr som för ett tag såg ut att kunna splittra romarriket. Men kejsar Vespasianus och hans son Titus, kämpade med alla medel emot de upproriska judarna.

Våldets rötter. Del 1 - Mot en fredligare värld

...
Avsnitt 1 av 16 i programserie om våldets rötter. Journalisten Thomas Gür intervjuar professor Steven Pinker, en av USA:s främsta tänkande forskare som är aktuell med den omvälvande boken "The Better Angels of Our Nature" - där han hävdar att världen blir allt fredligare.

Röda havets koraller. Expedition utrotningshotad

...
Under en timme får vi följa med på en fantastisk resa till ögruppen Farasan Islands utanför Saudiarabiens kust, när amerikanska och saudiarabiska forskare åker på expedition för att undersöka de utrotningshotade korallrevens tillstånd.

Beijing - imperiets huvudstad Del 2

...
Del 2 av 3. Brittisk-kinesisk-singaporiansk dokumentär från 2008 om Beijing, Kinas huvudstad, och en av de viktigaste städerna i världshistorien. Serien tar oss med på en resa genom Beijings och Kinas historia, och varje avsnitt tittar på en speciell aspekt som har format stadens historia. I det andra avsnittet studerar vi hur Beijing har varit platsen där Kina mött omvärlden, där man samarbetat och kolliderat. Beijing låg på gränsen mellan Kina och nomadstammarna från Centralasien och det var hit kristna missionärer först anlände.

Lyx från djurvärlden - Del 2: Koraller för smycken

...
Del 2 av 6. Medelhavets röda koraller är eftertraktade i smyckesindustrin och hotas av utrotning. I Hawaii däremot har man ett program för att skydda den svarta korallen. Skulle det kunna tillämpas även i Europa?

Den första kretsen - Del 10

...
Sista delen i dramaserie baserad på Aleksandr Solzjenitsyns roman (1969). Romanen handlar om fångarna i en gulag utanför Moskva. Många av dem är välutbildade akademiker och tekniker och deras uppgift blir att hjälpa statens säkerhetstjänst...

Charles Dickens inre landskap

...
Charles Dickens brukar framhållas som en realistisk författare med fäbless för myllrande storstadspanoramor, men med begränsad psykologisk förmåga. Läser man hans romaner symboliskt framträder dock en mer nyanserad bild.

Konsten att glömma - Svåra minnen kan tas bort

...
Vetenskapsdokumentär om hur vi ska kunna bli av med traumatiska minnen. Forskare har t.ex funnit ett enzym som lagrar skräck. Världen över arbetar man med alltifrån medicin till hypnos för att finna hjärnans gömda nyckel.

Det romerska imperiets historia - Del 3: Tiberius Gracchus

...
Del 3 av 6. Brittisk dramaserie om det romerska rikets historia. Tiberius Gracchus lämnade den militära banan och gav sig in i politiken driven av sin moder Cornelias önskan att återupprätta rättvisa och de ideal den romerska republiken en gång stått för.

Global Axess - Arabvåren - löfte eller hot. Hisham Melhem

...
Nathan Shachar samtalar med TV-stationen Al-Arabiyas chef i Washington om en komplicerad utveckling för demokrati i Nordafrika och Mellersta Östern.

Amerikas musikaliska mästare. Ray Charles

...
Amerikansk musikdokumentär från 1987 med intervjuer och arkivmaterial om Ray Charles liv och musik.

»Säg din mening!«

...
Den brittiske kolumnisten och författaren Nick Cohen förfäras över hur rädsla och självcensur beskär yttrandefriheten. I kampen mot teokrati och totalitära idéer är vänsterdebattörer och liberaler märkligt frånvarande.

Beijing - imperiets huvudstad - Del 1

...
Del 1 av 3. I det här avsnittet undersöker vi hur Beijings unika placering geografiskt och dess design, som skall efterlikna kosmos, har påverkat staden. Brittisk-kinesisk-singaporiansk dokumentär från 2008, 50 min.

Seriestart: Lyx från djurvärlden

...
Del 1 av 6. Första delen i serien om de sällsynta arter som lyxbranschen är beroende av handlar om stören. Denna sällsynta fisk bär på världens dyraste ägg som förädlas till kaviar. Huvudsakligen fiskas den i Kaspiska havet av de angränsande länderna Iran, Ryssland och Kazakstan. Men överfiske och föroreningar är ett ständigt hot.

Den första kretsen - Del 9

...
Del 9 av 10 i dramaserie baserad på Aleksandr Solzjenitsyns roman (1969). Romanen handlar om fångarna i en gulag utanför Moskva. Många av dem är välutbildade akademiker och tekniker och deras uppgift blir att hjälpa statens säkerhetstjänst...

Kulturdebattens förlorade centrum

...
Den intellektuella reflektionen sipprar ut från dagspressens kultursidor och blir alltmer hemlös. Mekanismer som kvantitativt gynnar den demokratiska debatten riskerar samtidigt att urholka dess kvalitet.

Astronomi på stenåldern - Är grottmålningar stjärnbilder?

...
Under de senaste 20 åren har den oberoende astronomen och etnologen Chantal Jègues-Wolkiewiez, strävat efter att bevisa sin teori om astronomins ursprung. I den här franska dokumentärfilmen, delar hon med sig av sina fantastiska slutsatser.

Det romerska imperiets historia - Del 2: Caesar

...
Del 2 av 6. Brittisk dramaserie om det romerska rikets historia. Julius Caesar gjorde en enastående karriär som politiker i Rom. Caesar står bakom en av de mest betydande vändpunkterna i det romerska rikets historia, nämligen att omforma Rom från en 500 år gammal republik till att bli ett kejsardöme - med Caesar själv vid makten.

Nätverken runt de svenska islamisterna

När det gäller bakgrunden till den pågående rättegången i Köpenhamn mot de svenska islamister som står anklagade för att ha planerat ett attentat mot Jyllands-Posten, kan det finnas anledning att erinra om bakgrunden till den uppkomna situationen.

Warren Buffett - Världens rikaste man

...
Warren Buffett har år efter år överträffat börsen med sina investeringar. Hans förmögenhet beräknas uppgå till 37 miljarder, men trots det lever han ett anspråkslöst liv i sin hemstad Omaha.

Amerikas musikaliska mästare. Billie Holiday

...
Amerikansk musikdokumentär om Billie Holidays liv och musik. Genom intervjuer och arkivmaterial lär vi känna den legendariska sångerskan.

Är bilen fortfarande nyckeln till välstånd?

...
Om SL:s bristande underhåll av tunnelbanans rulltrappor och den usla kollektivtrafiken i allmänhet, skriver Peter Elmlund.

Bella Figura. Röster och kroppar på operan

...
Dokumentär från 2006 om operahusens syn på skönhet och skönhetsideal. År 2004 bröt Royal opera Covent Garden sitt kontrakt med sopranen Deborah Voigt på grund av att hon ansågs vara för tjock.

Kulturexpressen 2012 - Del 4

...
Del 4 av 6. Kulturchef Karin Olsson är tillbaka för en ny säsong av kulturella samtal. Vid klippbordet hittar vi Gunilla Brodrej och hennes klassiska musikklipp.

Professor Sandels dilemman - Del 24: Det goda livet

...
Del 24 av 24. I sista föreläsningen tar Sandel upp två frågor: Är det nödvändigt att resonera om det goda livet för att avgöra vad som är rätt och fel och vilka rättigheter människor har? Och är det i så fall möjligt att resonera om det goda livets beskaffenhet?

Den första kretsen - Del 8 av 10

...
Del 8 av 10 i dramaserie baserad på Aleksandr Solzjenitsyns roman (1969). Romanen handlar om fångarna i en gulag utanför Moskva. Många av dem är välutbildade akademiker och tekniker och deras uppgift blir att hjälpa statens säkerhetstjänst...

Terapikulturens ensamma hjältar

...
Sårbarhet har blivit ett sätt att marknadsföra sig själv. Den som erkänner sina fel och brister vinner ett slags immunitet. Men känslor av annan karaktär än privata anses ofta farliga och destruktiva.

Mysteriet med de försvunna bina - Vad händer om bina försvinner?

...
Fransk vetenskapsdokumentär om vad som händer om bina försvinner. En tredjedel av vår föda är beroende av binas pollinering. Försvinner biet kommer en världsomfattande ekologisk katastrof bli ett faktum.

En parkeringsplats kan vara så mycket mer

...
I en opinionsartikel i New York Times skriver Eran Ben-Joseph, professor i stadsplanering på Massachusetts Institute of Technology, om hur parkeringsplatser kan användas på ett mycket bättre sätt än i dag. Peter Elmlund kommenterar.

Det romerska imperiets historia - Del 1: Nero

...
Del 1 av 6 i brittisk dramaserie om det romerska rikets historia. År 64 drabbades Rom av en omfattande brand. Kejsar Nero påbörjade ivrigt ett omfattande återuppbyggnadsarbete men så till den grad att det ledde till besatthet. Påeggad av kejsarinnan Poppea tömde han alla rikets tänkbara reserver.

En börsbubblas mörka skugga. 30-talets långa depression

...
Del 2 av 2 i en fransk dokumentär om börskraschen på Wall Street 1929 och dess konsekvenser - det är slut på 20-talets euforiska drömmar om gränslös rikedom. Vi får bland annat ta del av bildmaterial som aldrig tidigare visats.

Korngold och Eschenbach - Med l'Orchestre de Paris

...
Christophe Eschenbach dirigerar l'Orchestre de Paris i Erich Wolfgang Korngolds konsert för violin och orkester, opus 35. Solister är Philippe Aïche och Roland Daugareil. En inspelning från Salle Pleyel i Paris, 2007.

Darwin ständigt missförstådd

...
Charles Darwins teori har alltid varit kontroversiell. Till en början kom motståndet mot honom från konservativa krafter. Numera är det ofta vänstern som framställer biologin som ett hot.

Professor Sandels dilemman - Del 23: Samkönade äktenskap

...
Del 23 av 24. Hur hanterar samhället det faktum att människor har olika föreställningar om vad som är bra? Samkönade äktenskap tas upp som ett exempel i denna föreläsning.

Den första kretsen - Del 7 av 10

...
Del 7 av 10 i dramaserie baserad på Aleksandr Solzjenitsyns roman (1969). Romanen handlar om fångarna i en gulag utanför Moskva. Många av dem är välutbildade akademiker och tekniker och deras uppgift blir att hjälpa statens säkerhetstjänst...

Simma med valar - Den riskfyllda jakten på valars löss

...
Den franske parasitologen Laurent Soulier leds av övertygelsen om att hans studie av valars löss kan rädda artens bestånd. Trots stor risk simmar han med valar för att samla in lössen.

Hur man ska förstå täthet i stadsbyggnadssammanhang

...
Eftersom ökad täthet inte är ett hållbart argument för skyskrapor i Stockholms innerstad så får väl anhängarna av sådana precisera vad de är ute efter, skriver Peter Elmlund.

Det antika Greklands hjältar - Del 2

...
Del 2 av 2 i BBC-serie om det antika Greklands hjältar. Homeros episka dikter om Odysseus färd hem från Troja har levt vidare i nära 3000 år. Odysséen är en underhållande och spännande berättelse men den berör även den ständiga frågan om meningen med livet.

En börsbubblas mörka skugga. 1929 - den stora kraschen

...
Del 1 av 2 i en fransk dokumentär om börskraschen på Wall Street 1929 och dess konsekvenser - det är slut på 20-talets euforiska drömmar om gränslös rikedom. Vi får bland annat ta del av bildmaterial som aldrig tidigare visats.