VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Kvinnor i ett annorlunda Indien - Ett matri-linjärt samhälle

...
Film om Bashisha, Koina och Helinda i nordöstra Indien. Socialantropologi i dess renaste form: om ett matrilinjärt samhälle där kvinnorna styr, där den yngsta dottern ärver allt i familjen och där mannen går till pumpen och hämtar vatten. Män och kvinnor väljer själva sina partners för äktenskap, men den yngsta dottern är förstås den mest åtråvärda.

Bleak House av Charles Dickens - Del 4

...
Del 4 av 8. George tvingas fatta ett omöjligt beslut då Tulkinghorn ökar pressen. Esther drabbas av smittkoppor men överlever - dock är hon ärrad för livet, och Guppy upptäcker något mycket chockerande om henne.

Kärlek i naturen - Del 3

...
Del 3 av 4. I den tredje delen av serien om djurens jakt på en partner befinner vi oss i skogen. Det är vår och allt liv i naturen väcks till liv efter vintern. Fåglarna ägnar sig åt årets viktigaste aktiviteter: De förför varandra med sång, parar sig och bygger bon. Vi möter även den ståtliga kronhjorten.

Berättelsen om Hannibal - Del 1

...
Del 1 av 2. Hannibal brukar tillsammans med Alexander den Store, Julius Caesar, Napoleon och Djingis Khan räknas som en av de bästa militärstrategerna någonsin och hans fälttåg mot Rom är legendariskt.

Våldets rötter Del 5 - Fienden mitt ibland oss

...
Avsnitt 5 av 16 i programserie om våldets rötter. Journalisten Thomas Gür intervjuar Russell Jacoby om att våld oftast uppstår mellan människor som är lika varandra och att det allra värsta våldet ofta sker inom familjen snarare än gentemot en främling och i inbördeskrig snarare än i krig mot en annan stat. Jacoby undervisar i historia vid UCLA och är aktuell med boken: "Bloodlust: On the Roots of Violence from Cain and Abel to the Present"

Människans instinkt Del 3 - Vinnarinstinkt

...
Tredje delen i dokumentären Människans instinkt handlar om vår vinnarinstinkt. Vad är det som så starkt driver oss att vilja vinna? Programledare Robert Winston testar genom experiment sina vinnarinstinkter samtidigt som den senaste vetenskapen får berätta.

Ers hårighet. En resa i strånas värld

...
Följ med på en resa av vetenskapliga upptäckter in i den spektakulära behåringens rike. Över hela jorden använder varelser behåringen för att andas, försvara sig, lyssna, hålla värmen eller hålla sig svala. Hos såväl däggdjur som växter och insekter fyller hårstrån en funktion, vare sig de växer synliga på toppen av ett huvud, längs stammen på en växt eller dolda djupt inne i ett organ.

Lyx från djurvärlden - Del 6: Myskhjort för parfymer

...
Del 6 av 6. Mysk från myskhjortar är idag det dyraste ämnet vi utvinner från ett djur. Det används främst i kinesisk medicin men också i den europeiska parfymindustrin. I USA är det däremot förbjudet att använda animaliska produkter i parfymer och läkemedel så man använder istället syntetisk mysk.

Henrik VIII - en tyrann. Del 2: Krigaren

...
Del 2 av 4, år 1509-1525. Den unge kung Henrik VIII försökte överträffa sin far som krigarkung. Med hjälp av den machiavelliske kardinalen Thomas Wolsey vann han vissa framgångar.

När politik går före teori

...
Anders Borg åberopar gärna forskning när han lägger fram sina förslag. Men på senare tid har en spricka mellan nationalekonomerna och finansministern blivit tydlig.

Kärlek i naturen - Del 2

...
Del 2 av 4 i franskt vetenskapsprogram om kärlek i naturen. Alla arter på vår jord letar efter en partner och efter att ge liv - med andra ord kärlek. Följ med på en dag på savannen - en spektakulär berättelse om de mest fascinerande kärlekshistorierna.

Drömbyggen utan gatuliv

...
Kring moderna skyskrapor utarmas gatulivet tvärtemot vad många tror. Till dem promenerar man allt mindre, vad som än sägs om att bilåkandet ska minska så tar man alltmer bilen till källarvåningarnas stora garage.

Anna Achmatova - Den ryska poesins drottning

...
Den ryska poeten Anna Achmatova (1889-1966) mötte stor framgång redan vid 25 års ålder. Men århundradets tragedier drabbade henne - svält, krig, revolution och sovjetregimens kulturförakt. Dessutom miste hon två män. Se hennes historia berättad av poeten Anatoly Naiman.

Ett uppenbart misslyckande

...
Femtio års biståndspolitik har gett få förbättringar. Fortfarande stöds odemokratiska regimer, samtidigt som regeringen medger att det är svårt att se effekterna av de svenska insatserna.

Akademien och den politiska naiviteten

...
Att Pablo Neruda tilldelades Nobelpriset i litteratur illustrerar svårigheten att väga litterära kvaliteter mot obehagliga politiska sympatiyttringar. Knut Ahnlund lättar på förlåten till Svenska Akademiens Nobelprisarbete.

Våldets rötter. Del 4 - Hinduer och muslimer i Indien

...
Avsnitt 4 av 16 i programserie om våldets rötter. Journalisten Thomas Gür intervjuar Sudhir Kakar. Kakar är psykoanalytiker och har studerat religiös och kulturell psykologi. Han har bland annat varit universitetslektor vid Harvard University. Med utgångspunkt i sitt hemland Indien berättar Kakar om den fortgående konflikten mellan hinduer och muslimer.

Edda Manga försvarar imamerna

Diskussionerna går som vanligt varma på kollektivet Raspen. På sajten Feministiskt perspektiv, en nätpublikation som påstås kämpa för kvinnors rättigheter, riktar Patricia Lorenzoni kritik mot Uppdrag gransknings avslöjanden om att imamer på svenska moskeer förespråkar månggifte och menar att en kvinnas nej aldrig är ett nej, att kvinnor bör finna sig i att få en örfil emellanåt samt att en man som misshandlar en kvinna inte bör anmälas till polisen.

Människans instinkt. Del 2 - Starka drifter

...
Del två i dokumentären om människans instinkt handlar om våra starka drifter. Programledare Robert Winston testar genom experiment sina egna drifter samtidigt som den senaste vetenskapen får berätta.

Nu ska vi bygga i trä igen

...
I snabbt expanderande städer behöver man på allvar diskutera hållbarhetsperspektivet. Enorma mängder betong används för att komma ikapp bostadsbristen. Ett material som i miljömässigt inte har många fördelar. Nu höjs röster för mer byggande i trä.

Hjältar utan hjältemod

...
Föreställningen om heroism på slagfältet har förändrats över tid. Vi lever idag i en oheroisk tid, vilket sätter sin prägel på de fiktiva hjältarna.

Liat Cohen och Prazakkvartetten - Del 1

...
Prazakkvartetten och gitarristen Liat Cohen framför Mario Castelnuovo-Tedescos kvintett op 143, för gitarr och stråkar, Leos Janaceks strååkkvartett nr 2, "Intimate Letters" samt "Meditace na staroceský chorál Svatý Václave" op 35a av Josef Suk.

Valery Sokolov tolkar Sibelius - Violinkonsert med Ashkenazy

...
Violinisten Valery Sokolov tolkar Sibelius Rakastava Op. 14, Valse triste Op. 44, och violinkonsert Op. 47 samt Schumanns symfoni nr. 2 i C-dur Op. 61. Under ledning av dirigenten Vladimir Ashkenazy.

Ett varnande exempel

...
De som framställer Zlatan Ibrahimovic som en förebild bortser från hans auktoritära personlighet och despotiska fasoner. Det är värderingar och attityder som har föga gemensamt med respekt och social gemenskap.

Henrik VIII - en tyrann. Del 1: Prinsen

...
Del 1 av 4, år 1485-1509. I denna första del i dokumentären om Henrik VIII får vi följa hans dramatiska barndom. När hans storebror Arthur dör blir Henrik en ung tronföljare och gifter sig sedan med sin brors änka; Katarina av Aragonien.

Seriestart: Kärlek i naturen

...
Del 1 av 4 i franskt vetenskapsprogram om kärlek i naturen. Alla arter på vår jord letar efter en partner och efter att ge liv - med andra ord kärlek. Följ i första avsnittet med till Australien på en spektakulär resa om de mest fascinerande kärlekshistorierna.

Sista delen av Det romerska imperiets historia

...
Del 6 av 6 i den brittiska dramaserien om Roms historia handlar om invasionen av goterna 410 e.Kr. En händelse som blir början till Roms fall. Goternas konung Alarik blir nekad land av kejsar Honorius och kriget är ett faktum.

Våldets rötter. Del 3 - Vårt behov av våld

...
Avsnitt 3 av 16 i programserie om våldets rötter. Journalisten Thomas Gür intervjuar Malise Ruthven om människans behov av våld. Ruthven är författare och har undervisat i islamistiska studier, kulturhistoria och jämförande religionsvetenskap vid bland annat Dartmouth College.

Människans instinkt. Del 1 - Född att överleva

...
Första delen i denna BBC-dokumentär om människans instinkt handlar om vår överlevnadsinstinkt. Programledare Robert Winston testar genom experiment sina egna instinkter samtidigt som den senaste vetenskapen får berätta.

Kulturexpressen - TV-industrins tillstånd

...
Del 6 av 6. I åratal har kritikern Nils Schwartz och underhållningsduon Filip och Fredrik gett varandra tjuvnyp. Tv-stjärnorna retar sig på att kulturskribenten recenserar program som han inte begriper och Schwartz ser Filip och Fredriks framgång som ett dystert tecken på tv-industrins tillstånd. Ikväll möts de för första gången.

Lyx från djurvärlden - Del 4. Vikunja för ull

...
Del 4 av 6. Den lilla vikunjan lever i Anderna i Sydamerika och har alltid varit eftertraktad för sin mycket mjuka, fina ull. En enkel scarf av denna ull kan kosta uppåt 1 000 dollar. Vikunjan jagades tills den på 70-talet var nära nog utrotad men idag har stammen återhämtat sig.

Extremhögern banaliseras

...
På sistone har det kommit ut flera reportage om den växande högerextremismen i Europa. Mest uppmärksammad har Lisa Bjurwalds bok Europas skam blivit, där hon tog sig in och skrev levande och engagerat inifrån både Jobbik i Ungern, British National Party (BNP) och andra extremgrupper.

Seriestart: Bleak House av Charles Dickens

...
Del 1 av 8. Filmatisering av Charles Dickens omfångsrika roman från 1852. Dickens romanbygge omfattar mer än 800 sidor och räknas som den främsta beskrivningen av det viktorianska London. I rollerna: Gilliam Anderson, Alun Armstrong, Pauline Collins, Charles Dance, Denis Lawson, Anna Maxwell Martin, med flera.

Jordens ömma hud - Öknarna är fulla av liv

...
Ökenlandskap kan vid första anblick tyckas ofruktbara och tomma - finns det något liv..? Vi får möta Namibiaöknen. Liksom jordens "kalla öknar" Antarktis och Arktis. Gemensamt för dessa landskap är att de täcks av lavar, mossor och gröna alger i en mosaik av färg. Men hur kan de känsliga organismerna överleva de stränga villkoren?

Publicistik utan publicister

...
En gång var det nästan otänkbart att en person utan gedigna politiska eller kulturella meriter kunde bli chefredaktör för en stor tidning. Idag är det lika osannolikt att en person som saknar managementbakgrund och hårda ekonomiska nypor ska få det yttersta ansvaret för en redaktion.

Det romerska imperiets historia - Del 5

...
I del 5 av 6 i den brittiska dramaserien om Roms historia får vi möta kejsar Konstantin. År 312 e.Kr lyckades Konstatin ena det då splittrade riket men inte bara med militär hjälp utan även tack vare kristendomen.

Robert Louis Stevensons äventyr. Författaren till Dr Jekyll och Mr Hyde

...
Robert Louis Stevenson levde visserligen på 1800-talet, men hans berättelser och böcker läses konstant och filmatiseras i ständigt nya varianter. Skattkammarön och Dr Jekyll och Mr Hyde är två exempel på vad som tycks vara odödligt. Vem var Robert Stevenson?

Allan Pettersson 100 år. En film om första symfonin

...
Tonsättaren Allan Pettersson (1911-80) var en av Sveriges främsta symfoniker. Men den första symfonin ville han inte ha framförd. Först år 2010 uruppfördes den. I samband med 100-årsminnet av hans födelse har filmaren David Lindberg i samarbete med Gunnar Källström, fotograf, Marianne Gillgren, redaktör, och Peter Berggren, producent, gjort en film om rekonstruktionen av Allan Petterssons mytomspunna första symfoni.

Himalaya - en stig nära himlen. Om Kenrap, en klok liten munk

...
Dokumentär om livet i klostret Phuktal i Himalaya. Klostret ligger på 4000 meters höjd omgivet av ett underskönt landskap. Här lever munkarna ett stilla avlägset liv i enlighet med sedvänjor som går tillbaka till medeltiden.

De slåss för Afrikas kvinnor

...
Trots att afrikanska kvinnor arbetar hårdare än männen, står de ofta utanför politiskt och ekonomiskt inflytande. Men nu börjar de ta saken i egna händer.

Lyx från djurvärlden - Del 3. Krokodiler för skinn

...
Del 3 av 6. De flesta krokodilarter har länge jagats för att förvandlas till lyxiga väskor, skor och bälten. En av de mest eftertraktade arterna är Australisk saltvattenkrokodil som jagades hårt och nära nog utrotades för sitt skinn, men idag anses den vara ett lyckat exempel på hållbar utveckling.

Historien om en soldat. Melodram med Stravinskijs musik

...
En musikalisk saga till toner av Stravinskij. Den från kriget återvändande soldaten upptäcks av den förklädde djävulen då han finstämt spelar på sin fiol. Djävulen vill till varje pris byta till sig fiolen och han lyckas. Soldaten lovas rikedom. Men blev soldaten lyckligare?

Pengarna i sjön

...
Färgfabrikens ex-chef Jan Åman fick 7,3 miljoner för att utreda sin egen vision om en Stockholmsutställning på Järvafältet. Det blev en katalog av det hela. Pengarna i sjön, säger projektledaren på Stockholms Kommun.

Utdöda djur. Tre paleontologiska mysterier

...
Fransk vetenskapsdokumentär om tre paleontologiska mysterier. Många utrotade djurarter fascinerar oss än i dag eftersom de får oss att ställa frågor om evolutionen och om vilka vi är. Möt Tiktaalik, Basilosaurus och Dronten.