VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Konsten att ta sig över kanalen - Historien om en utmaning

...
Roande dokumentär om historien och konsten att ta sig över Engelska kanalen. Att korsa kanalen har länge fascinerat och först att korsa den var fransmannen Louis Blériot. Men dokumentären behandlar kanalen i ett större perspektiv, dess politiska och strategiska roll som gräns mellan England och Frankrike.

Goethes Faust - Del 5

...
Del 5 av 12 av tysk teaterfilm från år 2000 med Peter Steins uppsättning av Faust och med Bruno Ganz i huvudrollen.

Toradze och hans klaviatur - En alldeles särskild pianoskola

...
Amerikansk dokumentär från 2009 om pianisten Alexander Toradze och hans unika pianoskola i South Bend, Indiana. Toradzes historia började i Sovjetunionen där han som ung lyssnade på amerikansk jazz i hemlighet, något som påverkade både hans stil som klassisk pianist och hans politiska vägval och ledde till att han hoppade av till USA. I USA startade han den idag världsberömda pianoskolan The Toradze Piano Studio vars verksamhet vi får följa, både i skolans lokaler samt under de världsturnéer som de genomför.

Makten minns - diplomaten Sverker Åström

...
Sverker Åström var en av Sveriges främsta diplomater. Han var nära medarbetare till Tage Erlander, Olof Palme och Thorbjörn Fälldin. När de viktiga formuleringarna om Sveriges neutralitetspolitik skulle skrivas kallade man alltid på Åström. Arvid Lagercrantz intervjuar. Sverker Åström blev 96 år.

Bleak House av Charles Dickens - Del 8

...
Del 8 av 8. Smallweed har bevis från Lady Dedlocks hemliga förflutna och han tänker använda det mot henne. Hon känner sig trängd och fattar ett fruktansvärt beslut. Woodcourt friar till Esther men hon slits mellan sin kärlek till honom och sitt löfte till Jarndyce. Sedan händer något otroligt: ett resultat i domstolen, men det är ett resultat som förbluffar alla.

De sköna konsternas olympiska spel

...
OS i Stockholm för 100 år sedan föregicks av en diskussion om man också skulle tävla i kultur. Förslaget vann gehör.

Den elektriska människan - När science fiction blir verklighet

...
Existerar vi över huvud taget utan det elektriska samspelet i vår hjärna? Kärlek, depression, minnen och religiös övertygelse, alla uttrycks de elektriskt. Följ med in i hjärnan och hjärtat på fyra personer som lider av depression, bipolär sjukdom, epilepsi och dystoni. De är representanter för miljontals människor som lider av olika sjukdomar i hjärnan. Kan de hjälpas av den senaste tekniken där man med elektrisk stimulering påverkar hjärnan?

De som löste Nilens gåta

...
Den 13 februari 1858 sträckte äntligen Tanganyikasjön ut sig framför John Hanning Spekes ögon. Ögonen var tyvärr så inflammerade att han inte kunde se vattnet, bara ett dunkelt skimmer. Sedan två veckor hade Speke fått ledas, eftersom han varit oförmögen att avgöra vilket håll som var framåt.

Seriestart: Äventyrliga forskare

...
Del 1 av 4. Penan-folket i Malaysia har sjunkit kraftigt i antal. Skogen som tidigare varit deras hem plundras av skogs- och oljeföretag. Regissören Andrew Gregg filmar utforskaren Ian McKenzie som ska dokumentera det sista skedet i Penan-folkets historia.

Sekularismens konsekvenser

...
Religiös pluralism förutsätter en sekulär gemenskap. I en globaliserad värld måste dock religiösa företrädare använda sig av sekulärt gångbara argument för att bli tagna på allvar. När toleransen för religiösa rörelser ökar, försvagas därmed religionens ställning.

Våldets rötter: Del 9 - Varför människor krigar

...
Avsnitt 9 av 16 i programserie om våldets rötter. Författaren Thomas Gür intervjuar Azar Gat, professor i Nationell säkerhet vid Tel Avivs universitet. Gat är även författare och har skrivit krig och fred, militärhistoria och militärstrategi. Liksom Steven Pinker med flera menar Gat att krig i världen minskar. Azar Gat samtalar med Thomas Gür om varför människor krigar.

Arkitektmästarens återkomst - Film om I.M. Pei

...
I.M. Pei är en av vår tids största arkitekter och framför allt berömd i hela världen för glaspyramid-entrén till Louvren i Paris. Pei, född 1917, är 90 år när ett av hans sista stora verk år 2006 står färdigt - det stora museet i Suzhou, en gång Kinas kulturhuvudstad. Museet innehåller gammal kinesisk konst från Song-, Ming- och Qingdynastierna. I filmen får vi följa det fyra år långa projektet, som kantas av motsättningar om hur man ska evakuera den fattiga befolkning som bor på platsen, hur mycket av gamla byggnader som ska behållas och hur "modernt" det nya ska få vara.

Utan förmåga att begripa kosmos

...
Frågan om varför universum finns har gäckat filosofer och vetenskapsmän alltsedan antiken. Men redan Descartes visade på det fåfänga i att leta efter orsaker baserade på ändamålsenlighet.

Goethes Faust - Del 4

...
Del 4 av 12. Tysk teaterfilm från 2000 med Peter Steins uppsättning av Faust med Bruno Ganz i huvudrollen. Johann Wolfgang Goethes Faust räknas som det största tyska litterära verken genom tiderna och det har länge ansetts för svårt att sätta upp både del 1 och 2 i teaterform.

Ett kungarike för ett frimärke

...
Från att ha varit en hela svenska folkets hobby är filateli idag bortglömt och lätt förlöjligat. I sin fars efterlämnade frimärkssamling ser Niklas Ekdal rakt in i den svenska folksjälen.

von Otters Chaminade - Sånger av Cécile Chaminade

...
I en inspelning från Musée d'Orsay i Paris 2005 framför den svenska mezzosopranen Anne Sofie von Otter och pianisten Bengt Forsberg en samling "lieder" av den franska kompositören Cécile Chaminade (1857-1944). Mellan styckena presenterar de båda artisterna musikstyckena.

Religionens evolution

...
Naturlig eller individuell gudstro förekommer i alla mänskliga kulturer. Religionernas funktion som socialt kitt tycks främjas av en kombination av löften om framtida fröjder och hot om kommande lidanden. Samtidigt bör vi vara vaksamma så att den sekulära grunden i våra samhällen inte försvagas.

Klassisk teater: Othello

...
En klassisk uppsättning av Shakespeares tragiska kärleksdrama Othello, av National Theatre Company. Med skådespelarna Laurence Olivier, Maggie Smith, Frank Finlay och Joyce Redman.

Nitisk ensidighet skymmer sikten

...
Till dem som har presenterat en överblick av sionismen och Israels tillblivelse ansluter sig nu Ingmar Karlsson med Bruden är vacker men har redan en man. Sionismen - en ideologi vid vägs ände?

Vulkaner - fönster mot jordens inre

...
Vulkaner kan ge liv och bördiga jordar men också orsaka död och katastrof. Filmen tar sin början i södra Italien och fortsätter sedan till betydligt mer hotfulla vulkaner. Supervulkanen Yellowstone i USA har bara haft tre utbrott under de senaste 2,1 miljoner åren, men varje utbrott har inneburit katastrofala konsekvenser för hela vår planet.

Pianomani - Att nå den perfekta klangen

...
Möt pianoteknikern Stefan Knüpfer i denna prisbelönade dokumentär. En film om kärlek, perfektion, och lite galenskap. Om att lyfta fram det bästa i varje pianos personlighet.

Helmut Schmidt - rastlös pensionär: Del 1 av 3

...
Del ett av tre i en tysk dokumentär från 2007 om Västtysklands förre förbundskansler och hans spännande liv som pensionär.

Människoapans planet - Del 2

...
Del 2 av 2 i vetenskaplig dokumentär om människoapan, om vårt ursprung och om hur homo sapiens mot alla odds överlevde övriga hominider. Då istäcket över Europa började smälta försvagades neandertalarnas dominans och övertag - ett gyllene tillfälle för oss att flytta ut från Afrika till Europa.

Goethes Faust - Del 3

...
Del 3 av 12. Tredje delen av Peter Steins uppsättning av den fullständiga versionen av Goethes Faust. Faust spelas av Bruno Ganz och den unge Faust spelas av Christian Nickel.

Marknaden i din hjärna - Säljaren läser din hjärna

...
Fransk dokumentär om hur marknadsundersökningar nu kan göras direkt i din hjärna. Marknadsföretagen behöver inte ens längre ställa några frågor om vad du tycker om varan.

En depressiv samtid

...
Är tiden ur led? Sedan 1980-talet har WHO-prognoser och folkhälsorapporter utkorat depression till en av samtidens och framtidens mest spridda diagnoser. Situationen borde utlösa störtfloder av bekymrad analys. Samtidigt som välfärden ökar - och inte längre bara i västvärlden - liksom möjligheterna, friheterna och njutningsmedlen, tycks individen drabbad av ett slags kollektiv melankoli.

Gergiev och Tjajkovskijs 1:a - Med Mariinskijorkestern

...
Tjajkovskijs 1:a symfoni i g-moll, här framförd av Mariinskijorkestern under ledning av den ryske dirigenten Valery Gergiev.

Massornas intelligens - Så fungerar svärmen

...
Hundratals eller till och med tusentals fiskar, fåglar eller insekter rör sig snabbt som blixten, som på kommando, men det finns ingen som drar i trådarna. Svärmen fungerar som ett kollektiv och uppvisar beteenden som vida överstiger kapaciteten hos individer. Det är en form av intelligens som är radikalt annorlunda än vår egen.

Dickens tillblivelse och storhet

...
Charles Dickens har varit omskriven ända sedan sin död 1870. Sympatiskt nog väljer både Robert Douglas-Fairhurst och Michael Slater i sina studier att utgå från Dickens gärning som författare istället för att spekulera om hans privatliv.

Ryska baletten i Australien - Ballets Russes historia under 1900-talet

...
År 1936 landsteg den berömda Ryska baletten för första gången i soliga Australien. De inspirerade australiensarna med sin avant-gardemusik, sina exotiska uppsättningar och kostymer. Tre gånger besökte de Australien och många dansare valde att stanna kvar istället för att återvända till det krigshärjade Europa.

Mariinskijteatern i S:t Petersburg - Valery Gergievs egen scen

...
Mot bakgrund av musikfestivalen "Vita nätter" i S:t Petersburg synar filmen Rysslands bästa orkester, opera och balett vid Mariinskij, också känd som Kirovteatern.

World's Children's Price 2012 - Prisutdelning med drottning Silvia

...
Skolor med 27 miljoner barn står nu bakom World's Children's Prize för barnets rättigheter. Prisceremonin på Gripsholms slott i Mariefred genomförs av barn från 15 länder och drottning Silvia hjälper dem att dela ut priserna till barnens hjältar.

Fladdermusen och människan - Medicinsk forskningsdokumentär

...
Kanadensisk dokumentär från 2009 om fladdermusen och om hur den används för att utveckla våra medicinska kunskaper. Dess unika och otroliga genetik har mycket att lära människan inom medicin och studier av fladdermöss kan leda till utvecklandet av nya, bättre mediciner.

Att bekämpa Alzheimer - En film om cyklar, skedar och äpplen

...
Pasquall Maragall är en kraftkarl, under lång tid Barcelonas borgmästare och den som fick OS till sin stad 1992. 2007 går han ut offentligt och berättar att han diagnostiserats med Alzheimer's sjukdom. Samtidigt grundar han en stiftelse som ska stödja forskningen om sjukdomen. Vi får följa Maragalls vandring mot allt sämre tider, men han behåller i det längsta ett gott humör. När sjukdomen fortskrider är det inte bara minnet som angrips, till slut försvinner också den civiliserade hämningen och personligheten förändras. "Problemet är inte att din far en dag inte längre känner igen dig, snarare att du en dag inte längre känner igen din far".

Henrik VIII - en tyrann. Del 4: Tyrannen

...
Del 4 av 4, år 1533-1547. Brittisk dokumentär från 2009 om Henrik VIIIs sista fjorton år på tronen och hur hans tid som kung förändrade England.

Kärlek i naturen - Del 4

...
Del 4 av 4. I den sista delen i den franska serien om djurens kärleksliv får vi följa apor runtom i världen. Deras livsstil och vanor skiljer sig åt på många punkter. Vi besöker babianer i Kenya, berberapor i Marocko, makaker i Japan och orangutanger på Borneo.

Berättelsen om Hannibal - Del 2

...
Del 2 av 2. Med en armé på 40 000 soldater och 37 elefanter korsar Hannibal Pyrenéerna och sedan Alperna till Italien innan han krossade Romarrikets motstånd. Följ med på Hannibals otroliga resa i denna dramadokumentär i två delar från BBC.

Våldets rötter: Del 6 - Våldets biologi

...
Avsnitt 6 av 16 i programserie om våldets rötter. Journalisten Thomas Gür intervjuar Peter Hammerstein om våldets biologi. Hammerstein är en av professorerna som har grundat Institutet för teoretisk biologi vid Humboldt University i Berlin. Han har en stark bakgrund i matematik och startade sin vetenskapliga karriär som student under bland annat Nobelprisvinnaren Reinhard Selten.

Människans instinkt: Del 4 - Hjältar av naturen

...
Sista delen i dokumentären Människans instinkt handlar om hjältar. Vad är det som får oss att ta risker, att vi är beredda att utsätta oss för fara för att hjälpa andra? Programledare Robert Winston testar genom experiment sina vinnarinstinkter samtidigt som den senaste vetenskapen får berätta.

Seriestart: Goethes Faust i 12 delar

...
Del 1 av 12. Första delen av Peter Steins uppsättning av den fullständiga versionen av Goethes Faust. Faust spelas av Bruno Ganz och den unge Faust av Christian Nickel.