VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Simma med valar - Den riskfyllda jakten på valars löss

...
Den franske parasitologen Laurent Soulier leds av övertygelsen om att hans studie av valars löss kan rädda artens bestånd. Trots stor risk simmar han med valar för att samla in lössen.

Arkitekten Frank Lloyd Wright - Del 2 av 2

...
Den amerikanske arkitekten Frank Lloyd Wright föddes 1867 i Wisconsin USA och dog 1959. Han efterlämnade en rad betydande arkitektoniska verk, såsom de så kallade präriehusen och inte minst Solomon R. Guggenheim Museum i New York. Den här dokumentärserien porträtterar USA:s första stora arkitekt.

Mammutjägarna - Sibiriska skelett grävs fram

...
Ända sedan elefantjakt förbjöds 1989 har Ryssland erövrat världsmarknaden för elfenben. Men detta elfenben kommer från mammutar, vars kvarlevor ständigt upptäcks i den frusna jorden i Sibirien. Detta "tundrans vita guld" säljs för över 50 dollar per kilo och marknadens centrum är Hong Kong.

Jakten på historien Del 2 - Förhistorisk tid

...
Del 2 av 4 i det brittiska historieprogrammet handlar om arkeologiska fynd och fyndplatser från förhistorisk tid. Programledare är Dr Alice Roberts.

Goethes Faust - Del 9

...
Del 9 av 12 av tysk teaterfilm från år 2000 med Peter Steins uppsättning av Faust och med Bruno Ganz i huvudrollen.

Kompositören Edgard Varèse - En fransk-amerikansk stor musiker

...
Dokumentärfilm om den fransk-amerikanske kompositören Edgard Varèse (1883-1965). Varèse var en visionär som arbetade med musiken med nya metoder. Han var en pionjär inom elektronmusik och kallas idag för elektronmusikens fader.

Maskeradbalen - Från Teatro Real i Madrid

...
Maskerdadbalen "Un ballo in maschera": Verdi-opera i tre akter om mordet på Gustav III. Från Teatro Real i Madrid, 2008.

Begravda i hjärtat av Antarktis - 365 dagar under isen

...
Under det internationella geofysiska året bestämmer sig tre franska forskare Jacques Dubois, meteorolog, Roland Schlich, geofysiker, och Claude Lorius, glaciolog, att bosätta sig på Antarktis. Under ett år mellan 1957-1958 bor de i ett 24 kvm stort skjul begravda under isen.

Arkitekten Frank Lloyd Wright - Del 1 av 2

...
Den amerikanske arkitekten Frank Lloyd Wright föddes 1867 i Wisconsin USA och dog 1959. Han efterlämnade en rad betydande arkitektoniska verk, såsom de så kallade präriehusen och inte minst Solomon R. Guggenheim Museum i New York. Den här dokumentärserien porträtterar USA:s första stora arkitekt.

Robert F Kennedy i Sydafrika - Ett historiskt besök 1966

...
Amerikansk dokumentär från 2010 om Robert Kennedys besök i Sydafrika. 1966 stod apartheiden på sin höjdpunkt i Sydafrika och Kennedys resa i landet blev ett uttryck för amerikanskt stöd till apartheidmotståndarna.

Seriestart: Jakten på historien - Romarna

...
Brittisk dokumentär, del 1 av 4, om Storbritanniens historia utifrån arkeologiska utgrävningar. Dr Alice Roberts besöker en utgrävning i Somerset där man i ett kärl finner en romersk mynthord, den största i Storbritannien.

Keith Jarrett - improvisatören

...
En unik och mycket omfattande dokumentär om en av världens mest populära jazzmusiker - Keith Jarrett. Genom intervjuer med både Jarrett, hans familj och de artister han har samarbetat med, får vi lära känna en person som står för mycket mer än bara jazzen.

Tango med Rodolfo Mederos - Porträtt av en musiker i Buenos Aires

...
Fransk-spansk-tysk dokumentär från 2007 om musikern Rodolfo Mederos och hans liv i tangons tecken.

Prinsessan Marie och Freud - Del 2

...
Mellan Marie Bonaparte och Sigmund Freud uppstod snart en djup vänskap som bland annat innebar att prinsessan blev en viktig banérförare för den psykoanalytiska rörelsen under 1900-talet. I rollen som prinsessan ser vi Cathrine Deneuve och som Freud, Heinz Bennent. Regi: Benoit Jacquot.

Världens äldsta människor - Hur man lever ett långt liv

...
Hur kommer det sig att vissa människor lever tills de är över hundra år? Dokumentär om livet på jorden under tre århundranden, på tre olika kontinenter.

Äventyrliga forskare - Det antika Polynesien

...
Del 4 av 4. När européerna kom till Söderhavet på 1700-talet tog de med sig sjukdomar som utrotade upp till 90 procent av befolkningen på vissa öar. De lämnade efter sig en civilisation som snabbt täcktes av djungel.

Våldets rötter: Del 12 - Våld, fred och rättvisa i Mellanöstern

...
Avsnitt 12 av 16 i programserie om våldets rötter. Författaren Thomas Gür intervjuar Patricia Lewis som leder det internationella säkerhetsprogrammet vid Chatham House i London. Hon har varit rådgivare för utrikes- och välfärdsdepartementet och försvarsdepartementet i Storbritannien och berättar i intervjun att behovet av fred i mellanöstern aldrig har varit större än det är idag.

Resa med Gergiev och Tjajkovskij - Mariinskijorkestern på turné

...
Fransk dokumentär från 2010 om en turné med Valery Gergiev och Mariinskijorkestern. Vi får följa med på framträdanden och repetitioner. Framförallt får vi lära oss om Gergievs syn på Tjajkovskij och hans verk.

Goethes Faust - Del 7

...
Del 7 av 12 av tysk teaterfilm från år 2000 med Peter Steins uppsättning av Faust och med Bruno Ganz i huvudrollen.

Konst och oligarker - dokumentär om dagens Ryssland

...
Berättelsen om de ryska nyrikas intresse för investeringar i konst. Vi möter även den för hundra år sedan verksamme konstsamlaren Sergej Shchukin, vars enorma samling av bland annat fransk konst konfiskerades av Lenin. I dag finns en viss oro bland oligarkerna att historien kan upprepa sig.

Prinsessan Marie och Freud - Del 1

...
Del 1 av 2 i filmen om Freuds behandling av den grekisk/danska prinsessan Marie Bonaparte och deras djupa vänskap som ledde dem från soffan i Wien till flykten till London. I rollen som prinsessan ser vi Cathrine Deneuve och som Freud, Heinz Bennent. Regi: Benoit Jacquot.

Bilderna som fostrade svenskarna

...
Att i politiska sammanhang tala om "visuell fostran" leder lätt tanken till totalitära stater. Vi erinrar oss Leni Riefenstahls propagandafilmer i Nazi-Tyskland, eller den sovjetiska censuren under Stalin, som retuscherade bort Trotskij från fotografier av Lenin.

Fotbollslagets intelligens - Så bygger man en smart grupp

...
Dokumentär om ett fotbollslags kollektiva intelligens. Vetenskapsmän - hjärnforskare, psykologer och neurologer - resonerar kring den senaste forskningen och jämförelser görs med den kollektiva intelligensen i fiskstim och bisamhällen.

Äventyrliga forskare - Försvunna indianer

...
Del 3 av 4. El Molto arbetar på ett kriminaltekniskt laboratorium i Kanada. Hans hobby är arkeologi och att lösa historiska mysterier. Han beger sig till Baja California i Mexiko för att ta reda på mer om Pericú-folkets öde. De utrotades av sjukdomar när européerna kom till kontinenten.

Våldets rötter: Del 11 - Romantiseringen av revolutionärt våld

...
Avsnitt 11 av 16 i programserie om våldets rötter. Författaren Thomas Gür intervjuar Robert Johnson, Dr. Oxford University och författare till bland annat "The Afghan Way of War: How And Why They Fight". Johnson berättar hur det genom historien har funnits en vilja att upphöja revolutionens hjältar och romantisera revolutionärt våld.

Axess till Almedalen. Del 11 - Konsensussamhället

...
Konsensussamhället - vad får man säga och inte säga offentligt i Sverige?: Lotta Gröning leder seminariet med gästerna PM Nilsson, journalist och grundare av Newsmill, samt Göran Lambertz, justiteråd i Högsta domstolen.

Kurt Elling och Norrbotten Big Band - Sverigeturné med jazzens stjärnor.

...
Följ med när en av världens mest hyllade manliga jazzsångare, Kurt Elling, åker på Sverigeturné tillsammans med Norrbotten Big Band.

Goethes Faust - Del 6

...
Del 6 av 12 av tysk teaterfilm från år 2000 med Peter Steins uppsättning av Faust och med Bruno Ganz i huvudrollen.

Fotokonstens pionjärer - Bilder från New York och Paris

...
Fransmannen Eugène Atget (1857-1927) anses vara den moderna fotograferingens fader. Han försökte inte efterlikna måleriet utan eftersträvade realism i sina bilder. I slutet av sitt liv mötte han den unga amerikanskan Berenice Abbott (1898-1991) som influerades starkt av Atgets fotostil i sin berömda dokumentation av 30-talets New York.

Axess i Almedalen

...
Under Almedalsveckan ordnar Axess en rad seminarier och aktiviteter på Tage Cervins gata 4. Varmt välkommen!

Under Almedalsveckans två sista dagar, lördag 7 juli och söndag 8 juli, finns Axess på plats och delar ut Axess-påsar och senaste numret av Axess. Seminarierna som har ägt rum under veckan sänds på Axess TV och Axess Play.

Gergiev och Tjajkovskijs 4:e - Med Mariinskijorkestern

...
Fransk konsertfilm från 2010 med dirigent Valery Gergiev som leder Mariinskijorkestern genom Pjotr Iljitj Tjajkovskijs fjärde symfoni från 1877. Från 2010, 47 min.

Doktor Zjivago - Del 3

...
Del 3 av 10. Larisas bror har spelat bort pengar som han behöver. När Larisa ber Komarovskij om 700 rubel får hon summan, men han säger att han aldrig vill se henne igen.

Axess till Almedalen: Del 1 - Fri invandring

...
Fri invandring: Mats Wiklund med gästerna Adam Cwejman och Daniel Suhonen. Varför öppnar inte Sverige sina gränser? För en liberal är det en viktig frihetsprincip att kämpa för. Men också en socialdemokrat som vill värna välfärdens framtid borde gilla fri invandring.

Våldets rötter: Del 10 - Nutida krig och våld

...
Avsnitt 10 av 16 i programserie om våldets rötter. Författaren Thomas Gür intervjuar Robert Jay Lifton, psykiater och författare. Lifton är mest känd för sina studier om psykologiska orsaker till krig, våld och fundamentalism. Lifton berättar om att trots att det finns statistiska bevis på att våld och krig minskar i större delen av världen så visar till exempel Hiroshima och Auschwitz på en ny dimension av tekniskt och industriellt våld.