VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Från Hitler till Hollywood - del 2

...
Del 2 av 2. När Hitler kom till makten 1933 var en av hans första åtgärder att bannlysa judar från att arbeta inom den tyska filmindustrin, som ansågs vara en av de bästa i världen. Omkring 800 av denna filmpersonal flydde och hamnade i Hollywood som gick en lysande framtid till mötes.

Kunskapens gränsmarker - Finns vi på riktigt?

...
Del 3 av 3. Om den saknade pusselbiten om fysikens lagar för att förstå vår egen existens. Skulle upptäckten av denna lag ge svar på varför vi finns, om vi är ensamma, och hur universum är uppbyggt? Sir Martin Rees ger oss en intressant och spännande hypotes om varför vi ännu inte kartlagt den sista pusselbiten i fysikens värld.

Den musikaliska hjärnan - Prisbelönt dokumentär

...
Film om hur hjärna och musikalitet hör ihop. Flera hypermusikaliska artister genomgår musiktester och vi får "se" in i deras hjärnor, bland andra Sting, Wyclef Jean, Michael Bublé och Feist.

Bortom oändligheten - En BBC-dokumentär om det otänkbara

...
Vi får i denna dokumentär ta del av den senaste forskningen om oändligheten. Är det så att universum kan fortsätta i det oändliga? Programmet visar logiken i hur det skulle vara om det stämmer.

En egyptisk seglats på Röda havet

...
Tidigare har man trott att de egyptiska faraonernas flotta enbart seglade på Nilen, men en avbildning i templet Deir el-Bahari i Luxor visar något annat. Drottning Hatshepsut skickar iväg fem båtar till det avlägsna landet Punt, söder om Egypten.

Igor Stravinskij: komponist - En kompositörs egen berättelse

...
En av 1900-talets mest fascinerande tonsättare, visas här upp i ett prisbelönt porträtt av Janos Darvas. Ett stort antal dokument ger tillsammans en fin illustration av Stravinskijs viktigaste perioder i Ryssland, Europa och USA.

Beijing - imperiets huvudstad - Del 1

...
Del 1 av 3. I det här avsnittet undersöker vi hur Beijings unika placering geografiskt och dess design, som skall efterlikna kosmos, har påverkat staden. Brittisk-kinesisk-singaporiansk dokumentär från 2008, 50 min.

Från Hitler till Hollywood - del 1

...
Del 1 av 2. När Hitler kom till makten 1933 var en av hans första åtgärder att bannlysa judar från att arbeta inom den tyska filmindustrin, som ansågs vara en av de bästa i världen. Omkring 800 av denna filmpersonal flydde och hamnade i Hollywood som gick en lysande framtid till mötes.

Kunskapens gränsmarker. Varför finns vi här?

...
Del 2 av 3. Programmet handlar om människans existens i universum. Är det möjligt att vi är ensamma i universum - vad är det som finns där ute?

Konsten att glömma - Svåra minnen kan tas bort

...
Vetenskapsdokumentär om hur vi ska kunna bli av med traumatiska minnen. Forskare har t.ex funnit ett enzym som lagrar skräck. Världen över arbetar man med alltifrån medicin till hypnos för att finna hjärnans gömda nyckel.

Tre evolutioner - Björnens historia

...
Del 3 av 3 Brittisk dokumentär från 2009 om björnens utveckling, en verklig evolutionens hjälte som har anpassat sig till en stor mängd olika klimat.

Astronomi på stenåldern - Är grottmålningar stjärnbilder?

...
Under de senaste 20 åren har den oberoende astronomen och etnologen Chantal Jègues-Wolkiewiez strävat efter att bevisa sin teori om astronomins ursprung. I den här franska dokumentärfilmen delar hon med sig av sina fantastiska slutsatser.

Pluto i våra hjärtan - en upprörd historia

...
Sedan planeten Pluto upptäcktes 1930 har den varit en plats för folklig fantasi. När Amerikanska Naturhistoriska Museet för några år sedan slutade kalla Pluto för "planet" blev det en folkstorm utan dess like.

Peter Sellars - En teaterresa

...
Peter Sellars (1957-), en av samtidens mest hyllade opera- och filmregissörer, visas upp i sitt arbete dels i Santa Fe-operan och dels i Wien.

Howard Goodall om Sjostakovitj 1937

...
Del 3 av 3: Dmitrij Sjostakovitj och Sergej Prokofjev. En av Storbritanniens mest kända kompositörer, Howard Goodall, berättar om tre stora kompositörers liv, Mozart, Wagner och Dmitrij Sjostakovitj - och de sociala, kulturella och politiska influenser som i mångt och mycket påverkade deras musikaliska mästerverk.

Kunskapens gränsmarker - Är vi ensamma?

...
Del 1 av 3. Är jorden den enda planeten i universum, befolkad av komplexa varelser? Är vi ensamma ute i den stora rymden eller ej?

Hjärnmannen - En hjärna som ser och minns allt

...
Många minns Dustin Hoffmans rollprestation i filmen Rain Man - den autistiske, men geniale mannen som mindes allt han såg och därför åtnjöt enorma talanger. Rain Man är baserad på verkliga personer och Daniel Tammet är en av dem som på grund av sina kognitiva brister utvecklat ett fantastiskt minne och särskilda talanger kopplade till det. Daniel kan göra beräkningar som hanterar upp till 100 decimaler. Han har även klarat av att komma ihåg 22 000 siffror och lära sig isländska på en vecka!

Tre evolutioner - Kalkonens historia

...
Del 2 av 3 Brittisk dokumentär från 2009 om kalkonens utveckling, från den livsfarliga velociraptorn till dagens bondgårdsdjur.

Det antika Greklands hjältar - Del 2

...
Del 2 av 2 i BBC-serie om det antika Greklands hjältar. Homeros episka dikter om Odysseus färd hem från Troja har levt vidare i nära 3000 år. Odysséen är en underhållande och spännande berättelse men den berör även den ständiga frågan om meningen med livet.

Våldets rötter: Del 16 - En ny förståelse för terrorism

...
Avsnitt 16 av 16 i programserie om våldets rötter. Författaren Thomas Gür intervjuar Philip Bobbitt, juridikprofessor vid Columbia University i New York, om en ny förståelse för terrorism. Bobbitt har ett imponerande CV med examen från både Princeton University, Yale Law School och Oxford University. Han har även arbetat för både demokratiska och republikanska presidenter i USA.

Jakten på historien: Del 4 - Tudortiden

...
Del 4 av 4 av det brittiska arkeologiprogrammet handlar om tudortiden, en period då stora förändringar i den brittiska civilisationen inträffade. Programledare är Dr Alice Roberts.

Monologernas mästare

...
Robert Browning var en av 1800-talets främsta engelska poeter och betydde mycket för modernister som T S Eliot och Ezra Pound. I år skulle han ha fyllt 200 år.

Goethes Faust - Del 11

...
Del 11 av 12 av tysk teaterfilm från år 2000 med Peter Steins uppsättning av Faust och med Bruno Ganz i huvudrollen.

Paris - målarnas magnet - Del 2

...
Del 2 av 2. Paris var i tre decennier under det tidiga 1900-talet en magnet för konst, litteratur och musik som bröt mot det traditionella mönstret. Möt avantgardet som gav upphov till modernismen.

Viktoria Mullova och friheten - En sovjetisk violinists berättelse

...
Musikdokumentär från 2005 om violinisten Viktoria Mullova och hennes historia. Mullova tränades i den sovjetiska talangfabriken under Leonid Kogan och Volodar Bronin. Hon blev först uppmärksammad internationellt i början av 1980-talet och flydde 1983 från Sovjetunionen.

Tre evolutioner - Valens historia

...
Del 1 av 3. Brittisk dokumentär från 2009 om valens utveckling, från ett vargliknande landdjur som åt fisk till oceanens kejsare.

Det antika Greklands hjältar - Del 1

...
Del 1 av 2 i BBC-serie om det antika Greklands hjältar. I det första avsnittet dramatiseras den hellenistiska berättelsen om hjälten Jason, som tillsammans med de tappra krigarna argonauterna gav sig ut för att hämta hem det gyllene skinnet. Om han återvände med skinnet skulle hans far, kung Aisos, återfå den makt han förlorat.

Våldets rötter: Del 15 - Att förebygga konflikter

...
Avsnitt 15 av 16 i programserie om våldets rötter. Författaren Thomas Gür intervjuar Rolf Ekéus, som har en lång karriär som toppdiplomat, bland annat som Sveriges ambassadör i USA 1997-2000. Under 90-talet ledde han uppdraget att eliminera massförstörelsevapen i Irak. Rolf Ekéus samtalar med Thomas Gür om hur man kan avvärja konflikter.

Jakten på historien: Del 3 - Anglosaxarna

...
Del 3 av 4 av det brittiska arkeologiprogrammet handlar om anglosaxarna som förebådade de mörka århundradena. Men var de bara barbarer? Förde de inte någon civilisation eller kultur med sig? Programledare är Dr Alice Roberts.

Howard Goodall Del 1 - om Mozart 1791

...
Del 1 av 3: Wolfgang Amadeus Mozart. En av Storbritanniens mest kända kompositörer, Howard Goodall, berättar om tre stora kompositörers liv, Mozart, Wagner och Sjostakovitj - och de sociala, kulturella och politiska influenser som i mångt och mycket påverkade deras musikaliska mästerverk.

Seriestart: Professor Sandels dilemman - två avsnitt varje torsdag

...
Del 1 av 24. Vad skulle du göra om du tvingades välja mellan att döda en person eller fem? Michael Sandel presenterar en situation där de flesta av hans elever säger att de skulle döda en person för att rädda fem andra. Men sen presenterar han andra, liknande situationer och svaren är inte alltid givna.

Seriestart: Den första kretsen - Av Aleksandr Solzjenitsyn

...
Del 1 av 10 i dramaserie baserad på Aleksandr Solzjenitsyns roman (1969). Romanen handlar om fångarna i en gulag utanför Moskva. Många av dem är välutbildade akademiker och tekniker och deras uppgift blir att hjälpa statens säkerhetstjänst...