VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Säsongsstart: Global Axess: Europa - Del 1

...
Avsnitt 1 av 30 i programserie om Europa. Kommer unionen att falla samman? Pär Stenbäck, tidigare utrikesminister i Finland, varnar Europa för att sjunka alltför djupt ner i självömkan på grund av den rådande krisen. Anders Hellner intervjuar Pär Stenbäck om EU:s framtid och relationen till Ryssland.

Henrik VIII - en tyrann - Del 3: Älskaren

...
Del 3 av 4, år 1526-1536. 1526 börjar kung Henrik uppvakta Anne. Hon vägrar att bli hans älskarinna så han bestämmer sig för att gifta sig med henne. Detta kräver en skilsmässa från hans fru Katherine, vilket visar sig vara lättare sagt än gjort.

Rysslands unika konst - Del 1

...
Del 1 av 3. Ryssland är kontrasternas land och dess konsthistoria är inget undantag. Konstkritikern Andrew Graham-Dixon reser från Kiev till Moskva i jakten på den ryska konsten, från ikonernas tid fram till idag. Andrew börjar sin resa i de ödsliga norra delarna av landet där han hittar stämningsfulla ikoner, folkkonst och det gammeldags, lantliga Ryssland.

Kärlek i naturen - Del 4

...
Del 4 av 4. I den sista delen i den franska serien om djurens kärleksliv får vi följa apor runtom i världen. Deras livsstil och vanor skiljer sig åt på många punkter. Vi besöker babianer i Kenya, berberapor i Marocko, makaker i Japan och orangutanger på Borneo.

Människans instinkt: Del 1 - Född att överleva

...
Första delen i denna BBC-dokumentär om människans instinkt handlar om vår överlevnadsinstinkt. Programledare Robert Winston testar genom experiment sina egna instinkter samtidigt som den senaste vetenskapen får berätta.

Hjärnan - så håller du den igång - med musik, språk och sport

...
Del 1 av 2. På ett underhållande sätt beskrivs hur hjärnans plasticitet fungerar, i vardagliga situationer och i laboratoriemiljö. Vi får se hur experter inom olika områden förbättrar sin neurologiska förmåga genom att öva på sina respektive färdigheter, vare sig det rör sig om språk, sport eller musik.

Jerusalems historia - Del 2: Invasion, invasion, invasion

...
Del 2 av 3. I den andra delen av serien om Jerusalems historia undersöks islams inverkan på staden. Simon utforskar Muhammeds förhållande till Jerusalem, byggandet av klippmoskén och korsfararnas försök att vinna tillbaka staden.

Jordens ömma hud - Öknarna är fulla av liv

...
Ökenlandskap kan vid första anblick tyckas ofruktbara och tomma - finns det något liv..? Vi får möta Namibiaöknen. Liksom jordens "kalla öknar" Antarktis och Arktis. Gemensamt för dessa landskap är att de täcks av lavar, mossor och gröna alger i en mosaik av färg. Men hur kan de känsliga organismerna överleva de stränga villkoren?

Henrik VIII - en tyrann - Del 2: Krigaren

...
Del 2 av 4, år 1509-1525. Den unge kung Henrik VIII försökte överträffa sin far som krigarkung. Med hjälp av den machiavelliske kardinalen Thomas Wolsey vann han vissa framgångar.

Kvinnor i ett annorlunda Indien - Ett matri-linjärt samhälle

...
Film om Bashisha, Koina och Helinda i nordöstra Indien. Socialantropologi i dess renaste form: om ett matrilinjärt samhälle där kvinnorna styr, där den yngsta dottern ärver allt i familjen och där mannen går till pumpen och hämtar vatten. Män och kvinnor väljer själva sina partners för äktenskap, men den yngsta dottern är förstås den mest åtråvärda.

Professor Sandels dilemman - Del 15: Vad är lika möjligheter?

...
Del 15 av 24. Filosofen John Rawls applicerar sin teori om "okunnighetens slöja" på social och ekonomisk jämställdhet. Han frågar sig hur vi skulle se på omfördelande skatter om vi inte visste huruvida vi skulle bli rika eller fattiga i livet.

Berättelsen om Hannibal - Del 2

...
Del 2 av 2. Med en armé på 40 000 soldater och 37 elefanter korsar Hannibal Pyrenéerna och sedan Alperna till Italien innan han krossade Romarrikets motstånd. Följ med på Hannibals otroliga resa i denna dramadokumentär i två delar från BBC.

Ett hopp för diabetiker - Grisinsulin från avlägsen ö-grupp

...
Karen Skinner lider av svår typ 1-diabetes. Hennes kropp kan inte producera insulin men genom en unik xenotransplantation (transplantation från en art till en annan) kan hon kanske botas. Professor Bob Elliott har hittat de perfekta donatorerna: grisar från en avlägsen ögrupp i Antarktis.

Jerusalems historia - Del 1: Helighetens ursprung

...
Del 1 av 3. Författaren och historikern Simon Sebag Montefiore presenterar en serie i tre delar om en av världens äldsta städer - Jerusalem. I den första delen gräver Simon i det förflutna för att undersöka hur denna unika stad kom till och hur den fick sådan stor betydelse för de tre abrahamitiska religionerna: judendom, kristendom och islam.

Stalins skapelse - Berija: Sovjetunionens mest hatade man

...
Varje diktator behöver en lakej som stöttar honom och sköter grovjobbet. Stalins underhuggare var Lavrentij Berija. Han kom att bli en av Sovjetunionens mäktigaste och mest fruktade män. Berija styrde säkerhetstjänsten och arbetslägren och kontrollerade medborgarnas liv. Genom intervjuer med hans kolleger, hans älskarinna och hans offer framträder en bild av en genial men hänsynslös ledare.

Henrik VIII - en tyrann Del 1: Prinsen

...
Del 1 av 4, år 1485-1509. I denna första del i dokumentären om Henrik VIII får vi följa hans dramatiska barndom. När hans storebror Arthur dör blir Henrik en ung tronföljare och gifter sig sedan med sin brors änka; Katarina av Aragonien.

Klassiska baletter på Covent Garden - Vals och Törnrosa

...
Klassiska baletter från Covent Garden: "Törnrosa" av Tjajkovskij och med koreografi Marius Petipa samt "Vals" av Ravel och med koreografi av Frederick Ashton. Vi får även lära känna en av 1900-talets största dansöser Margot Fonteyn.

Kärlek i naturen - Del 2

...
Del 2 av 4 i franskt vetenskapsprogram om kärlek i naturen. Alla arter på vår jord letar efter en partner och efter att ge liv - med andra ord kärlek. Följ med på en dag på savannen - en spektakulär berättelse om de mest fascinerande kärlekshistorierna.

Berättelsen om Hannibal - Del 1

...
Del 1 av 2. Hannibal brukar tillsammans med Alexander den Store, Julius Caesar, Napoleon och Djingis Khan räknas som en av de bästa militärstrategerna någonsin och hans fälttåg mot Rom är legendariskt.

Den vetenskapliga stranden - Blötdjur nyttiga för forskningen

...
I denna vetenskapliga genomgång av djurvärlden under vattenytan får vi stifta närmare bekantskap med bland annat eremitkräftor, sjöborrar, maneter och bläckfiskar. Många av dessa till synes oansenliga djur har utvecklat spektakulära överlevnadsstrategier. Följ med från stranden till forskningslabben och se hur deras egenskaper kommer vetenskapen till nytta. I kampen mot cancer, regenerativ medicin eller experimentell psykologi.

"Att vara misskänd är den högsta lyckan"

...
Saint-Pol-Roux menade att poeten skulle vara en profet, en representant för hela mänskligheten. Surrealisterna räknade honom som en föregångare, men han chockerades av deras brutala framfart.

Delfis historiska betydelse - Ett fönster mot antiken

...
Delfi var den antika världens centrum. Det berömda oraklet lockade resenärer från när och fjärran och Delfi blev en naturlig plats för informationsutbyte. Här skröt man om sina krigssegrar och visade upp sina rikedomar. Dr Michael Scott guidar oss genom en tusenårig historia och ger oss en sällsynt glimt av det politiska och andliga livet i antikens Grekland.

Anna Achmatova - Den ryska poesins drottning

...
Den ryska poeten Anna Achmatova (1889-1966) mötte stor framgång redan vid 25 års ålder. Men århundradets tragedier drabbade henne - svält, krig, revolution och sovjetregimens kulturförakt. Dessutom miste hon två män. Se hennes historia berättad av poeten Anatoly Naiman.

Beijing - imperiets huvudstad: Del 3

...
Del 3 av 3. Brittisk-kinesisk-singaporiansk dokumentär från 2008 om Beijing, Kinas huvudstad, och en av de viktigaste städerna i världshistorien. I det avslutande avsnittet av serien tittar vi på hur Beijing har varit platsen där några av världens största och viktigaste ledare har mött varandra. Exempelvis invaderade Djingis Khan staden och förstörde den innan hans sonson byggde upp den igen.

Klassiska baletter på Covent Garden - Sylfiderna och Korsaren

...
Klassiska baletter från Covent Garden: "Sylfiderna" av Frédéric Chopin och med koreografi av Michel Fokine samt "Korsaren" av Riccardo Drigo med koreografi av Rudolf Nurejev. Vi får även lära känna 1900-talets kanske två största dansörer, Rudolf Nurejev och Margot Fonteyn.

Kärlek i naturen - Del 1

...
Del 1 av 4 i franskt vetenskapsprogram om kärlek i naturen. Alla arter på vår jord letar efter en partner och efter att ge liv - med andra ord kärlek. Följ i första avsnittet med till Australien på en spektakulär resa till de mest fascinerande kärlekshistorierna.

Leonidas Kavakos i Verbier 2010 - Bartóks andra violinkonsert

...
Violinisten Leonidas Kavakos framför Bartók, violinkonsert nr 2. Dirigent Charles Dutoit, Verbier Festival Orchestra.

Dra inte upp vindbryggan

...
Globalisering och ökad konkurrens ses numera som hot mot Europas välstånd och välfärd. Men att dra sig tillbaka bakom tullmurar och handelshinder är inget alternativ.

Vad stressen gör med oss - Forskare om den nutida stressen

...
Forskare inom psykologi, sociologi och neurologi undersöker hur vår kropp och vårt psyke påverkas av att leva i en ständigt stressig miljö. Leder stressen till kronisk vrede? Har vreden ökat i vår stressade tid? Filmen tar också reda på hur individen kan utveckla hälsosamma anpassningsmekanismer för ett mer stabilt och meningsfullt liv.

Gotiska katedraler. Konsten att bygga stort

...
De gotiska katedralerna dominerade stadsbilden under nära tusen år. De höga katedralerna med sina tunna väggar och vackra glasfönster var stora nog att rymma en hel medeltida stads befolkning. Hur kunde dessa fantastiska byggnader uppföras utan moderna verktyg och modern teknik? Internationella experter som ingenjörer, arkitekter, konsthistoriker och datatekniker undersöker hur de byggdes och varför några av de högsta rasade samman medan andra står kvar än idag.

Marie Curie - bortom myten

...
Porträttfilm om en av det förra seklets mest fascinerande kvinnor. För drygt hundra år sedan, 1911, kom Marie Skoldowska-Curie för andra gången till Stockholm för att ta emot ett nobelpris, den här gången i kemi. Fösta priset var i fysik 1903, då hon delade det med maken Pierre Curie och Henri Becquerel. Makarna Curies dotterdotter, den nu 84-åriga kärnfysikern Hélène Langevin-Joliot är en av dem som i denna porträttfilm berättar om Marie.

Beijing - imperiets huvudstad Del 2

...
Del 2 av 3. Brittisk-kinesisk-singaporiansk dokumentär från 2008 om Beijing, Kinas huvudstad, och en av de viktigaste städerna i världshistorien. Serien tar oss med på en resa genom Beijings och Kinas historia, och varje avsnitt tittar på en speciell aspekt som har format stadens historia. I det andra avsnittet studerar vi hur Beijing har varit platsen där Kina mött omvärlden, där man samarbetat och kolliderat. Beijing låg på gränsen mellan Kina och nomadstammarna från Centralasien och det var hit kristna missionärer först anlände.