VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Vulkaner - fönster mot jordens inre. Vårt brinnande klot

...
Vulkaner kan ge liv och bördiga jordar men också orsaka död och katastrof. Filmen tar sin början i södra Italien och fortsätter sedan till betydligt mer hotfulla vulkaner. Supervulkanen Yellowstone i USA har bara haft tre utbrott under de senaste 2,1 miljoner åren, men varje utbrott har inneburit katastrofala konsekvenser för hela vår planet.

Fredrik den store och Preussen. En legendarisk ledare

...
Denna fängslande film ger en ny inblick i historien om Fredrik den store, hans liv och komplexa arv. År 1947 avskaffades officiellt Preussen. I efterkrigstidens värld var Preussen synonymt med tysk militarism och förpassades därmed till historien för att säkra en framtida fred i Europa.

Den drunknade världen. Vad händer om havsnivåerna stiger?

...
För 60 miljoner år sedan var koldioxidnivåerna på jorden tre gånger så höga som idag och havsnivån upp till 70 meter högre. Om utvecklingen fortsätter i samma takt som idag kommer vi att ha nått de koldioxidnivåerna igen år 2300. Vad det skulle innebära för livet på vår planet visar denna dokumentär, baserad på astrobiologen och paleontologen Peter Wards forskning.

Seriestart: Bibelmysterier - Del 1: Korsfästelsen

...
Del 1 av 9. På samma sätt som i en mordutredning undersöks vad som verkligen hände när Jesus Kristus dog sin fruktansvärda död på korset. Gärningarna, motiven och bevisen mot de tre huvudmisstänkta för Jesus död undersöks.

Att finna liv ute i rymden - Del 1

...
Del 1 av 2. Avancerade robotar är våra ögon och öron i sökandet efter liv i universum. NASA:s rymdsond Cassini har tagit bilder från under molntäcket runt Saturnus största måne: Titan. Vi får se bilder på vad som liknar sjöar, men vatten kan inte vara flytande i dessa låga temperaturer. Istället är det metan, ett ämne som på jorden är vanligast i gasform, som förekommer i flytande form här.

Tango med Rodolfo Mederos - Porträtt av en musiker i Buenos Aires

...
Fransk-spansk-tysk dokumentär från 2007 om musikern Rodolfo Mederos och hans liv i tangons tecken.

Den hotade publicistiken . Del 4 - Framtiden

...
Del 4 av 4. Seminarium från Engelsbergs herrgård. Inspelat i februari 2012. Deltagare: Thomas Mattsson och Anders Lindberg. Moderator Lotta Gröning.

Fotbollslagets intelligens - Så bygger man en smart grupp

...
Dokumentär om ett fotbollslags kollektiva intelligens. Vetenskapsmän - hjärnforskare, psykologer och neurologer - resonerar kring den senaste forskningen och jämförelser görs med den kollektiva intelligensen i fiskstim och bisamhällen.

Kvinnor i ett annorlunda Indien - Ett matri-linjärt samhälle

...
Film om Bashisha, Koina och Helinda i nordöstra Indien. Socialantropologi i dess renaste form: om ett matrilinjärt samhälle där kvinnorna styr, där den yngsta dottern ärver allt i familjen och där mannen går till pumpen och hämtar vatten. Män och kvinnor väljer själva sina partners för äktenskap, men den yngsta dottern är förstås den mest åtråvärda.

Ryska baletten i Australien - Ballets Russes historia under 1900-talet

...
År 1936 landsteg den berömda Ryska baletten för första gången i soliga Australien. De inspirerade australiensarna med sin avant-gardemusik, sina exotiska uppsättningar och kostymer. Tre gånger besökte de Australien och många dansare valde att stanna kvar istället för att återvända till det krigshärjade Europa.

Hjärnan - så håller du den igång - Del 2: Bevara syn och hörsel

...
Del 2 av 2. Världens mest innovativa neurobiologer och psykologer undersöker hjärnans fantastiska förmåga att anpassa sig. Programledare är skådespelaren Peter Coyote.

Iraks förlorade städer - Dan Cruickshank reser i Irak

...
I november 2002 fick ett tv-team från BBC med arkitekturhistorikern Dan Cruickshank i spetsen tillstånd att resa runt i Irak för att dokumentera den historia och den kultur som då riskerade falla offer i kriget mot Saddam. De besöker några av världens mest imponerande historiska platser och möter bland annat kristna munkar.

Global Axess: Europa - Den europeiska identiteten i kristider

...
Avsnitt 17 av 29 i programserie om Europa. För att kunna gräla måste man för det första kunna kommunicera, och för det andra måsta man ha något gemensamt att gräla om. Immigrationsforskare Ariane Chebel d´Appollonia ser krisen i Europa som en väg till en djupare europeisk identitet. Här i samtal med Thomas Gür.

Kärlek i naturen - Del 4

...
Del 4 av 4. I den sista delen i den franska serien om djurens kärleksliv får vi följa apor runtom i världen. Deras livsstil och vanor skiljer sig åt på många punkter. Vi besöker babianer i Kenya, berberapor i Marocko, makaker i Japan och orangutanger på Borneo.

Konsten att ta sig över kanalen - Historien om en utmaning

...
Roande dokumentär om historien och konsten att ta sig över Engelska kanalen. Att korsa kanalen har länge fascinerat och först att flyga över den var fransmannen Louis Blériot. Men dokumentären behandlar kanalen i ett större perspektiv, dess politiska och strategiska roll som gräns mellan England och Frankrike.

Rysslands unika konst - Del 3

...
Del 3 av 3. I den sista delen i serien om Rysslands konst letar Andrew Graham-Dixon fram Stalinporträtt ur gömda förråd och undersöker hur Moskvas tunnelbana förvandlades till konstgalleri. Han besöker också Rymdmonumentet.

En egyptisk seglats på Röda havet - Till Somaliland för 3500 år sedan

...
Tidigare har man trott att de egyptiska faraonernas flotta enbart seglade på Nilen, men en avbildning i templet Deir el-Bahari i Luxor visar något annat. Drottning Hatshepsut skickar iväg fem båtar till det avlägsna landet Punt, söder om Egypten.

Bleak Old Shop of Stuff - Del 3

...
Del 3 av 3. Förpassad till fattigdom och ginmissbruk befinner sig Jedrington på livets botten, till dess att hans lojala tjänare Servegood kurerar honom till nykterhet med hjälp av en massiv påk.

Sowetos stråkar - En britt skapar en ungdomsorkester

...
Brittisk dokumentär om lärarinnan Rosemary Nalden som efter sitt första möte med Sydafrika bestämmer sig för att stanna och för att med knappa medel grunda Buskaid Music School i Soweto. Hon gör det möjligt för barn och ungdomar att finna hopp och kreativitet i musiken.

Djurens strategier - Del 6: De späda små

...
Del 6 av 6. Storlek är ett mycket relativt begrepp i naturen. Du kan vara minst i en familj av jättar, eller vara störst i en familj där den största familjemedlemmen endast mäter ett par centimeter. En sak har alla arter gemensamt, det här är början på livet. En gnagarunge och en lejonunge är båda ungar!

Sylvia Vrethammar in concert - Del 1

...
Del 1 av 2. Sylvia Vrethammar firade 40 år på scenen med en jubiléumskonsert från Cirkus i Stockholm den 26 oktober 2009. Sylvia musicerar tillsammans med Jan Lundgren, Georgie Fame, Hector Bingert, Mads Vinding och Roger Bergs storband. Tillsammans med "Bar Brasil" presenterar Sylvia också några av sina brasilianska favoriter.

Därför skapades alléerna

...
Den klassiska Skånebilden är den öppna slätten med de hamlade pilarna som skär genom landskapet. Tror vi. Men som praktiskt taget allt annat i landskapet är det människoverk och tämligen färskt.

Ers hårighet - En resa i strånas värld

...
Följ med på en resa av vetenskapliga upptäckter in i den spektakulära behåringens rike. Över hela jorden använder varelser behåringen för att andas, försvara sig, lyssna, hålla värmen eller hålla sig svala. Hos såväl däggdjur som växter och insekter fyller hårstrån en funktion, vare sig de växer synliga på toppen av ett huvud, längs stammen på en växt eller dolda djupt inne i ett organ.

Rysslands unika konst - Del 2

...
Del 2 av 3. Andrew Graham-Dixon undersöker konstens ställning i Ryssland, från den feodala nationens aristokratiska excesser till 1900-talets revolution. Resan genom rysk konsthistoria tar oss från glittrande palats och diamanttäckta Faberge-ägg till radikala avant-garde målningar.

Delfis historiska betydelse - Ett fönster mot antiken

...
Delfi var den antika världens centrum. Det berömda oraklet lockade resenärer från när och fjärran och Delfi blev en naturlig plats för informationsutbyte. Här skröt man om sina krigssegrar och visade upp sina rikedomar. Dr Michael Scott guidar oss genom en tusenårig historia och ger oss en sällsynt glimt av det politiska och andliga livet i antikens Grekland.

Golvad - men inte utslagen

...
Ministerpresidenten Artur Mas fick en stjärnsmäll av Kataloniens väljare. Men självständighetsprojektet har ändå en bred förankring hos nära två tredjedelar av väljarna.

Den första passionen - världens första film om Jesus. Filmpionjären i Jerusalem

...
Fransk dokumentär från 2010 om den första filmen om Jesu liv, "From the Manger to the Cross". Originalfilmen spelades in på plats i Palestina 1912 och var en stor kommersiell succé, men idag minns knappast någon filmen eller dess regissör Sidney Olcott. Den här dokumentären följer dock i filmens fotspår och berättar dess historia.

Nyfiken på 2012 - Del 13. Ronny Ambjörnsson och Ellen Key

...
Del 13 av 28. Lotta Gröning intervjuar Ronny Ambjörnsson om hans senaste bok "Ellen Key: en europeisk intellektuell". Ronny Ambjörnsson är pensionerad professor i idéhistoria, kulturskribent och författare. Han doktorerade 1974 på en avhandling om Ellen Keys feminism.

Global Axess: Europa - Patricia Clavin - Krigen, ekonomin och unionen

...
Avsnitt 15 av 29 i programserie om Europa. Den europeiska unionen var officiellt ett fredsprojekt, men under ytan låg en djup oro för att världskrigen skulle utmynna i ekonomisk depression. Den amerikanska historikern Patricia Clavin förklarar ekonomins betydelse för grundandet av EU, här i samtal med Thomas Gür.

Kärlek i naturen - Del 2

...
Del 2 av 4 i franskt vetenskapsprogram om kärlek i naturen. Alla arter på vår jord letar efter en partner och efter att ge liv - med andra ord kärlek. Följ med på en dag på savannen - en spektakulär berättelse om de mest fascinerande kärlekshistorierna.

Astronomi på stenåldern - Är grottmålningar stjärnbilder?

...
Under de senaste 20 åren har den oberoende astronomen och etnologen Chantal Jègues-Wolkiewiez strävat efter att bevisa sin teori om astronomins ursprung. I den här franska dokumentärfilmen delar hon med sig av sina fantastiska slutsatser.

Rysslands unika konst - Del 1

...
Del 1 av 3. Ryssland är kontrasternas land och dess konsthistoria är inget undantag. Konstkritikern Andrew Graham-Dixon reser från Kiev till Moskva i jakten på den ryska konsten, från ikonernas tid fram till idag. Andrew börjar sin resa i de ödsliga norra delarna av landet där han hittar stämningsfulla ikoner, folkkonst och det gammeldags, lantliga Ryssland.

Himalaya - en stig nära himlen

...
Dokumentär om livet i klostret Phuktal i Himalaya. Klostret ligger på 4000 meters höjd omgivet av ett underskönt landskap. Här lever munkarna ett stilla avlägset liv i enlighet med sedvänjor som går tillbaka till medeltiden.

Bleak Old Shop of Stuff - Del 1

...
Del 1 av 3. Det lilla familjeföretaget Old Shop of Stuff får besök av en rik affärsman som kommer med ett till synes lukrativt erbjudande. När Jedrington Secret-Past skrivit på kontraktet blir han och hans familj omåttligt rika på kort tid, men hans fru är inte helt nöjd med deras nya liv. Dessutom plågas hon av anonyma brev som hotar att avslöja hennes mörka hemlighet.