VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Lidande på distans

...
Vad man betraktar som historiens drivkrafter beror på perspektiv och infallsvinklar. Christopher Coker är i sin nya bok, Warrior Geeks, emellertid inte i tvivel.

Medeltida kungar inpå livet - Del 3 av 3

...
I avsnitt tre går berättelsen om British Library's kungliga manuskriptsamling mot sitt slut och Dr Janina Ramirez undersöker skrifternas sista storhetstid, i ätten Tudors hov.

Det vita gardet - Del 4 av 8

...
Michail Afanasjevitj Bulgakovs första roman är den delvis självbiografiska familjeberättelsen Det vita gardet. Den utspelar sig i Kiev under det sovjetryska inbördeskriget.

Svensk religionshistoria. Del 3 av 5 Reformationen

...
Adam Cwejman möter Martin Berntson, docent i religionsvetenskap vid Jönköpings högskola och ställer frågor om reformationen i Sverige

Luthersson läser världslitteraturen. Om Ernst Jünger

...
Del 3 av 6. Ernst Jünger (1895-1998) levde nära 1900-talets krängningar och katastrofer och reflekterade över dem i existensfilosofiska verk i flera genrer. Carl-Göran Heidegren, professor i sociologi vid Lunds universitet och författare till två böcker om Ernst Jünger och dennes bror Friedrich Georg Jünger, samtalar med Peter Luthersson.

Maskar i det franska äpplet

Arbetslösheten är skyhög. Fransmännen har tappat självförtroendet, de skräms av globaliseringen och undrar hur framtidens välfärd skall finansieras. Det är nu eller aldrig François Hollande måste agera.

Obduktion av förhistorien - Del 1: Neanderthalare

...
Del 1 av 3. Med hjälp av avancerad teknik och världens ledande experters samlade kunskap återskapas en av våra närmaste förhistoriska släktingar: neanderthalaren, Homo neanderthalensis.

Veckans bok - Del 3. Humlan som flyger

...
Berättelsen om Socialdemokraternas nya ledare Stefan Löfven är skriven av Lena Hennel och Lova Olsson. Efter flera dygns dramatik blev Stefan Löfven övertalad att gå i spetsen för ett parti som befinner sig i fritt fall efter Håkan Juholts stormiga gästspel. Berättelsen om honom handlar om hans karriär och om en socialdemokrati i djup kris.

En eftermiddag hos Boccaccio

...
Huset där Giovanni Boccaccio levde sina sista år (1363-75) ligger vid huvudgatan i toskanska Certaldo. Likt alla andra hus i staden är det byggt i rödbrunt tegel med några smala fönstervalv, en liten loggia under taket och ett högt torn. Huset har återuppbyggts efter ett bombanfall under andra världskriget.

Älskade spion

Edward Snowdens avslöjanden har chockat världen. Ilskan över påståendet att den tyska underrättelsetjänsten hjälpte den amerikanska säkerhetstjänsten NSA att spionera på tyska medborgare är så stor att det skulle kunna hindra Angela Merkel från att behålla makten.

Medeltidens barn - När sjuåringar var vuxna

...
I det medeltida Europa var det ingen som frågade barn vad de ville bli när de blev stora. I en tid där hälften av befolkningen dog innan 18 år och med en tuff social hierarki, avgjordes livsöden tidigt och barnen tvingades ta klivet in i vuxenvärlden redan vid sju års ålder.

Hjärnan - Så håller du den igång

...
Del 1 av 2. På ett underhållande sätt beskrivs hur hjärnans plasticitet fungerar, i vardagliga situationer och i laboratoriemiljö. Vi får se hur experter inom olika områden förbättrar sin neurologiska förmåga genom att öva på sina respektive färdigheter, vare sig det rör sig om språk, sport eller musik.

Civilisation: Del 3 - Den gotiska världen

...
Del 3 av 13. Kenneth Clark reser från ett slott i Loiredalen, över kullarna i Toscana och Umbrien vidare till katedralen i Pisa för att utforska den gotiska världens ambitioner och framgångar i Frankrike och Italien under den senare delen av medeltiden.

Hungern är en dålig pedagog

I år är det 100 år sedan Vilhelm Ekelund publicerade sin bok Tyska utsikter. Det är intressant att jämföra den med Stig Dagermans berömda efterkrigsstudie Tysk höst.

Den drunknade världen - Vad händer om havsnivåerna stiger?

...
För 60 miljoner år sedan var koldioxidnivåerna på jorden tre gånger så höga som idag och havsnivån upp till 70 meter högre. Om utvecklingen fortsätter i samma takt som idag kommer vi att ha nått de koldioxidnivåerna igen år 2300. Vad det skulle innebära för livet på vår planet visar denna dokumentär, baserad på astrobiologen och paleontologen Peter Wards forskning.

Den nya tidens melodi

...
I en sovjetisk partiresolution från 1918 kan man läsa att "musik är den renaste återspeglingen av människans andliga liv och den starkaste kraften för att forma viljan och känslorna hos massorna och en betydande kraft för att reformera mänskligheten".

Ekonomiklubben - nypremiär. Om nobelpris, Nordea och USA

...
Medverkande: Cecilia Hermansson, Andreas Bergh, Lars E O Svensson och Robert Bergqvist. Klubbens ordförande är som vanligt Martin Ådahl.

Medeltida kungar inpå livet - Del 2 av 3

...
Dr Janina Ramirez upptäcker att Edward III använde manuskript han läst som pojke för att förbereda sig för sin stora seger i slaget vid Crécy. Hon avslöjar också hur en ny nationell identitet blommade under hundraårskriget mot Frankrike (1340-1453).

Den politiske Ingmar Bergman

...
Skattemyndigheternas hårdhänta agerande fick Ingmar Bergman att lämna Sverige. Denna händelse hade av- görande betydelse för valet 1976, men bagatelliseras i de senaste böckerna om Bergman och Olof Palme.

Svensk religionshistoria. Del 2 av 5 Katolicismen i Sverige

...
Adam Cwejman möter Bertil Nilsson, Professor i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet och samtalar om svensk katolicism före och efter reformationen

Det vita gardet - Del 3 av 8

...
Del 3 av 8. Michail Afanasjevitj Bulgakovs första roman är den delvis självbiografiska familjeberättelsen Det vita gardet. Den utspelar sig i Kiev under det sovjetryska inbördeskriget.

Skräcken från stäppen

Den starka ideologiska tonen inför nästa års val får många debattörer att blicka bakåt. Nu frammanas spöken från den politiska historien.

Luthersson läser världslitteraturen. Om Edward Gibbon

...
Svante Nordin, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet, talar med Peter Luthersson om den brittiske historieskrivaren Edward Gibbon.

Metamorfoser - förvandlingens vetenskap. Ett liv - två kroppar

...
Metamorfoser verkar vara det ultimata evolutionära trolleritricket. En varelses fantastiska förvandling till en helt annan varelse. Ett liv, två kroppar. Från Ovidius till Kafka till X-Men, berättelser om metamorfoser finns överallt i den mänskliga kulturen. Myten om förvandling är så vanligt förekommande att den verkar nästintill förprogrammerad i vår fantasi.

Operahalvtimmen - Titus mildhet

...
Vi får följa repetitionsarbetet på Wien-operan, där mezzosopranen Elina Garanca tillsammans med dirigenten Louis Langrée berättar om Mozarts sista opera "Titus mildhet", som kompositören skrev 1791, på bara 17 dagar under sin sista sommar.

Det episka lappkastets historia

Exakt klockan 07.46 tisdagen den 11 september 2001, lämnade American Airlines Flight 11 gate 32B på Logan International Airport i Boston.

Veckans bok - Del 2: Greta Gustavsson blir Garbo

...
Lena Einhorn har skrivit en roman med verklighetsbakgrund. Det började med att hon 2005 läste de trettiotre breven från Greta Garbo till väninnan Mimi Pollak.

Jakten på myter och hjältar - Del 4 av 4 Den heliga graalen

...
Bägaren är kristendomens främsta symbol. Men hur kom Kristus bägare från den sista måltiden att kopplas samman med Arthur, Britanniens legendariske kung? Fanns det verkligen en graal och existerade egentligen Kung Arthur? Hur kommer det sig att historien om graalen fortfarande fängslar oss idag, ända från New Age-anhängare till mystikerna, Monty Python och Indiana Jones?

Indiens historia - Del 6 av 6 En världsmakt

...
Den sista delen av den här resan som sträcker sig över 10 000 år och 10 000 mil sammanfattar de första 45 åren av socialistinfluerad planering och de sista 15 åren med stark tillväxt när Indien växer till att återigen bli en världsmakt. En ledande framtidsforskare från Goldman Sachs visar grafer över 2000 år av världens BNP-utveckling och tittar på långsiktiga ekonomiska trender för att visa hur Indien återigen befinner sig i världsekonomins framkant.

Civilisation - Del 2 Europas uppvaknande

...
Del 2 av 13. Kenneth Clark undersöker den europeiska civilisationens plötsliga uppvaknande under 1100-talet, från de första protesterna vid klostret i Cluny, till dess höjdpunkt - byggandet av katedralen i Chartres.

Språket är så galet vackert

...
Regissören Maria Åberg gör succé med sina Shakespeareuppsättningar i England. Rigida shakespeareianer kan dock ha svårt för hennes originella uppsättningar.

Rovdjurens återkomst - Ekosystem i obalans

...
Många menar att fler vilda rovdjur behövs för att få en balans i ekosystemen. Efter att vargar har introducerats i nationalparken Yellowstone har man blivit av med de problem man hade med prärievargar, och skogen, som älgarna gick hårt åt, frodas nu. Väger fördelarna tyngre än nackdelarna när rovdjuren blir fler?

Medeltida kungar - Del 1 av 3

...
Dr Janina Ramirez börjar sin resa med de första anglosaxiska härskarna som skapade ett enat England, med hjälp av British Librarys kungliga manuskriptsamling som innehåller över tusen år gamla böcker.

Svensk religionshistoria. Del 1 av 5 Fornnordisk tro

...
Adam Cwejman möter Britt Marie Näsström, Professor emerita i religionshistoria vid Göteborgs Universitet för ett samtal om tiden före och övergången till kristendom

Renässansen - Del 3 Konstens magi

...
Del 3 av 5. Detta avsnitt i serien om renässansens konst utforskar de furstliga hovens roll i Italien under andra halvan av 1400-talet och hur de bidrog till bildandet av konstnärsyrket. Konstnärerna skänkte sina mecenater bilder som bekräftade deras rikedom och status. Och prinsar med obegränsade resurser öppnade nya möjligheter för ambitiösa konstnärer och arkitekter.

Luthersson läser världslitteraturen. Om Sven Delblanc

...
Docent Peter Luthersson samtalar med Lars Lönnroth, professor emeritus vid Göteborgs universitet och Delblancs medredaktör av litteraturhistoriska standardverket Den svenska litteraturen.

Vetenskapens historia - Del 6 Vilka är vi?

...
Vi vet nu att hjärnan, det organ som mer än något annat gör oss till mänskliga varelser, är ett av universums underverk. Trots det hade den knappt studerats innan 1600-talet. Michael Mosley visar hur de båda vetenskapliga områdena om hjärnans anatomi och psykologi ger olika versioner om vilka vi är.

Kartornas återkomst

...
Begreppet geopolitik framstår förmodligen för en svensk publik som gammaldags och ideologiskt tvivelaktigt. Tankarna går till maktintriger och expansionssträvanden i det gamla Europa och till tänkare som Rudolf Kjellén - ärkekonservativ svensk statsvetare vid förra sekelskiftet.

Veckans bok - Del 1. Winston Churchill

...
"Winston Churchill och den brittiska världsordningens slut" är en ny faktabok av professor Svante Nordin. Axess chefredaktör PJ Anders Linder samtalar här med Svante Nordin.

Global Axess: Civilisation - Ursprungliga mänskliga samhällen

...
Graeme Barker är professor i arkeologi och chef för McDonalds Institut för arkeologisk forskning. Han berättar för Thomas Gür om tidiga mänskliga bosättningar och antydan till civilisation för flera tusen år sedan.

Civilisation: Del 1 - Den mörka medeltiden

...
Del 1 av 13. Kenneth Clark reser från bysantinska Ravenna till de keltiska Hebriderna, från vikingarnas Norge till Karl den Stores kapell i Aachen och kastar nytt ljus över Medeltiden, de sex århundranden som följde efter romarrikets kollaps (400 eKr-1000 eKr).

Tillfälligheter gav teleunder

Framgångarna för svensk teleindustri sägs ofta vara resultatet av framsynthet och långsiktigt tänkande. I själva verket berodde de mest på tur och tillfälligheter.

Krigsmaskinens logistik: Del 3 - Dags att kriga

...
Del 3 av 3. Det här är historien om hur yrkessoldaten har utvecklats, nu klädd och utrustad med den senaste teknologin. Saul David ser hur fältmedicin fungerar och upplever brutaliteten i en akutamputation. Slutligen avslöjar han hur den logistiska utmaningen fortsätter när stridandet är över, att få hem männen och städa upp den enorma röra som krig orsakar.

Världen till förfogande

...
3d-skrivaren kan inte bara skriva ut texter utan också föremål. Vi står inför en revolutionerande teknikutveckling som öppnar helt nya dimensioner för mänsklig skaparkraft.

Boris Pasternaks brott - Dokumentär om författaren till Doktor Zjivago

...
Boris Pasternak var den revolutionära idealisten som på 1950-talet tog avstånd från tidigare stilgrepp såsom alltför estetiserande och strävade istället efter en klassiskt ren form, som fick sitt främsta uttryck i romanen Doktor Zjivago. Romanen avvisades i Sovjetunionen, och när han tilldelades nobelpriset i litteratur 1958, utsattes han för häftig kritik och tvingades avböja priset. 1988 hade han dock hunnit omvärderas i Sovjet och Doktor Zjivago kunde då även ges ut på ryska.

Jag - robot

Mänskliga robotar med sociala egenskaper är redan en realitet. Men deras känslobeteenden är simulerade - de känner inget.

Det vita gardet. Del 1 av 8

...
Michail Afanasjevitj Bulgakovs första roman är den delvis självbiografiska familjeberättelsen Det vita gardet. Den utspelar sig i Kiev under det sovjetryska inbördeskriget.

Omar Khayyam - Ett geni för 1 000 år sedan

...
Omar Khayyam levde och verkade under 1000-talet, en guldålder av vetenskap och lärande i öst. Han var del i en grupp forskare som påverkades av idéer från antikens Grekland, Indien och Kina. Dokumentären avslöjar hur islam och utveckling inom vetenskap gick hand i hand. Trots Khayyams uppenbara religiösa skepticism är han en viktig person även i nutidens Iran.

Okritiskt hyllande av MOOC

Trots nätkursernas betydande brister håller de på att få globalt genomslag. Förklaringen ligger i vår benägenhet att hellre tänka intuitivt än kritiskt.

Vetenskapens historia: Del 5 - Hemligheten med livet

...
Vad är hemligheten med livet? Michael Mosley berättar hur historien om hur livets hemlighet har undersökts med hjälp av den mest komplicerade kända organismen, den mänskliga kroppen. Avsnittet börjar med tappra försök att rädda livet på gladiatorerna i det antika Rom och fortsätter ända till cellernas och DNA:s mikroskopiska värld.

En kusin av papper

Det är kanske inte så känt, men Tintin har faktiskt en kusin av kött och blod. En man som föddes 1946, uppkallades efter sin farbror, Georges Remi, och som dessutom blev tecknare, av alla yrken.

Jakten på myter och hjältar - Del 2 av 4 Drottningen av Saba

...
Berättelsen om drottningen finns i både Koranen och Gamla Testamentet. Hon var mytomspunnen tack vare sin skönhet, rikedom och intelligens och hon hedras än idag i Etiopien. Men hur blev hon egentligen sammankopplad med Kung Salomon och förbundsarken och var hon verkligen grundaren av den Etiopiska nationen?

Indiens historia - Del 4 av 6 Guldåldern

...
Vid tiden för romarrikets kollaps i väst och det mörka seklet i Europa, blomstrade Indiens kultur inom en rad områden. Programledaren Michael Wood visar några av de mest framstående prestationerna i det medeltida Indien; inom astronomin upptäcktes det heliocentriska universum, absoluta nollpunkten och jordens omkrets, de behärskade världens första storskaliga gjutjärnskonstruktion: Delhis järnpelare och deras artiga kultur utgjorde scenen för världens första handbok för sex: Kama Sutra.

Hotet från solstormarna - Konsekvenserna av solens utbrott

...
Någonting händer i vårt solsystem. Enligt forskare ökar aktiviteten på solens yta och det i sin tur ökar risken för massiva plasmastormar som kommer att fortsätta äga rum under ett antal år framöver.

Glömda hjältar och gravar

Andra världskriget började inte när tyska trupper invaderade Polen 1939. Det började två år tidigare, när den spända relationen mellan Japan och Kina eskalerade till ett fullskaligt krig.

Krigsmaskinens logistik: Del 2 - Flytta 150 000 soldater

...
Del 2 av 3. Det här är historien om en av de största militära utmaningarna: att förflytta tusentals män över floder, kontinenter och oceaner. Saul berättar historien bakom några av de största triumferna inom militär motståndskraft, från breven som skrevs av generalerna på 1600-talet till planerandet bakom landstigningarna på Dagen D.

Den politiske Ingmar Bergman

...
Skattemyndigheternas hårdhänta agerande fick Ingmar Bergman att lämna Sverige. Denna händelse hade av- görande betydelse för valet 1976, men bagatelliseras i de senaste böckerna om Bergman och Olof Palme.

Egypten under ytan - Del 2 av 2

...
Med hjälp av avancerad rymdteknik väcks ett forntida Egypten till liv. Nya pyramider, enastående palats och förlorade städer stiger upp ur sanden och låter sig på nytt beskådas i sin fulla prakt, samtidigt som man ser de spännande möjligheter som ligger framför arkeologin.

Salen i Skövde eller Stanford på nätet?

Det är ingen ände på allt lovvärt som ska åstadkommas med hjälp av mer högskoleutbildning. Rikspolitiker hoppas att det ska rusta Sverige för globaliseringens prövningar (och snygga till arbetslöshetsstatistiken). Lokalpolitiker vill få fart på tillväxten i bygden och locka ungdomen att bo kvar.

Renässansen - Del 1: Kropp och själ

...
Del 1 av 5. Serien börjar med att ställa frågan: Var och när började renässansen i bildkonsten? Man undersöker den traditionella uppfattningen att renässansen hade sitt ursprung i de florentinska konstnärernas återupprättande av antiken, och hävdar att vi istället ska se renässansen som en komplex väv av influenser.

Ett blodigt parti domino

...
Det hör inte till vanligheten att en svensk författare tilldelas det erkända amerikanska Pulitzerpriset. Det är till och med mindre vanligt än att en svensk får Nobelpriset. Nu är ju den svensk, historikern Fredrik Logevall, som i år har fått det ärorika priset inte helt äktsvensk.

Vetenskapens historia - Del 4 Kraft och energi

...
Kan vi få obegränsat med kraft? Vi är den mest kraftslukande generationen som någonsin levt. Michael Mosley undersöker hur denna kraft har utnyttjats, från vind, ånga och insidan av en atom. Det tog århundranden för vetenskapen att förklara vad kraft är, snarare än enbart vad den gör.