VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Civilisation - Del 8 - Realism inom konst

...
Del 8 av 13. Teleskopet och mikroskopet avslöjade nya världar i rymden och i vattendroppen. Den brittiske historikern Clark tittar närmare på nya upptäckter och metoder inom naturvetenskapen. Upptäckterna fick en återspegling i det holländska måleriets realism.

Maktens män - Del 3

...
Del 3 av 12. Collingridge tvingas avgå efter alla politiska skandaler, men han litar fortfarande på Urquhart. Mattie börjar misstänka att allt inte stämmer men är för djupt involverad med Urquhart för att misstänka honom.

Bibelmysterier - Del 1: Korsfästelsen

...
Del 1 av 9. På samma sätt som i en mordutredning undersöks vad som verkligen hände när Jesus Kristus dog sin fruktansvärda död på korset. Gärningarna, motiven och bevisen mot de tre huvudmisstänkta för Jesus död undersöks.

Stora Fackbokspriset 2013 utsett

...
Carl-Johan Malmberg tilldelas Stora Fackbokspriset 2013. Priset på 125 000 kronor är Sveriges största fackbokspris. Juryn har den 28 november 2013 enats om följande motivering: "Stora fackbokspriset 2013 tilldelas Carl-Johan Malmberg för Stjärnan i foten, en utforskning av den brittiske konstnären och poeten William Blakes visionära ord-, bild- och bokvärld, företagen av en eminent och finstämd uttolkare som presenterar sina fynd klart, pedagogiskt och med starkt personligt engagemang." Priset delas ut 4 december

Barenboimgala - Konsert från Staatoper Unter den Linden

...
På nyårsafton 1997 dirigerade Daniel Barenboim en galakväll med musikunderhållning, magiker, dansare och fyrverkeri. Höjdpunkterna under denna glittrande kväll visas i den här galakonserten, med musik av Nicolai, Mozart, Saint-Saens, Tjajkovskij, Sjostakovitj, Johann Strauss II, Weill, Kollo och Lincke.

En rörelse mot ljuset

"Vad har romarna egentligen gjort för oss?" frågar sig självständighetskämparna retoriskt i Monty Pythons Life of Brian. En modern och lika retorisk motsvarighet till denna frågeställning kunde, för vår egen del, vara: Vad har upplysningen egentligen gjort för oss?

Det vita gardet - Del 8 av 8

...
Sista delen. Michail Afanasjevitj Bulgakovs första roman är den delvis självbiografiska familjeberättelsen Det vita gardet. Den utspelar sig i Kiev under det sovjetryska inbördeskriget.

Den omtänksamme imperialisten

Thomas Babington Macaulay var jämngammal med 1800-talet och 59 år när han dog. Hans liv hade då varit en enastående framgångssaga, i varje fall professionellt.

Sömnens mysterium - Vad händer medan vi sover?

...
Sömnens mysterium visar hur upptäckten av REM (Rapid Eye Movement), som gjordes under 1950-talet av Dr. Nathaniel Kleitman vid University of Chicago, medförde en mycket bredare förståelse för sömnens mekanismer. Innan upptäckten av REM trodde man att hjärnan befann sig i ett vilotillstånd under sömnen.

Det var inte bättre förr-förr

Många är de som idag i enskilda artiklar eller antologier klagar över obildning i allmänhet och humanioras svåra belägenhet i synnerhet - ett exempel bland många är Till vilken nytta? En bok om humanioras möjligheter med Tomas Forser och Thomas Karlsohn som redaktörer.

Veckans bok - Firman Bonnier - mediesläkten

...
Bonniers imperium innefattar 175 olika varumärken som omsätter över 30 miljarder kronor årligen. Enorma framgångar kantar den medieskygga ättens väg fram till dagens närmast kungliga framtoning, men under de senaste fem åren har Bonniers hamnat i sin värsta ekonomiska kris på över 30 år.

Global Axess: Civilisation - Den grekiska återkomsten

...
Anthony Grafton är professor i historia vid Princetons universitet i USA. Här samtalar han med Thomas Gür om det antika Greklands återkomst under renässansen i Europa.

Den vetenskapliga stranden - Blötdjur nyttiga för forskningen

...
I denna vetenskapliga genomgång av djurvärlden under vattenytan får vi stifta närmare bekantskap med bland annat eremitkräftor, sjöborrar, maneter och bläckfiskar. Många av dessa till synes oansenliga djur har utvecklat spektakulära överlevnadsstrategier. Följ med från stranden till forskningslabben och se hur djurens egenskaper kommer vetenskapen till nytta. I kampen mot cancer, i regenerativ medicin eller inom experimentell psykologi.

Inte någon sorglös artist

Under 1940- och 50-talen regisserade och medverkade Hasse Ekman i några filmer som blivit klassiska. Nu finns flera av dem på dvd.

Maktens män - Del 2

...
Del 2 av 12. Urquharts kandidat, Henry Collingridge, blir den nya premiärministern men nekar Urquhart en ministerpost. Urquhart bestämmer sig för att underminera Collingridge samt positionera sig själv som en kandidat till premiärministerposten, och till sin hjälp har en naiv ung journalist, Mattie Storin, som han använder för att sprida skadlig information om sina motståndare.

Dödförklarad men vid liv

...
Detroit är själva sinnebilden för den amerikanska drömmens uppgång och fall. Men i den ekonomiska och urbana ödeläggelsen spirar hoppet om en ny start för USA:s fattigaste stad.

Med ubåt under Arktis - Om expedition Nautilus

...
Sir Hubert Wilkins var en av tidernas mest framgångsrika polarfarare. År 1931 försökte han för första gången i historien, med sin expedition Nautilus sig på det djärva försöket att nå Nordpolen med ubåt.

Ekonomins humanistiska kärna

Det goda i livet är inte i pengarna på banken. Däremot kan det vara påhittigheten och arbetsinsatsen som såg till att pengarna kom dit. Ansträngningen är sin egen belöning. Det var budskapet för dagen när professor Edmund Phelps, som fick Ekonomipriset 2006, höll tal utifrån sin nya bok hos Institutet för näringslivsforskning (IFN) en förmiddag i oktober.

Stora fackbokspriset 2013

...
Stora Fackbokspriset på 125 000 kronor är Sveriges största fackbokspris. Det delas ut av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse. Stora Fackbokspriset belönar böcker som tillhör och stärker bildningsvärlden. Det riktar uppmärksamhet på kvalificerad facklitteratur, sådan som tillför ny kunskap, ger nya perspektiv på befintlig kunskap eller gör gammal kunskap tillgänglig.

Det vita gardet - Del 7 av 8

...
Michail Afanasjevitj Bulgakovs första roman är den delvis självbiografiska familjeberättelsen Det vita gardet. Den utspelar sig i Kiev under det sovjetryska inbördeskriget.

Arabiska ögon ser på världen

...
Hur araber ser på sig själva och på omvärlden är frågor som ständigt aktualiseras. Inte minst har svar på dessa frågor eftersökts under de händelser som gått under beteckningen den arabiska våren. Den senaste utvecklingen av spekulationer kring en eventuell militär intervention i Syrien har intensifierat samtalen kring hur MENA-regionen (Mellanöstern och Nordafrika) skulle reagera på olika alternativ vad gäller detta.

Sprutan som förändrade världen - Dokumentär om poliovaccinet

...
I Sprutan som förändrade världen berättar världsberömda experter som Pulitzerprisvinnande författaren David Oshinkey och Dr. Walter Orenstein, deupty director för Gates Foundations vaccinprogram, historien om Dr. Jonas Salk som tillsammans med sitt forskarlag överlistade 1900-talets mest skräckinjagande sjukdom.

Marcel Proust och filmkonsten

...
För nästan jämnt 100 år sedan - den 14 november 1913 - utkom en av 1900-talets mest minnesvärda romaner. Den heter Swanns värld, och utgör första delen av Marcel Prousts sju band långa romanserie På spaning efter den tid som flytt (1913-1927).

Hjälpsamhetens vetenskap - Människa och altruism

...
Dokumentärfilm som utforskar medkänslans vetenskap i kölvattnet av den asiatiska tsunamin. Pianolärinnan Charlotte Eaton är en av alla som arbetar med att hjälpa de drabbade efter en Tsunami. Bland de medverkande: professorna Richard Dawkins, Herbert Gintis, Lynn E O´Connor. Finns det en vetenskap om hjälpsamhet?

Livets mirakler - Del 3. Sinnenas evolution

...
Del 3 av 5. En unik berättelse om vår evolutionära historia. Hur utvecklades våra sinnen och vilka fysiska lagar ligger bakom?

Global Axess: Civilisation - Grekland och Indien

Sheldon Pollock är professor i sanskrit och Sydasiatiska vid Columbia universitet i Amerika. Här samtalar han med Thomas Gür om en jämförelse mellan tidig indisk och grekisk civilisation.

Civilisation. Del 6 - Reformationen

...
Del 6 av 13. Luthers uppror mot påven sprängde den mäktiga kyrkan. Inbördeskrig och växande furstemakt präglar tiden. Historikern Kenneth Clark lyfter fram filosoferna Erasmus av Rotterdam och Montaigne vilka verkade för fred och religiös tolerans.

Brendel vid flygeln - Tolkningar av Mozart, Schubert och Haydn

...
I konserten, filmad i Snape Maltings konserthus, framför Brendel tre nyckelverk från sin repertoar: Mozarts pianosonat i C-moll, K 457, Schuberts Impromptu, Nr 3 i G flat, D899 och Haydns Piano Sonata i E flat major, Hob XVI/49. Brendel inleder även varje stycke med reflektioner från ett liv som fyllts av konsten att lyssna och framträda.

Den omtänksamme imperialisten

Thomas Babington Macaulay var jämngammal med 1800-talet och 59 år när han dog. Hans liv hade då varit en enastående framgångssaga, i varje fall professionellt.

Personlig integritet. Ett aktuellt seminarium - del 1 av 2

...
Håller vi på att avskaffa den personliga integriteten alldeles på egen hand? Under ledning av Lotta Gröning hålls föredrag och samtalas om personlig integritet i historien, i vår tid och i framtiden. Medverkande: Dick Harrison, historiker, Olle Abrahamsson, rättschef vid Justitiedepartementet, Krister Thelin, domare och hovrättslagman samt Anna Skarhed, justitiekansler.

Maktens män - Del 1 av 12

...
BBC serie i 12 delar från 1990. Andrew Davies är manusförfattaren som gjorde succé med denna serie som bygger på Michael Dobbs roman och som handlar om maktens korridorer i Storbritannien.

Tilliten vilar på moraliska förbud

Vårt välstånd vilar på arbetsdelning och utbyte, som i sin tur vilar på att det finns tillit även mellan människor som inte känner varandra. Ekonomen David C Rose har skrivit en uppmärksammad bok om förutsättningarna för denna tillit.

Ondskans psykologi - Hur skapas en mördare?

...
De är charmiga, de ljuger utan några som helst skrupler och är kapabla till att manipulera sin omgivning. Psykopater mördar och våldtar utan att känna ånger och kan ändå uppfattas som världens trevligaste personer. Vad försiggår egentligen i deras hjärnor? Programmet handlar om frågan som har gäckat neuroforskare och rättspsykiatrer i alla tider.

Svensk religionshistoria. Del 5 av 5 Islam i Sverige

...
Adam Cwejman möter Mohammad Faszlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet och ställer frågor om islam i Sverige

Medicin vid fronten: Del 1 - Överlevnad

...
Del 1 av 2. Krig har alltid varit en drivkraft bakom medicinska innovationer. Efter ett decennium av strid i Irak och Afghanistan har medicinska pionjärer förändrat livet för sårade män och kvinnor och skapat medicinska framsteg som kommer oss alla till gagn.

Den enes frigörelse blir den andres förtryck

...
Edmund Burke kallas för konservatismens fader i handböckerna. Det är inte orimligt, men det kräver nyanseringar och preciseringar. Svante Nordin läser de senaste tillskotten i den rika litteraturen om den stridbare irländaren.

Obduktion av förhistorien - Del 3

...
Del 3 av 3. I den sista delen i denna serie återskapar forensikerna Australopithecus afarensis, även kallad Lucy. Denna förmänniska levde för drygt 3 miljoner år sedan och var inte mer än runt 120 centimeter lång.

Personlig integritet. Ett aktuellt seminarium - del 1 av 2

...
Håller vi på att avskaffa den personliga integriteten alldeles på egen hand?Under ledning av Lotta Gröning hålls föredrag och samtalas om personlig integritet i historien, i vår tid och i framtiden. Medverkande: Dick Harrisson, historiker, Olle Abrahamsson, rättschef vid Justitiedepartementet, Krister Thelin,domare och hovrättslagman samt Anna Skarhed, justiekansler.

Därför lever Hesiodos

...
Den antike poeten Hesiodos är upphovsman till många kända myter. Dessa myter talar fortfarande till oss, förmodligen därför att de uttrycker filosofiska och moraliska sanningar.

Oj, fel planet - Att leva med Asperger

...
Filmen undersöker hur Aspergervärlden, en ensam och isolerad värld som tidigare var synonym med nördar, nu har blivit en del av den moderna världen tack vare bland annat den digitala utvecklingen. Detta medför ibland vissa utmaningar då majoriteten av befolkningen kan uppfatta personer med Aspergers som envisa, oflexibla, och oförutsägbara.

Livets mirakler - Del 2: Vad är liv?

...
Del 2 av 5. I det andra avsnittet reser filmteamet till världens mest vulkanaktiva region, Eldringen i Sydostasien, för att utforska den tunna gräns som skiljer livet från döden. Frågan som ställs i avsnittet är: vad är livet?

Marie Curie - bortom myten: Mottagare av två nobelpris

...
Porträttfilm om en av det förra seklets mest fascinerande kvinnor. För drygt hundra år sedan, 1911, kom Marie Skoldowska-Curie för andra gången till Stockholm för att ta emot ett nobelpris, den här gången i kemi. Första priset var i fysik 1903, då hon delade det med maken Pierre Curie och Henri Becquerel. Makarna Curies dotterdotter, den nu 84-åriga kärnfysikern Hélène Langevin-Joliot är en av dem som i denna porträttfilm berättar om Marie.

Den sista staden

...
Under kulturrevolutionen revs över hundra städer som omgavs av gamla stadsmurar. En räddades, men nu hotas den att förvandlas till nöjespark.

Världens barn 2013 - Barn och kronprinsessan för barnets rättigheter

...
Sedan starten för World's Children's Prize år 2000 har 34 miljoner barn lärt sig om barnets rättigheter. De har också årligen i en världsomröstning utsett sina barnrättshjältar.

Mannen som upptäckte Egypten - William Matthew Flinders Petrie

...
Historien om en av Storbritanniens främsta arkeologer, vars noggranna utgrävningar revolutionerade den arkeologiska tekniken och skapade en ny förståelse för Egyptens förflutna.

Nätbedragare bör oroa mer än NSA

...
Övervakning som gäller alla kommer knappast att förändra vårt beteende på internet.

Det vita gardet - Del 5 av 8

...
Del 5 av 8. Michail Afanasjevitj Bulgakovs första roman är den delvis självbiografiska familjeberättelsen Det vita gardet. Den utspelar sig i Kiev under det sovjetryska inbördeskriget.

Obduktion av förhistorien - Del 2: Homo erectus

...
I den andra delen av tre återskapar forensiker hominiden Homo erectus. Homo erectus var väl anpassade för att leva i de hetaste delarna av Afrika, genom sin förmåga att svettas. Svettningar är det mest effektiva sättet att hålla kylan, men det är bara effektivt genom hårlös hud. Så Homo erectus var vår första hårlösa förfader!

Veckans bok - Del 4. Stå aldrig still

...
I boken Stå aldrig still beskriver Per Schlingmann sina tankar om hur man åstadkommer förändringar i företag, organisationer och samhället. Här berättar han mer för Adam Cwejman.

Diplomatin enda hoppet för Syrien

Rolf Ekéus motsätter sig ett militärt angrepp på Syrien. Bara diplomati kan få ett slut på kriget.

Gustav Klimt - Symbolism, jugend och erotik

...
Herbert Eisenschenks dokumentär utforskar inte bara Gustav Klimts färgstarka personlighet, utan även hur hans unika konst uppfattas idag.

Livets mirakler - Del 1: Storleken har betydelse

...
Del 1 av 5. Första delen i denna serie om livet på jorden utspelar sig i Australien där storlekens betydelse utforskas. Gravitation och elektromagnetism har olika inverkar på olika typer av liv: från en bakterie till ett 110 meter högt träd. Krafterna bestämmer form, rörelse och livslängd.

Civilisation: Del 4 - Renässansen

...
Del 4 av 13. Kenneth Clark besöker Florens, platsen där den europeiska kulturen fick ny kraft genom återupptäckten av sitt klassiska förflutna. Han reser till slotten Urbino och Mantua, centrum för den europeiska renässansen.

Att finna liv ute i rymden - Del 1

...
Del 1 av 2. Avancerade robotar är våra ögon och öron i sökandet efter liv i universum. NASA:s rymdsond Cassini har tagit bilder från under molntäcket runt Saturnus största måne: Titan. Vi får se bilder på vad som liknar sjöar, men vatten kan inte vara flytande i dessa låga temperaturer. Istället är det metan, ett ämne som på jorden är vanligast i gasform, som förekommer i flytande form här.