VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Verdissimo - Verdi 200 år - Med Daniele Gatti

...
Del 1 av 2. Konserten framförs av franska nationalorkestern och Choer De Radio France och spelades in i Palais des Congrès i Paris 2013. Repertoaren består av ouvertyrer och korus från Verdis Luisa Miller, I Lombardi, Macbeth och Don Carlo.

Fransk makt och vanmakt

...
Den franska staten befinner sig i kris. Det öppnar sig en avgrund mellan överhet och undersåtar.

Rysslands unika konst - Del 1

...
Del 1 av 3. Ryssland är kontrasternas land och dess konsthistoria är inget undantag. Konstkritikern Andrew Graham-Dixon reser från Kiev till Moskva i jakten på den ryska konsten, från ikonernas tid fram till idag. Andrew börjar sin resa i de ödsliga norra delarna av landet där han hittar stämningsfulla ikoner, folkkonst och det gammeldags, lantliga Ryssland.

Delfis historiska betydelse - Ett fönster mot antiken

...
Delfi var den antika världens centrum. Det berömda oraklet lockade resenärer från när och fjärran och Delfi blev en naturlig plats för informationsutbyte. Här skröt man om sina krigssegrar och visade upp sina rikedomar. Dr Michael Scott guidar oss genom en tusenårig historia och ger oss en sällsynt glimt av det politiska och andliga livet i antikens Grekland.

Brott och straff - Del 5

...
Del 5 av 8. Rysk dramaserie från 2007 som bygger på Fjodor Dostojevskijs roman från 1866. Den unge Raskolnikov planerar ett mord på en hatad pantlånerska. Han behöver pengar men vill också förhindra att hans syster gifter sig av ekonomiska skäl. Manus av Mikhail Smolyanitsky. Regi: Dmitri Svetozarov.

Asarnas krigiska värld

Diktsamlingen Blodhov, utgiven på Ariel förlag, är en vacker bok i flera bemärkelser. Den isländska poeten Gerður Kristnýs omdiktning av Skírnismál, en dikt ur Den poetiska Eddan, låter det känslomässigt laddade uttryckas genom det karga och alliterationsrika språket från den fornnordiska diktningen.

Bibelmysterier - Del 5 - Historien om Josef

...
Del 5 av 9. Josef från Kanaan säljs som slav av sina äldre bröder. Han förs till Egypten där han så småningom blir härskare och räddar landet från en förödande hungersnöd. Det är en av Bibelns äldsta och viktigaste berättelser. Men vilka bevis finns det för att Josef och hans historia verkligen är sann?

Osynliga världar - Del 1: Snabbare än ögat

...
Del 1 av 3. Det mänskliga ögat har en häpnadsväckande precision, men runtomkring oss finns en fantastisk och vacker värld som vi inte kan se. Vissa underverk ligger utanför våra spektra, andra är för snabba, för långsamma, för små eller för avlägsna för våra ögon och hjärnor att tolka.

Spionerna från Cambridge - Del 3 av 5

...
Del 3 av 5. Efter att ha bevittnat bombningarna i Guernica lämnar Philby Spanien. Han är illa berörd av de lögner han har tvingats att skriva, men är ivrig att gå vidare. Han är redo för att ta striden till regeringens innersta kärna. Då inträffar ett stort bakslag: Stalin undertecknar en icke-angreppspakt med Hitler. De fyra känner sig svikna. Allt de har kämpat för vänds upp och ned.

Bleak Old Shop of Stuff - Julspecial - del 2

...
Del 2 av 5. Butiksägaren Jedrington Secret-Pasts familj har fängslats av den ondskefulle advokat Skulkingworm för en skuld de inte visste att de hade. En julkomedi i Dickens anda.

Upp till väpnad kamp

Vad skall man förstå med begreppet vänsterextremism? Innebörden är inte uppenbar, eftersom vänstern rymmer en rad olika grupperingar och historiskt sett har omfattat alltifrån terroristiska anarkister till progressiva liberaler och kristna pacifister.

Veckans bok - Del 11 - Den amerikanska drömmen

...
Den amerikanska drömmen är en redogörelse över USA:s presidenter som länge saknats på den svenska bokmarknaden. Det är ett verk som ingalunda utgör en glorifiering av vare sig landet eller dess statsöverhuvud genom åren.

För evigt ung - Vetenskapen om människans hud

...
Vår hud är ett av de största och viktigaste organen. Det påverkas av vad vi äter, dricker, hur stressade vi är och vad vi kladdar på det. Det utsätts för påfrestningar varje dag. Plastikkirurgen Rozina Ali ägnar sitt arbetsliv åt att få huden att både se och kännas fräschare.

Civilisation - Del 11 - Romantiken: Naturdyrkan

...
Del 11 av 13. Den brittiske historikern Clark undersöker hur romantikens tro på naturens egen gudomlighet underminerade kristendomens ställning i västerlandets civilisation i sent 1700-tal. Han visar också hur det romantiska synsättet påverkar konsten.

Tänk kritiskt om fackpedagogerna

Vad menar vi med kritiskt tänkande? Jo, förmågan att utifrån de kunskaper och den analytiska förmåga vi har bedöma rimligheten i nya uppgifter och påståenden. Vad menar vi med kreativitet? Jo, förmågan att utifrån de kunskaper och färdigheter samt den fantasi vi har lösa nya problem av intellektuell, teknisk eller konstnärlig art.

Maktens män - Del 6

...
Del 6 av 12. Urquhart försöker blidka kritiken från kungen genom att låtsas gå med på hans krav och anpassa sin politik.

Vad händer på Moskvas konstscen?

I dagens Moskva finns ett blomstrande konstliv. Men samtidskonsten är också mer utsatt än någonsin tidigare under Putinepoken.

Mellanöstern i uppror - En geopolitisk överblick

...
Konflikten i Syrien liknar ett regelrätt inbördeskrig. 7 miljoner människor är på flykt inne i landet och 4 miljoner är på flykt utanför landet. Vad händer om krisen i Syrien eskalerar och kanhända når Israels gränser? Dr. Benedetta Berti från The Institute of National Security Studies intervjuas av Nathan Shachar.

Sex röster från Tel Aviv och Jerusalem

Freds- och säkerhetsfrågorna fortsätter att stå i centrum. Men framtidsdebatten i Israel och de palestinska områdena handlar om mer än så. USA:s utrikesminister John Kerry har riktat strålkastarljuset mot den ekonomiska utvecklingens betydelse för fred och social stabilitet, och i Israel fäster man allt större vikt vid sin nyvunna ställning som forskningsdriven high tech-ekonomi och entreprenörskapsnation.

Den omkörda västvärlden - Del 1

...
Del 1 av 2. I det första av två avsnitt tittar Robert Peston närmare på hur de stora ekonomiska beslut som fattades för 30 år sedan påverkar oss idag. I Kina öppnade Deng Xiao Ping upp för utländska kapitalister. I Storbritannien och USA släppte Margaret Thatcher och Ronald Reagan marknaderna fria.

Europas naturhistoria - Del 1. Skapelsen

...
Del 1 av 4. I det första avsnittet i serien om hur Europas landskap och natur skapades följer vi kontinentens långsamma resa från det södra halvklotet till sin nuvarande position. Med hjälp av animationer väcks historien till liv. Dinosaurier vandrar runt i Oxford, Frankrikes vingårdar ligger under tropiska hav och St. Petersburg är begravd i ökensand.

Bleak Old Shop of Stuff - Julspecial - del 1

...
Del 1 av 5. Jedrington Secret-Past är en framgångsrik butiksägare men på julafton får han besök av den onde advokaten Skulkingworm som påstår att han har en enorm skuld.

Hur kloka är djuren?

...
Banbrytande forskning visar hur djur i många fall är smartare än vi tror. Träffa en hund med ett ordförråd på över 1000 ord och se hur delfiner kommunicerar med varandra. Även bläckfiskars intelligens undersöks och Irene Pepperberg demonstrerar papegojors kommunikationsförmåga med hjälp av sin talande papegoja Alex.

Global Axess: Civilisation. Romarrikets undergång

...
Richard Miles är historiker och TV-producent som ägnat mycket forskning åt Romarriket. Här samtalar han med Thomas Gür hur den romerska civilisationen föll sönder.

Professor Sandels dilemman - Dygd och rättvisa

...
Del 18 av 24. Professor Sandel introducerar Aristoteles teori om rättvisa. Enkelt uttryckt går den ut på att ge människor vad de förtjänar. Aristoteles menar att när man pratar om fördelning måste man beakta målet och syftet med det som ska fördelas.

En förtrollande teknologi

...
En del forskare menar att religionen är äldre än själva språket. Det vill säga: innan människan började tala, ägnade hon sig åt religiösa ceremonier. Och så har det fortsatt - religion i någon form spelar en central roll i alla kända kulturer.

Maktens män - Del 5

...
Del 5 av 12. Francis Urquhart har nått sitt mål och är nu Storbritanniens premiärminister men minnet av Mattie Storins öde spökar. Han får dock kritik från den nyblivna liberala kungen som anser att Urquharts politik inte har folkets bästa för ögonen.

Jakt på läckor hotar USA:s press

...
Vita husets kontrollbehov har lett till ökade spänningar mellan Barack Obama och medierna. Det finns en oro för att pressfriheten begränsas.

Romarriket under ytan - Del 1

...
Del 1 av 2. Med hjälp av satellitarkeologi och högteknologiska fjärrstyrda verktyg gräver sig filmen ned genom historiens många lager för att bokstavligt talat se Rom i sin fulla glans. Programmet kulminerar i en visuellt häpnadsväckande rad datoranimerade avslöjanden där tittarna kan följa i en legends fotspår och upptäcka Roms historia på ett helt nytt sätt.

En rikare och muntrare verklighet

...
För konstnären Rex Whistler var hantverkskunnandet viktigt, och han illustrerade alltifrån bokomslag till bensinreklam. Detta gjorde honom illa omtyckt av modernisterna. På senare tid har intresset för honom ökat.

Seriestart: Spionerna från Cambridge - Del 1 av 5

...
Del 1 av 5. England på 1930-talet är en delad värld; kommunism står mot fascism. För många personer världen över innebär det en kamp mellan det goda och det onda. I Cambridge möts fyra unga män som konspirerar för att förändra världen till det bättre.

Därför faller inte regimen

...
Att omvärlden aldrig lyckats förstå Nordkorea är ett globalt säkerhetsproblem. För att rätt analysera landet måste vi utgå från dess egna traditioner och myter.

Svensk skola - elit eller medelmåtta?. Del 1 - Nutiden

...
Talare: Thorsten Nybom, professor, vice rektor Örebro universitet, Jan Björklund, utbildningsminister, Tobias Krantz, chef för Utbildning, Forskning & Innovation vid Svenskt Näringsliv samt Kjell A Nordström, Dr., forskare, författare och rådgivare.

Ett hopp för diabetiker - Grisinsulin från avlägsen ö-grupp

...
Karen Skinner lider av svår typ 1-diabetes. Hennes kropp kan inte producera insulin men genom en unik xenotransplantation (transplantation från en art till en annan) kan hon kanske botas. Professor Bob Elliott har hittat de perfekta donatorerna: grisar från en avlägsen ögrupp i Antarktis.

Maktmonopolet dröjer sig kvar

Trots korruption och inkompetens dominerar ANC fortfarande den sydafrikanska politiken. Man lever på gamla meriter och verkligt ansvarsutkrävande saknas. Förändringar kommer, men det går långsamt.

Sanning och konsekvens

...
På 1990-talet var François Bayrou under fem år Frankrikes motsvarighet till Jan Björklund. Han var utbildningsminister 1993-1997 - en ovanligt lång tid på en ofta utsatt post - och alltså i både Édouard Balladurs och Alain Juppés regeringar.

Veckans bok - Del 9: Oligarken mot presidenten

...
Michail Chodorkovskij föddes 1963 i Moskva. Han var tidigare den rikaste mannen i Ryssland, och den 16:e rikaste i världen. Han var ägare av Rysslands största oljebolag, Yukos, innan han 2003 fängslades av de ryska myndigheterna, anklagad för ekonomisk brottslighet, och Yukos förstatligades. Han ansågs vara ett hot mot Putin. Stig Fredrikson berättar för Lotta Gröning.

Civilisation Del 9 - Rokoko: sökandet efter lycka

...
Del 9 av 13. Harmoni och naturlig balans är nyckelord i de samtal som 1700-talets tänkare förde om det lyckliga samhället. Historikern Clark ser en återspegling av detta i tidens musik av Bach, Händel, Mozart och i den samtida arkitekturens strävan efter harmoni.

Mellan möjlighet och verklighet

...
Unwinding är ett svårt ord att översätta, i det här sammanhanget enklast som upplösning. Vad journalisten och författaren George Packer har satt sig före att skildra är upplösningen av Amerika, eller mera precist: upplösningen av efterkrigstidens amerikanska välfärdssamhälle.

Bibelmysterier - Del 2: Maria Magdalena

...
Del 2 av 9. Vem var den riktiga Maria Magdalena? Hon framställs som prostituerad, förlåten av Jesus. Vi har hört berättas hur hon tvättade hans fötter med sina tårar och torkade dem med sitt hår. I århundranden har hon varit känd som den ångerfyllda syndaren.

Stora Fackbokspriset 2013. Carl-Johan Malmberg tilldelas Stora Fackbokspriset

...
Priset på 125 000 kronor är Sveriges största fackbokspris. Juryn har den 28 november 2013 enats om följande motivering: "Stora fackbokspriset 2013 tilldelas Carl-Johan Malmberg för Stjärnan i foten, en utforskning av den brittiske konstnären och poeten William Blakes visionära ord-, bild- och bokvärld, företagen av en eminent och finstämd uttolkare som presenterar sina fynd klart, pedagogiskt och med starkt personligt engagemang."

Ers hårighet - En resa i strånas värld

...
Följ med på en resa av vetenskapliga upptäckter in i den spektakulära behåringens rike. Över hela jorden använder varelser behåringen för att andas, försvara sig, lyssna, hålla värmen eller hålla sig svala. Hos såväl däggdjur som växter och insekter fyller hårstrån en funktion, vare sig de växer synliga på toppen av ett huvud, längs stammen på en växt eller dolda djupt inne i ett organ.

Stora Fackbokspriset 2013 utsett. Carl-Johan Malmberg tilldelas Stora Fackbokspriset

...
Priset på 125 000 kronor är Sveriges största fackbokspris. Juryn har den 28 november 2013 enats om följande motivering: "Stora fackbokspriset 2013 tilldelas Carl-Johan Malmberg för Stjärnan i foten, en utforskning av den brittiske konstnären och poeten William Blakes visionära ord-, bild- och bokvärld, företagen av en eminent och finstämd uttolkare som presenterar sina fynd klart, pedagogiskt och med starkt personligt engagemang." Priset delas ut 4 december.

När politiken försvann

...
Det hela började med att Margaret Thatcher förlorade makten. Järnladyn kastades av hästen. I hennes ställe placerade de en gråblek vekling som märkligt nog - eftersom den här historien rör Storbritannien - inte skämdes över att han härstammade från en familj av cirkusartister.

Peter Sellars - En teaterresa

...
Peter Sellars (1957-), en av samtidens mest hyllade opera- och filmregissörer, visas upp i sitt arbete dels i Santa Fe-operan och dels i Wien.

Nyttiga gifter - Den farliga kägelsnäckan

...
Kägelsnäckan dödar fiskar snabbt och effektivt. Den kan till och med vara farlig för människor. Men nu tror forskarna att snäckans potenta giftblandning kan hjälpa mot så vitt skilda tillstånd som smärta, Alzheimer och Parkinsons, i rätt doser.

Därför lever Hesiodos

...
Den antike poeten Hesiodos är upphovsman till många kända myter. Dessa myter talar fortfarande till oss, förmodligen därför att de uttrycker filosofiska och moraliska sanningar.

Västerlandets födelse - Del 2 av 2: Alexandrias bibel

...
Del 2 av 2. Septuaginta, den första grekiska översättningen av Bibeln under 100-talet efter Kristus, verkar vara resultatet av en lång dialog mellan Bibeln och det grekiska tänkandet, liksom startpunkten för den moderna världen.

Livets mirakler - Del 5

...
Del 5 av 5. I det sista avsnittet besöker vi södra Afrika och Madagaskar, som har en rik biologisk mångfald. Hur kommer det sig att vår planet är så rik i sin mångfald? Svaret är den fascinerande kolmolekylen, ett universellt byggblock som skapats bland stjärnorna. Skulle förutsättningarna för liv ha kunnat skapas någon annanstans?