VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Fransmän till höger och vänster

...
För den som vill följa fransk kultur- och samhällsdebatt är Alain Finkielkrauts radioprogram "Répliques" på France Culture smått oumbärligt.

Om Goethes Faust - Om en teateruppsättning

...
Vi får följa med under förberedelserna till den fullständiga versionen av Goethes Faust - ett historiskt teaterprojekt under ledning av Peter Stein.

Brott och straff - Del 2

...
Rysk dramaserie från 2007 som bygger på Fjodor Dostojevskijs roman från 1866. Den unge Raskolnikov planerar ett mord på en hatad pantlånerska. Han behöver pengar men vill också förhindra att hans syster gifter sig av ekonomiska skäl. Manus av Mikhail Smolyanitsky. Regi: Dmitri Svetozarov.

Jorden - vår planet - Del 4: Oceanerna

...
Del 4 av 5. Vad händer med de stora haven på jorden? Våldsamma vågor, enorma tidvattenshål, globala strömmar och framtida faror i samband med klimatförändringar. Vad händer?

Kirchner i Davos - en konstnär för vår tid

...
Trots att han var omgiven av en vykortslik miljö valde Ernst Ludwig Kirchner att gestalta sitt inre landskap. Genom sitt originella färgval känns Kirchner som en samtida målare.

Bibelmysterier: Del 5 - Historien om Josef

...
Del 5 av 9 Det är en av Bibelns äldsta och främsta berättelser om den yngste brodern från Kanaan som säljs av sina bröder till slaveri i Egypten. Han gör däremot karriär och blir premiärminister, räddar landet och dess Farao från förödande hungersnöd. Men vilka bevis finns det för att Josef och hans historia verkligen är sann?

Det romerska imperiets historia - Del 1: Nero

...
Del 1 av 6 i brittisk dramaserie om det romerska rikets historia. År 64 drabbades Rom av en omfattande brand. Kejsar Nero påbörjade ivrigt ett omfattande återuppbyggnadsarbete men så till den grad att det ledde till besatthet. Påeggad av kejsarinnan Poppea tömde han alla rikets tänkbara reserver.

KGB-agenten som fällde Sovjet - Del 1

...
Del 1 av 2. I unga år var Vladimir Vetrov en sovjetisk mönstermedborgare. Han var en brinnande kommunist och god patriot. Han tillhör den generation som Sovjetunionen plikttroget belönat. När han skickas till andra sidan järnridån, närmare bestämt Paris, för att arbeta som spion får han smak för västvärldens lyx och frihet. Han hamnar i problem och kallas hem till Moskva.

Företagsetik i Mellanöstern

...
Skillnaderna är stora mellan hur västerländska och lokala företag definierar och uttrycker sin etik i arabvärlden. Grundläggande är att kulturella och religiösa värderingar genomsyrar hela samhället.

Ers hårighet - En resa i strånas värld

...
Följ med på en resa av vetenskapliga upptäckter in i den spektakulära behåringens rike. Över hela jorden använder varelser behåringen för att andas, försvara sig, lyssna, hålla värmen eller hålla sig svala. Hos såväl däggdjur som växter och insekter fyller hårstrån en funktion, vare sig de växer synliga på toppen av ett huvud, längs stammen på en växt eller dolda djupt inne i ett organ.

Latinamerika visar vägen

...
Flera latinamerikanska länder ifrågasätter den internationella narkotikapolitiken. Istället för minskad konsumtion har resultatet blivit utbredd kriminalitet och korrupta politiker.

Tarmarnas liv - Hur ser vi ut på insidan?

...
Följ med på en resa i tarmkanalens hemliga liv! Den här avslöjande och detaljerade upptäcktsresan tar dig med på en resa i en del av kroppen som vi normalt sett aldrig ser. Du må vara välbekant med hur du ser ut på utsidan, men i det här programmet stiftar Michael Mosley närmare bekantskap med sitt matsmältningssystem och visar hur vi faktiskt ser ut på insidan.

Seriestart - Brott och straff

...
Del 1 av 8. Rysk dramaserie från 2007 som bygger på Fjodor Dostojevskijs roman från 1866. Den unge Raskolnikov planerar ett mord på en hatad pantlånerska. Han behöver pengar men vill också förhindra att hans syster gifter sig av ekonomiska skäl. Manus av Mikhail Smolyanitsky. Regi: Dmitri Svetozarov.

Myrdals amerikanska arv

...
Stödet från Rockefellerstiftelsen till Alva och Gunnar Myrdal var central för utvecklingen av den svenska välfärdsmodellen. Ett historiskt faktum som borde ge debatten om vinstdrivande företag i välfärden en annan inriktning.

Jorden - vår planet - Del 3: Isen

...
Del 3 av 5: Is må inte vara mer än fruset vatten, men den har i själva verket superkrafter. I det här avsnittet sänker vi oss 150 meter ned i ett fruset vattenfall och tittar på en glaciär underifrån. Vi upptäcker varför den enorma Jakobshavn-glaciären drar sig tillbaka, hur den har format vår historia och varför den nu kan hota vår framtid.

Farliga förbud

...
Svensk narkomanvård har genomgått stora förändringar med nya läkemedel och behandlingsmetoder. Men de senaste åren har lobbygrupper och politiker mobiliserat mot reformerna.

Bibelmysterier - Del 4: Petrus och den första kyrkan

...
Del 4 av 9. En arkeologisk undersökning av historien om Petrus, den apostel som Jesus gav namnet "Klippan". Med Petrus hjälp skulle han bygga sin kyrka.

Global Axess: Europa - Fiender blev vänner: Tyskland och EU

...
Avsnitt 21 av 29 i programserie om Europa. Vilken roll spelade Tyskland när EU grundades? I detta avsnitt av Global Axess intervjuas den holländske professorn Kiran Klaus Patel av Thomas Gür om det traumatiserade landet som reste sig tack vare den europeiska unionen.

Primtalens mysterium - Matematikens problem nr 1

...
Japansk dokumentär där vi får följa mattegenier som vigt sina liv åt att lösa gåtan om primtalen. Vi hamnar bland de mest akademiska sammanhang världen över - i Oxford, i Cambridge, i Tyskland och i USA - för att ta del av den senaste forskningen.

Den nya välfärden

...
Staten undanröjde beroendet av filantropi och välgörenhet. Men i framtiden kommer välfärden att vara en blandning av kollektivt och individuellt ansvar.

Berättelsen om Hannibal - Del 2

...
Del 2 av 2. Med en armé på 40 000 soldater och 37 elefanter korsar Hannibal Pyrenéerna och sedan Alperna till Italien innan han krossade Romarrikets motstånd. Följ med på Hannibals otroliga resa i denna dramadokumentär i två delar från BBC.

Kommer Europa att bestå? Anders Hellner samtalar med Pär Stenbäck

...
Utrikeskommentatorn, journalisten och programledaren Anders Hellner har avlidit efter en tids sjukdom. Han var verksam in i det sista som programledare på Axess TV, bland annat för den legendariska serien Global Axess. I detta avsnitt ser vi Anders Hellner i ett samtal med den finländske politikern och diplomaten Pär Stenbäck.

Den bästa tid är nu - En konsert till minne av Olle Adolphson

...
En minneskonsert med kompositören och vissångaren Olle Adolphsons mest älskade låtar. Medverkar gör bland andra Anna-Lotta Larsson, Björn Johansson och Storkyrkans kör under ledning av Gustaf Sjökvist.

Sverige utanför drogdebatten

...
Synen på narkotikan utvecklas nu från krav på en enhetlig förbudslinje till att hitta bättre sätt att minska skadeverkningarna. I den diskussionen står Sverige vid sidan av.

Massornas intelligens - Så fungerar svärmen

...
Hundratals eller till och med tusentals fiskar, fåglar eller insekter rör sig snabbt som blixten, som på kommando, men det finns ingen som drar i trådarna. Svärmen fungerar som ett kollektiv och uppvisar beteenden som vida överstiger kapaciteten hos individer. Det är en form av intelligens som är radikalt annorlunda än vår egen.

Lägg om drogpolitiken

...
Det globala förbudet mot droger har misslyckats. Istället för att kriminalisera och stigmatisera drogbrukare måste mer göras för att hjälpa dem och minska skadorna som förknippas med drogkonsumtion.

Jorden - vår planet - Del 2: Atmosfären

...
Del 2 av 5. I det här avsnittet reser vi ut i stratosfären i ett stridsflygplan från kalla kriget, beger oss till Sibirien och upptäcker varför Argentina är en av världens blåsigaste platser. Allt för att visa varför vår atmosfär är unik och helt avgörande för allt liv.

Bibelmysterier - Del 3: Lärljungarna

...
Del 3 av 9. Lärjungarna tvistade om hur Jesus handskades med problem. De ville ödelägga de byar som vägrat att acceptera dem. De tjafsade om vem av dem som var störst. Detta kanske inte stämmer överens med den traditionella bilden av lärjungarna, men det var faktiskt verkligheten för Jesus rörelse.

Främling, vad döljer du för mig?

...
Det finns, enligt Bengt Westerbergs nya utredning, en främlingsfiende inom oss. Hat mot andra hudfärger och kulturer förorenar cyberrymden. Men är en omfattande lagstiftning rätt medicin? En viss mängd otrevligheter och dumheter måste vi tåla.

Mammutjägarna - Sibiriska skelett grävs fram

...
Ända sedan elefantjakt förbjöds 1989 har Ryssland erövrat världsmarknaden för elfenben. Men detta elfenben kommer från mammutar, vars kvarlevor ständigt upptäcks i den frusna jorden i Sibirien. Detta "tundrans vita guld" säljs för över 50 dollar per kilo och marknadens centrum är Hong Kong.

Kameliadamen - Baserad på Dumas roman

...
Baletten Kameliadamen uppförd i tre akter av John Neumeiers i en inspelning från 2009. Baletten bygger på Dumas berömda roman, tonsatt av Chopin.

Kameliadamen - dokumentären: Bakom kulisserna på en balett

...
Vi får i en fransk dokumentär följa med bakom kulisserna på baletten Kameliadamen av John Neumeier. Baletten är baserad på Dumas roman och Chopins musik.

Djingis Khan - Erövraren

...
Han kallades för hela mänsklighetens härskare. Khan föddes dock som Temujin under extremt fattiga förhållanden i Mongoliet efter att hans far hade mördats. Tillsammans med sin blodsbroder Toghril började han plundra och förstöra och lyckades på så sätt ena de mongoliska stammarna. Med hjälp av nytänkande krigskonst byggde han sedan ett av världens största riken. Fortfarande 700 år efter hans död praktiserades flera av hans stridsmetoder under andra världskriget.

Sverige utanför drogdebatten

...
Synen på narkotikan utvecklas nu från krav på en enhetlig förbudslinje till att hitta bättre sätt att minska skadeverkningarna. I den diskussionen står Sverige vid sidan av.

Den demoniska apan - Om våldets ursprung

...
Kan schimpanser lära oss något om det mänskliga våldets ursprung? Eller påverkar människan schimpansernas beteende?

Jorden - vår planet - Del 1: Vulkanerna

...
Del 1 av 5. Vulkaner anses vara skräckinjagande men i själva verket utgör de den viktigaste kraften i skapandet av vår planet jorden. I det här avsnittet firas vi ned i en lavasjö och grottdyker i en cenote, och undersöker hur hettan som fungerar som vulkanbränsle även driver några av planetens mest grundläggande processer.

Bibelmysterier - Del 2. Maria Magdalena

...
Del 2 av 9. Vem var den riktiga Maria Magdalena? Hon framställs som prostituerad, förlåten av Jesus. Vi har hörts berätta hur hon tvättade hans fötter med sina tårar och torkade dem med sitt hår. I århundranden har hon varit känd som den ångerfyllda syndaren.

Global Axess: Europa - Del 19. Agnès C. Poirier - Victor Hugo och fredens Europa

...
Avsnitt 19 av 29 i programserie om Europa. Innan Jean Monnet fanns Victor Hugo, som tecknade den då radikala bilden av en kontinent utan krig - ett Europas förenta stater. Agnès C. Poirier intervjuas av Roland Poirier Martinsson om idéerna bakom det radikala fredsprojektet.

Bin Ladins död. Dokumentär från 2011

...
Den 1 maj 2011 tog sig amerikanska specialtrupper in i Bin Ladins villa utanför Islamabad i Pakistan. Nära tio års jakt kunde därmed avslutas. Den här filmen beskriver hur det gick till när Ladin dödades.

Att bekämpa Alzheimer. En film om cyklar, skedar och äpplen

...
Pasquall Maragall är en kraftkarl, under lång tid Barcelonas borgmästare och den som fick OS till sin stad 1992. 2007 går han ut offentligt och berättar att han diagnostiserats med Alzheimer's sjukdom. Samtidigt grundar han en stiftelse som ska stödja forskningen om sjukdomen. Vi får följa Maragalls vandring mot allt sämre tider, men han behåller i det längsta ett gott humör. När sjukdomen fortskrider är det inte bara minnet som angrips, till slut försvinner också den civiliserade hämningen och personligheten förändras. "Problemet är inte att din far en dag inte längre känner igen dig, snarare att du en dag inte längre känner igen din far".