VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Global Axess: Europa - Del 27: Eric Kaufmann - Religionens återkomst

...
Avsnitt 27 av 29 i programserie om Europa. Den allmänna bilden av Europa är att vi blir allt mindre religiösa. Men religionen är i själva verket på väg tillbaka, genom immigrationen. Det anser Eric Kaufmann, här i samtal med Thomas Gür.

Jakten på historien: Del 2 - Förhistorisk tid

...
Del 2 av 4 i det brittiska historieprogrammet handlar om arkeologiska fynd och fyndplatser från förhistorisk tid. Programledare är Dr Alice Roberts.

Fri invandring - hot eller möjlighet?

...
Del 1 av 5. Talare: Staffan Ulfstrand - "How humans conquered the world", Thomas Lindkvist - "Migration, ethnicity and the making of Europe in the Middle Ages", Eskil Wadensjö - "International migration - a never ending story". Moderator: Mats Wiklund. Denna del av seminariet är på engelska utan översättning.

Kina - triumf och kaos: Del 1 - Kejsare

...
Del 1 av 3. Professor Niall Ferguson visar hur den stora kinesiska statsapparaten alltid har uppmanats att förtrycka den individuella friheten och sträva mot enighet. Ferguson undersöker också hur, å andra sidan, en centraliserad kontroll skapar spänningar som hotar att förstöra landet.

Rapport från politikens Inferno

...
Kris verkar det vara överallt, särskilt i eurozonen, och alldeles särskilt i sydligaste Europa.

"EN VECKA TILL" - Sveriges försvar

...
Ett seminarium från Nordstjernanhuset i Stockholm, mars 2013. Moderator är Lotta Gröning. Hur ser inställningen till försvaret ut bland svenska folket? Var går gränsen för svenska folkets tålamod med politikernas rädsla för att försvara Sverige? Krävs en folklig satsning utöver vad politikerna förmår göra?

Haitink och Concertgebouw - Sjostakovitjs 15:e symfoni

...
Bernard Haitink dirigerar Concertgebouw Orchestra i Dmitrij Sjostakovitjs 15:e symfoni. Verket kan ses som kompositörens symfoniska testamente.

De slåss för att dö - hur kan de förlora?

...
I januari 2006 besökte jag Le Festival au Désert, en underbar tillställning i oasen Essakan utanför staden Timbuktu i norra Mali. Evenemanget dominerades av tuareger, Västafrikas blåklädda ökennomader.

Kartornas historia - Del 2: Tidsandan

...
Del 2 av 3. Professor Jerry Brotton visar hur kartor kan avslöja en tidsandas rädslor, tvångstankar och fördomar. Vackra medeltida världskartor inspirerades av religiös lidelse, de visar vägen till himlen, pilgrimernas väg till Jerusalem och monstruösa barn som äter upp sina föräldrar.

Vem är det som ska bestämma?

...
Bara djur och gudar kan leva utan ett samhälle. Men hur ska då människornas samhälle organiseras? Frågorna och argumenten är eviga och ständigt återkommande. Carl Rudbeck rekommenderar ett blivande standardverk i ämnet.

Bibelmysterier - Del 9: Uppenbarelser

...
Del 9 av 9. Visioner om Armageddon, djävulen och apokalypsens fyra ryttare som återfinns i Uppenbarelseboken har både fascinerat och skrämt slag på kristna anhängare i 2000 år. Många tror att Uppenbarelseboken är en guide till en av de största gåtorna av de alla: tidpunkten då jorden ska gå under. Kan boken verkligen ruva på en sådan hemlighet?

Global Axess: Europa - Ahmet Evin - Europa: ett turkiskt perspektiv

...
Avsnitt 26 av 29 i programserie om Europa. Vill Turkiet verkligen bli medlem i EU? Ahmet Evin, professor i europeisk politik, är inte helt säker. Här i samtal med Nathan Shachar.

Jakten på historien: Del 1 - Romarna

...
Brittisk dokumentär, del 1 av 4, om Storbritanniens historia utifrån arkeologiska utgrävningar. Dr Alice Roberts besöker en utgrävning i Somerset där man i ett kärl finner en romersk myntskatt, den största i Storbritannien.

En ny farao att störta

...
Upprördheten över Muslimska brödraskapets maktmissbruk och repression har lett till en ny revolt i Egypten. Kanske ser vi nu det första folkliga upproret mot ett islamistiskt styre i arabvärlden.

Seriestart: Vittnen från Gulag - Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Andrei Tchernavin var bara tio år när båda hans föräldrar arresterades. Här berättar han och andra som drabbades av Stalins skräckstyre om arbetslägrens tid.

Europas naturhistoria - Del 2: Istider

...
Del 2 av 4. Istiderna sträckte sig över en period om 1,6 miljoner år och under denna tid formades många av Europas mest dramatiska landskap, från Norges fjordar till Matterhorns dramatiska topp och Polens sanddyner. Även många nya djurarter såg dagens ljus och för 40 000 år sedan fick de sällskap då människor för första gången kom till Europa.

En nation kollapsar

...
Syrien går mot ett totalt sammanbrott. Landet riskerar att bli ett schackbräde för regionens alla stormakter.

Brott och straff - Del 5

...
Del 5 av 8. Rysk dramaserie från 2007 som bygger på Fjodor Dostojevskijs roman från 1866. Den unge Raskolnikov planerar ett mord på en hatad pantlånerska. Han behöver pengar men vill också förhindra att hans syster gifter sig av ekonomiska skäl. Manus av Mikhail Smolyanitsky. Regi: Dmitri Svetozarov.

Folk vill prata om godhet

...
Den brittiske författaren Alain de Botton försöker överbrygga konflikten mellan troende och ateister. I sin senaste bok vill han visa att ett liv utan tro på Gud medför etiska problem som kan bli svåra att undgå.

Kartornas historia - Del 1: Fönster mot världen

...
Del 1 av 3. Den här nya serien berättar de fantastiska historierna bakom kartorna. Kartexperten professor Jerry Brotton avslöjar att kartor inte bara handlar om att ta sig från A till B. De är ögonblicksbilder av avgörande historiska händelser och verktyg för politisk makt och påverkan.

Haitink och Concertgebouw - Brahms violinkonsert

...
Bernard Haitink dirigerar Concertgebouw Orchestra i Brahms violinkonsert med Frank Peter Zimmermann som solist.

Bibelmysterier - Del 8: David och Goliat

...
Del 8 av 9. Han var herdepojken som blev kung: David, den hyllade grundaren av det moderna Israel. Det är i alla fall vad traditionen säger. Nu har historiker och arkeologer skalat bort århundranden av mytbildning om denna bibliske hjälte. Mannen som då framträder är så olik historiens David att den frammanar frågan: vem var den riktiga David?

Global Axess: Europa - David Voas: Framtidens Europa

...
Avsnitt 25 av 29 i programserie om Europa. Sekulariseringens motor är inte att religiositeten avtar på det individuella planet. Däremot blir varje generation mindre religiös än den föregående. Det är en klyfta som måste tas på allvar, menar demografiexpert David Voas, här i samtal med Thomas Gür.

Var kom vi ifrån?

...
I detta program undersöks ursprunget till livet på jorden. Ingen vet exakt hur det första livet uppstod men kemisten John Sutherland är nära gåtans lösning. Fossiler kan berätta en del om människans utveckling på jorden men det har visat sig att löss, som sugit blod i miljontals år, kan ge än mer ledtrådar med hjälp av DNA.

Lärandet i den svarta boxen

...
Skolan kombinerar idéer om 2000-talets kunskaper med 1900-talets former av tester och utvärderingar. Sammanblandningen är dömd att misslyckas.

Vad stressen gör med oss - Forskare om den nutida stressen

...
Forskare inom psykologi, sociologi och neurologi undersöker hur vår kropp och vårt psyke påverkas av att leva i en ständigt stressig miljö. Leder stressen till kronisk vrede? Har vreden ökat i vår stressade tid? Filmen tar också reda på hur individen kan utveckla hälsosamma anpassningsmekanismer för ett mer stabilt och meningsfullt liv.

"EN VECKA TILL" - Sveriges försvar och försvarsförmåga

...
Det finns en stor enighet över blockgränserna om det säkerhetspolitiska läget och försvarets storlek och inriktning. 2007 slog en enig försvarsberedning fast att miljön var det största hotet gentemot landet. Nu har försvarsdebatten tagit ny fart efter ÖB Sverker Göransons uttalande om att Sverige bara kan försvara sig i en vecka.

Shakespeare i Italien - Del 1

...
Del 1 av 2. Francesco da Mosto reser till Verona, Venedig och Rom och avslöjar de vackra platserna, myterna och italienska berättelser som inspirerade till några av Shakespeares mest kända pjäser som Romeo och Julia, Antonius och Cleopatra, Othello och Julius Ceasar.

Brott och straff - Del 4

...
Del 4 av 8. Rysk dramaserie från 2007 som bygger på Fjodor Dostojevskijs roman från 1866. Den unge Raskolnikov planerar ett mord på en hatad pantlånerska. Han behöver pengar men vill också förhindra att hans syster gifter sig av ekonomiska skäl. Manus av Mikhail Smolyanitsky. Regi: Dmitri Svetozarov.

Integration inte allt eller intet

...
Integration tar tid men kan inte sköta sig själv. Politiker måste bestämma vilka minoriteter som behöver stöd för att ta sig in i samhället.

Lås upp debatten!

En stor andel av Sveriges befolkning saknar rötter i landet. Ett gemenskapsbygge på etnisk härkomst riskerar att skapa splittring och mental segregation.

Snöbollsjorden - När jorden var täckt av is

...
Frös jorden till is under 10 miljoner år? Enligt teorin om snöbollsjorden var jorden under miljoner år täckt av is, upp till en kilometer tjock. Temperaturen låg omkring -40 grader över hela jorden, till och med runt ekvatorn. Det var i princip ingenting som kunde överleva detta hårda klimat. Det finns bara ett problem: teorin trotsar naturlagarna.

Bibelmysterier - Del 7: Herodes massaker

...
Del 7 av 9. Kung Herodes är ihågkommen som den ondskefulle kungen som brutalt mördade barnen i Betlehem. Han försökte döda den nyfödda Jesus och hans namn har klingat illa ända sedan dess. Men är berättelsen sann? Genomförde verkligen Herodes denna fruktansvärda slakt?

GRATTIS SVD!

...
Daniel Sandström tidigare chefredaktör och kulturchef på Sydsvenskan blir alltså ny kulturchef på SVD med tillträde den 18 mars 2013.

Det romerska imperiets historia - Tiberius Gracchus

...
Del 3 av 6. Brittisk dramaserie om det romerska rikets historia. Tiberius Gracchus lämnade den militära banan och gav sig in i politiken driven av sin moder Cornelias önskan att återupprätta rättvisa och de ideal den romerska republiken en gång stått för.

Kan man älska en robot? - Vetenskapens stora frågor

...
Det görs ständigt nya innovationer och upptäckter inom vetenskapen. Några av dem kan komma att förändra hela vår livsstil. Från sociala robotar och robotbilar till avancerade jordbävningsvarningssystem och smarta elnät.

Mot en ny drogpolitik - Del 1: Drogpolitiken genom tiderna

...
Del 1 av 3. Talare: Lars Oreland - Droger genom tiderna - ett medicinhistoriskt perspektiv, Adam Cwejman - Landet som hamnade på efterkälken i narkotikafrågan.

Eurokris på tre olika nivåer

...
Många av oss antar att vi vid det här laget vet en hel del om eurokrisen. Harold James bok Making the European Monetary Union kommer att ifrågasätta det antagandet.

Den artificiella livmodern - Så gör man barn utan kroppskontakt

...
En konstgjord moderkaka, syntetiskt fostervatten. Dessa medicinska framsteg för att hjälpa för tidigt födda barn kan snart möjliggöra en helt konstgjord livmoder utanför kvinnans kropp. Hur skulle möjligheten att skapa barn helt på konstgjord väg fungera? Vad blir konsekvenserna?

De sista upptäckarna - Del 3: John Muir

...
Del 3 av 4. Äventyraren John Muir (1838-1914) utforskade den amerikanska vildmarken och ägnade sitt liv åt att försvara naturen. Muir reste till storslagna platser som Alaska, Carolina, Florida och Kalifornien. Han var en av de första som hävdade att vissa landskap borde bevaras enbart på grund av sin skönhet. Han kom att betraktas som grundare av USA:s nationalparksrörelse.

Jorden - vår planet - Del 5: Den unika planeten

...
Del 5 av 5. Detta avsnitt betraktar jorden i det stora perspektivet, och tittar på dess plats i rymden. Det har tagit fyra och en halv miljard år och ett flertal stora katastrofer för att förvandla jorden från en karg klippa till den unika planet vi bor på idag.

Ett land fyllt av trauman

...
De senaste åren har Indien skakats av kriser och skandaler. Vad landet framförallt behöver är en hederlig förvaltning.

Bibelmysterier - Del 6. Slaget vid Jeriko

...
Del 6 av 9. Det här avsnittet undersöker fakta bakom den berömda bibelberättelsen om Joshua och slaget vid Jeriko (där murarna föll till ljudet av trumpeter) och gör den häpnadsväckande upptäckten att den otroliga historien faktiskt har sina rötter i verkliga historiska händelser.

Nyfiken på: Tore Wretö och det medeltida Italien

...
Del 21 av 28. Johan Lundberg intervjuar Tore Wretö om hans nya bok "Kampen om det medeltida Italien - Kejsare och påvar 313-1313".

Global Axess: Europa - Del 23: Argita Daudze

...
Avsnitt 23 av 29 i programserie om Europa. Man brukar säga att Lettland "återvände till Europa" när järnridån föll. Men den bilden är felaktig, enligt ambassadör Argita Daudze. Lettlands starka europeiska identitet var i själva verket vad som hjälpte landet att stå emot ockupationen.

Geniernas sammansvärjning - Historien om Silicon Valley

...
Dokumentärfilm från 2009 om Silicon Valley i ett historiskt perspektiv. Vi får bland annat träffa genierna William Shockley och Robert Noyce.

Zahia Ziouani - Algerisk kvinna i manlig värld

...
Hon är 32 år och har bildat sin egen symfoniorkester i Paris samt är förste gästdirigent i Algeriets nationella symfoniorkester. En mycket traditionell mansdominerad orkester.