VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Stockholm i brytningstid

...
På grund av en ohelig allians mellan vilseförda miljövänner och makthavare med förkärlek för skyskrapor riskerar Stockholm att bli alltmer likt de flesta storstäder i världen. Istället borde vi ta vara på Stockholms unika karaktär och förutsättningar.

Jakten på lyckan - Mot ett bättre liv

...
QEDs kurs i lycka har utvecklats i samarbete med experter inom området. Målet är inte att behandla depression, utan att inta ett mer grundläggande synsätt på problemet för att förändra djupt rotade övertygelser och attityder. Tre volontärer påbörjar åttaveckorskursen och följs av kameror.

Guldläge för Silver

...
Den amerikanske prognosgurun Nate Silvers metoder kan bli svåra att tillämpa i Sverige. Men det lär inte hindra någon från att snart försöka.

Maktens män - Önskerepris

...
BBC serie i 12 delar från 1990. Andrew Davies är manusförfattaren som gjorde succé med denna serie som bygger på Michael Dobbs roman och som handlar om maktens korridorer i Storbritannien.

PJ Anders Linder blir ny chefredaktör och VD för Axess

...
PJ Anders Linder blir ny chefredaktör för Axess Magasin och VD för Axess Publishing AB, där Axess Magasin och Axess TV ingår.

Den omkörda västvärlden - Del 2

...
Del 2 av 2. Robert Peston ställer frågan hur Storbritannien ska kunna konkurrera i den nya världsekonomin. Efter att ha levt över sina tillgångar i åratal måste landet nu dra ner på sin konsumtion, men det i sin tur hotar den konsumtionsberoende ekonomin.

Civilisation: Del 2 - Europas uppvaknande

...
Del 2 av 13. Professor Kenneth Clark undersöker den europeiska civilisationens plötsliga uppvaknande under 1100-talet, från de första protesterna vid klostret i Cluny, till dess höjdpunkt - byggandet av katedralen i Chartres.

Underbara år framför sig

...
I den europeiska krisen står Tyskland stabilt och välmående. En viktig orsak till särställningen var en politisk och ekonomisk reformprocess som blandade traditioner med förnyelse.

När man inte har något eget försvar

...
Omröstningen om Sveriges försvar är klar.

Det lilla universum - Jakten på universums byggstenar

...
På toppen av ett berg på Kanarieöarna inhämtar en underlig maskin strålning från några av universums mest avlägsna och omvälvande händelser. Det är i själva verket ett teleskop som är okulerat till världens största mikroskop. Vetenskapsmän använder denna enorma maskin för att hitta universums minsta byggstenar.

Fantastiska material - Hur nya material påverkar samhället

...
Den moderna tidsåldern har inneburit en explosion i materialvetenskap. Det kan ta några få år eller till och med månader innan det har tagits fram ett splitternytt, högteknologiskt material som påverkar våra liv lika mycket som när vi gick från sten- till metallverktyg.

Rom - imperiet och konsten: Del 3

...
Del 3 av 3. I den tredje och sista delen av serien undersöker Alistair Sooke romarrikets fall med hjälp av några av dess gömda skatter. Han reser till Leptis Magna i Libyen strax efter att Gadaffi störtades och finner en av de mest välbevarade romerska städerna i världen, tillika den sena romerska konstens vagga.

Kameliadamen - Baserad på Dumas roman

...
Baletten Kameliadamen uppförd i tre akter av John Neumeiers i en inspelning från 2009. Baletten bygger på Dumas berömda roman, tonsatt av Chopin.

Anna Achmatova - Den ryska poesins drottning

...
Den ryska poeten Anna Achmatova (1889-1966) mötte stor framgång redan vid 25 års ålder. Men århundradets tragedier drabbade henne - svält, krig, revolution och sovjetregimens kulturförakt. Dessutom miste hon två män. Se hennes historia berättad av poeten Anatoly Naiman.

Den omkörda västvärlden - Del 1

...
Del 1 av 2. I det första av två avsnitt tittar Robert Peston närmre på hur de stora ekonomiska beslut som fattades för 30 år sedan påverkar oss idag. I Kina öppnade Deng Xiao Ping upp för utländska kapitalister, i Storbritannien och USA släppte Margaret Thatcher och Ronald Reagan marknaderna fria.

Civilisation: Del 1 - Den mörka medeltiden

...
Del 1 av 13. Professor Clark reser från bysantinska Ravenna till de keltiska Hebriderna, från vikingarnas Norge till Karl den Stores kapell i Aachen och kastar nytt ljus över Medeltiden, de sex århundranden som följde efter romarrikets kollaps (400 eKr-1000 eKr).

Fri invandring ingen vinstaffär

...
Ekonomiska argument för fri invandring håller inte. Obegränsad rörlighet över gränserna omfördelar tillgångar och politisk makt från existerande till nya ägare och utmanar principen om medborgerlig äganderätt.

Medicin vid fronten: Del 2 - Bygga nya liv

...
Del 2 av 2. Programmet träffar medicinska pionjärer som står bakom de ingrepp som har ökat överlevnadsgraden hos skadade män och kvinnor i fält till över 90%; från hudceller som sprejas på för att läka brännskador till innovativa operationstekniker, som att återskapa en hand på nytt genom att använda revben.

Modet att döda

Det är svårt att döda, även om nyhetsrapporteringen vilken dag som helst kan få en att tro motsatsen.

Borgar under belägring: Del 2 - Château Gaillard

...
Del 2 av 6. Château Gaillard byggdes av Kung Richard I, även känd som Richard Lejonhjärta, i slutet av 1100-talet. Den mytomspunna engelska regenten konstruerade en borg som skulle stå emot franska försök att erövra Englands mark i Europa. Hans borgbyggare gjorde verklighet av hans vision att skapa en aldrig tidigare skådad fästning, på mindre än två år.

Global Axess: Europa - Den mångtydiga europeiska identiteten

...
Avsnitt 29 av 29 i programserie om Europa. Norr och syd, öst och väst, protestantism och katolocism, vin och öl. Jan Zielonka, professor i europeisk politik, samtalar här med Anders Hellner om de mångbottnade skiljelinjer som genomsyrar det europeiska integrationsprojektet.

Harnoncourt dirigerar Smetana - Del 2

...
Del 2 av 2. Bedrich Smetana sägs vara Böhmens första stora nationalistiska kompositör. Här uppförs den andra halvan av hans Má Vlast (mitt fädernesland) av Concertgebouw Orchestra i Amsterdam. Dirigent är Nikolaus Harnoncourt.

Den stora oredans segrare

...
Att den arabiska våren övergår i instabilitet och osäkerhet gynnar Iran. För det är i Mellanösterns mest kaotiska miljöer som regimen visar sig på styva linan.

Resa med Gergiev och Tjajkovskij - Mariinskijorkestern på turné

...
Fransk dokumentär från 2010 om en turné med Valery Gergiev och Mariinskijorkestern. Vi får följa med på framträdanden och repetitioner. Framförallt får vi lära oss om Gergievs syn på Tjajkovskij och hans verk.

"EN VECKA TILL" - var med och rösta

...
Rösta och ge din syn på hur nyinsamlade försvarsmedel skall användas. Häng med!

Därför byggs det så fult

Varje gång jag anländer till Utrecht med tåget, som nyligen, drar jag förvånat efter andan. Hur kan det komma sig att arkitekterna, med en av de vackraste arkitekturstilarna som exempel inför sina ögon, fick för sig att bygga betongmonster av det slag som omger stationen?

Ekonomiklubben - Våren 2013 - Del 2

...
Del 2 av 8. Gäster i kvällens program är Fredrik Bergström, ekon. dr och affärsområdeschef på WSP samt Laura Hartman, analyschef på Försäkringskassan. Programledare är som vanligt Martin Ådahl.

Sista delen av Brott och straff

...
Del 8 av 8. Missa inte den sista delen av denna ryska serie baserad på Fjodor Dostojevskijs roman med samma namn.

Makten över gränserna

...
Det börjar som en fascinerande idéhistoria, men slutar som en slafsig pamflett. Mark Mazowers bästsäljare om internationalismen och dess institutioner är inte bara intressant i sig, utan också som företeelse.

Seriestart: Borgar under belägring - Crac de Chevaliers

...
Del 1 av 6. Crac des Chevaliers byggdes av kristna krigsmunkar under 1100- och 1200-talet. Munkarna byggde borgen för att kunna dominera ett av de viktigaste passen i nuvarande Syrien och försvara sig mot muslimska attacker under korstågen. Borgen är en av korsriddarnas främsta; strategiskt placerad på en bergsklippa, med branta väggar, dold vallgrav och dödlig entré.

Rom - imperiet och konsten: Del 1

...
Del 1 av 3. Konstkritikern Alastair Sooke undersöker hur romarna i den romerska republiken gick från att stjäla och kopiera konst till att bli pionjärer med en ny konstform - realism med vårtor och allt.

Mellan liv och död - Var går gränsen?

...
I sex månader har ett filmteam följt läkare som arbetar på avdelningen för hjärnskador på Addenbrooke's Hospital i Cambridge. Deras patienter befinner sig ofta i gråzonen mellan liv och död. Vi följer tre patienter och deras anhöriga genom svåra beslut och mellan hopp och förtvivlan.

Traditionella värderingar

...
Ända in på 1900-talets andra hälft fanns det folkgrupper i Nya Guinea som aldrig hade varit i kontakt med "främlingar".

Vittnen från Gulag - Del 3

...
Del 3 av 3. Sista delen av Angus Macqueens dokumentär om Sovjeterans gulagsystem, som byggde en stor del av landet: Gruvor, städer och infrastruktur.

Säsongsstart: Ekonomiklubben

...
Del 1 av 8. Gäster i kvällens program är Pehr Wissén och Hans Tson Söderström. De kommer bland annat att prata om konjunkturen, med anledning av KI:s nya prognos. Man tar även upp frågan om Cypern och euron.

Mannen som uppfann datorn - i förbigående

...
Under en lektion i logik, det bör ha varit 1973, lät vår lärare undslippa sig frasen "som en Turing-maskin". En ond aning hejdade honom och han vände sig från svarta tavlan och kisade mot klassen:

Harnoncourt dirigerar Smetana - Del 1

...
Del 1 av 2. Bedrich Smetana sägs vara Böhmens första stora nationalistiska kompositör. Här uppförs hans Má Vlast (mitt fädernesland) av Concertgebouw Orchestra i Amsterdam. Dirigent är Nikolaus Harnoncourt.

Kartornas historia - Del 3: Plundring och kolonisering

...
Del 3 av 3. Kartexperten professor Jerry Brotton avslöjar hur kartor är ögonblicksbilder av historiska ögonblick. De gav en bild av avlägsna länder, som lockade upptäcktsresare att plundra och erövra.

Porträtt av en stråkkvartett

...
När man ser fyra musiker inta scenen är det få personer som inser att de har arbetat ihop, delat måltider och rest ihop under många år. Här möter du några av världens bästa kvartetter som under två intensiva veckor i Kuhmo övar på sina framträdanden och talar om vad som får dem att bo ihop, arbeta ihop och resa ihop.