VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Med frihet följer ansvar

...
Debatten om Call Girl väckte frågor om yttrandefrihetens gränser. Inte minst sattes fingret på behovet av ett tydligt utgivaransvar.

Vår tid - Del 1: En dags tid

...
Del 1 av 4. Tiden är en av de mest ofrånkomliga krafter vi styrs av, men ofta är vi omedvetna om hur vår uppfattning av tid skiljer sig från andras, från naturens rytm eller från vår egen inbyggda klocka. Programledare Michio Kaku bevittnar hur fiskstim punktligt anländer till en strand i Kalifornien för att para sig. Vi träffar också en familj som lider av en störning som gör att de vaknar kl 3 varje morgon.

Döda själar

...
Det stod i brevet att de var enkla och försagda, och att bolsjevikerna utnyttjade deras okunnighet. De hölls i hårda tyglar, skrev de. Om de opponerade sig blev de kallade kontrarevolutionärer och kastades i finkan.

Tokyo String Quartet - Del 1

...
Del 1 av 3. Sir Peter Maxwell Davies dirigerar Tokyo String Quartet i London. De framför Schuberts stråkkvartett nr 13 i A-moll (D804), även kallad Rosamunda.

Den amerikanska drömmen om totalt världsherravälde

...
USA:s uppoffringar för frihet och demokrati i världen är en propagandamyt, hävdar en filmregissör och en historieprofessor. Den amerikanska historien har en dyster nattsida. Dick Harrison tar den guidade turen.

Uppdrag Mars - Finns det liv på den röda planeten?

...
I augusti 2012 landar NASA:s Curiosity Rover på Mars och förväntas då besvara den stora frågan om Mars - är det en lämplig miljö för liv? Horizon berättar om denna unika upptäcktsresa.

Ett vingslag från en fjäril i Brasilien

...
I bland tar det åratal innan man inser att något inte stämmer. Att man har rest sin uppfattning på lösan sand. Att man har gått på en bluff.

Luthersson läser världslitteraturen. Del 1 - George Orwell

...
Del 1 av 6. Johan Hakelius, skriftställare med stora kunskaper om brittiskt samhällsliv och brittisk kultur, samtalar med Peter Luthersson om författaren George Orwell (1903-1950).

Metamorfoser - förvandlingens vetenskap: Ett liv - två kroppar

...
Metamorfoser verkar vara det ultimata evolutionära trolleritricket. En varelses fantastiska förvandling till en helt annan varelse. Ett liv, två kroppar. Från Ovidius till Kafka till X-Men, berättelser om metamorfoser finns överallt i den mänskliga kulturen. Myten om förvandling är så vanligt förekommande att den verkar nästintill förprogrammerad i vår fantasi.

Arkelsten hade rätt

...
Tvärtemot vad många tror var det inte liberalerna utan högern som införde rösträtten.

Så byggs en Stradivarius - En fiolmästares arvtagare

...
Fiolbyggaren Michael Rhonheimer - kan han med noggrannhet och också med hjälp av nutida datorteknik bygga en fiol som mäter sig med en Stradivarius? Det är grundfrågan i denna berättelse. Vi får följa i detalj hur Rhonheimer går till väga.

Hur länge kan vi leva? - Vetenskapens stora frågor

...
I detta program om möjligheterna att förlänga vår livslängd träffar vi en långlivad bil, långlivade maskar och ser vad forskare kan lära sig av djur som går i ide.

Normanderna - Del 4: Domedagsboken

...
Del 4 av 4. Medeltidshistorikern Dr Stephen Baxter avslöjar den dramatik som ligger bakom den första folkbokföringen som genomfördes i England av Vilhelm erövraren år 1086. Hans så kallade Domedagsbok var ett register över vem som ägde land och egendom i riket.

Människan och jorden - Del 4 - Elden

...
Del 4 av 5. I det här avsnittet utforskas människans förhållande till elden. Det inleds med ett extraordinärt möte med denna skrämmande naturkraft - att gå rakt igenom en rasande eld.

Ekonomiklubben - Våren 2013 - Del 8

...
Del 8 av 8. I säsongens sista avsnitt diskuteras bland annat EMU, arbetslösheten och den demografiska utmaningen. Gäst hos panelen och Martin Ådahl är Lars Jonung, professor vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet.

Alla kan inte få allt

...
Att göra ökad tillgänglighet till paradargument för valfrihet i välfärden är problematiskt. Dels därför att alla anspråk inte är legitima, dels därför att resurserna är ändliga.

Vivaldis fyra årstider - Med Academy of St Martin in the Fields

...
Vivaldis fyra årstider är ett av de mest populära och bestående av alla musikaliska verk. Märkligt nog framförs det mycket sällan i sin helhet. Här ges nytt liv åt detta mästerverk med hjälp av violinisten Julia Fischer från Academy of St Martin in the Fields.

Sverige ligger där det ligger

...
Sedan millennieskiftet har den politiska geografin förändrats och de globala styrkeförhållandena förskjutits. I denna osäkra tid är en ökad europeisk integration Sveriges enda chans.

Osynliga världar - Del 3: Mikroskopiska hemligheter

...
Del 3 av 3. Programmet utforskar det häpnadsväckande miniatyruniversum som omger oss överallt. Litet är inte bara vackert, utan kan även vara extremt kraftfullt.

Lully - den förarglige - Ludvig XIV:s musikgeni

...
Lullys musik framförs av olika barockorkestrar och solister i Versailles. Lullys liv berättas mer eller mindre kronologiskt dels genom intervjuer med musikhistorikerna Georgie Durosoir och Edmond Lemaïtre och dels genom en återkommande insprängd monolog där den motbjudande Lully gestaltas på ett fantastiskt sätt av Thierry Hancisse, Frankrikes motsvarighet till Ernst-Hugo Järegård.

Tio år med Urban City Research

...
Seminarium från Engelsbergs herrgård, mars 2013.

Hotet från solstormarna - Konsekvenserna av solens utbrott

...
Någonting händer i vårt solsystem. Enligt forskare ökar aktiviteten på solens yta och det i sin tur ökar risken för massiva plasmastormar som kommer att fortsätta äga rum under ett antal år framöver.

Liat Cohen och Prazakkvartetten - Del 1

...
Prazakkvartetten och gitarristen Liat Cohen framför Mario Castelnuovo-Tedescos kvintett op 143, för gitarr och stråkar, Leos Janaceks strååkkvartett nr 2, "Intimate Letters" samt "Meditace na staroceský chorál Svatý Václave" op 35a av Josef Suk.

Människan och jorden - Del 3 - Vinden

...
Del 3 av 5. Hissa segel på en av de snabbaste racingbåtar som någonsin byggts och upptäck historien om människans stormiga förhållande till vinden. Programmet tar oss med på en resa till platser som Saharaöknen, Västafrikas kust och Stilla havet och berättar hur människor har utnyttjat vindens kraft under tusentals år.

Krigsmaskinens logistik - Del 3 - Dags att kriga

...
Del 3 av 3. Det här är historien om hur yrkessoldaten har utvecklats, nu klädd och utrustad med den senaste teknologin. Saul David ser hur fältmedicin fungerar och upplever brutaliteten i en akutamputation. Slutligen avslöjar han hur den logistiska utmaningen fortsätter när stridandet är över, att få hem männen och städa upp den enorma röra som krig orsakar.

Den nya nationen

Dagens Tyskland är en nation utan rötter som uppstått efter andra världskriget och kommunismens fall. Resultatet har blivit ett europeiskt Tyskland istället för ett tyskt Europa.

Civilisation - Del 5 - Det påvliga Rom

...
Del 5 av 13. 1600-talets påvliga Rom står i fokus i detta avsnitt. Här sammanstrålar antiken och kristendommen. Kenneth Clark utforskar Vatikanens innergårdar, de påvliga rum som Raphael dekorerade och Sixtinska kapellet.

Mannen som skrev Hamlet

William Shakespeare anses av många vara den största författaren. Andra tvivlar på att han skrev de berömda dramerna. Varför är konspirationsteorierna om honom fortfarande så populära?

Osynliga världar - Del 2: Det osedda

...
Del 2 av 3. Bortom de smala ljusstrålar som skapar en regnbåge finns ett brett spektrum av ljus, helt osynligt. Med hjälp av ny banbrytande bildteknik kan vi bokstavligt talat se världen i ett helt nytt ljus. Från ultravioletta kameror som ser den osynliga kraft som omger kraftledningar, till infraröda bilder som avslöjar en bikupas hemligheter.

Borgar under belägring: Del 6 - Malaga

...
Del 6 av 6. Malaga förvandlades till en militär fästning av den muslimske ledaren Yusuf den förste och hans efterträdare på 1300-talet. Fästningen ligger i det som i dag är Granada i Spanien. Dess snillrikamilitära passage, stora underjordiska system med kamrar och imponerande nät av vakttorn vittnar om rollen som imperiets öga utåt.

Himmelsskivans hemlighet - En forntida stjärnkarta

...
Det började med en polisrazzia hos gravplundrare och slutade i en av de mest fascinerande arkeologiska upptäckterna under senare år. Men hur kunde en bild på en egyptisk solbåt hamna på en bronsåldersskiva som begravts i centrala Tyskland?

Kvinnor i ett annorlunda Indien

...
Film om Bashisha, Koina och Helinda i nordöstra Indien. Socialantropologi i dess renaste form: om ett matrilinjärt samhälle där kvinnorna styr, där den yngsta dottern ärver allt i familjen och där mannen går till pumpen och hämtar vatten. Män och kvinnor väljer själva sina partners för äktenskap, men den yngsta dottern är förstås den mest åtråvärda.

Guldläge för Silver

...
Den amerikanske prognosgurun Nate Silvers metoder kan bli svåra att tillämpa i Sverige. Men det lär inte hindra någon från att snart försöka.

Förtrollande gemenskaper

...
Den som har fascinerats av George R R Martins fantasyverk A Song of Ice and Fire och inte kan tygla sitt begär i väntan på att författaren ska leverera nästa del har gott om möjligheter att stilla suget på internet.

Människan och jorden: Del 2 - Vatten

...
Del 2 av 5. I det här avsnittet utforskas människans relation till vatten. Programmet besöker spektakulära platser på Island, i Mellanöstern och i Indien och tittar närmre på hur kontroll över vattnet har varit en central del i mänsklighetens existens.

Krigsmaskinens logistik - Del 2

...
Del 2 av 3. Det här är historien om en av de största militära utmaningarna: att förflytta tusentals män över floder, kontinenter och oceaner. Saul berättar historien bakom några av de största triumferna inom militär motståndskraft, från breven som skrevs av generalerna på 1600-talet till planerandet bakom landstigningarna på Dagen D.

Civilisation: Del 4 - Renässansen

...
Del 4 av 13. Kenneth Clark besöker Florens, platsen där den europeiska kulturen fick ny kraft genom återupptäckten av sitt klassiska förflutna. Han reser till slotten Urbino och Mantua, centrum för den europeiska renässansen.

Descartes omvände inte Kristina

...
Mötet mellan drottning Kristina och filosofen Descartes fortsätter att fascinera eftervärlden.

Osynliga världar - Del 1: Snabbare än ögat

...
Del 1 av 3. Det mänskliga ögat har en häpnadsväckande precision, men runtomkring oss finns en fantastisk och vacker värld som vi inte kan se. Vissa underverk ligger utanför våra spektra, andra är för snabba, för långsamma, för små eller för avlägsna för våra ögon och hjärnor att tolka.

Borgar under belägring: Del 5 - Malbork

...
Del 5 av 6. Malbork byggdes av en mäktig gren inom de tyska korsriddarna. Den byggdes under de baltiska korstågen, vars uppdrag var att få hedningar i Preussen och Litauen att konvertera till kristendomen. Det tros vara det största tegelslottet i världen.

Yes, Prime Minister 2013 - Del 2

...
Del 2 av 6. Efter att ha avslöjat Humphreys plan att få Storbitannien att ansluta sig till euron bjuder Jim Kumranistans utrikesminister på middag för att försöka få ett massivt lån som ska rädda Europa.

Omar Khayyam - Ett geni för 1 000 år sedan

...
Omar Khayyam levde och verkade under 1000-talet, en guldålder av vetenskap och lärande i öst. Han var del i en grupp forskare som påverkades av idéer från antikens Grekland, Indien och Kina. Dokumentären avslöjar hur islam och utveckling inom vetenskap gick hand i hand. Trots Khayyams uppenbara religiösa skepticism är han en viktig person även i nutidens Iran.

Människan och jorden: Del 1 - Underjorden

...
Del 1 av 5. I det här avsnittet besöks en kristallgrotta i Mexiko, ett djupt hål i den Iranska öknen och sjutusenåriga tunnlar i Israel. Det handlar om underjorden och varför våra förfäder drogs till förkastningszoner.

Tyskland inför framtiden. Del 1 av 3

...
Tysklands moderna historia. Svante Nordin, Örjan Berner och Jan Mosander om tysk kultur, Tyskland i Europa och ett nytt Tyskland än en gång. Seminarium med Lotta Gröning.

Unga i kamp mot islamister

...
När islamistiska rebellgrupper i Mali försökte införa sharialagar gjorde staden Gaos ungdomar motstånd. Idag är de splittrade och utnyttjas av politiker.

Krigsmaskinens logistik: Del 1 - Mat och husrum

...
Del 1 av 3. Sjukdomar har tagit livet av betydligt fler män än någon annan fiende. Militärhistorikern Saul David upptäcker hur lika dagens Camp Bastion i Afghanistan är de romerska militärbaserna i England och hur konserverad mat förändrade allt.

On Hilma af Klint and other Visionaries

...
A symposium at Moderna museet arranged by Ax:son Johnson Foundation. Listen to speaches and discussion with some outstanding scholars from all over the world. Watch it on the web from Friday 16.00 and Saturday from 10.15 to 18.00

Matsuev och Paavo Järvi - Tjajkovskijs 2:a pianokonsert

...
Del 1 av 2. Under Paavo Järvis ledning spelar Denis Matsuev Tjajkovskijs mindre kända andra pianokonsert.