VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Global Axess: Europa - Mark Leonard - Ska det nya Europa bära eller brista?

...
Avsnitt 11 av 29 i programserie om Europa. Mark Leonard, direktör för den första pan-europeiska tankesmedjan, Foreign Policy Center, berättar varför EU-projektet var så revolutionärt, och vilka utsikterna är för dess överlevnad. Här i samtal med Martin Ådahl.

Bleak Old Shop of Stuff - Del 2

...
Del 2 av 3. Bedrövad av sorg över sin hustrus plötsliga död börjar Jedrington ifrågasätta sitt affärsimperiums moraliska aspekter tills han på påskaftonens kväll blir hemsökt av tre fruktansvärt förskräckliga kaniner som driver honom till total förtvivlan. Samtidigt, i händerna på guvernanten fröken Primly Tightclench och herr Wackville (Adrian Edmondson), rektor på St Nasty's, upplever barnen Secret-Past den allra värsta formen av viktoriansk utbildning.

Goethes Faust - Del 3

...
Del 3 av 12. Tredje delen av Peter Steins uppsättning av den fullständiga versionen av Goethes Faust. Faust spelas av Bruno Ganz och den unge Faust spelas av Christian Nickel.

Europa tycker olika

...
Jämfört med andra europeiska länder har Sverige låg främlingsfientlighet och är positivt till invandring.

Bibelmysterier - Del 1: Korsfästelsen

...
Del 1 av 9. På samma sätt som i en mordutredning undersöks vad som verkligen hände när Jesus Kristus dog sin fruktansvärda död på korset. Gärningarna, motiven och bevisen mot de tre huvudmisstänkta för Jesus död undersöks.

Ett system i upplösning

Hugo Chávez och Fidel Castro utvecklade ett djupt ömsesidigt beroende. Det kan stå både Kuba, Venezuela och Chávez efterträdare dyrt.

Brott och straff - Del 1

...
Del 1 av 8. Rysk dramaserie från 2007 som bygger på Fjodor Dostojevskijs roman från 1866. Den unge Raskolnikov planerar ett mord på en hatad pantlånerska. Han behöver pengar men vill också förhindra att hans syster gifter sig av ekonomiska skäl. Manus av Mikhail Smolyanitsky. Regi: Dmitri Svetozarov.

Luthersson läser världslitteraturen: Del 5 - Machiavelli

...
Del 5 av 6. Carl Rudbeck, filosofie doktor i litteraturvetenskap och tidigare lärare i arabiska vid Stockholms universitet, samtalar med Peter Luthersson om Niccolò Machiavelli (1469-1527).

Folkmordsförnekarna

...
Nationalister som idag styr Serbien och Republika Srpska förnekar massakern och folkmordet i Srebrenica. Samtidigt arbetar de för att undergräva sina grannars, Bosnien-Hercegovinas och Kosovos, oberoende och territoriella integritet.

Det romerska imperiets historia - Del 1: Nero

...
Del 1 av 6 i brittisk dramaserie om det romerska rikets historia. År 64 drabbades Rom av en omfattande brand. Kejsar Nero påbörjade ivrigt ett omfattande återuppbyggnadsarbete men så till den grad att det ledde till besatthet. Påeggad av kejsarinnan Poppea tömde han alla rikets tänkbara reserver.

Jorden - vår planet - Del 3: Isen

...
Del 3 av 5: Is må inte vara mer än fruset vatten, men den har i själva verket superkrafter. I det här avsnittet sänker vi oss 150 meter ned i ett fruset vattenfall och tittar på en glaciär underifrån. Vi upptäcker varför den enorma Jakobshavn-glaciären drar sig tillbaka, hur den har format vår historia och varför den nu kan hota vår framtid.

Beethovens Eroica - Symfonin som förändrade musiken

...
Följ berättelsen om symfonin som var startskottet för en ny musikalisk era. Den 9 juni 1804 dirigerade Beethoven en öppen konsert av sin enastående tredje symfoni Eroica. Ett symfoniskt verk skulle aldrig bli detsamma igen. Filmen utspelar sig under denna historiska dag och väver samman konserten med glimtar ur kompositörens liv.

Porträtt av en stråkkvartett - En film av Reiner Moritz

...
När man ser fyra musiker inta scenen är det få personer som inser att de har arbetat ihop, delat måltider och rest ihop under många år. Här möter du några av världens bästa kvartetter som under två intensiva veckor i Kuhmo övar på sina framträdanden och talar om vad som får dem att bo ihop, arbeta ihop och resa ihop.

Folkmordsförnekarna

...
Nationalister som idag styr Serbien och Republika Srpska förnekar massakern och folkmordet i Srebrenica. Samtidigt arbetar de för att undergräva sina grannars, Bosnien-Hercegovinas och Kosovos, oberoende och territoriella integritet.

Hitchcock - starkare än någonsin

Mer än 30 år efter sin död är Alfred Hitchcock högaktuell. Vertigo har utsetts till världens bästa film, och dessutom har en film om hans liv gått på bio.

Djurens strategier - Del 5 - Att välja vapen

...
Del 5 av 6. Strategi innebär att man genomför koordinerade handlingar i ett specifikt syfte. För djuren innebär strategi två saker; att överleva vardagen och att säkra artens överlevnad. Detta förändrar allt för däggdjur, reptiler, herbivorer och rovdjur.

Filosofi ute i gröngräset

...
Alltsedan Epikuros glada dagar har trädgården varit en plats för samtal, begrundan och harmoni. En exemplarisk ort för filosofer i samklang med naturen, långt från stadens brus och larm. På grundval av detta levnadsideal utvecklades under 1700-talet landskapsparken av engelskt snitt som en motpol till den symmetriskt utformade barockparken.

Civilisation: Del 10 - Franska revolutionen

...
Del 10 av 13. I de eleganta salongerna i 1700-talets Paris fördes artig konversation som kom att bli en förelöpare till upplysningens revolutionära politik. Den brittiske historikern Clark besöker Versailles och hälsar även på i Thomas Jeffersons villa Monticello.

Det öppna Sverige

I den politiska debatten hävdas som ett faktum att Sverige genomsyras av rasism och strukturell diskriminering. I själva verket är vi öppna och välkomnande mot invandrare.

Luthersson läser världslitteraturen: Del 4 - Salman Rushdie

...
Del 4 av 6. Per Bauhn, professor i praktisk filosofi vid Linnéuniversitet, samtalar med Peter Luthersson om Salman Rushdies författarskap.

Kluven Durrell

Lawrence Durrells gamla kultbok Alexandria-kvartetten har kommit i nyutgåva på svenska. Torsten Rönnerstrand menar emellertid att det är Durrells Greklandsböcker som stått sig bäst.

Rovdjurens återkomst - Ekosystem i obalans

...
Många menar att fler vilda rovdjur behövs för att få en balans i ekosystemen. Efter att vargar har introducerats i nationalparken Yellowstone har man blivit av med de problem man hade med prärievargar, och skogen, som älgarna gick hårt åt, frodas nu. Väger fördelarna tyngre än nackdelarna när rovdjuren blir fler?

Liat Cohen och Talich Orchestra - Klassiska gitarrstycken

...
Talich Chamber Orchestra grundades 1992 av violinisten Jan Talich Jr. Här gästas de av den fransk-israeliska gitarristen Liat Cohen och framför Mauro Giulianis (1781-1829) konsert nr 1, op 30 i A-dur: Allegro maestoso, Siciliana, Polonaise.

Jerusalems historia - Del 3: Domens dag

...
Del 3 av 3. Sista delen i serien om Jerusalem handlar om hur staden reste sig ur ruinerna efter korstågen och återuppbyggdes som centrum för muslimska pilgrimsfärder. Programledaren Simon Sebag Montefiore förklarar hur staden blev föremål för religiös rivalitet och platsen för en av väldens mest svårlösta konflikter.

Ryska baletten i Australien - Ballets Russes historia under 1900-talet

...
År 1936 landsteg den berömda Ryska baletten för första gången i soliga Australien. De inspirerade australiensarna med sin avant-gardemusik, sina exotiska uppsättningar och kostymer. Tre gånger besökte de Australien och många dansare valde att stanna kvar istället för att återvända till det krigshärjade Europa.

Djurens strategier - Del 4: Att vara stor

...
Del 4 av 6. För 10 000 - 15 000 år sedan fanns det betydligt fler djurarter som byggde sin överlevnad på en massiv storlek. Idag finns bara fyra grupper: elefanter, noshörningar, bufflar och flodhästar.

Civilisation Del 9 - Rokoko: sökandet efter lycka

...
Del 9 av 13. Harmoni och naturlig balans är nyckelord i de samtal som 1700-talets tänkare förde om det lyckliga samhället. Historikern Clark ser en återspegling av detta i tidens musik av Bach, Händel, Mozart och i den samtida arkitekturens strävan efter harmoni.

Räknemaskinen människan

...
I sin bok You Are Not a Gadget. A Manifesto (2010) varnar den amerikanske IT-pionjären Jaron Lanier för en ohämmad digitalisering där maskinerna får övertag över människan.

Luthersson läser världslitteraturen: Del 3 - Herbert Tingsten

...
Del 3 av 6. Olof Petersson, tidigare professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, har nyligen avslutat en monografi om författaren Herbert Tingsten som vetenskapsman. Här samtalar han med Peter Luthersson.

Schamaner eller charlataner?

Under läsningen av Lawrence Wrights bok Going Clear om scientologin har jag passat på att fråga människor runt mig vad de vet om denna rörelse. Resultatet av denna ovetenskapliga undersökning har varit ett enstämmigt: "Är inte Tom Cruise scientolog?"

Berättelsen om Hannibal - Del 2

...
Del 2 av 2. Med en armé på 40 000 soldater och 37 elefanter korsar Hannibal Pyrenéerna och sedan Alperna till Italien innan han krossade Romarrikets motstånd. Följ med på Hannibals otroliga resa i denna dramadokumentär i två delar från BBC.

Jorden - vår planet - Del 1: Vulkanerna

...
Del 1 av 5. Vulkaner anses vara skräckinjagande men i själva verket utgör de den viktigaste kraften i skapandet av vår planet jorden. I det här avsnittet firas vi ned i en lavasjö och grottdyker i en cenote, och undersöker hur hettan som fungerar som vulkanbränsle även driver några av planetens mest grundläggande processer.

Jerusalems historia - Del 2. Invasion, invasion, invasion

...
Del 2 av 3. I den andra delen av serien om Jerusalems historia undersöks islams inverkan på staden. Simon utforskar Muhammeds förhållande till Jerusalem, byggandet av klippmoskén och korsfararnas försök att vinna tillbaka staden.

Fotokonstens pionjärer - Bilder från New York och Paris

...
Fransmannen Eugène Atget (1857-1927) anses vara den moderna fotograferingens fader. Han försökte inte efterlikna måleriet utan eftersträvade realism i sina bilder. I slutet av sitt liv mötte han den unga amerikanskan Berenice Abbott (1898-1991) som influerades starkt av Atgets fotostil i sin berömda dokumentation av 30-talets New York.

Ordens själ

...
Ända sedan västerlänningar under andra hälften av 1800-talet, efter mer än 200 år, på nytt fritt kunde resa till Japan, fascinerades de av den dittills okända japanska litteraturen.

Iraks förlorade städer - Dan Cruickshank reser i Irak

...
I november 2002 fick ett tv-team från BBC med arkitekturhistorikern Dan Cruickshank i spetsen tillstånd att resa runt i Irak för att dokumentera den historia och den kultur som då riskerade falla offer i kriget mot Saddam. De besöker några av världens mest imponerande historiska platser och möter bland annat kristna munkar.

Djurens strategier - Del 3: Klövar och horn

...
Del 3 av 6. Detta avsnitt i serien om djurens överlevnadsstrategier och anpassning till olika miljöer handlar om hovdjuren. Många av dem återfinns i Afrika där de omfattar allt från dvärgantiloper som inte är mycket större än en hare till elandantilopen som kan väga uppemot ett ton.

Småstater samarbetar över Sundet

...
Den pensionerade danske brigadgeneralen och tidigare rektorn för Baltic Defence College i Tartu, Michael H Clemmesen, har en examen i historia från Köpenhamns universitet och forskar sedan många år om 1900-talets danska försvarshistoria.

Händels Vattenmusik - Återskapandet av en 1700-talskonsert

...
Under en sommarkväll år 1717 intog kung George I floden Themsen med en glittrande flotta av båtar. Den kungliga festen ramades in av Händels Vattenmusik. Den sommarkvällen skådades det enda framträdandet av Händels Vattenmusik på det sätt som det var tänkt att uppföras. Fram till nu.

Livet som en godisskål

...
Skolan, universitetet, press och bibliotek agerar inte längre normbildare. Frågan är vilka konsekvenser denna abdikationsprocess får.

Luthersson läser världslitteraturen. Del 2 - Thukydides

...
Del 2 av 6. Stig Strömholm, emeriterad juridikprofessor och tidigare rektor för Uppsala universitet, samtalar med Peter Luthersson om Thukydides, en atensk truppförare och historieskrivare på 400-talet före Kristus.

Människoapans planet - Del 1

...
Del 1 av 2 i vetenskaplig dokumentär om människoapan, om vårt ursprung och om hur homo sapiens mot alla odds överlevde övriga hominider. Första delen handlar om mötet med homo erectus.

Lagliga lagar och olagliga

...
Ingen amerikansk president - med undantag för Franklin Delano Roosevelt, som valdes till landets ledare vid hela fyra tillfällen - har svurit ämbetseden så många gånger som Barack Obama.

Berättelsen om Hannibal - Del 1

...
Del 1 av 2. Hannibal brukar tillsammans med Alexander den Store, Julius Caesar, Napoleon och Djingis Khan räknas som en av de bästa militärstrategerna någonsin och hans fälttåg mot Rom är legendariskt.

Rädslans dolda ansikte - Hur skapas ångest och oro?

...
Sedan den 11 september 2011 har New York blivit centrum för en ny epidemi av rädsla och ångest som snabbt spridit sig i västvärlden. Programmet beskriver studier utförda av två av världens ledande experter på rädsla och minne; Joseph LeDoux och Nobelpristagaren Eric Kandel, och hur de har applicerat sina slutsatser på patienter på Center for the Neuroscience of Fear and Anxiety i New York.

Jerusalems historia - Del 1: Helighetens ursprung

...
Del 1 av 3. Författaren och historikern Simon Sebag Montefiore presenterar en serie i tre delar om en av världens äldsta städer - Jerusalem. I den första delen gräver Simon i det förflutna för att undersöka hur denna unika stad kom till och hur den fick sådan stor betydelse för de tre abrahamitiska religionerna: judendom, kristendom och islam.