VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Hitchcock - starkare än någonsin

Mer än 30 år efter sin död är Alfred Hitchcock högaktuell. Vertigo har utsetts till världens bästa film, och dessutom har en film om hans liv gått på bio.

Den artificiella livmodern - Så gör man barn utan kroppskontakt

...
En konstgjord moderkaka, syntetiskt fostervatten. Dessa medicinska framsteg för att hjälpa för tidigt födda barn kan snart möjliggöra en helt konstgjord livmoder utanför kvinnans kropp. Hur skulle möjligheten att skapa barn helt på konstgjord väg fungera? Vad blir konsekvenserna?

Utan hjärta i en hjärtlös värld

Lezek Kolakowski, en av det moderna Europas stora filosofer, avled 82 år gammal 2009. Hans livsverk är omfattande och mångsidigt, något som framgår av den nyutkomna essäsamlingen Is God happy?. Samlingen innefattar essäer i skiftande ämnen från större delen av författarens liv, och den erbjuder genomgående ytterst stimulerande läsning.

Vad stressen gör med oss - Forskare om den nutida stressen

...
Forskare inom psykologi, sociologi och neurologi undersöker hur vår kropp och vårt psyke påverkas av att leva i en ständigt stressig miljö. Leder stressen till kronisk vrede? Har vreden ökat i vår stressade tid? Filmen tar också reda på hur individen kan utveckla hälsosamma anpassningsmekanismer för ett mer stabilt och meningsfullt liv.

Spöken från ett glömt Europa

Åker man runt i södra Sverige är det inte ovanligt att man passerar hus och gårdar som ägts av samma familjer i århundraden. Släkter vars historier har utspelats på samma marker i generation efter generation. Krig har inte vidrört det svenska landskapet sedan 1809.

Det romerska imperiets historia - Del 6

...
Del 6 av 6 i den brittiska dramaserien om Roms historia handlar om invasionen av goterna 410 e.Kr. En händelse som blir början till Roms fall. Goternas konung Alarik blir nekad land av kejsar Honorius och kriget är ett faktum.

Hilma af Klint och andra visionärer. Del 1 av 11

...
Wouter Hanegraaff, professor i den hermetiska filosofins historia vid Amsterdams universitet samtalar med Thomas Gür om den västerländska idéhistoriens esoteriska innehåll.

När filosofin gick i exil

...
Vintern 1933, när Hitler tog makten, var Tyskland fortfarande världens ledande filosofiska (och vetenskapliga) nation. Våren 1945, när naziregimen kollapsade, efterlämnade den ruiner i detta liksom i alla andra avseenden.

Seriestart: Hilma af Klint och andra visionärer

...
Wouter Hanegraaff, professor i den hermetiska filosofins historia vid Amsterdams universitet samtalar med Thomas Gür om den västerländska idéhistoriens esoteriska innehåll.

Det antika Greklands hjältar: Del 2

...
Del 2 av 2 i BBC-serie om det antika Greklands hjältar. Homeros episka dikter om Odysseus färd hem från Troja har levt vidare i nära 3000 år. Odysséen är en underhållande och spännande berättelse men den berör även den ständiga frågan om meningen med livet.

Ers hårighet - En resa i strånas värld

...
Följ med på en resa av vetenskapliga upptäckter in i den spektakulära behåringens rike. Över hela jorden använder varelser behåringen för att andas, försvara sig, lyssna, hålla värmen eller hålla sig svala. Hos såväl däggdjur som växter och insekter fyller hårstrån en funktion, vare sig de växer synliga på toppen av ett huvud, längs stammen på en växt eller dolda djupt inne i ett organ.

En författare för författare

...
Walter Pater var konsthistoriker, men skrev också romanen Marius the Epicurean. Det är inte en bok som älskas av alla. Men för några är det ett verk att ständigt återkomma till.

Bibelmysterier: Del 5 - Historien om Josef

...
Del 5 av 9. Josef från Kanaan säljs som slav av sina äldre bröder. Han förs till Egypten där han så småningom blir härskare och räddar landet från en förödande hungersnöd. Det är en av Bibelns äldsta och viktigaste berättelser. Men vilka bevis finns det för att Josef och hans historia verkligen är sann?

Unik konst i gudsförgäten trakt

I Nukus i Uzbekistan ligger Savitskijmuseet. Det är besvärligt att komma dit, men samlingen av modernistisk konst är unik.

Rena tankar utan kött och känslor

Ray Kurzweil är inte ödmjuk, han tror att han faktiskt har förstått hur hjärnan fungerar. I HowtoCreate a Mind skisserar han sin teori om hur hjärnan - eller mer exakt hjärnbarken - utför allt det som utgör vårt mentala liv: perception, minne, planering, kreativitet och känslor.

Marie Curie - bortom myten

...
Porträttfilm om en av det förra seklets mest fascinerande kvinnor. För drygt hundra år sedan, 1911, kom Marie Skoldowska-Curie för andra gången till Stockholm för att ta emot ett nobelpris, den här gången i kemi. Första priset var i fysik 1903, då hon delade det med maken Pierre Curie och Henri Becquerel. Makarna Curies dotterdotter, den nu 84-åriga kärnfysikern Hélène Langevin-Joliot är en av dem som i denna porträttfilm berättar om Marie.

Fokus på försoning och dialog

...
Det finns många knep och metoder för att begripliggöra mänsklighetens utveckling och skapa ordning i kaos. Förenklingar, lättfattliga svartvita berättelser och breda generaliseringar är vanliga i sammanhanget. Ofta används ett dualistiskt angreppssätt som reducerar tillvaron till en kamp mellan två rivaliserande parter.

Anna Achmatova - Den ryska poesins drottning

...
Den ryska poeten Anna Achmatova (1889-1966) mötte stor framgång redan vid 25 års ålder. Men århundradets tragedier drabbade henne - svält, krig, revolution och sovjetregimens kulturförakt. Dessutom miste hon två män. Se hennes historia berättad av poeten Anatoly Naiman.

Människokännaren som kände människoätare

...
När den 100-årige indianvännen Claude Lévi-Strauss i oktober 2009 gick till de sälla jaktmarkerna hedrades han på vitt skilda sätt. Här hemma skrev till exempel Göteborgs-Posten om "den mest berömde antropologen genom tiderna".

Amerika - en historia om framtiden - Del 1: Massor av allt

...
Del 1 av 4. Oljepriserna må skapa rubriker men ett långt större problem i den amerikanska västern är bristen på vatten. Amerikansk uppfinningsrikedom gjorde jordbruk i industriell skala möjligt redan i början av 1900-talet men till priset av förödande sandstormar i mellanvästern. Byggandet av Hooverdammen skulle ge vatten både till jordbruket och till Las Vegas, men idag räcker vattnet inte till.

"Ni, vita människor..." - En svart pojkes funderingar

...
Dokumentär om en svart pojkes funderingar. Vi lära känna den 8-årige Eira och hans kompisar från Uganda. Vi får höra då de pratar om hur de har det och om vad de tror om vita människor och om västerländska samhällen.

Det antika Greklands hjältar - Del 1

...
Del 1 av 2 i BBC-serie om det antika Greklands hjältar. I det första avsnittet dramatiseras den hellenistiska berättelsen om hjälten Jason, som tillsammans med de tappra krigarna argonauterna gav sig ut för att hämta hem det gyllene skinnet. Om han återvände med skinnet skulle hans far, kung Aisos, återfå den makt han förlorat.

Himalaya - en stig nära himlen

...
Dokumentär om livet i klostret Phuktal i Himalaya. Klostret ligger på 4000 meters höjd omgivet av ett underskönt landskap. Här lever munkarna ett stilla avlägset liv i enlighet med sedvänjor som går tillbaka till medeltiden.

KGB-agenten som fällde Sovjet - Del 1

...
Del 1 av 2. I unga år var Vladimir Vetrov en sovjetisk mönstermedborgare. Han var en brinnande kommunist och god patriot. Han tillhör den generation som Sovjetunionen plikttroget belönat. När han skickas till andra sidan järnridån, närmare bestämt Paris, för att arbeta som spion får han smak för västvärldens lyx och frihet. Han hamnar i problem och kallas hem till Moskva.

Världens gång

Efter månader av hårdnackat motstånd finns vissa tecken på att regeringen retirerat och i någon omfattning kan tänka sig att återskapa något som påminner om ett svenskt försvar. Det är åtminstone vad experterna hävdar, baserat på ett par ministrars förflugna formuleringar och ett kvardröjande, förtvivlat hopp om statsmannaskap.

En egyptisk seglats på Röda havet - Till Somaliland för 3500 år sedan

...
Tidigare har man trott att de egyptiska faraonernas flotta enbart seglade på Nilen, men en avbildning i templet Deir el-Bahari i Luxor visar något annat. Drottning Hatshepsut skickar iväg fem båtar till det avlägsna landet Punt, söder om Egypten.

Masskultur och 1900-tal

...
Den 1 oktober i fjol dog den brittiske historikern Eric Hobsbawm, 95 år gammal. In i det sista arbetade han. I början av året kom Fractured Times. Han hann skriva förordet, någon text är nyskriven, och de allra flesta tillkomna sedan han fyllde 80. Han var en förebild för alla tillskyndare av arbetslinjen.

Marknaden i din hjärna - Säljaren läser din hjärna

...
Fransk dokumentär om hur marknadsundersökningar nu kan göras direkt i din hjärna. Marknadsföretagen behöver inte ens längre ställa några frågor om vad du tycker om varan.

Intressant vittnesmål från talibaner

...
Talibanernas regim i Afghanistan var fasansfull. Ändå finns det skäl att läsa en samling dikter, där man kommer enskilda talibaner nära.

En attitydfråga

...
Främlingsfientlighetens orsaker är flera och samverkar. Vilka attityder man har till invandrare påverkar ens agerande och ideologi, men inte hela tiden och inte alltid på sätt som är lätta att förutsäga.

Det romerska imperiets historia - Del 4

...
Del 4 av 6 i brittisk dramaserie om det romerska rikets historia. Avsnittet handlar om det judiska upproret 66 e.Kr som för ett tag såg ut att kunna splittra romarriket. Men kejsar Vespasianus och hans son Titus, kämpade med alla medel mot de upproriska judarna.

Bibelmysterier - Del 3: Lärljungarna

...
Del 3 av 9. Lärjungarna tvistade om hur Jesus handskades med problem. De ville ödelägga de byar som vägrat att acceptera dem. De tjafsade om vem av dem som var störst. Detta kanske inte stämmer överens med den traditionella bilden av lärjungarna, men det är den bild som framkommer här.

Begravda i hjärtat av Antarktis - 365 dagar under isen

...
Under det internationella geofysiska året bestämmer sig tre franska forskare Jacques Dubois, meteorolog, Roland Schlich, geofysiker, och Claude Lorius, glaciolog, att bosätta sig på Antarktis. Under ett år mellan 1957-1958 bor de i ett 24 kvm stort skjul begravda under isen.

Kameliadamen - Bakom kulisserna på en balett

...
Vi får i en fransk dokumentär följa med bakom kulisserna på baletten Kameliadamen av John Neumeier. Baletten är baserad på Dumas roman och Chopins musik.

Simma med valar - Den riskfyllda jakten på valars löss

...
Den franske parasitologen Laurent Soulier leds av övertygelsen om att hans studie av valars löss kan rädda artens bestånd. Trots stor risk simmar han med valar för att samla in lössen.

Myten om Dayton

...
Berättelsen om Daytonavtalet är ovederhäftig och vilseledande. Snarare än en triumf för amerikansk diplomati är avtalet ett skolexempel på varför man inte bör vara bästa vän med USA.

Civilisation - Del 13 - Industrialismen

...
Del 13 av 13. I denna sista del gör den brittiske historikern Kenneth Clark en tillbakablick och en sammanfattning av de senaste hundra årens materialism och humanistiska strävanden i västerlandet.

Historien lever

Bosnienkriget engagerade flera av Europas mest inflytelserika intellektuella. Men deras mod och insikter får inte glömmas och leda till att historien åter förvanskas.

Kärlek i naturen - Del 1

...
Del 1 av 4 i franskt vetenskapsprogram om kärlek i naturen. Alla arter på vår jord letar efter en partner och efter att ge liv - med andra ord kärlek. Följ i första avsnittet med till Australien på en spektakulär resa till de mest fascinerande kärlekshistorierna.

Den nödvändiga essän

Nyligen utkom Torsten Ekbom med en samling essäer om skilda ämnen.

"Vi lever i skilda världar"

Författaren och journalisten David Goodhart fruktar att den stora invandringen skapar ett segregerat Storbritannien och en försvagad solidaritet med välfärdsstaten. Politikerna, säger han, måste uppmuntra till en vidgning av den nationella identitetens innehåll.

Det romerska imperiets historia - Del 3: Tiberius Gracchus

...
Del 3 av 6. Brittisk dramaserie om det romerska rikets historia. Tiberius Gracchus lämnade den militära banan och gav sig in i politiken driven av sin moder Cornelias önskan att återupprätta rättvisa och de ideal den romerska republiken en gång stått för.

Jorden - vår planet - Del 5: Den unika planeten

...
Del 5 av 5. Detta avsnitt betraktar jorden i det stora perspektivet, och tittar på dess plats i rymden. Det har tagit fyra och en halv miljard år och ett flertal stora katastrofer för att förvandla jorden från en karg klippa till den unika planet vi bor på idag.

Astronomi på stenåldern - Är grottmålningar stjärnbilder?

...
Under de senaste 20 åren har den oberoende astronomen och etnologen Chantal Jègues-Wolkiewiez strävat efter att bevisa sin teori om astronomins ursprung. I den här franska dokumentärfilmen delar hon med sig av sina fantastiska slutsatser.

Den biologiska klockan - En underjordisk upptäckt

...
Grottforskaren Michel Siffre gjorde 1962 en vetenskaplig upptäckt då han i ett experiment begav sig ned i en grotta, 100 meter under jorden, på gränsen mellan Frankrike och Italien. Experimentet ledde till att han upptäckte människans biologiska klocka.

Det eviga hatet

...
Den svenska debatten om det så kallade näthatet skjuter ständigt nya skott; ständigt nya individer och grupper vittnar om hur de har drabbats av hot och tillmälen i sin e-post och i sociala medier. Politikerna talar om skärpt lagstiftning, i synnerhet när det handlar om hat riktat mot politiker.

Konsten att ta sig över kanalen - Historien om en utmaning

...
Roande dokumentär om historien och konsten att ta sig över Engelska kanalen. Att korsa kanalen har länge fascinerat och först att flyga över den var fransmannen Louis Blériot. Men dokumentären behandlar kanalen i ett större perspektiv, dess politiska och strategiska roll som gräns mellan England och Frankrike.

Civilisation - Del 12 - Napoleon: hoppets villfarelse

...
Del 12 av 13. Franska revolutionen ledde till Napoleons diktatur och 1800-talets tungfotade byråkratier. Den brittiske historikern Clark tar sig en titt på hur de romantiska och radikala konstnärerna hanterade sina brustna illusioner om en upplyst värld.

Frigjord energi

...
Robert Oppenheimer lärde människorna att förinta sig själva, vilket han på inget vis ångrade. Mannen som ledde det amerikanska atombombsprojektet var motsägelsefull och hjärtskärande ensam. Ulrika Björkstén läser en omtumlande biografi.

Luthersson läser världslitteraturen: Del 6 - Thorkild Hansen

...
Del 6 av 6. Peter Luthersson samtalar med Per Svensson om den danske författaren Thorkild Hansen, känd för bland annat "Processen mot Hamsun".

Drömmen som blev sann

...
Litauens ordförandeskap i EU påminner om landets dramatiska förändring under de senaste tjugo åren. Men trots att de är säkrare än någonsin ser litauerna framför allt på medlemskapet som ett skydd mot ryskt inflytande.

Maktens män - del 10

...
Del 10 av 12. En ung kvinna vill ha Urquharts hjälp och fredsfördraget mellan Grekland och Cypern skrivs på.