VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Romarriket under ytan - Del 2

...
Del 2 av 2. Med hjälp av satellitarkeologi och högteknologiska fjärrstyrda verktyg gräver sig filmen ned genom historiens många lager för att bokstavligt talat se Rom i sin fulla glans. Programmet kulminerar i en visuellt häpnadsväckande rad datoranimerade avslöjanden där tittarna kan följa i en legends fotspår och upptäcka Roms historia på ett helt nytt sätt.

Demokratins fånge

Omorganiseringen av Svenska kyrkan har gjort den mindre demokratisk. Höstens kyrkoval visar varför politiseringen och partiernas inflytande måste upphöra.

Människan och jorden: Del 2 - Vatten

...
Del 2 av 5. I det här avsnittet utforskas människans relation till vatten. Programmet besöker spektakulära platser på Island, i Mellanöstern och i Indien och tittar närmre på hur kontroll över vattnet har varit en central del i mänsklighetens existens.

"Vi lever i skilda världar"

Författaren och journalisten David Goodhart fruktar att den stora invandringen skapar ett segregerat Storbritannien och en försvagad solidaritet med välfärdsstaten. Politikerna, säger han, måste uppmuntra till en vidgning av den nationella identitetens innehåll.

Igor Stravinskij: komponist - En kompositörs egen berättelse

...
En av 1900-talets mest fascinerande tonsättare, visas här upp i ett prisbelönt porträtt av Janos Darvas. Ett stort antal dokument ger tillsammans en fin illustration av Stravinskijs viktigaste perioder i Ryssland, Europa och USA.

En attitydfråga

...
Främlingsfientlighetens orsaker är flera och samverkar. Vilka attityder man har till invandrare påverkar ens agerande och ideologi, men inte hela tiden och inte alltid på sätt som är lätta att förutsäga.

Den omkörda västvärlden - Del 2

...
Del 2 av 2. Robert Peston ställer frågan hur Storbritannien ska kunna konkurrera i den nya världsekonomin. Efter att ha levt över sina tillgångar i åratal måste landet nu dra ner på sin konsumtion, men det i sin tur hotar den konsumtionsberoende ekonomin.

Kartornas historia - Del 3: Plundring och kolonisering

...
Del 3 av 3. Kartexperten professor Jerry Brotton avslöjar hur kartor är ögonblicksbilder av historiska ögonblick. De gav en bild av avlägsna länder, som lockade upptäcktsresare att plundra och erövra.

Filosofi ute i gröngräset

...
Alltsedan Epikuros glada dagar har trädgården varit en plats för samtal, begrundan och harmoni. En exemplarisk ort för filosofer i samklang med naturen, långt från stadens brus och larm. På grundval av detta levnadsideal utvecklades under 1700-talet landskapsparken av engelskt snitt som en motpol till den symmetriskt utformade barockparken.

De sista upptäckarna - Del 2: William Speirs Bruce

...
Del 2 av 4. William Speirs Bruce (1867-1921) är en av Storbritanniens största men ändå minst kända upptäcktsresande. 1902 deltog han i en expedition till Antarktis. Syftet var att främja vetenskapen och under denna expedition la han grunden för modern klimatforskning. Författaren Neil Oliver följer i hans fotspår.

Mot sängkammaren!

...
Sexmoralpaniken i svenska medier är en säregen kombination av marknad och politik. I stort sett vilken offentlig person som helst riskerar att få se sitt familje- och sexliv som en följetong på löpsedlarna, skriver Niklas Ekdal. Artikel publicerad i Axess magasin nr 9 2010.

Kina - triumf och kaos: Del 1 - Kejsare

...
Del 1 av 3. Professor Niall Ferguson visar hur den stora kinesiska statsapparaten alltid har uppmanats att förtrycka den individuella friheten och sträva mot enighet. Ferguson undersöker också hur, å andra sidan, en centraliserad kontroll skapar spänningar som hotar att förstöra landet.

Rysslands unika konst - Del 1

...
Del 1 av 3. Ryssland är kontrasternas land och dess konsthistoria är inget undantag. Konstkritikern Andrew Graham-Dixon reser från Kiev till Moskva i jakten på den ryska konsten, från ikonernas tid fram till idag. Andrew börjar sin resa i de ödsliga norra delarna av landet där han hittar stämningsfulla ikoner, folkkonst och det gammeldags, lantliga Ryssland.

Sådan är islamofobin

Muslimer och islam får stor negativ uppmärksamhet i den allmänna debatten. Trots det är fördomarna mot muslimer inte märkbart starkare än för andra grupper.

Människan och jorden: Del 1 - Underjorden

...
Del 1 av 5. I det här avsnittet besöks en kristallgrotta i Mexiko, ett djupt hål i den Iranska öknen och sjutusenåriga tunnlar i Israel. Det handlar om underjorden och varför våra förfäder drogs till förkastningszoner.

Spöken från ett glömt Europa

Åker man runt i södra Sverige är det inte ovanligt att man passerar hus och gårdar som ägts av samma familjer i århundraden. Släkter vars historier har utspelats på samma marker i generation efter generation. Krig har inte vidrört det svenska landskapet sedan 1809.

Framtiden - löfte eller hot? - Del 1: Artificiell intelligens

...
Del 1 av 3. Den första delen i serien om framtidsvisioner handlar om artificiell intelligens. I framtiden kan vi komma att leva som i en sagovärld. Vi kan tala med allt och tingen kommer att svara oss. Michio Kaku intervjuar Marvin Minsky och Rodney Brooks som är framstående forskare på området artificiell intelligens.

Den omkörda västvärlden - Del 1

...
Del 1 av 2. I det första av två avsnitt tittar Robert Peston närmare på hur de stora ekonomiska beslut som fattades för 30 år sedan påverkar oss idag. I Kina öppnade Deng Xiao Ping upp för utländska kapitalister. I Storbritannien och USA släppte Margaret Thatcher och Ronald Reagan marknaderna fria.

Folkmordsförnekarna

...
Nationalister som idag styr Serbien och Republika Srpska förnekar massakern och folkmordet i Srebrenica. Samtidigt arbetar de för att undergräva sina grannars, Bosnien-Hercegovinas och Kosovos, oberoende och territoriella integritet.

Kartornas historia - Del 2: Tidsandan

...
Del 2 av 3. Professor Jerry Brotton visar hur kartor kan avslöja en tidsandas rädslor, tvångstankar och fördomar. Vackra medeltida världskartor inspirerades av religiös lidelse, de visar vägen till himlen, pilgrimernas väg till Jerusalem och monstruösa barn som äter upp sina föräldrar.

Europa tycker olika

...
Jämfört med andra europeiska länder har Sverige låg främlingsfientlighet och är positivt till invandring.

Chopins pianomusik - Del 1

...
Del 1 av 4. Pianisten Freddy Kempf framför Chopins etyder. Inspelningen är gjord i det stämningsfulla franska slottet Chateau de Neauville år 2003.

Begravda i hjärtat av Antarktis - 365 dagar under isen

...
Under det internationella geofysiska året bestämmer sig tre franska forskare Jacques Dubois, meteorolog, Roland Schlich, geofysiker, och Claude Lorius, glaciolog, att bosätta sig på Antarktis. Under ett år mellan 1957 och 1958 bor de i ett 24 kvm stort skjul begravda under isen.

Medicin vid fronten - Del 2 - Bygga nya liv

...
Del 2 av 2. Programmet träffar medicinska pionjärer som står bakom de ingrepp som har ökat överlevnadsgraden hos skadade män och kvinnor i fält till över 90 procent; från hudceller som sprejas på för att läka brännskador till innovativa operationstekniker, som att återskapa en hand på nytt genom att använda revben.

Professor Sandels dilemman - Del 11: Rätt och moral

...
Del 11 av 24. Professor Sandel presenterar Immanuel Kant, en av kursens svåraste och mest utmanande filosofer. Kant menar att vi som individer har rättigheter, men inte för att vi äger oss själva utan för att vår förmåga att resonera och välja fritt gör oss unika och skiljer oss från djuren. Han menar att det är bara när vi handlar av plikt som våra handlingar har ett moraliskt värde.

Myten om Dayton

...
Berättelsen om Daytonavtalet är ovederhäftig och vilseledande. Snarare än en triumf för amerikansk diplomati är avtalet ett skolexempel på varför man inte bör vara bästa vän med USA.

Jakten på lyckan - Mot ett bättre liv

...
QEDs kurs i lycka har utvecklats i samarbete med experter inom området. Målet är inte att behandla depression, utan att inta ett mer grundläggande synsätt på problemet för att förändra djupt rotade övertygelser och attityder. Tre volontärer påbörjar åttaveckorskursen och följs av kameror.

Varken Facebookskepsis eller Twitterkramande

...
När USA:s näst största stad, Los Angeles, gick till val 2011 för att utse representanter till några av stadens högsta ämbeten var det bara 12 procent av de röstberättigade som tog sig till vallokalerna. Men det mest anmärkningsvärda i historien är inte det låga valdeltagandet, utan att det var så väntat att knappt någon fann det värt att kommentera.

Mysteriet med de försvunna bina - Vad händer om bina försvinner?

...
Fransk vetenskapsdokumentär om vad som händer om bina försvinner. En tredjedel av vår föda är beroende av binas pollinering. Försvinner biet kommer en världsomfattande ekologisk katastrof bli ett faktum.

Jakten på lyckan. Mot ett bättre liv

...
QEDs kurs i lycka har utvecklats i samarbete med experter inom området. Målet är inte att behandla depression, utan att inta ett mer grundläggande synsätt på problemet för att förändra djupt rotade övertygelser och attityder. Tre volontärer påbörjar åttaveckorskursen och följs av kameror.

Det eviga hatet

...
Den svenska debatten om det så kallade näthatet skjuter ständigt nya skott; ständigt nya individer och grupper vittnar om hur de har drabbats av hot och tillmälen i sin e-post och i sociala medier. Politikerna talar om skärpt lagstiftning, i synnerhet när det handlar om hat riktat mot politiker.

Kartornas historia - Del 1: Fönster mot världen

...
Del 1 av 3. Den här nya serien berättar de fantastiska historierna bakom kartorna. Kartexperten professor Jerry Brotton avslöjar att kartor inte bara handlar om att ta sig från A till B. De är ögonblicksbilder av avgörande historiska händelser och verktyg för politisk makt och påverkan.

Europas naturhistoria - Del 2: Istider

...
Del 2 av 4. Istiderna sträckte sig över en period om 1,6 miljoner år och under denna tid formades många av Europas mest dramatiska landskap, från Norges fjordar till Matterhorns dramatiska topp och Polens sanddyner. Även många nya djurarter såg dagens ljus och för 40 000 år sedan fick de sällskap då människor för första gången kom till Europa.

Hilma af Klint och andra visionärer - Del 3 av 11

...
Del 3 av 11. Författaren Gary Lachman talar om de intima samband som finns mellan moderniteten och den ockulta idévärlden. Flera ledande gestalter inom teosofi och antroposofi, som t.ex. Rudolf Steiner och Madame Blavatsky har lämnat betydande spår under 1900-talet.

Medicin vid fronten: Del 1 - Överlevnad

...
Del 1 av 2. Krig har alltid varit en drivkraft bakom medicinska innovationer. Efter ett decennium av strid i Irak och Afghanistan har medicinska pionjärer förändrat livet för sårade män och kvinnor och skapat medicinska framsteg som kommer oss alla till gagn.

Brendel vid flygeln - Tolkningar av Mozart, Schubert och Haydn

I konserten, filmad i Snape Maltings konserthus, framför Brendel tre nyckelverk från sin repertoar: Mozarts pianosonat i C-moll, K 457, Schuberts Impromptu, Nr 3 i G flat, D899 och Haydns Piano Sonata i E flat major, Hob XVI/49. Brendel inleder även varje stycke med reflektioner från ett liv som fyllts av konsten att lyssna och framträda.

Med manus i huvudet

...
Svenska politikers språk blir alltmer reglerat och mallat för att undvika splittring. Men partiernas krav på talregler och budskapsdisciplinen försämrar det politiska samtalet.

Tokyo String Quartet - Del 2

...
Del 2 av 3. Den berömda stråkkvartetten Tokyo String Quartet spelar Schuberts stråkkvartett nr 14 i D-moll (D810) "Döden och flickan". Han skrev den 1824, efter att han insett att han var döende.

Intressant vittnesmål från talibaner

...
Talibanernas regim i Afghanistan var fasansfull. Ändå finns det skäl att läsa en samling dikter, där man kommer enskilda talibaner nära.

Porträtt av en stråkkvartett - En film av Reiner Moritz

...
När man ser fyra musiker inta scenen är det få personer som inser att de har arbetat ihop, delat måltider och rest ihop under många år. Här möter du några av världens bästa kvartetter som under två intensiva veckor i Kuhmo övar på sina framträdanden och talar om vad som får dem att bo ihop, arbeta ihop och resa ihop.

Snöbollsjorden - När jorden var täckt av is

...
Frös jorden till is under 10 miljoner år? Enligt teorin om snöbollsjorden var jorden under miljoner år täckt av is, upp till en kilometer tjock. Temperaturen låg omkring -40 grader över hela jorden, till och med runt ekvatorn. Det var i princip ingenting som kunde överleva detta hårda klimat. Det finns bara ett problem: teorin trotsar naturlagarna.

Ett system i upplösning

Hugo Chávez och Fidel Castro utvecklade ett djupt ömsesidigt beroende. Det kan stå både Kuba, Venezuela och Chávez efterträdare dyrt.

Europas naturhistoria - Del 1: Skapelsen

...
Del 1 av 4. I det första avsnittet i serien om hur Europas landskap och natur skapades följer vi kontinentens långsamma resa från det södra halvklotet till sin nuvarande position. Med hjälp av animationer väcks historien till liv. Dinosaurier vandrar runt i Oxford, Frankrikes vingårdar ligger under tropiska hav och St. Petersburg är begravd i ökensand.

Hilma af Klint och andra visionärer. Del 2 av 11

...
Raphael Rosenberg leder forskningen vid den konsthistoriska institutionen på Wiens universitet. Här intervjuas han av frilansjournalisten Thomas Gür.

Ett hopp för diabetiker - Grisinsulin från avlägsen ö-grupp

...
Karen Skinner lider av svår typ 1-diabetes. Hennes kropp kan inte producera insulin men genom en unik xenotransplantation (transplantation från en art till en annan) kan hon kanske botas. Professor Bob Elliott har hittat de perfekta donatorerna: grisar från en avlägsen ögrupp i Antarktis.

Från väst till öst

Jag är född och uppvuxen i Sverige. Mina föräldrar möttes som radioamatörer och fysikstudenter på 60-talet, min far i Sverige och min mor i Bulgarien. Varje sommarlov fram till de sena tonåren har jag tillbringat där.

Var kom vi ifrån?

...
I detta program undersöks ursprunget till livet på jorden. Ingen vet exakt hur det första livet uppstod men kemisten John Sutherland är nära gåtans lösning. Fossiler kan berätta en del om människans utveckling på jorden men det har visat sig att löss, som sugit blod i miljontals år, kan ge än mer ledtrådar med hjälp av DNA.

En lobbyists bekännelser

...
Debatten om lobbying borde breddas och problematiseras. Men det är ett faktum att lobbyisterna är en del av svensk demokrati.

Utdöda djur - Tre paleontologiska mysterier

...
Fransk vetenskapsdokumentär om tre paleontologiska mysterier. Många utrotade djurarter fascinerar oss än i dag eftersom de får oss att ställa frågor om evolutionen och om vilka vi är. Möt Tiktaalik, Basilosaurus och dronten.