VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Familjen Dickson och baggböleriet

Köpmannafamiljen Dickson var under 1800-talet en av Sveriges rikaste och mest beryktade familjer. Trots detta har det ännu inte skrivits någon biografi över släktens mest betydande personer.

Jakten på myter och hjältar. Del 1 av 4 Shangri-la

...
Det finns en indisk legend om en förlorad civilisation bortom västra Himalaya, där mänsklighetens uråldriga visdom finns bevarad för framtiden. Legenden har förevigats i både bok- och filmform, men fanns Shangri-la verkligen på riktigt?

Indiens historia. Del 3 av 6 - Krydd- och silkesvägar

...
Del 3 av 6. Avsnittet täcker de tidiga århundradena efter Kristus. Indien blev under den här perioden en stor spelare i den första världsekonomin. Allteftersom krydd- och sidenvägarna öppnades upp växte den indiska civilisationen tack vare ökad kontakt med omvärlden.

Osynliga världar. Del 3: Mikroskopiska hemligheter

...
Del 3 av 3. Programmet utforskar det häpnadsväckande miniatyruniversum som omger oss överallt. Litet är inte bara vackert, utan kan även vara extremt kraftfullt.

Axess på Bokmässan

...
Besök Axess på Bok & Bibliotek på Svenska mässan i Göteborg, som äger rum torsdag den 26/9 till söndag den 29/9. Lotta Gröning, Adam Cwejman och PJ Anders Linder samtalar med flera av Sveriges främsta fackboksförfattare om deras senaste böcker. Intervjuerna kommer att sändas på Axess TV. Du hittar oss i monter C04:41, välkommen!

Krigsmaskinens logistik. Del 1 - Mat och husrum

...
Del 1 av 3. Sjukdomar har tagit livet av betydligt fler män än någon annan fiende. Militärhistorikern Saul David upptäcker hur lika dagens Camp Bastion i Afghanistan är de romerska militärbaserna i England och hur konserverad mat förändrade allt.

Egypten under ytan . Del 1 av 2 Satelliter och arkelogi

...
Från den sedan länge förlorade staden Itj-Tawy, till de mystiska soltemplen kommer Dr Parcak och hennes team att utforska Egypten på djupet. Expeditionens läger är ett mobilt labb där upptäckterna kompletteras med praktiskt detektivarbete samt utforskandet av några av de främsta ännu existerande monumenten i Egypten.

Margaret More - en renässansdotter. En okonventionell kvinna

...
Thomas More var en framträdande karaktär i brittisk historia men hans dotter var en än mer extraordinär person. I en tid när kvinnan bara skulle vara tyst och lydig läste hon klassiker på grekiska och latin och publicerade en egen bok vid 19 års ålder. De idéer som formade henne bidrog till att förändra England för alltid.

Outsider och Nobelpriskandidat

Liksom för många andra polska författare blev andra världskriget en avgörande upplevelse för Tadeusz Rózewicz. Det grundlade en motvilja mot allt skönspråk.

Vetenskapens historia . Del 3 Om människans tillkomst

...
Del 3 av 6. Hur kom vi hit? Frågan om mänsklighetens ursprung är en av de mest kontroversiella som vetenskapen har tampats med. Michael Mosley berättar hur forskare kan förklara den skönhet och mångfald som finns på jorden och hur evolutionen är sammanlänkad med vår planets långa och våldsamma historia.

Maktutövning som vardagsmat

Att publicera dagboksanteckningar är en riksfylld verksamhet. Ofta blir resultatet alltför lättviktigt och mest intressant för de närmast sörjande, som redan vet det mesta som avslöjas på bokens sidor. Bruno Le Maires Jours de pouvoir är ett undantag.

Djurens strategier - Del 2. På marken eller i träden

...
Del 2 av 6. Mer om apornas liv och överlevnadsstrategier får vi lära oss i andra delen i denna serie. Både familjebildning och sätt att skaffa föda skiljer sig vida åt mellan olika primatgrupper i olika världsdelar.

Hilma af Klint och andra visionärer. Del 9 av 11

...
Del 9 av 11. Professor David Lomas kommer att tala om Hilma af Klints konstnärskap med särskilt fokus på de målningar som kallas för De Tio Största och inflytandet från dåtidens vitalism, Goethes färglära och naturfilosofin från tyskt 1800-tal.

Framgångens barnmorska

...
Vad hade hänt med de brittiska fackens maktmissbruk, de förkalkade statsföretagen och Falklandsöarnas frihet om det inte varit för Bertie Blatch? Det är, något oväntat, en av många frågor att filosofera över efter läsningen av Charles Moores monumentala biografi Margaret Thatcher.

En studie i grått

Etablerade politiker vet inte hur de ska förhålla sig till UK Independent Party, som nu blivit Storbritanniens tredje mest populära part. Vänsteranhängare förkastar UKIP som ett "högerextremt" parti. Men även om alla möjliga sorters extremister har anslutit sig till partiet är etiketten felaktig, eftersom UKIP inte har någon koppling till Europas fascistiska tradition.

För evigt ung. Vetenskapen om människans hud

...
Vår hud är ett av de största och viktigaste organen. Det påverkas av vad vi äter, dricker, hur stressade vi är och vad vi kladdar på det. Det utsätts för påfrestningar varje dag. Plastikkirurgen Rozina Ali ägnar sitt arbetsliv åt att få huden att både se och kännas fräschare.

Shakespeare the Kings Man. Del 3 av 3

...
Shakespeares senare pjäser, som En vintersaga och Stormen, anses ofta vara mjuka svanesånger. James Shapiro visar en helt annan Shakespeare, en dramatiker som fortfarande experimenterar och är på sin vakt gentemot den oroliga världen omkring honom. Shapiro avslutar serien med att reflektera över kungens och dramatikerns arv.

Den narcissistiske regimkritikern

...
Den ryske författaren Eduard Limonov väckte entusiasm genom sin förmåga att provocera. När han öppet stödde antidemokratiska ideologier fastnade dock skrattet i halsen.

Vetenskapens historia . Del 2 Om vad som skapat världen

...
Del 2 av 6. Michael Mosley visar hur samhället kretsar kring vårt sökande efter hur allt är uppbyggt i den materiella världen. Det här är en historia som sträcker sig ända från alkemisternas hemliga labb och deras jakt på guld, till skapandet av världens första syntetiska färg, lila, ända fram till uppfinningen av transistorn.

"Tag ifrån mig allt - bara inte mitt tungsinne!"

...
Søren Kierkegaard - som i år skulle ha fyllt 200 - lämnade nästan aldrig Köpenhamn. Efter hans död har hans namn blivit känt över hela världen. Vad gör denne otidsenlige tänkare så aktuell?

Djurens strategier - Del 1. Vingarnas kraft

...
Del 1 av 6. Det finns över 9 000 olika typer av fåglar på vår planet. De varierar oerhört mycket i storlek, form och färg, men en sak har de gemensamt. För 160 miljoner år sedan utvecklades deras främre extremiteter till vingar. De flesta fåglar använder dem till att flyga, men inte alla.

Tid för turkisk mognad

Till det skadliga arv som de återkommande militära ingripandena i Turkiet har lämnat ­efter sig ska också inräknas en outvecklad ­politisk miljö och en omogen väljarkår.

Mörka sekler. Del 3 av 4

...
Under de mörka seklerna uppstod vid sidan av kristendomen ännu en viktig religion, islam. På detta fokuserar avsnitt tre. Efter att ha uppstått i öst, spreds religionen över Nordafrika och in i Europa, och medförde sin unika konstnärliga stil. Waldemar undersöker de första muslimernas tidiga konstnärliga upptäckter, moskéns utveckling och muslimernas vetenskapliga prestationer.

Indiens historia. Del 1 av 6 - Indiens rötter

...
Sextio år efter Indiens självständighet ger sig Michael Wood ut på en fascinerande resa genom Indiens historia för att avslöja historien om världens äldsta och mest varierade civilisation, och världens största demokrati. Indiens befolkning kommer vara större än Kinas inom tio år och landets ekonomi förutspås vara större än USA:s under 2030-talet.

Osynliga världar. Del 1: Snabbare än ögat

...
Del 1 av 3. Det mänskliga ögat har en häpnadsväckande precision, men runtomkring oss finns en fantastisk och vacker värld som vi inte kan se. Vissa underverk ligger utanför våra spektra, andra är för snabba, för långsamma, för små eller för avlägsna för våra ögon och hjärnor att tolka.

Den lågmälda jätten

Efter en lång tid av tillbakadragande dominerar nu Tyskland Europas politiska landskap. Men det sker försiktigt och diskret.

Människan och jorden. Del 4 - Elden

...
Del 4 av 5. I det här avsnittet utforskas människans förhållande till elden. Det inleds med ett extraordinärt möte med denna skrämmande naturkraft - att gå rakt igenom en rasande eld.

Akhenaton och Nefertiti. Egyptens kungliga gudar

...
Kung Akhenaton avskaffade den traditionella kulten av guden Amun, en direkt provokation mot Egyptens mäktiga prästerskap. Istället skapade han en helt ny religion som dyrkade solguden Aten och kungen själv. Vid Akhenatons sida fanns drottning Nefertiti. Drottningen var betydligt mer framträdande än tidigare kungliga fruar, men var hennes makt verklig eller enbart ceremoniell?

Slutet på en era

Krig och civilisation har alltid hört ihop. Frågan är vad som händer med civilisationen när krig slutar att föras av människor.

Shakespeare the Kings Man. Del 2 av 3

...
Det är år 1606 och i efterdyningarna av "Krutkonspirationen" slår staten ner på katolikerna. Shakespeares Macbeth fångar tidens oro och vanföreställningar. Kung Jakob fortsätter att fokusera på tronföljd och legitimitet, medan matupproren i Midlands bildar scenen för Coriolanus gripande tragedi.

En familj som andra

Hertigen av Wellington begrep redan i början av 1800-talet vilket öde som väntade den jordägande klassen: "Vi kommer inte att se tumult, vi kommer inte att se blodsutgjutelse, men vi kommer att plundras med hjälp av lagen."

Vetenskapens historia . Del 1 Om kosmos centrum

...
Del 1 av 6. Michael Mosley inleder serien med en av de största händelserna i mänsklighetens historia: hur vi kom till insikt om att jorden inte var centrum för allt i kosmos, utan bara en av miljarder kroppar i ett vidsträckt och expanderande universum.

Kina - triumf och kaos. Del 3 - Supermakt

...
Del 3 av 3. Niall Ferguson ställer frågan vad Kinas växande globala närvaro och aggressiva nationalism betyder för oss. Kinas snabba ekonomiska tillväxt signalerar ett politiskt maktskifte från väst till öst. Vi blir alltmer beroende av Kina för att rädda våra egna bräckliga ekonomier. Men till vilket pris?

Hilma af Klint och andra visionärer. Del 7 av 11

...
Professor Andrei Nakov kommer att tala om grunderna för den abstrakte konstnären Kazimir Malewiczs suprematism och vad som ledde honom till att måla den berömda tavlan "Svart kvadrat på vit botten" i Ryssland år 1913.

Rysslands unika konst - Del 3

...
Del 3 av 3. I den sista delen i serien om Rysslands konst letar Andrew Graham-Dixon fram Stalinporträtt ur gömda förråd och undersöker hur Moskvas tunnelbana förvandlades till konstgalleri. Han besöker också Rymdmonumentet.

Kina behöver västvärlden

Trots en enorm välståndsutveckling, intensivt utbyte med omvärlden och gemensamma globala intressen lär Kina förbli en auktoritärt styrd stat. Beroendet av den västcentrerade internationella ekonomiska och politiska ordningen kommer dock att prägla landets framtid.

Den demoniska apan. Om våldets ursprung

...
Kan schimpanser lära oss något om det mänskliga våldets ursprung?

Shakespeare the Kings Man. Del 1 av 3

...
Professor James Shapiro berättar den fascinerande historien om folklig osäkerhet, om den intellektuella nya kungen och en stor författares första försök att komma till rätta med enorma förändringar. Avsnittet innefattar pjäserna "Lika för lika", "Timon av Aten" och Shakespeares mästerverk "Kung Lear".

Japan utmanat

...
Shinzo Abes reformer trotsar det ekonomiska och politiska etablissemanget. Frågan är om Japan går mot en ny storhetstid eller fortsatt stagnation.

Marknadsstaten tar över

...
USA:s internationella inflytande minskar gradvis. I dess ställe uppstår en ny ordning där nationalstaten ersätts av marknadsstaten.

Sömnens mysterium. Vad händer medan vi sover?

...
Sömnens mysterium visar hur upptäckten av REM (Rapid Eye Movement), som gjordes under 1950-talet av Dr. Nathaniel Kleitman vid University of Chicago, medförde en mycket bredare förståelse för sömnens mekanismer. Innan upptäckten av REM trodde man att hjärnan befann sig i ett vilotillstånd under sömnen.

Mörka sekler - Del 1 av 4

...
I första avsnittet upptäcker tittaren hur kristendomen blev en artistisk kraft i det romerska riket under det tredje och fjärde århundradet. Men då det inte fanns någon beskrivning av Jesus i Bibeln, hur skulle de kristna avbilda honom? Waldemar upptäcker hur kristna konstnärer inspirerades av bilder av de antika gudarna och utvecklade nya former av arkitektur som skulle husera deras konst.

Kina - triumf och kaos. Del 2 - Mao-nostalgi

...
Del 2 av 3. Niall Ferguson frågar sig hur Kina hanterar att leva under ett kommunistiskt system, och samtidigt ha en blomstrande kapitalistisk ekonomi. Raden av revolutioner som iscensattes av Mao Zedong dödade fler människor än Hitler och Stalin tillsammans. Trots det dyrkas denna hårdföra kommunist som avrättade affärsmän som grundaren av den moderna kinesiska superkapitalismen. Hur kommer det sig?

Hilma af Klint och andra visionärer - Del 6 av 11

...
Del 6 av 11. Dr. Marco Pasi kommer att tala om inflytandet av västerländska esoteriska idéströmningar på den moderna abstrakta konsten och svårigheter som detta kan innebära för att kunna bedöma dessa konstverk.