VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Femton minuter om ... civilisation

...
Richard Swartz höll ett föredrag på Engelsbergsseminariet om civilisationens grunder där han inte minst betonar umgänget människor emellan som en viktig variabel för civilisationen. "Det var bristen på ostron och människors vana att ändå servera dem som blev kommunismens fall i Europa."

Mer självständiga människor

Många gillar individualism när den uppträder som längtan efter att vara unik och få förverkliga sig själv. Men det som behöver stärkas är den personliga autonomin: att vara oberoende och kunna stå på egna ben.

Hotet från solstormarna - Konsekvenserna av solens utbrott

...
Någonting händer i vårt solsystem. Enligt forskare ökar aktiviteten på solens yta och det i sin tur ökar risken för massiva plasmastormar som kommer att fortsätta äga rum under ett antal år framöver.

Rädslans dolda ansikte - Hur skapas ångest och oro?

...
Sedan den 11 september 2011 har New York blivit centrum för en ny epidemi av rädsla och ångest som snabbt spridit sig i västvärlden. Programmet beskriver studier utförda av två av världens ledande experter på rädsla och minne; Joseph LeDoux och Nobelpristagaren Eric Kandel, och hur de har applicerat sina slutsatser på patienter på Center for the Neuroscience of Fear and Anxiety i New York.

Att säga som det är

...
I takt med att vården blir mer avancerad och valmöjligheterna fler blir behovet av uppriktiga samtal mellan läkare och patienter allt större. Men tidsanda och politik går i motsatt riktning.

Amerika - en historia om framtiden - Del 3: Amerikansk lidelse

...
Del 3 av 4. Simon Schama utforskar hur tron har format USA:s politik. Religionen har varit en viktig kraft i landets historia. De första invandrarna på 1600-talet kom till USA på grund av sin religion och landet var det första i världen som skrev in religionsfrihet i grundlagen.

Från rostbälte till it-kluster

...
Schlesiens nedlagda gruvområden blir turistmål och högteknologiska centrum. I denna omvandling höjs röster om självständighet från Polen.

Egypten under ytan - Del 1 av 2 - Satelliter och arkelogi

...
Från den sedan länge förlorade staden Itj-Tawy, till de mystiska soltemplen kommer Dr Parcak och hennes team att utforska Egypten på djupet. Expeditionens läger är ett mobilt labb där upptäckterna kompletteras med praktiskt detektivarbete samt utforskandet av några av de främsta ännu existerande monumenten i Egypten.

Asarnas krigiska värld

Diktsamlingen Blodhov, utgiven på Ariel förlag, är en vacker bok i flera bemärkelser. Den isländska poeten Gerður Kristnýs omdiktning av Skírnismál, en dikt ur Den poetiska Eddan, låter det känslomässigt laddade uttryckas genom det karga och alliterationsrika språket från den fornnordiska diktningen.

Veckans bok - Del 16 - Folken på rosornas ö

...
Nathan Shachar har skrivit boken om Rhodos och relationen mellan judar och övrig befolkning på ön genom flera århundraden. Nathan berättar för Axess chefredaktör PJ Anders Linder om fyra folkslag som samsas på den lilla ön.

Bygga ett berg - Om geologen Harold Wellman

...
I denna dokumentär från BBC Horizon presenteras historien om hur geologen Harold Wellman (1909-1999) förändrade vår syn på jordens yta. 1927 utvandrade han till Nya Zeeland där han senare kom att arbeta för New Zealand Geological Survey.

Dödade Darwin Gud? - Skapelsen och darwinismen

...
Darwinismen och religion ses ofta som motstridiga idéer. Enligt Richard Dawkins, känd för sin bok "The God Delusion", finns det en oförsonlig konflikt mellan evolutionsteorin och tron på Gud. Men teologen Conor Cunningham tror att Dawkins misstar sig.

Jakt på läckor hotar USA:s press

...
Vita husets kontrollbehov har lett till ökade spänningar mellan Barack Obama och medierna. Det finns en oro för att pressfriheten begränsas.

Maktens män - Del 11 - Den ursprungliga House of Cards

...
Del 11 av 12. Urquhart är distraherad och tar flera dåliga beslut i den näst sista delen av denna brittiska serie som utspelar sig i maktens korridorer.

Kommissarie Maigret flyttar

För 100 år sedan fick den franska kriminalpolisen sina lokaler, och då löste också kommissarie Maigret sitt första fall. Nu skall polisen flytta från den adress som blivit världsberömd genom George Simenons deckare.

Hur fungerar din hjärna? - Vetenskapens stora frågor

...
Mer om hur hjärnan fungerar får vi veta här. Ligger hemligheten bakom magiska trick egentligen i hjärnan? Magikerna Penn och Teller hjälper vetenskapsmän att avslöja hur hjärnan bearbetar visuell information. Kan robotar tänka som vi? Vi träffar en dator som ställer upp i Jeopardy.

Våldets rötter - Del 1 - Mot en fredligare värld

...
Avsnitt 1 av 16 i programserie om våldets rötter. Författaren Thomas Gür intervjuar professor Steven Pinker, en av USA:s främsta tänkande forskare som är aktuell med den omvälvande boken "The Better Angels of Our Nature" - där han hävdar att världen blir allt fredligare.

Kivet kring köttgrytorna

...
Otto von Bismarck ska ha sagt att respekten för korv och lagar avtar i proportion till hur mycket man vet om hur de tillverkas. Den som vill betrakta Washington DC med respekt gör bäst i att inte läsa Mark Leibovichs This Town (och bör, för all del, inte heller besöka staden).

Människan och jorden - Del 2 - Vatten

...
Del 2 av 5. I det här avsnittet utforskas människans relation till vatten. Programmet besöker spektakulära platser på Island, i Mellanöstern och i Indien och tittar närmre på hur kontroll över vattnet har varit en central del i mänsklighetens existens.

Veckans bok - Del 15. Vetenskap som arbete

...
Vad driver vetenskapen framåt? Ylva Hasselberg är professor i ekonomisk historia och har skrivit boken om vetenskap, normer, drivkrafter och andra problematiska frågeställningar kring vetenskap. Finns det ett svar på frågan vad god vetenskap är? undrar Adam Cwejman.

Världens synliga mysterier

...
Susan Sontag dog i New York den 28 december 2004, 71 år gammal, detta till följd av leukemi; hennes tredje och sista insjuknande i cancer under tre decennier.

Den elektriska människan - När science fiction blir verklighet

...
Existerar vi över huvud taget utan det elektriska samspelet i vår hjärna? Kärlek, depression, minnen och religiös övertygelse, alla uttrycks de elektriskt. Följ med in i hjärnan och hjärtat på fyra personer som lider av depression, bipolär sjukdom, epilepsi och dystoni. De är representanter för miljontals människor som lider av olika sjukdomar i hjärnan. Kan de hjälpas av den senaste tekniken där man med elektrisk stimulering påverkar hjärnan?

Vad stressen gör med oss - Forskare om den nutida stressen

...
Forskare inom psykologi, sociologi och neurologi undersöker hur vår kropp och vårt psyke påverkas av att leva i en ständigt stressig miljö. Leder stressen till kronisk vrede? Har vreden ökat i vår stressade tid? Filmen tar också reda på hur individen kan utveckla hälsosamma anpassningsmekanismer för ett mer stabilt och meningsfullt liv.

Iraks förlorade städer - Dan Cruickshank reser i Irak

...
I november 2002 fick ett tv-team från BBC med arkitekturhistorikern Dan Cruickshank i spetsen tillstånd att resa runt i Irak för att dokumentera den historia och den kultur som då riskerade falla offer i kriget mot Saddam. De besöker några av världens mest imponerande historiska platser och möter bland annat kristna munkar.

Tänk kritiskt om fackpedagogerna

Vad menar vi med kritiskt tänkande? Jo, förmågan att utifrån de kunskaper och den analytiska förmåga vi har bedöma rimligheten i nya uppgifter och påståenden. Vad menar vi med kreativitet? Jo, förmågan att utifrån de kunskaper och färdigheter samt den fantasi vi har lösa nya problem av intellektuell, teknisk eller konstnärlig art.

Bibelmysterier - Del 8 - David och Goliat

...
Del 8 av 9. Han var herdepojken som blev kung: David, den hyllade grundaren av det moderna Israel. Det är i alla fall vad traditionen säger. Nu har historiker och arkeologer skalat bort århundranden av mytbildning om denna bibliske hjälte. Mannen som då framträder är så olik historiens David att den frammanar frågan: vem var den riktiga David?

Akhenaton och Nefertiti - Egyptens kungliga gudar

...
Kung Akhenaton avskaffade den traditionella kulten av guden Amun, en direkt provokation mot Egyptens mäktiga prästerskap. Istället skapade han en helt ny religion som dyrkade solguden Aten och kungen själv. Vid Akhenatons sida fanns drottning Nefertiti. Drottningen var betydligt mer framträdande än tidigare kungliga fruar, men var hennes makt verklig eller enbart ceremoniell?

Självbelåtet i svenska medier

...
Efter tragedin i Lampedusa skildrar svensk press italiensk flyktingpolitik som rasistisk. Kritiken är osaklig och självgod.

Amerika - en historia om framtiden - Del 1 - Massor av allt

...
Del 1 av 4. Oljepriserna må skapa rubriker men ett långt större problem i den amerikanska västern är bristen på vatten. Amerikansk uppfinningsrikedom gjorde jordbruk i industriell skala möjligt redan i början av 1900-talet men till priset av förödande sandstormar i mellanvästern. Byggandet av Hooverdammen skulle ge vatten både till jordbruket och till Las Vegas, men idag räcker vattnet inte till.

Människan och jorden: Del 1 - Underjorden

...
Del 1 av 5. I det här avsnittet besöks en kristallgrotta i Mexiko, ett djupt hål i den Iranska öknen och sjutusenåriga tunnlar i Israel. Det handlar om underjorden och varför våra förfäder drogs till förkastningszoner.

Nöden har ingen lag

...
Språkförbistring, otillräcklighet och kulturkrockar. Författaren minns sin tid som olegitimerad jourläkare i norra Finland.

Veckans bok - Kristina - Drottning utan land

...
Som 27-åring lämnade drottning Kristina tronen i stormakten Sverige. Hon angav som skäl att riket behövde en man som kunde föra trupper i fält, men själv hade hon sagt till riksrådet att hon inte ville gifta sig. Omvändelsen till katolicismen gjorde henne ännu mer uppmärksammad i Europa. Hyllad i den katolska världen och förtalad i den lutherska.

Det gemensamma riket - Den östra riksdelen

...
En film av Hans Barnekow om Sveriges och Finlands gemensamma historia och om hur riket uppkom på medeltiden.

Himmelsskivans hemlighet - En forntida stjärnkarta

...
Det började med en polisrazzia hos gravplundrare och slutade i en av de mest fascinerande arkeologiska upptäckterna under senare år. Men hur kunde en bild på en egyptisk solbåt hamna på en bronsåldersskiva som begravts i centrala Tyskland?

Demagogernas dödläge

...
Den amerikanska demokratin bygger på ett givande och tagande mellan de folkvalda. Oförmågan att ta itu med stora samhällsproblem riskerar att undergräva tilltron till det politiska systemet.

Bibelmysterier - Del 7: Herodes massaker

...
Del 7 av 9. Kung Herodes är ihågkommen som den ondskefulle kungen som brutalt mördade barnen i Betlehem. Han försökte döda den nyfödda Jesus och hans namn har klingat illa ända sedan dess. Men är berättelsen sann? Genomförde verkligen Herodes denna fruktansvärda slakt?

Porträtt av en stråkkvartett - En film av Reiner Moritz

...
När man ser fyra musiker inta scenen är det få personer som inser att de har arbetat ihop, delat måltider och rest ihop under många år. Här möter du några av världens bästa kvartetter som under två intensiva veckor i Kuhmo övar på sina framträdanden och talar om vad som får dem att bo ihop, arbeta ihop och resa ihop.

Spionerna från Cambridge - Del 5 av 5

...
Del 5 av 5. Maclean stjäl viktig information från Washington. CIA-chefen Angleton är nyfiken på hans aktiviteter i USA. Då brakar helvetet lös: Ryssarna spränger sin första atombomb och CIA ger sig inte förrän de vet vem som läckte informationen.

Asarnas krigiska värld

Diktsamlingen Blodhov, utgiven på Ariel förlag, är en vacker bok i flera bemärkelser. Den isländska poeten Gerður Kristnýs omdiktning av Skírnismál, en dikt ur Den poetiska Eddan, låter det känslomässigt laddade uttryckas genom det karga och alliterationsrika språket från den fornnordiska diktningen.

Europas naturhistoria - Del 4: Ett nytt årtusende

...
Del 4 av 4. Trots Europas befolkningstäthet finns det fortfarande många platser där naturen har övertaget, och många arter har lärt sig leva nära oss människor. Råttor har länge levt i städerna men på senare tid har allt fler djur blivit urbaniserade. Vilka är vinnare och vilka är förlorare när städer och människor sprider ut sig?

Veckans bok - Magda Goebbels

...
Maria Wölner-Hanssens skildring går tätt inpå Magda Goebbels inre liv och belyser frågor kring de kvinnliga nazisterna, vars bevekelsegrunder och skuld ofta ställts i skymundan och viftats bort som okunnighet. Lotta Gröning ställer frågorna om kvinnan som mot slutet ständigt bar sju cyankaliumkapslar i fickan, ämnade för sig själv och sina barn.

Tysklands Voltaire

...
I år är det 200 år sedan den mångsidige författaren och översättaren Christoph Martin Wieland avled. Länge var han nästan bortglömd, men på senare år har intresset för honom ökat.

Snöbollsjorden - När jorden var täckt av is

...
Frös jorden till is under 10 miljoner år? Enligt teorin om snöbollsjorden var jorden under miljoner år täckt av is, upp till en kilometer tjock. Temperaturen låg omkring -40 grader över hela jorden, till och med runt ekvatorn. Det var i princip ingenting som kunde överleva detta hårda klimat. Det finns bara ett problem: teorin trotsar naturlagarna.

Civilisation - Del 13 - Industrialismen

...
Del 13 av 13. I denna sista del gör den brittiske historikern Kenneth Clark en tillbakablick och en sammanfattning av de senaste hundra årens materialism och humanistiska strävanden i västerlandet.

Maktens män - Del 8 - Den ursprungliga House of Cards

...
Del 8 av 12. Andrew Davies är manusförfattaren som gjorde succé med serien Maktens män som bygger på Michael Dobbs roman och som handlar om maktens korridorer i Storbritanien.

Kivet kring köttgrytorna

...
Otto von Bismarck ska ha sagt att respekten för korv och lagar avtar i proportion till hur mycket man vet om hur de tillverkas. Den som vill betrakta Washington DC med respekt gör bäst i att inte läsa Mark Leibovichs This Town (och bör, för all del, inte heller besöka staden).

Jerusalems historia - Del 3: Domens dag

...
Del 3 av 3. Sista delen i serien om Jerusalem handlar om hur staden reste sig ur ruinerna efter korstågen och återuppbyggdes som centrum för muslimska pilgrimsfärder. Programledaren Simon Sebag Montefiore förklarar hur staden blev föremål för religiös rivalitet och platsen för en av väldens mest svårlösta konflikter.

Döden i mitten

...
I moderna stater är det politiska intresset för medelklassen alltid starkt. Det märks kanske inte i den dagliga politiska retoriken, trots att vi lever i ett land där det inte krävs många tusenlappar i lönelyft för att åtminstone inkomstmässigt snabbt klättra från stegens nedre pinnar till de övre.

Framtiden - löfte eller hot? - Del 1: Artificiell intelligens

...
Del 1 av 3. Den första delen i serien om framtidsvisioner handlar om artificiell intelligens. I framtiden kan vi komma att leva som i en sagovärld. Vi kan tala med allt och tingen kommer att svara oss. Michio Kaku intervjuar Marvin Minsky och Rodney Brooks som är framstående forskare på området artificiell intelligens.