VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Västerlandets födelse - Del 1 av 2: Från Jerusalem till Athen

...
Del 1 av 2. Moses och Homeros! Den första är något av frontfigur för Bibeln, den andra för Illiaden och Odysséen. Dessa texter lade tillsammans grunden för Europas och resten av världens öde.

Champagne eller ricinolja

...
Naturvetenskapliga studier motiveras ofta med dess samhällsnytta. Det är olyckligt.

Musik och monarki - Del 3 av 4: Stor brittisk musik

...
Del 3 av 4. På 1700-talet när Storbritannien blev en stormakt komponerades patriotiska klassiker som God Save the King och Rule Britannia. Men samtidigt var detta en tid då det brittiska kungahuset aldrig varit så svagt och splittrat.

Borta bra men .

...
Hur exiltillvaron för en författare gestaltar sig beror givetvis på omständigheterna, liksom på författaren själv. Det är många variabler i denna komplicerade ekvation.

Skottland under romarriket - En militär utmaning

...
Var de forntida skotska stammarna för mycket för romarna? Eller ansågs Skottland helt enkelt inte värt att erövra? Arkeologen Fraser Hunter skildrar tre århundraden av kontakter och konflikter med de romerska inkräktarna. Berättelsen där en supermakt står mot folkstammar och krigsherrar har fascinerande moderna paralleller.

Ett liv i en krokodilkäft

Historien om filosofen och kritikern Walter Benjamins död är vid det här laget väl känd. På flykt undan Hitler - han hade för länge sedan lämnat lägenheten i sin hemstad Berlin och hade nu även fått överge sin bostad i Paris - tar han sitt liv på ett litet hotell vid gränsen mellan Frankrike och Spanien.

Virusjägarna - En expedition till Amazonas regnskogar

...
Det bästa sättet att bekämpa epidemier, som Spanska sjukan, fågelinfluensan, etc., är att undersöka virusets ursprung, som ofta finns att hitta i de djupa regnskogarna. Det är från dessa platser som dödliga virus som Ebola, AIDS och H5N1 oftast härstammar och det är därför ofta här man hittar sätt att bekämpa virusen.

Resa bland ruiner

När Islamiska staten, tidigare Isis, intog staden Mosul i Irak, målade jihadisterna ett arabiskt "n" på dörrarna till kristna hem, vilket står för nasaréer, ett arabiskt ord som används litet nedsättande om kristna eftersom Jesus kom från Nasaret.

K-märkta

Idag är kommunismen i stort sett utdöd i Europa. Redan före 1989 års omvälvning hade den förlorat sin politiska och ideologiska kraft.

Konsten att bevara konst - Del 2 av 3: Historiska spår

...
Del 2 av 3. Människan har ett oemotståndligt behov av att använda material som efterlämnar historiska fingeravtryck. Men det är ett svårbearbetat och brokigt material: medeltida tyger, brons, glas, pergament och lerföremål. Allt vittnar om människans behov av gränsöverskridning.

Det Elisabetanska England - Del 3 av 3: Nya sköna värld

...
Del 3 av 3. En ny medelklass förvandlar det Elisabetanska England med urbanisering, upptäckter och vetenskapliga genombrott. Det är en gyllne era med Shakespeares dramer och framväxten av ett imperium.

Operahalvtimmen - Titus mildhet

...
Vi får följa repetitionsarbetet på Wien-operan, där mezzosopranen Elina Garanca tillsammans med dirigenten Louis Langrée berättar om Mozarts sista opera "Titus mildhet", som kompositören skrev 1791, på bara 17 dagar under sin sista sommar.

Hur fungerar matematiken? - Två olika hjärnor

...
Med hjälp av matematik har människan byggt den moderna världen, kunnat ställa de svåraste frågorna och fått dem besvarade. Men de flesta av oss har problem med matematik. Skådespelaren Alan Davies är en sådan person. För honom är matematik skrämmande och tråkigt. För Marcus du Sautoy, professor i matematik vid Oxford University, är matematik det mest spännande och kreativa området som finns. Och han har en förkärlek för att dela med sig av sin passion för ämnet för sin omvärld.

Inspel

J M W Turners sista tio femton år som konstnär är också hans mest inspirerade.

Biomimetik - Del 2 av 4: Att bygga

...
Del 2 av 4. Under miljontals år har djur och växter utvecklat smarta knep för att skydda sig mot ogästvänliga miljöer. Nu söker civilingenjörer och arkitekter inspiration i naturen för att komma fram till miljövänliga lösningar på byggande.

Världens gång

På grund av tryckeribranschens närmast sydländska arbetstakt är det möjligt att Skottland har hunnit lämnat Storbritannien och att Sverige har fått en regering när dessa rader når er. Låt mig i så fall vara den förste som beklagar båda dessa besked, om än i efterhand.

Mysteriet Taj Mahal - Guds tron

...
År 1631 dog Indiens vackra kejsarinna vid födseln av sitt 14:e barn. Hennes man, Shah Jahan, lockades av den mystiska gren av islam som kallas sufism och såg sig själv som Milleniummannen som hade fötts 1000 år efter profeten Muhammed. När han lät bygga Taj Mahal som sin hustrus sista viloplats beordrade han även att det skulle finnas inskriptioner från Koranen som skulle beskriva Paradisets lustgård.

Brev för nattduksbordet

Madame de Sévigné skrev på 1600-talet ett antal brev som nu hör till den franska litteraturens klassiker. Hon blandade högt och lågt på ett sätt som fortfarande är underhållande.

Hur gör hajar? En expedition till Rangiroa

...
I hjärtat av Stilla Havet, på paradisatollen Rangiroa i Franska Polynesien finns en fantastisk marinbiologisk mångfald: Tiputa. Där finns en av världens största koncentrationer av grå revhaj, denna fascinerande art som både skrämmer och fascinerar på en och samma gång.

Makten framför allt

Nordkorea har mot alla odds lyckats överleva och bevara sitt politiska system. Förklaringen ligger i en blandning av självvald isolering och hemsnickrad statsideologi.

Akademikers frihet pressas

...
Kollegialitet är kärnan i verksamheten för högskolor och universitet. Nu urholkas den genom att den administrativa hierarkin förstärks.

Konsten att bevara konst: Del 1 av 3 - Skydda våra minnen

...
Del 1 av 3. Konst bevaras med hjälp av vetenskap och teknik. Pigment och metaller och andra material som en gång använts för att gestalta drömmar analyseras och skyddas. En konservator kan på så vis återupptäcka och frambringa det förflutnas färger och former till sin samtid.

Det Elisabetanska England - Del 3 av 3: Nya sköna värld

...
Del 3 av 3. En ny medelklass förvandlar det Elisabetanska England med urbanisering, upptäckter och vetenskapliga genombrott. Det är en gyllne era med Shakespeares dramer och framväxten av ett imperium.

Jordens hetaste plats - Del 3 av 3

...
Del 3 av 3. I byn Kusra blir Steve och Mukul bjudna till ett bröllop och deltar i en våldsam rugby-match. Hur klarar de av den i hettan? Sedan sammanstrålar det med sina kolleger för att bestiga toppen av vulkanen Erta Ale. Här finns världens äldsta lavasjö, och de möts av en hänförande syn.

Verdissimo - Verdi 200 år - Med Daniele Gatti

...
Del 2 av 2. Franska nationalorkestern och Choer De Radio France framför några av Verdis mest älskade körstycken och overtyrer. Ur Nabucco framförs Gli arredi festivi och Va, pensiero. Efter overtyren från Les Vêpres siciliennes framförs stycken ur Othello och Aida.

Inspel

J M W Turners sista tio femton år som konstnär är också hans mest inspirerade.

Musik och monarki - Del 1: Kungahus och körmusik

...
Del 1 av 4. Henrik V och Henrik VIII var både kungar och kompositörer. Detta var en tid då den engelska monarkins militära och religiösa ambitioner fick hela Europa att avundas dess musik.

Förbjuden läsefrukt

Inte bara i estetiskt och berättartekniskt hänseende innebar Ulysses något omtumlande nytt inom romankonsten när den efter en rad refuseringar slutligen publicerades 1922 av den parisiska bokhandlaren Sylvia Beach, på hennes för detta ändamål fort tillkomna förlag Shakespeare & Co, med samma namn som bokhandeln.

Engelsbergssamtalen. Ukraina - mellan öst och väst

...
Konflikten i Ukraina handlar om maktpolitiska ambitioner i Kreml. Men den handlar också om ukrainska åsiktsskillnader: Hör landet framför allt ihop med Europa i väster eller med Ryssland och Moskva? Frågan har kommit att ställas på sin spets, men den är allt annat än ny. Programledaren PJ Anders Linder diskuteras med historieprofessorn Kristian Gerner och journalisten Richard Swartz.

Afrika - Från tjuvjakt till safari - Historien om ett massmord

...
Historien om människan och den afrikanska faunan sträcker sig över 2000 år tillbaka i tiden. Det var först Hannibal och hans elefanter, därefter romarna som påverkade det afrikanska djurlivet negativt med sina cirkusspel som krävde att ett skrämmande antal djur offrades.

"Forskning" utan ansvar

Politiker som vill ha en drevfri ministerpost bör satsa på högskolefrågor.

Luthersson läser världslitteraturen. Om Majken Johansson med Jacques Werup

...
Majken Johansson (1930-1993) tillhörde som ung en lärd, intellektualistisk och ultrasofistikerad krets poeter i det tidiga 1950-talets Lund. I debutdiktsamlingen Buskteater uppträder sådana som Gorgias, Sokrates, Luigi Pirandello, Jean Cocteau och Gertrude Stein. Men snart vände Majken Johansson ryggen åt lärdomen, intellektualismen och det ultrasofistikerade.

Varför drömmer vi? Vad betyder mardrömmen?

...
Vad betyder våra drömmar? Först nu har vetenskapen börjat förstå. I denna dokumentär får vi följa en rad fascinerande experiment: från narkolepsi till återkommande mardrömmar. De bidrar alla med ledtrådar till frågan: Varför drömmer vi?

Argentina hoppas på gudagåvor.

Den döda kon ska klara biffen åt Argentina. Inget nytt under solen, kan man tycka. Avlidna nötkreatur är en självklar del av varje lyckat grillkalas vid Rio de la Plata.

Veckans bok - Herman Lindqvist. Del 1 av 18

...
Herman Lindqvist senaste bok handlar om Erik XIV. Gustav Vasas äldste son är nog vår mest missförstådde och baktalade kung. I dag minns vi honom kanske bara som kungen som blev galen, gifte sig med kvinnan av folket, Karin Månsdotter, blev avsatt av sina bröder samt avled av förgiftad ärtsoppa. I Lindqvist nya bok möter vi en renässansfurste i sin helhet.

Tyranniets apologeter

Sverige hyser en välvillig och överslätande inställning till kommunismen. Neutralitetspolitiken och en utbredd konflikträdsla är ett par av förklaringarna.

Visionären Nikola Tesla - Galen vetenskapsman eller geni?

...
Uppfinnaren och vetenskapsmannen Nikola Tesla (1856 - 1943) lade grunden till växelströmsteknik och växelströmsmotorer. Han uppfann radion och hans trådlösa energiöverföring blev en föregångare till internet. Dramadokumentären om Nikola Tesla är som en thriller om vetenskap, pengar och makt.

Det Elisabetanska England - Del 1 av 3: Vanligt folk

...
Del 1 av 3. De flesta Elisabetaner var fattiga. Hur överlevde de i ett ofta hårt och grymt samhälle präglat av religiösa motsättningar?

Jordens hetaste plats - Del 2 av 3

...
Världens hetaste klimat återfinns i Afarsänkan i norra Etiopien. Här ligger medeltemperaturen på 34 grader och på sommaren är det ofta över 50 grader varmt. Trots detta ogästvänliga väder finns här en rik stamkultur och ett unikt ekosystem.

Rör inte min skola

...
Vid det här laget vet nog de flesta att Malala Yousafzai är flickan som kämpar för flickors rätt till utbildning och som därför sköts i huvudet av talibaner den 9 oktober 2012, då hon var 15 år.

Ett land i förfall

Kinas kommunistparti har fortfarande ett hårt grepp om makten. Men repressionen har lett till kulturell utarmning och ökade protester mot regimen.

Elefanternas dagbok - Del 5

...
Del 5 av 7. Michaela Strachan befinner sig i Nairobi där hon återser Lualeni, den sorgsna föräldralösa elefantungen som såg sin mor dö. Jonathan Scott är tillbaka i Tsavo där Emily, den föräldralösa flockens gamla matriark, har en överraskning till honom.

Nostalgitrippen

Vladimir Putin utnyttjar konservativa och nationalistiska krafter för att stärka sin makt. Samtidigt uteblir uppgörelsen med den kommunistiska eran.

Ätten Stuart - Del 3 av 3: En familj i krig

...
Del 3 av 3. Med den holländska invasionen 1688 blir Vilhelm III av Oranien kung över England, Skottland och Irland. Men de religiösa spänningarna kvarstår och inbördeskrig bryter sedermera ut i Skottland och Irland. Än idag lever britterna med följderna av den tiden.

Problemet är alla offren

...
Kommunismens utopi är skapandet av en ny människa. Men förverkligandet av utopin förutsätter alltid våld mot den som inte fogar sig.

Antikens förlorade städer - Del 3 av 3: Hattusa

...
Del 3 av 3. Från huvudstaden Hattusa styrde hettiterna ett mäktigt imperium. Men för 2500 år sedan gick det förlorat tillsammans med Hattusa. Tack vare modern arkeologi kunde staden återupptäckas.

Vad skapar ett geni?

...
Föds man till geni? Eller ryms genialiteten inom var och en av oss? Frågan ställs av matematikprofessorn Marcus du Sautoy som i denna dokumentär möter några enastående individer.

Lyxens historia - Del 2 av 2: Medeltiden

...
Trots att den medeltida kyrkan fördömde lyx som ett hinder på vägen mot himlen var dess egna spektakulära dokument en form av lyx ägnade att förhärliga Gud. Men med digerdöden inleddes en ny era som frigjorde lyxen från kyrkans makt - den värld av lyx och konsumtion vi nu lever i.

Savannens rytm - Del 3: Goda grannar

...
Del 3 av 3. Interaktionen mellan djuren på savannen är ofta ofrivillig men lika ofta har man nytta av varandra på olika sätt. Jägare, asätare, fåglar, insekter; alla har de sin bestämda plats i grannsämjan.

Jordens hetaste plats - Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Teamet färdas längs den så kallade saltvägen. Här har kameler färdats i tusentals år för att frakta salt från gruvorna i Dallol till marknaderna. Det blir en tredagars kameltur i 43 graders värme.

Judendomen mellan Sion och Diaspora

Den judiska statens roll i judiskt liv debatteras alltmer. Intressekonflikten mellan judisk nationalism och judisk diaspora kan inte längre undertryckas.

Elefanternas dagbok - Del 4 av 7

...
Jonathan Scott samlar höjdpunkterna från de första avsnitten av "Elefanteras dagbok" och återvänder till Afrika för att se hur det gick för de föräldralösa elefanterna. Han får reda på hur det går för Naserian på "barnhemmet". Vi ser vad som händer när den lilla Ndomot återförenas med sin älskade Wendi efter att ha varit separerade i ett år. Hur har det gått för Lualeni? Har tiden läkt hennes känslomässiga sår?

I krigets skugga - Ett samtal om dagsläget

...
Underrättelseexperten Johan Wiktorin samtalar med PJ Anders Linder. Vårt grannland Ryssland agerar militärt mot Ukraina. Flera tusen människor har dött i strid. Ändå har valrörelsen handlat om allt annat än våldet i vår närhet. Det håller inte. Vad ska Sverige dra för lärdomar av kriget? Vilka utmaningar väntar den nya regeringen? Vad krävs för att vi ska få ett fungerande försvar?

Årtusendets kärlekssaga

...
Ömma känslor och lärda intressen förenade filosofen Pierre Abélard med hans privatelev, den älskliga Héloïse. Deras kärlek bar frukt i flera olika avseenden. Carl-Göran Ekerwald gläds åt en ny utgåva av deras frispråkiga brevväxling.

Ätten Stuart - Del 2 av 3: Kung utan krona

...
Del 2 av 3. Karl I förstod inte allvaret med de religiösa motsättningarna i sina tre kungadömen. Ett misslyckande som ledde till inbördeskrig och hans avrättning.

Ingen kunde mer om Ekelöf

Reidar Ekner (1929-2014), som nyligen avled, var framstående inom flera områden. Han

"Anders Borg är min hjälte"

...
Den brittiske journalisten Fraser Nelson följer svensk politik med stort intresse. Han ser ett land som både högern och vänstern kan gilla.

Antikens förlorade städer - Del 2 av 3: Pyramidernas Tucume

...
Del 2 av 3. Med sina 26 kolossala byggnader är Tucume i norra Peru hem till Sydamerikas största samling pyramider. Fram till nyligen genomförda utgrävningar visste man inte varför de byggdes och vilka som bodde där. Blodiga riter och människooffer ledde till att Tucume utrymdes och övergavs.