VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Fenomenala kvinnor: Del 9 - Agatha Christie

...
Del 9 av 10. Deckardrottningen Agatha Christies karriär spände över mer än ett halvt sekel och två världskrig. Hon skapade oförglömliga gestalter som Hercule Poirot och Miss Marple, och hennes pjäs "The Mousetrap" har visats längst i teaterhistorien.

Startpunkten för allt elände

Molotov-Ribbentroppaktens grundhistoria är välkänd. För 75 år sedan, den 23 augusti 1939, chocke­rade Hitler och Stalin världen med en icke-angreppspakt.

Dagar före krigsutbrott - Del 2 av 3: Upptakten till första världskriget

...
Del 2 av 3. En vecka i juli: Ett krig i Europa börjar bli en reell möjlighet. Under tryck från regeringen blottlägger Sir Edward Grey en härva av intriger mellan Österrike, Tyskland, Ryssland och Frankrike samtidigt som den tyska militärledningen konspirerar för att tvinga kejsaren att agera. Vem får övertaget?

Räkna inte med Tyskland

Europa står inför stora utmaningar som hotar dess sammanhållning och integration. Men att Tyskland skulle axla en ledarskapsroll är inte troligt.

Veckans bok - Göran Norrby: Om huset Fersen

...
Göran Norrby är historiker och har tidigare skrivit den lovordade boken Ordnade eliter. Hans nya verk berättar om släkten von Fersens uppgång och fall och tar oss från förhärjade estländska gränsmarker till triumfer på norra Europas slagfält, från politisk maktkamp till lyxliv vid svenska och främmande hov, från kungars och drottningars gunst till fängelse och folkligt raseri, konkurs och vanära. Göran Norrby berättar för Lotta Gröning.

Rädda sig den som kan

...
De flesta läser berättelsen om den tappre soldaten Josef Svejk som en skämtroman. I själva verket är Svejk en av världs­litteraturens mest desperata hjältar.

Henry Ford - Del 1 av 2

...
Del 1 av 2. Henry Fords bil förändrade livet för miljoner människor. Hans löpandebandprincip förändrade den moderna industrin och hans femdollarsbil lade grunden för den amerikanska medelklassen. Ford var full av motsägelser, han var på en och samma gång framåt- och tillbakablickande, innovativ och tillsluten, generös och småaktig.

Människan och jorden: Del 2 - Vatten

...
Del 2 av 5. I det här avsnittet utforskas människans relation till vatten. Programmet besöker spektakulära platser på Island, i Mellanöstern och i Indien och tittar närmre på hur kontroll över vattnet har varit en central del i mänsklighetens existens.

Beroende av njutning - Del 1 av 4: Socker

...
Del 1 av 4. I första delen försöker Brian ta reda på varför han, i likhet med miljoner britter, har diabetes. Resan börjar på Barbados där sockerrörets kommersiella framfart tog sin början. Han upptäcker hur britterna fick smak för socker och varför detta har lett till en diabetesepidemi.

Ettor och nollor

...
Vi glömmer lätt att all den teknologi som omger oss föddes i någons fantasi. Om vi ens skänker historien bakom våra laptops, läsplattor, mp3-spelare och smartphones en tanke, sträcker den sig knappast längre bakåt än till Bill Gates och framlidne Steve Jobs.

Stalins skapelse - Berija: Sovjetunionens mest hatade man

...
Varje diktator behöver en lakej som stöttar honom och sköter grovjobbet. Stalins underhuggare var Lavrentij Berija. Han kom att bli en av Sovjetunionens mäktigaste och mest fruktade män. Berija styrde säkerhetstjänsten och arbetslägren och kontrollerade medborgarnas liv. Genom intervjuer med hans kolleger, hans älskarinna och hans offer framträder en bild av en genial men hänsynslös ledare.

2000-talets roman

...
De moderna tv-serierna håller en hög konstnärlig nivå, och kan jämföras med 1960-talets bästa europeiska och amerikanska filmer.

Fenomenala kvinnor: Del 8 - Amelia Earhart

...
Del 8 av 10. När Amelia Earharts pappa tog sin dotter till en flyguppvisning tog flygandet över hennes liv. 1928, året efter att Charles Lindbergh korsade Atlanten, gjorde hon samma sak och blev med ens berömd. Men hon flög bara som passagerare - något som hennes sponsor tonade ner. Först 1932, efter att ha slagit flera flygrekord i USA och grundat den första kvinnliga pilotföreningen, flög hon ensam över Atlanten.

Så går det till i Baku

Låt oss säga att du befinner dig på Sultan-ahmetsidan av Istanbul och blickar österut över Bosporen. Du står då på europeisk mark, och där på andra sidan sundet ligger Asien. Inga konstigheter.

Dagar före krigsutbrott - Del 1 av 3: Upptakten till första världskriget

...
Del 1 av 3. En sommarmånad: Brittiska UD och utrikesminister Sir Edward Grey mottar nyheten om mordet på Balkan. I Berlin tror kejsaren att han kan utnyttja det till sin egen fördel.

Öva inte upp likgiltigheten

...
Tiggarna omkring oss leder till social avtrubbning. Det försvagar välfärdssamhället och ökar mottagligheten för extremism.

Medici - renässansens mäktigaste familj. Del 1: En dynasti föds

...
Del 1 av 4. Europa år 1400: En kontinent plågad av krig och pest och dominerad av den katolska kyrkan. Men i städerna känner köpmän och företagare att deras värld är på väg att förändras. Ökad handel och välstånd väcker en aptit på upplysning. Klassisk filosofi, poesi, konst och skulptur börjar nå en ny publik. Detta gäller särskilt i kosmopolitiska städer som Florens; familjen Medicis hemstad.

Hans L Zetterberg. Allsidighetens tänkare

...
Den nyss avlidne Hans L Zetterberg (1927-2014) var en renässansmänniska: forskare, företagsledare, tidningsman. Hans idéer om "allsidighetens samhälle" och "den lilla och stora världen" har haft mycket stor betydelse för den moderna borgerliga idédebatten. Programledaren PJ Anders Linder diskuterar med SvD:s politiska chefredaktör Tove Lifvendahl och riksdagsledamoten Ulf Kristersson.

Gustav Klimt - Symbolism, jugend och erotik

...
Herbert Eisenschenks dokumentär utforskar inte bara Gustav Klimts färgstarka personlighet, utan även hur hans unika konst uppfattas idag.

Tillsammans

...
Få nu levande evolutionsbiologer kan mäta sig med Edward O Wilson när det handlar om vetenskapliga insatser eller populärvetenskapligt skriftställeri av absolut högsta kvalitet.

Människan och jorden: Del 1 - Underjorden

...
Del 1 av 5. I det här avsnittet besöks en kristallgrotta i Mexiko, ett djupt hål i den Iranska öknen och sjutusenåriga tunnlar i Israel. Det handlar om underjorden och varför våra förfäder drogs till förkastningszoner.

Går det att uppfostra Sverigedemokraterna?. Seminarium med PM Nilsson

...
PM Nilsson, politisk redaktör i Dagens industri, diskuterar möjligheterna att bilda hållfasta regeringar i Sverige framöver. Går det att skapa breda majoriteter? Vilken väg kommer SD att välja? Det är två av frågeställningarna som tas upp. Programledare: PJ Anders Linder.

Jan Wallander - En legend i banksverige

...
Ingen av oss kan förutse vår egen livsväg, hur våra val kommer att falla ut sett i ett längre perspektiv. Den unge Jan Wallander ville skriva poesi men hans kreativitet kom att gå i en annan, oväntad riktning.

"Sänkta skatter räcker inte"

...
Det republikanska partiet gick fram stort i kongressvalet. Hur ser framtiden ut för partiet och amerikansk konservatism? Chefredaktören på Weekly Standard, William Kristol, ger sin syn på saken.

Hjälpsamhetens vetenskap - Människa och altruism

...
Dokumentärfilm som utforskar medkänslans vetenskap i kölvattnet av den asiatiska tsunamin. Pianolärinnan Charlotte Eaton är en av alla som arbetar med att hjälpa de drabbade efter en Tsunami. Bland de medverkande: professorna Richard Dawkins, Herbert Gintis, Lynn E O´Connor. Finns det en vetenskap om hjälpsamhet?

Ny Sverigebild i Washington

Under en vecka i mitten av oktober tycktes allt handla om Sverige. I Washington DC behandlade nyheterna under ett par dagar inte bara ebola och Islamiska staten, utan också ubåtsjakten kring Kanholmsfjärden.

Fenomenala kvinnor: Del 7 - Indira Ghandi

...
Del 7 av 10. Indira Ghandi var den första kvinnliga ledaren i världens största demokrati. Hon ärvde ett land plågat av fattigdom, svält och social orättvisa men förvandlade det under sina tjugo år vid makten till en modern och oberoende demokrati.

Isolerade från kontinenten

...
Storbritannien verkar nu berett att lämna EU. David Cameron vill stanna kvar men saknar en strategi för att behålla medlemskapet.

Studio Axess. Vilka är de nya sverigedemokraterna?

...
Statsvetaren Peter Santesson, analyschef vid Demoskop, har undersökt vad som kännetecknar de nytillkomna SD-väljarna i riksdagsvalet 2014. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

Järnvägshistoria med Dan Snow - Del 3 av 3: Guldåldern

...
Del 3 av 3. Åren 1870 - 1914 var järnvägarnas gyllene tidsålder i Storbritannien. Industrialisering och växande städer gjorde järnvägarna oumbärliga. Men med säkerheten var det si och så. Först efter en allvarlig olycka började den tas på allvar. Dan Snow visar hur den brittiska järnvägen blev säkrare och lönsammare.

Saklighet som står sig

Hans Falladas romaner från 1930- och 40-talen har de senaste åren fått stor uppmärksamhet och kommit i svenska nyöversättningar.

Vid gränsen till tystnaden

"Jag tycker inte om att brev publiceras." Orden är Samuel Becketts; de är hämtade från ett brev han skrev i januari 1958 till sin amerikanske regissör Alan Schneider.

Medeltidens barn - När sjuåringar var vuxna

...
I det medeltida Europa var det ingen som frågade barn vad de ville bli när de blev stora. I en tid där hälften av befolkningen dog innan 18 år och med en tuff social hierarki, avgjordes livsöden tidigt och barnen tvingades ta klivet in i vuxenvärlden redan vid sju års ålder.

Global Axess: Religion. Del 15 av 15 Religiösa kärnvapen

...
Ariel Glucklich, professor i teologi vid Georgetown University i Washington, menar att det finns risk för ett kärnvapenkrig i Guds namn. Han har ägnat mycket tid till att studera hur religiösa grupper använder våld, även självmordsvåld. För Niklas Ekdal berättar Ariel Glucklich om en osäker värld som inte blir säkrare av mer religion.

Den industriella revolutionen - Hur uppfinningarna förändrat världen

...
Den industriella revolutionen var en av historiens mest omvälvande händelser. Den revolutionerade hur människor arbetade, hur de ordnade sina samhällen och hur de såg på sina liv. Men var det verkligen ett lyckosamt sammanträffande att en handfull genier ungefär samtidigt lanserade sina innovationer i ett och samma land? Och hur kom det sig i så fall att det inträffade i England och inte i Frankrike Tyskland eller USA?

Romarriket under ytan - Del 1

...
Del 1 av 2. Med hjälp av satellitarkeologi och högteknologiska fjärrstyrda verktyg gräver sig filmen ned genom historiens många lager för att bokstavligt talat se Rom i sin fulla glans. Programmet kulminerar i en visuellt häpnadsväckande rad datoranimerade avslöjanden där tittarna kan följa i en legends fotspår och upptäcka Roms historia på ett helt nytt sätt.

Studio Axess - Anne Applebaum. Putins mål att hindra Ukrainas utveckling

...
En gaturevolution med udden riktad mot korruptionen, som den på Majdan i Kiev, är vad styret i Kreml fruktar allra mest. Därför är man så angelägen att förhindra att Ukraina utvecklas till en välmående demokrati och förebild. Därför är Ryssland i Ukraina. Det säger Anne Applebaum, expert på Östeuropa och författare till den Pulitzervinnande boken Gulag: de sovjetiska lägrens historia, i samtal med programledaren PJ Anders Linder.

Lugnet före stormen

I Frankrikes mångskiftande historia har en epok, den från sekelskiftet 1900 till det första världskrigets utbrott, fått beteckningen la belle époque, ett svåröversatt uttryck som leder tanken till ett skede av framsteg, optimism och fred.

Raouls Wallenbergs krig - Ur Gregor Nowinski Filmfestival

...
Raoul Wallenberg hade inte kunnat tänka sig att han skulle hamna i det inferno som Ungern var hösten 1944. Än mindre att han skulle bli den som räddade livet på tusentals ungerska judar. Film av Gregor Nowinski från 2013.

En ensam upplysningsman

Peter Forsskål var kanske den enda riktiga upplysningsmannen i Sverige på 1700-talet. Medan de franska upplysningsfilosoferna kunde hjälpa varandra fick Forsskål kämpa ensam.

Attenboroughs kuriositeter - Del 5 av 5: Underbara mönster

...
Del 5 av 5. Djur med vackra färger och mönster har dragit till sig samlare i århundraden. David Attenborough granskar två exempel på mönster hos djur som länge förbluffat vetenskapen, och använder sig av modern teknik för att avslöja deras hemligheter.

På väg mot undergången

EU har aldrig fått en konstitutionell identitet och kan därför inte skapa grunden för en legitim representation. Det är en existentiell utmaning som Europasamarbetet inte vet hur den ska besvara.

Spionerna från Cambridge - Del 1 av 5

...
Del 1 av 5. England på 1930-talet är en delad värld; kommunism står mot fascism. För många personer världen över innebär det en kamp mellan det goda och det onda. I Cambridge möts fyra unga män som konspirerar för att förändra världen till det bättre.

Studio Axess. Vilka är de nya sverigedemokraterna?

...
Statsvetaren Peter Santesson, analyschef vid Demoskop, har undersökt vad som kännetecknar de nytillkomna SD-väljarna i riksdagsvalet 2014. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

Järnvägshistoria med Dan Snow - Del 2 av 3

...
Del 2 av 3. I slutet av 1830-talet nådde järnvägen London som därmed sammanlänkades med Birmingham, Liverpool och Manchester. Det blev inledningen till ett nationellt järnvägsnät och en av historiens största ingenjörsprojekt.

En sund själ i en sund kropp?

...
Den platta magen blir beviset för ens moraliska resning och att man hör till de utvalda.

Framtidens landsbygd. Del 1 av 4: Thomas Melin

...
Del 1 av 4. Thomas Melin är arkitekt, planerare och chef för UN-habitats kontor för yttre förbindelser. UN-habitat ska främja socialt och miljömässigt hållbart boende. Melin arbetar även med kopplingen mellan staden och landsbygden samt deras beroende av varandra med fokus på det globala perspektivet.

Moderna dygder

Inom skolan är karaktärsdaning okänt. Istället används det svårbegripliga begreppet "värdegrund".

East India Company: Del 2 av 2 - Det första multinationella företagsimperiet

...
Del 2 av 2. Efter dess ekonomiska kris kontrollerades East India Company från början av 1800-talet av den brittiska staten. Bolaget förvandlades nu till härskare över Indien och styrde över stora delar av den indiska subkontinenten.

Global Axess: Religion. Del 14 av 15 Den vediska hinduismen

...
Professor emeritus Julius Lipners huvudämnen är hinduism och jämförande religionsstudier vid University of Cambridge. Den tidiga hinduismen sysslade mycket med ett dialektiskt förhållande mellan ordning och oordning. Lipner berättar för Niklas Ekdal om religion i det antika Indien.

Pavlopetri - Staden i havet

...
Efter att ha legat under kristallklart vatten i flera tusen år, avslöjar den vackra bronsåldersstaden Pavlopetri nu sina hemligheter. Pavlopetri, en gång en blomstrande hamnstad i Medelhavet, slukades mystiskt av vågorna för minst 2000 år sedan. Staden är inbäddad i en naturhamn precis utanför den grekiska kusten och är den äldsta staden under vattenytan i världen.

Egypten under ytan - Del 2 av 2

...
Med hjälp av avancerad rymdteknik väcks ett forntida Egypten till liv. Nya pyramider, enastående palats och förlorade städer stiger upp ur sanden och låter sig på nytt beskådas i sin fulla prakt, samtidigt som man ser de spännande möjligheter som ligger framför arkeologin.

Familjen Wolfs förlorade drömmar

...
Gregor Nowinskis dokumentärfilm från 1995 berättar en rysk-judisk släkthistoria från 1900-talets Tsarryssland och senare Sovjetunionen. Den skildrar på ett dramatiskt och förtätat sätt Stalinregimens massutrensningar under 1930-talet, som sände miljoner oskyldiga i massgravar.

I korthet

Omgärdad av gamla pinjeträd och kalkstensmurar i det som kallas för The German Colony i centrala Jerusalem sitter forskningschefen på tankesmedjan Molad, Assaf Sharon, lugnt och röker. Molad, ett icke-partibundet forskningsinstitut med ambitionen att stärka demokratin i Israel, har bara funnits i två år men har redan fått en hel del uträttat.

Dekadensens långa historia. Del 5 av 6: Den dekadente prinsen

...
Del 5 av 6. Få kulturer har varit dekadenta med sådan stil som den brittiska. Det tidiga 1800-talet var en sådan period, när inre spänningar gjorde denna lilla ö till världens centrum. Vår guide är den bästsäljande författaren och historikern Saul David från Buckinghams universitet.

Efterkrigstidens terrorism - Del 4 av 14: Fatah/Hamas

...
Del 4 av 14. Det socialistiska partiet Fatah bildades i slutet av 1950-talet för att återfå land som man hävdar att Israel har tagit från palestinierna. Dess rival är det muslimska partiet Hamas.

Vi som ville så väl

Syftet med lagen var att göra prostitution till ett yrke som andra. Men idag inser tyska politiker att resultatet inte blev det avsedda.

Studio Axess. Vilka är de nya sverigedemokraterna?

...
Statsvetaren Peter Santesson, analyschef vid Demoskop, har undersökt vad som kännetecknar de nytillkomna SD-väljarna i riksdagsvalet 2014. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

Sista delen av Familjen Shtisel

...
Del 12 av 12. Här bör du gråta: Lipe har problem att finna sig tillrätta i sitt nya liv och Giti tar semester. Shulem uppmanar sin mor att ge upp sin TV. Akiva är bekymrad och berättar för sin far om sin ovanliga överenskommelse med Elisa.

Moderna dygder

Inom skolan är karaktärsdaning okänt. Istället används det svårbegripliga begreppet "värdegrund".

Järnvägshistoria med Dan Snow - Del 1 av 3: Mer än tekniska framsteg

...
Del 1 av 3. I början av 1800-talet var järnvägarna ett primitivt system för att transportera kol. Men de utvecklades snabbt till motorn bakom den industriella revolutionen. En avgörande teknik moderniserade inte bara Storbritannien utan bidrog till att koppla samman världen.

Disharmonisk hegemoni

Både vänstern och den liberala högern beskriver karaktär som en individualistisk egenskap. Det är fel. Den frodas i sociala gemenskaper med gemensamma ideal.

East India Company: Del 1 av 2 - Det första multinationella företagsimperiet

...
Del 1 av 2. För fyrahundra år sedan grundade brittiska köpmän en handelspost i Indien: East India Company. Framgången blev enorm och en ny era av spekulation och vinster uppstod. Men på 1770-talet hade anklagelser om girighet och korruption smulat sönder dess rykte. Världens mäktigaste bolag befann sig i ekonomisk kris och kunde bara räddas genom statliga ingripanden.

Londons atenska guldålder

...
Demokrati och konkurrens gör London till världens mest attraktiva stad. Här lever det bästa av det antika Greklands anda vidare.