VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Författaren som förkunnade "författarens död"

Roland Barthes är svår att genrebestämma. Kanske bör man helt enkelt se honom som en av Frankrikes främsta författare under efterkrigstiden. Detta trots att han förkunnade "författarens död".

All världens arkitektur - Del 3 av 8: Döden

...
Del 3 av 8. Dan Cruickshank besöker platser förknippade med döden i det tredje avsnittet i serien om världens arkitektur. Hatshepsut, Egypten: Den egyptiska drottningens fantastiska grav. Sedlec-ossuariet, Tjeckien: ett kapell dekorerat med människoben.

Finns det något franskt?

...
Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy drog genom sin invandrar-, integrations- och identitetsminister - Eric Besson, som hade bytt läger från socialisterna till den borgerliga regeringen - i november 2009 igång en debatt om den nationella identiteten.

Ursprungskulturernas arv - Del 4: Mexiko - Mayaindianernas arv

...
Del 4 av 8. I början av 1500-talet hade Mexiko knappt tio miljoner invånare, men en 3000 år gammal civilisation. När de spanska conquistadorerna invaderade landet slogs två världar samman, samtidigt som arvet från de mesoamerikanska kulturerna bevarades.

Henry Ford - Del 1 av 2

...
Del 1 av 2. Henry Fords bil förändrade livet för miljoner människor. Hans löpandebandprincip förändrade den moderna industrin och hans femdollarsbil lade grunden för den amerikanska medelklassen. Ford var full av motsägelser, han var på en och samma gång framåt- och tillbakablickande, innovativ och tillsluten, generös och småaktig.

En fråga om överlevnad

...
I prologen till summeringen av sitt livsverk, Janus. A SummingUp, (1978), skriver Arthur Koestler att en ny tideräkning för mänsklighetens vidkommande bör inledas från och med den 6 augusti 1945.

Israel: Start-Up Nation - Weizmann - banbrytare sedan 1930-talet

...
Professor Mudi Sheves på Weizmanninstitutet intervjuas av docent Peter Luthersson. Weizmanninstitutet utanför Tel Aviv är ett av världens ledande multidisciplinära forskningsinstitut, grundat av Israels förste president Chaim Weizmann. Här pågår sedan 1934 banbrytande forskning inom bland annat kemi, medicin och teknologi.

Alla har en plan tills de får ett slag på käften

Numera vimlar det av strateger överallt, alla människor med lite självaktning har en strategi. Och riktigt viktiga människor säger sig vara experter på saker som strategisk kommunikation eller strategisk konceptutveckling och annat lika outgrundligt och exotiskt.

En kväll på operan. Med Håkan Hardenberger

...
En liveinspelning från The Royal Academy of Arts i London, från 1991. Trumpetaren Håkan Hardenberger och hans unga, svenska landsmän trombonisten Christian Lindberg och pianisten Love Derwinger spelar operastycken specialskrivna för deras instrument.

Studio Axess. Vad tror man på i kyrkan?

...
Svenska kyrkans ledande företrädare uttrycker allt tydligare åsikter i politiska frågor, men blir samtidigt alltmer otydliga i sina religiösa budskap. Vad får det för konsekvenser? Och vad beror det på? Annika Borg, präst, författare och teologie doktor, samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

Medeltidens barn - När sjuåringar var vuxna

...
I det medeltida Europa var det ingen som frågade barn vad de ville bli när de blev stora. I en tid där hälften av befolkningen dog innan 18 år och med en tuff social hierarki, avgjordes livsöden tidigt och barnen tvingades ta klivet in i vuxenvärlden redan vid sju års ålder.

Djurens strategier - Del 3. Klövar och horn

...
Del 3 av 6. Detta avsnitt i serien om djurens överlevnadsstrategier och anpassning till olika miljöer handlar om hovdjuren. Många av dem återfinns i Afrika där de omfattar allt från dvärgantiloper som inte är mycket större än en hare till elandantilopen som kan väga uppemot ett ton.

Krigsmaskinens logistik - Del 3 - Dags att kriga

...
Del 3 av 3. Det här är historien om hur yrkessoldaten har utvecklats, nu klädd och utrustad med den senaste teknologin. Saul David ser hur fältmedicin fungerar och upplever brutaliteten i en akutamputation. Slutligen avslöjar han hur den logistiska utmaningen fortsätter när stridandet är över, att få hem männen och städa upp den enorma röra som krig orsakar.

Mästerligt maktspel

...
Det är inte berättelsen om hur "blod och järn", enligt Otto von Bismarck, skulle bygga framtidens Europa som är den stora behållningen av att läsa Jochen Thies "Die Bismarcks. Eine deutsche Dynastie".

All världens arkitektur - Del 2 av 8: Samband

...
Del 2 av 8. Arkitekturhistorikern Dan Cruickshank besöker Brasiliens huvudstad Brasilia; en idealistisk stad byggd av kommunister, som nu är ett tillhåll för rika, samt Damaskus i Syrien: den äldsta kontinuerligt bebodda staden i världen.

Utbilda för arbete

...
Utanförskapet kommer att öka i omfattning om politiken inte har som bärande idé att förhindra det. Enstaka drastiska åtgärder är inte nog utan det krävs insatser över hela linjen. En viktig uppgift är att överge utbildningsalarmismen och istället bättre anpassa utbildningen till arbetslivet.

Ursprungskulturernas arv - Del 3: Det grekiska miraklet

...
Del 3 av 8. Vem kunde ha anat att Grekland skulle komma att bli den mest lysande civilisationens vagga? Dess tankar och idéer, värderingar och uppfinningar har spritt sig genom alla tider.

Pavlopetri. Staden i havet

...
Efter att ha legat under kristallklart vatten i flera tusen år, avslöjar den vackra bronsåldersstaden Pavlopetri nu sina hemligheter. Pavlopetri, en gång en blomstrande hamnstad i Medelhavet, slukades mystiskt av vågorna för minst 2000 år sedan. Staden är inbäddad i en naturhamn precis utanför den grekiska kusten och är den äldsta staden under vattenytan i världen.

Seriestart: 300 år med cellen. Det dolda kungariket

...
Del 1 av 3. Den stora artrikedomen på jorden gjorde det omöjligt att förstå att alla levande varelser hade en gemensam byggsten. Fram till 1800-talet hade ingen någon aning om vad en cell var och varför den var viktig. Dr Adam Rutherford berättar historien om sökandet efter cellen, från de stora genierna som hade fel, till lekmännen som hade rätt.

Författaren som förkunnade "författarens död"

Roland Barthes är svår att genrebestämma. Kanske bör man helt enkelt se honom som en av Frankrikes främsta författare under efterkrigstiden. Detta trots att han förkunnade "författarens död".

När privatliv blir stöld

Stat, marknad och vårt eget lättsinne i oskön förening ser till att privatlivet inte dör en stor död utan tusen små dödar. I romanen The Circle visar Dave Eggers hur en dystopi kan förpackas som utopi.

Veckans bok - Del 19: Från Holmes till Sherlock

...
Alla känner till Sherlock Holmes. Sir Arthur Conan Doyle skapade en litterär gestalt som under 125 års tid behållit sin popularitet och som idag är mer älskad än någonsin. Men hur kunde denna fiktiva figur som en ung fattig småstadsläkare i England fantiserade fram på 1880-talet bli en sådan framgångssaga?

Studio Axess. Vart går Europa valåret 2014?

...
Är ljuset i den ekonomiska tunneln på riktigt eller en synvilla? Hur ställer sig EU:s övriga medlemsländer till Tysklands allt tydligare ledarroll? Kommer Storbritannien ens att stanna kvar i unionen? Frågorna tacklas av Fredrik Erixon, chef för tankesmedjan Ecipe i Bryssel och PM Nilsson, politisk redaktör i Dagens industri. Programledare PJ Anders Linder.

Global Axess: Civilisation - Orwell och civilisation

...
Författaren och kritikern David J Taylor från Storbritannien läser George Orwell och diskuterar med Roland P Martinsson om hans författarskap i relation till civilisation.

Kina - triumf och kaos - Del 3: Supermakt

...
Del 3 av 3. Niall Ferguson ställer frågan vad Kinas växande globala närvaro och aggressiva nationalism betyder för oss. Kinas snabba ekonomiska tillväxt signalerar ett politiskt maktskifte från väst till öst. Vi blir alltmer beroende av Kina för att rädda våra egna bräckliga ekonomier. Men till vilket pris?

Den existentialistiske tennisspelaren

...
Tre av Lars Gustafssons romaner - Tennisspelarna, En biodlares död och En kakelsättares eftermiddag - har kommit i nyutgåva. De visar tydligt existentialismens betydelse för Gustafsson.

All världens arkitektur - Del 1 av 8: Skönhet

...
Del 1 av 8. Temat för seriens första avsnitt är skönhet. Dan bygger en igloo och lär sig mer om inuiternas kultur. Han besöker även den största buddhan från den gamla världen, i Leshan, Kina.

Rysk press på Baltikum

...
De baltiska staterna, nu senast Litauen, utsätts regelbundet för ryska påtryckningar. Men för många balter är Moskvas provokationer mer en bekräftelse på rysk svaghet än ett reellt hot.

Ursprungskulturernas arv - Del 2: Marocko - tusen år av kreativitet

...
Del 2 av 8. Medelhavet, Atlanten, Sahara och Mellanöstern; Marocko är en salig blandning av kulturer och människor som hjälpt till att forma dess identitet.

Naturens under

...
På samma dag och på samma förlag ger två av naturvetenskapens mest lysande omslagspojkar ut sina memoarer. Bengt E Y Svensson följer Richard Dawkins och Stephen Hawking genom uppväxt, utbildning och äktenskap till bästsäljare, ära och berömmelse.

Ett porträtt av Graham Greene

...
Dokumentären använder sig av Greenes egna ord från hans böcker och inspelningar samt fotografier och klipp från hans många filmer, och avslöjar en stor författares gåtfulla liv. Efter Greenes bortgång 1991, skrev Paul Gray i Time magazine "Ingen seriös författare har påverkat den offentliga fantasin lika mycket som Graham Greene".

Det blir kallt att stå naken

Alan Greenspan var chef för USA:s centralbank, The Federal Reserve, från 1987 till 2006, en rekordlång period som sammanfaller med den epok i Västvärldens moderna ekonomiska historia som har kommit att kallas Den stabila eran (The Great Moderation).

Från idyll till idéer. Del 1 av 3

...
Partierna aktar sig för att störa väljarna med nya idéer, men att det är vindstilla idag behöver inte betyda att det blir stiltje i morgon. Vilka idéer hör morgondagen till? Ett seminarium från Engelsbergs herrgård, februari 2014. Moderator är PJ Anders Linder, chefredaktör för Axess magasin.

Israel: Start-Up Nation - Acceleratorer - israeliska start-ups

...
Hur stimuleras samarbete mellan forskning och företagande? Oren Simanian är vd för StarTau, ett entreprenörcentrum på Tel Avivs universitet. Det är det ledande start-up-centrumet i Israel. Sen starten år 2009 har de hjälpt företagare inom framför allt IT, teknologi och medicinsk forskning att utveckla sin forskning till framgångsrika affärsidéer.

Den folklige professorn

Nyligen avled Jan Ling. Han var den enda svenska musikforskaren som gav genklang i kulturen.

Veckans bok - Del 18. Att vilja sitt öde - Sigrid Kahle

...
Sigrid Kahle avled i slutet av december 2013. Detta samtal är inspelat i september på Bokmässan i Göteborg. Hon utkom 2003 med första delen av sina memoarer vilka blev en stor framgång. Nu berättar hon om de centrala åren 1968-1980.

Parisorkestern spelar Sjostakovitj - Dirigent Paavo Järvi

...
Parisorkestern och Alexander Toradze framför Sjostakovitj andra pianokonsert, op 102, som han skrev 1957 till sin son Maxims examenskonsert. Det är ett av kompositörens mest lättillgängliga verk. Konserten inleds med overtyren till Carl Nielsens opera Maskarade.

Studio Axess. Kan vi försvara oss?

...
"Enveckasförsvaret" finns inte på plats förrän tidigast 2023. Men vad har vi under tiden? Programledare PJ Anders Linder.

Global Axess: Civilisation - Föregångare och eftersläntare

...
Professor Donald Sassoon, professor i historia vid vid Queen Mary College, Londons universitet talar med Roland P Martinsson om det långa 1900-talet.

Kina - triumf och kaos. Del 2 - Mao-nostalgi

...
Del 2 av 3. Niall Ferguson frågar sig hur Kina hanterar att leva under ett kommunistiskt system, och samtidigt ha en blomstrande kapitalistisk ekonomi. Raden av revolutioner som iscensattes av Mao Zedong dödade fler människor än Hitler och Stalin tillsammans. Trots det dyrkas denna hårdföra kommunist som avrättade affärsmän som grundaren av den moderna kinesiska superkapitalismen. Hur kommer det sig?

Krigsmaskinens logistik: Del 1 - Mat och husrum

...
Del 1 av 3. Sjukdomar har tagit livet av betydligt fler män än någon annan fiende. Militärhistorikern Saul David upptäcker hur lika dagens Camp Bastion i Afghanistan är de romerska militärbaserna i England och hur konserverad mat förändrade allt.

Boris Pasternaks brott - Dokumentär om författaren till Doktor Zjivago

...
Boris Pasternak var den revolutionära idealisten som på 1950-talet tog avstånd från tidigare stilgrepp såsom alltför estetiserande och strävade istället efter en klassiskt ren form, som fick sitt främsta uttryck i romanen Doktor Zjivago. Romanen avvisades i Sovjetunionen, och när han tilldelades nobelpriset i litteratur 1958 utsattes han för häftig kritik och tvingades avböja priset. 1988 hade han dock hunnit omvärderas i Sovjet och Doktor Zjivago kunde då även ges ut på ryska.

Seriestart: Ursprungskulturernas arv - Egypten: världens moder

...
Del 1 av 8. Den moderna människan fascineras av faraonernas civilisation. Samtidigt har de bysantinska, muslimska och koptiska kulturerna blomstrat längs Nilen och bidragit till att forma dagens Egypten.

Dvd-skivans svanesång

Dvd-skivan förändrade vårt sätt att se på film. Nu är den på väg att försvinna.

Amerika - en historia om framtiden: Vad är en amerikan?

...
Del 4 av 4. Simon Schama tittar närmare på konflikten kring invandring i USA:s historia. Vem bör tillåtas komma in i landet och kalla sig amerikan? Han spårar konflikten till grundandet av USA. De första bosättarna var själva invandrare men de såg USA som en huvudsakligen vit och protestantisk nation. Flera historiska händelser kom dock att utmana detta synsätt. Serien är producerad hösten 2008

Kyrkan styrs av studentvänstern

Det är intressant att ta del av innehållet i den kristna studentrörelsen KRISS tidskrift Kristet Forum från 1970- och 80-talen. Revolutionsromantiken lyser från sidorna och graden av igenkänning vad gäller personer som finns med är hög.

Israel: Start-Up Nation - Globala Tel Aviv - den attraktiva staden

...
Vad är det som gör vissa städer mer attraktiva än andra? Avner Warner leder ett initiativ skapat av Tel Avivs stadsledning, "Global City Tel Aviv", med syftet att höja statusen på staden för att skapa förutsättningar för företagande och kreativa näringar samt attrahera utländska företag och turism. Här samtalar han med Peter Elmlund om hur det går till att skapa en av världens mest innovativa och mångkulturella städer.

Diskriminerade pojkar

...
Att pojkar har sämre betyg än flickor beror mer på biologiska än kulturella skillnader. Skolorna måste därför anpassa sin undervisning till pojkarnas förutsättningar.

Mörka sekler - Del 1 av 4

...
I första avsnittet upptäcker tittaren hur kristendomen blev en artistisk kraft i det romerska riket under det tredje och fjärde århundradet. Men då det inte fanns någon beskrivning av Jesus i Bibeln, hur skulle de kristna avbilda honom? Waldemar upptäcker hur kristna konstnärer inspirerades av bilder av de antika gudarna och utvecklade nya former av arkitektur som skulle husera deras konst.

Studio Axess. Vart tog idéerna vägen?

...
I Studio Axess möter programledaren PJ Anders Linder gäster för samtal i aktuella och angelägna ämnen.

Rom - imperiet och konsten: Del 1

...
Del 1 av 3. Konstkritikern Alastair Sooke undersöker hur romarna i den romerska republiken gick från att stjäla och kopiera konst till att bli pionjärer med en ny konstform - realism med vårtor och allt.

Margaret More - en renässansdotter: En okonventionell kvinna

...
Thomas More var en framträdande karaktär i brittisk historia men hans dotter var en än mer extraordinär person. I en tid när kvinnan bara skulle vara tyst och lydig läste hon klassiker på grekiska och latin och publicerade en egen bok vid 19 års ålder. De idéer som formade henne bidrog till att förändra England för alltid.