VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Studio Axess - Har liberalismen segrat ihjäl sig?

...
Liberal demokrati har blivit ett självklart ideal för människor över hela världen. Ändå finns många som använder "liberal" som ett skällsord. Varifrån kommer denna fientlighet? Författaren Per Svensson, aktuell med en bok om liberalismen, samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

Bergtagna - om kriget kom

...
Bergrummet Elefanten, byggt i allra största hemlighet, skulle vara ledningscentral för civilförsvaret i händelse av krig. Det är ett fascinerande monument över det kalla kriget och svensk 1970-talsinredning.

Arkeologins hemliga historia: Del 1 - I tidernas begynnelse

...
Del 1 av 3. Historikern Richard Miles kartlägger de historiska genombrotten i strävan efter att förstå vår historia. Han inleder serien med att resa 2000 år tillbaka i tiden för att upptäcka hur arkeologin uppstod: genom att försöka bevisa en biblisk sanning. Det visade sig bli en uppgift som snart ledde arkeologerna ut på farligt vatten.

Medici - renässansens mäktigaste familj - Del 3: Påvarna Medici

...
Del 3 av 4. Florens år 1501. 26-åriga Michelangelo skulpterar ett gigantiskt mästerverk som ska komma att symbolisera hans kamp mot den familj som han en gång avgudade. Han uppfostrades sedan tidiga år vid sidan av Medicis arvingar och fick beskåda när de tvingades i exil med ett pris på sina huvuden. Nu söker de en väg tillbaka till makten.

Jakten på myter och hjältar - Del 4 av 4: Den heliga graalen

...
Bägaren är kristendomens främsta symbol. Men hur kom Kristus bägare från den sista måltiden att kopplas samman med Arthur, Britanniens legendariske kung? Fanns det verkligen en graal och existerade egentligen Kung Arthur? Hur kommer det sig att historien om graalen fortfarande fängslar oss idag, ända från New Age-anhängare till mystikerna, Monty Python och Indiana Jones?

Obduktion av förhistorien - Del 2: Homo erectus

...
I den andra delen av tre återskapar forensiker hominiden Homo erectus. Homo erectus var väl anpassade för att leva i de hetaste delarna av Afrika, genom sin förmåga att svettas. Svettningar är det mest effektiva sättet att hålla kylan, men det är bara effektivt genom hårlös hud. Så Homo erectus var vår första hårlösa förfader!

Gråten är min när du gråter

...
Kollektiva sorgemanifestationer blir allt vanligare. Men kan vi verkligen sörja människor som vi aldrig känt, undrar Anders Mathlein.

Ursprungskulturernas arv Del 8: Choque Kirao - Inkarrikets vagga

...
Del 8 av 8. Choque Kirao ligger på 3100 meters höjd i de peruanska Anderna. Det refereras ofta till som "det andra Macchu Picchu" sedan återupptäckten i mitten av 1800-talet. Tack vare de senaste arkeologiska fynden på platsen är den en av de bästa för att komma närmre Inkakulturen, det pre-colombianska Amerikas största imperium.

Hur mycket mångfald tål vi?

...
Alltmedan frågeställningar kopplade till migration blir viktigare för väljarna i de rika länderna, har partier i politikens huvudfåra gjort det mesta för att undfly ämnet. Den politiska vänsterns hållning har synts vara "undvik frågan, se till att få så mycket invandring som det är möjligt att driva igenom och hävda att det främjar tillväxten". Att jämföra med den politiska högerns hållning: "var vagt emot invandring, men gör inget som kan sammanlänkas med rasism eller minska tillväxten".

Seriestart: Familjen Shtisel - Del 1 av 12

...
Dramaserie i 12 delar. Denna prisbelönta israeliska serie utspelar sig i hjärtat av Jerusalem där vi får följa den ultraortodoxa familjen Shtisel i deras vardag och i sökandet efter kärlek, gemenskap och livsmål.

Vem tar ansvar för Europa?

Den demokratiska principen att utkräva ansvar av makthavare går tillbaka till de allra tidigaste kristna församlingarna. Skillnaderna i redovisningskultur mellan EU-länder är en viktig orsak till eurons kris.

Beroende av njutning - Del 2 av 4: Opium

...
Del 2 av 4. I Skottland finns över 50.000 drogmissbrukare och en av anledningarna är opiumvallmon. I det andra avsnittet reser Brian till Kina för att upptäcka hur detta frö, som står bakom så mycket av dagens drogberoende, planterades under det brittiska handelsimperiets storhetstid.

Kungen av kitsch

...
"Han är tyvärr så vacker, besjälad och förtjusande att jag fruktar att hans liv likt en flyktig gudadröm kommer att gå förlorat i denna gemena värld." Så uttryckte sig Richard Wagner i maj 1864 efter sitt första möte med Bayerns nytillträdde kung, den blott 19-årige Ludwig II.

Gustav Klimt - Symbolism, jugend och erotik

...
Herbert Eisenschenks dokumentär utforskar inte bara Gustav Klimts färgstarka personlighet, utan även hur hans unika konst uppfattas idag.

Medici - renässansens mäktigaste familj - Del 2: Den magnifike Medici

...
Del 2 av 4. Florens, augusti 1466. Lorenzo de'Medici, den 17-åriga arvingen till dynastin, saboterar en mordkomplott mot sin far och räddar sin familj undan en statskupp. Klanen Medici styr fortfarande Florens, men vidtar extra försiktighetsåtgärder och man väljer ut en lämplig brud åt Lorenzo. Florens verkstäder blomstrar.

Studio Axess. Låga vinster med kvinnlig vd?

...
Företag där högsta chefen är kvinna gör lägre vinst. I alla fall i genomsnitt. Det visar en färsk studie från Företagarna. Vad kan ligga bakom? Att kvinnliga vd:ar tar mindre risker? Att kvinnor söker sig till branscher med lägre lönsamhet? Något helt annat? Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist diskuterar med programledaren PJ Anders Linder.

Jakten på myter och hjältar - Del 3 av 4 Det gyllene skinnet

...
Berättelsen om Jason och Argonauternas jakt på det gyllene skinnet är till och med äldre än Homeros Illiaden och Odyséen. Idén om en hjältes sökande är själva kärnan i många historier, ända från den tidigaste litteraturen till dagens Hollywooddrama. Men genomfördes det verkligen en expedition som passerade den kända världens gränser, i jakten på skinnet från en gyllene bagge som hade fört två barn i säkerhet?

S+M = (nog ändå inte) sant

En koalition mellan socialdemokrater och moderater har hittills betecknats som otänkbar. Men i årets val kan ett nytt och ohanterligt parlamentariskt läge göra det omöjliga möjligt.

All världens arkitektur - Del 6 av 8: Njutning

...
Del 6 av 8. Dan Cruickshank besöker ett av världens största och lyxigaste hotell, Taj Hotel i Mumbai, och Schloss Neuschwanstein; ett bayerskt palats beläget på en bergstopp. Slottet byggdes som en hyllning till Richard Wagner av den galne Kung Ludwig II, en av historiens mest kontroversiella monarker.

Kompisar på kvällstid

Knappast någon i vuxen ålder är omedveten om vilken roll som krönte Ronald Reagans karriär. Mindre känd utanför USA är Tip O'Neill, representanthusets oppositionsledare under Reaganepoken. En nyligen publicerad biografi, Tip and the Gipper, behandlar samspelet mellan Reagan och O'Neill. Det hade en avgörande betydelse eftersom Republikanerna kontrollerade Vita Huset och senaten, men inte representanthuset.

Ursprungskulturernas arv: Norte Chico - Andernas civilisation

...
Del 7 av 8. I Norte Chico-området, på Perus kust, finns sex av världens första mänskliga bosättningar. Men hur började egentligen allt? Vissa arkeologer hävdar att de första bosättningarna var beroende av fiske och uppstod längs med kusterna, medan andra hävdar att de inne i landet som odlade bomull var de första.

Grön attack mot småskalighet

Är man auktoritär om man försvarar "den lilla världen"? Vi som tror att familjen och civilsamhällets andra små gemenskaper är nödvändiga för att fostra civiliserade människor med förmåga att känna samhörighet - är vi obsoleta högerspöken vars idéer hotar demokratin?

Snillet Carl Faberge - Historien bakom lyxhandeln

...
De juvelprydda prydnadssaker som Faberge tillverkade för den sista tsaren har kommit att bli några av världens mest eftersökta skatter. Stephen Smith följer i Faberges fotspår, från det mytomspunna Gröna Valvet i Dresden till tsarernas palats, genom Kremls museikorridorer och upptäcker hur detta geni förvandlade sin fars blygsamma verksamhet till en av världens mest kända leverantörer av lyxvaror.

"Modernismen är en fiktion"

Den världsberömde litteraturhistorikern Harold Bloom har konsekvent tagit ställning för den estetiska dimensionen i litteraturen. Men i hans kanon finns plats både för William Shakespeare och för Thomas Pynchon.

Beroende av njutning - Del 1 av 4: Socker

...
Del 1 av 4. I första delen försöker Brian ta reda på varför han, i likhet med miljoner britter, har diabetes. Resan börjar på Barbados där sockerrörets kommersiella framfart tog sin början. Han upptäcker hur britterna fick smak för socker och varför detta har lett till en diabetesepidemi.

Den misskötta staten

...
Den lagstiftande staten, den borgerliga staten, gör det möjligt för den liberala samhällsordningen att fungera. I Sverige fungerar den väl. Detta i skarp kontrast till statens praktiska verksamhet, där styrningen är outvecklad och ges låg prioritet.

Veckans bok - Del 23: Kvinnor i Japan

...
Att japanska kvinnor har varit undertryckta i alla tider är en allmän missuppfattning. Det har alltid funnits starka kvinnor i Japan. Här möter vi en kejsarinna, en författare, en shogunänka, en samurajhustru, en amma, en läkare, en skolfröken, grundaren av den första feministtidskriften och en sångidol. De har alla lämnat outplånliga spår i Japans historia.

Studio Axess. Individperspektiv eller kvotering?

...
Enskilda människor kan lätt komma i kläm i grupptänkandets, den starka statens och de stora organisationernas Sverige. Hur kan de få hjälp? Och hur står det till med våra fri- och rättigheter? Clarence Crafoord, jurist och chef för Centrum för rättvisa, diskuterar med programledaren PJ Anders Linder.

Medici - renässansens mäktigaste familj - Del 1: En dynasti föds

...
Del 1 av 4. Europa år 1400: En kontinent plågad av krig och pest och dominerad av den katolska kyrkan. Men i städerna känner köpmän och företagare att deras värld är på väg att förändras. Ökad handel och välstånd väcker en aptit på upplysning. Klassisk filosofi, poesi, konst och skulptur börjar nå en ny publik. Detta gäller särskilt i kosmopolitiska städer som Florens; familjen Medicis hemstad.

Jakten på myter och hjältar: Del 2 av 4 Shangri-la

...
Det finns en indisk legend om en förlorad civilisation bortom västra Himalaya, där mänsklighetens uråldriga visdom finns bevarad för framtiden. Legenden har förevigats i både bok- och filmform, men fanns Shangri-la verkligen på riktigt?

Gråten är min när du gråter

...
Kollektiva sorgemanifestationer blir allt vanligare. Men kan vi verkligen sörja människor som vi aldrig känt, undrar.

All världens arkitektur - Del 5: Drömmar

...
Del 5 av 8. Shibam, Jemen: en antik stad fylld av värdens första skyskrapor. Santo Domingo, Dominikanska Republiken: staden som kolonialiserades av spanjorerna och är den äldsta staden i Den nya världen. Idag är staden en blandning av många kulturer.

Allt som finns att veta

...
På planet till Helsingfors sitter jag med min iPad och läser om konkreta förändringar i mänskligt beteende och mänsklig miljö som har ägt rum sedan iPhone introducerades år 2007. Bredvid mig sitter ännu några resenärer och läser papperstidningar, men vi är samtidigt många som använt telefonens appar som boardingkort.

Ursprungskulturernas arv - Del 6: Syrien - Mesopotamiens revolution

...
Del 6 av 8. För 12 000 år sedan var Syrien skådeplatsen för en av de viktigaste revolutionerna för mänskligheten: jordbrukets och urbaniseringens födelse. Där och då uppstod civilisationen.

Flaubert offrade skönheten

...
Gustave Flaubert blev framgångsrik genom att undertrycka sin längtan efter att skriva vackra scener. Nu är Flaubert aktuell genom nyöversättningen av Madame Bovary och genom en fransk biografi.

Huset Romanov - En tsarfamiljs öde

...
Den dubbelörnade tronens makt fascinerar oss än idag. Dokumentären skildrar slutet på den siste tsarens och hans familjs tid. Romanovs död markerade slutet på en dynasti som sträckte sig tillbaka till Michail Romanovs kröning i juli 1613. Tsarerna hade alltid styrt sitt enorma rike med järnhand, vilket till slut blev deras fall.

En klass i strykklass

...
Medelklassen tappar idag mark och fotfäste i ett Amerika där den amerikanska drömmen inte längre framstår som realistisk. Håkan Arvidsson anar allvarliga faror med att aningslöst idealisera den ultrarika överklassens lyxliv.

Sovjetiska experiment - När den nya människan skulle skapas

...
Efter bolsjevikernas seger i Ryssland blev skapandet av en "ny mänsklighet" ett viktigt mål i ett omfattande experiment. Strävan efter den nya människan hade inte enbart ett ideologiskt syfte utan även ett medicinskt. Filmen belyser denna period med hjälp av arkivmaterial, autentiska platser och specialisternas egna skildringar.

Veckans bok - Ett konstnärsliv: Eva Bonnier

...
Det var framför allt som porträttmålare Eva Bonnier hade sina framgångar. Hennes porträtt utmärks av psykologisk inlevelse, men är aldrig insmickrande. Hon målade även en rad finstämda interiörer och landskap. Flera av hennes verk hänger på Nationalmuseum, men de allra flesta finns i privat ägo. Det kan vara en förklaring till att Eva Bonnier inte blivit lika känd som sina kamrater i Konstnärsförbundet.

Dubbla signaler

...
Påståendet att de flesta människor anser sig vara moraliska i någon mening borde inte upplevas som kontroversiellt. En del skulle hävda att religion är grunden för den mänskliga moralen, andra att denna helt enkelt utvecklats genom evolution för att vi ska kunna överleva i större grupp. De flesta menar att de flesta av oss är utrustade med någon form av moral och förmåga att skilja gott från ont.

Går det att styra staten? Seminarium med PJ Anders Linder

...
Före detta statssekreteraren hon statsministern HG Wessberg och skribenten och före detta landshövdingen Mats Svegfors diskuterar statens skötsel.

Jakten på myter och hjältar - Del 1 av 4 Drottningen av Saba

...
Berättelsen om drottningen av Saba finns i både Koranen och Gamla Testamentet. Hon var mytomspunnen tack vare sin skönhet, rikedom och intelligens och hon hedras än idag i Etiopien. Men hur blev hon egentligen sammankopplad med Kung Salomon och förbundsarken och var hon verkligen grundaren av den Etiopiska nationen?

"Staten mår ganska väl"

...
HG Wessberg är liberalen som tycker det är fint att tjäna staten. I tre år verkade han i dess innersta kärna som statsministerns statssekreterare. Här samtalar han med PJ Anders Linder om förbättrad rekrytering, vikten av offentlig utvärdering, skepsis mot att myndigheter ska låta som företag och att Socialdemokraterna först var med på noterna vad gällde propositionen om FRA.

Vår tid - Del 3: Jordens tid

...
Del 3 av 4. Vår medvetenhet om att tiden sträcker sig tillbaka till långt innan vi föddes och kommer att fortsätta att sträcka sig in i framtiden är kärnan i vår mänsklighet. Utan denna vetskap skulle vi inte kunna lära av det förflutna och inte kunna planera för framtiden. Varje kultur försöker finna svar på frågan: Fanns det en början och finns det ett slut?

Vetenskapens historia - Del 2: Om vad som skapat världen

...
Del 2 av 6. Michael Mosley visar hur samhället kretsar kring vårt sökande efter hur allt är uppbyggt i den materiella världen. Det här är en historia som sträcker sig ända från alkemisternas hemliga labb och deras jakt på guld, till skapandet av världens första syntetiska färg, lila, ända fram till uppfinningen av transistorn.

Henry Ford - Del 2 av 2

...
Del 2 av 2 av porträttet av den komplexe industrialisten Henry Ford. Dokumentären bygger på ett rikt arkivmaterial och ny forskning som ger ett avslöjande porträtt av Ford.

Vår svaghet drabbar även grannarna

...
Svagheten hos Sveriges försvar är på väg att bli en destabiliserande faktor i vårt närområde.

Seriestart: Operahalvtimmen - Titus mildhet

...
Vi får följa repetitionsarbetet på Wien-operan, där mezzosopranen Elina Garanca tillsammans med dirigenten Louis Langrée berättar om Mozarts sista opera "Titus mildhet", som kompositören skrev 1791, på bara 17 dagar under sin sista sommar.

Medeltida kungar - Del 1 av 3

...
Dr Janina Ramirez börjar sin resa med de första anglosaxiska härskarna som skapade ett enat England, med hjälp av British Librarys kungliga manuskriptsamling som innehåller över tusen år gamla böcker.

Studio Axess. De undansmusslade tillväxthindren

...
Ekonomin är alltid viktig i valrörelser, men det är långt ifrån alltid som de viktigaste utmaningarna debatteras mest. Vad finns det för ekonomiska nyckelfrågor som politikerna helst tassar runt och talar tyst om? Reforminstitutets chef Stefan Fölster diskuterar med Cecilia Hermansson, doktorand vid KTH och fd chefsekonom i Swedbank. Programledare: PJ Anders Linder.

Global Axess: Civilisation - Den goda friheten

...
Jack Fuller, författare från Australien, beskriver för Paulina Neuding hur civilisationen bör innebära en god och ambitiös användning av friheten.

Seriestart: Det vita gardet - Del 1 av 8

...
Michail Afanasjevitj Bulgakovs första roman är den delvis självbiografiska familjeberättelsen Det vita gardet. Den utspelar sig i Kiev under det sovjetryska inbördeskriget.