VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Trolöshetens ironier

I en tid där många tappat tro och övertygelse tyr vi oss till våra ikoner. Därför får reklamfilmerna med Zlatan och Bob Dylan ett sådant genomslag.

Global Axess - Ryssland: Gulag - om kontinuitet och repression

...
Del 2 av 5. Författaren och journalisten Anne Applebaum berättar om ett Ryssland som vill vara som ett Sovjet. Programledare Alexander Linklater. Från 2008.

Alla vill ha mig - med ensamrätt

...
De borgerliga partierna har spelat ut sin roll som organ för det demokratiska samtalet. De borde inrikta sig på gemensamt samarbete.

Geniala uppfinningar - Del 3 av 4: Att prata med varandra

...
I det tredje avsnittet berättar Mosley och hans team om att det som verkligen fick världen att bli mer lättåtkomlig var uppfinningen som gjorde att människor kunde prata med varandra, även om de befann sig på olika platser runt om i världen.

150 år av näringsfrihet. Del 1 Näringsfriheten införs

...
Under andra hälften av 1800-talet skedde stora förändringar i Sverige och 1864 infördes näringsfriheten. Alexander Husebye och Per T Ohlsson berättar hur det gick till i detta första program av fem.

Brott och vård

...
Fasansfulla brott begås dagligdags överallt i världen. En man (oftare än en kvinna) som år efter år har lurat eller tvingat en annan person att fungera som partner eller slav tar till slut livet av henne eller honom på det grymmaste sätt. En tonåring smiter in på en skola med ett automatgevär, och en kvart senare är ett tjog oskyldiga skolbarn döda eller livsfarligt skadade.

Hjärtesorgens vetenskap - Kan man dö av brustet hjärta?

...
Hur fungerar egentligen relationerna mellan hjärtat och hjärnan? Kan hjärtat lagra minnen och känslor? Kan psyket orsaka hjärtsjukdom och kan hjärtat dela en del av hjärnans viktiga funktioner? Otroliga historier från hela världen tyder på att hjärtat är ett mycket mer komplicerad och mystiskt organ än man trott.

Studio Axess. Hur kan skolan få högre betyg?

...
Skoldebatten är hetare än på länge. Varje parti med självaktning har långa listor på åtgärder. Men är det mer statlig styrning, eller mer frihet under ansvar, som skolan behöver? Mikaela Valtersson, ordförande i Friskolornas riksförbund, samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

Hundraårskriget - Del 3 av 3: år 1415-1453

...
Del 3 av 3. Henry V har hävdat sina arvingars rätt till kronan, men för att garantera det måste England erövra hela Frankrike. Det starka franska motståndet visar sig i en osannolik form; en analfabetisk, ung bondflicka vid namn Jeanne D'Arc. Dr Janina Ramirez utforskar historiens längsta och blodigaste separation.

Shakespeare the Kings Man - Del 1 av 3

...
Professor James Shapiro berättar den fascinerande historien om folklig osäkerhet, om den intellektuella nya kungen och en stor författares första försök att komma till rätta med enorma förändringar. Avsnittet behandlar pjäserna "Lika för lika", "Timon av Aten" och Shakespeares mästerverk "Kung Lear".

Drömmar på allvar

Giacomo Leopardi (1798-1837), Italiens främste lyriker på 1800-talet, förde under drygt femton år en dagbok som han kallade Zibaldone. Ordet betyder Sammelsurium. Innehållet växlar mellan betraktelser över livets obehagliga sidor och utdrag från antika författare till filologiska reflexioner, självupplevda episoder och bitter självkritik.

Sprutan som förändrade världen - Dokumentär om poliovaccinet

...
I Sprutan som förändrade världen berättar världsberömda experter som Pulitzerprisvinnande författaren David Oshinkey och Dr. Walter Orenstein, deupty director för Gates Foundations vaccinprogram, historien om Dr. Jonas Salk som tillsammans med sitt forskarlag överlistade 1900-talets mest skräckinjagande sjukdom.

Nytt ljus över Strindbergs Inferno

Göran Söderströms biografi över Strindberg kastar nytt ljus över den gamla frågan om Strindberg hade psykiska problem när han skrev Inferno.

Elefanternas dagbok - Del 2

...
Del 2 av 7. I Nairobi kämpar fyra elefantungar för att komma över förlusten av sin mini-matriark. Wendi och hennes grupp med fem elefantungar har anlänt till Ithumba efter en lång och mödosam resa. Wendi är förvirrad i sitt nya hem i norra Tsavos vildmarker, men förhoppningsvis är hjälpen inte långt borta.

Global Axess - Ryssland: Systemet Putin

...
Professor Kristian Gerner inleder serie om Ryssland i ett samtal med PJ Anders Linder. Del 1 av 5

Den motvillige ministern

...
Om ni är här för att ni tror att det handlar om att racka ner på Bushadministrationen, då kan ni gå redan nu. Om ni är här för att få reda på vilka outbildade dumskallar som sitter i den amerikanska regeringen, då lär ni bli besvikna." (Några studenter på den bakre raden reste sig och gick.)

"EN VECKA TILL" - Sveriges försvar

...
Ett seminarium från Nordstjernanhuset i Stockholm. Moderator är Lotta Gröning. Hur ser inställningen till försvaret ut bland svenska folket? Var går gränsen för svenska folkets tålamod med politikernas rädsla för att försvara Sverige? Krävs en folklig satsning utöver vad politikerna förmår göra? Se avsnitten när det passar på Axess Play. Inspelat i mars 2013.

Geniala uppfinningar - Del 2 av 4: De globala transporterna

...
I det andra avsnittet berättar Michael Mosley och hans team den fascinerande berättelsen om hur det blev möjligt att resa världen över på ett snabbt och säkert sätt. Från Rolls Royces flygmotorfabrik berättas historien om tre uppfinningar som förändrade världen: ångloket, förbränningsmotorn och jetmotorn.

Drömmar på allvar

Giacomo Leopardi (1798-1837), Italiens främste lyriker på 1800-talet, förde under drygt femton år en dagbok som han kallade Zibaldone. Ordet betyder Sammelsurium. Innehållet växlar mellan betraktelser över livets obehagliga sidor och utdrag från antika författare till filologiska reflexioner, självupplevda episoder och bitter självkritik.

Hur kloka är djuren?

...
Banbrytande forskning visar hur djur i många fall är smartare än vi tror. Träffa en hund med ett ordförråd på över 1000 ord och se hur delfiner kommunicerar med varandra. Även bläckfiskars intelligens undersöks och Irene Pepperberg demonstrerar papegojors kommunikationsförmåga med hjälp av sin talande papegoja Alex.

Studio Axess. Var går gränsen för Ryssland?

...
Vladimir Putin motiverar sin Ukrainapolitik med omsorgen om den ryska minoriteten. Det är ett ytterst problematiskt svepskäl, för sådana befolkningar finns i snart sagt alla länder som tidigare var sovjetrepubliker. Inte minst i våra grannstater Estland och Lettland. Gudrun Persson, forskningsledare vid FOI, samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

Jolo var inte motarbetad

...
I en nyutkommen bok beskriver olika personer sina minnen av den legendariske författaren och DN-journalisten Jan Olof Olsson, Jolo.

Hundraårskriget - Del 2 av 3: år 1360-1415

...
Del 2 av 3. England, hårt drabbat av pest och uppror, förlorar sitt övertag. Tills Henry V, fast besluten att bevisa sin rätt till kronan, vänder utvecklingen vid slaget vid Azincourt.

Förnuft och känsla

...
En av idéhistoriens mest laddade politiska dueller ägde rum i början av 1790-talet. I ena ringhörnan: den Irlandsfödde underhusledamoten Edmund Burke. I den andra: den brittisk-amerikanske skriftställaren Thomas Paine. Bägge hade publicerat sig framgångsrikt redan tidigare, men det var i kölvattnet av franska revolutionen som de verkligen gick i clinch.

Ondskans psykologi - Hur skapas en mördare?

...
De är charmiga, de ljuger utan några som helst skrupler och är kapabla till att manipulera sin omgivning. Psykopater mördar och våldtar utan att känna ånger och kan ändå uppfattas som världens trevligaste personer. Vad försiggår egentligen i deras hjärnor? Programmet handlar om frågan som har gäckat neuroforskare och rättspsykiatrer i alla tider.

Farväl till arbetslinjen

Digitaliseringen följs av strukturell arbetslöshet. Kommer medborgarlön att ge frihet åt världens löneslavar?

Barenboimgala - Konsert från Staatoper Unter den Linden

...
På nyårsafton 1997 dirigerade Daniel Barenboim en galakväll med musikunderhållning, magiker, dansare och fyrverkeri. Höjdpunkterna under denna glittrande kväll visas i den här galakonserten, med musik av Nicolai, Mozart, Saint-Saens, Tjajkovskij, Sjostakovitj, Johann Strauss II, Weill, Kollo och Lincke.

Den historiska revolutionen

De ukrainska folkresningarna har bidragit till ökad realism om demokratins möjligheter och begränsningar. Människor inser att de måste sätta sin lit till politiska lösningar.

Seriestart: Elefanternas dagbok - Livet i en riktig STOR-familj

...
Del 1 av 7. För en elefantunge betyder familjen allt och att förlora sin mamma är det värsta som kan hända. På David Sheldrick Trust i Kenya vårdas föräldralösa elefanter av hängivna skötare som fungerar som deras surrogatmödrar. Men kommer de någonsin över förlusten och kan de möta de utmaningar som det innebär att ta sig tillbaka till livet i det vilda?

Afrikansk oljeboom

...
De stora oljefyndigheterna i Östafrika kommer att förvandla hela regionen. En ny historisk fas väntas. Frågan är om den blir till välsignelse eller förbannelse för befolkningen.

Familjen Shtisel - Del 4 av 12

...
Del 4 av 12. Underbarn: Akivas mormor ordnar en överraskningsfest för sig själv. Zvi-Arye kämpar med några möss. Giti och Akiva hittar nya arbeten.

Sexårsplaner fungerar inte

Exakt två veckor efter det att regeringen meddelar "minskad anslagsökning" till Försvarsmakten deklarerar Natos generalsekreterare att den pågående krisen i Ukraina är det allvarligaste hotet mot Europeisk säkerhet sedan kalla kriget. Försvarsberedningen får längre tid på sig att färdigställa sin försvarspolitiska rapport, som i sin tur utformar det försvarsbeslut som riksdagen ska fatta om ett år.

Luthersson läser världslitteraturen. Om Bertil Malmberg med Nathan Shachar

...
Bertil Malmberg (1889-1958) är en av den svenska litteraturens ensammaste och mest särpräglade andar. Han är till stor del formad av erfarenheter som inte har varit gängse bland kollegerna hemmavid, i det kaotiska München under första världskrigets slut och fram genom 1920-talet, med krigsinvalider, rådsrepublik och nazistiskt kuppförsök.

Seriestart: Geniala uppfinningar - Energi och elektricitet

...
I första delen berättar Michael Mosley och hans team om en handfull extraordinära uppfinnare och uppfinningar som bidrog till att bygga den moderna världen genom att förstå och använda ström. Från Drax, Storbritanniens största kraftstation, berättas den fascinerande historien om ångmotorn, den elektriska generatorn och ångturbinen.

Arkeologins hemliga historia: Del 3 - Historiens makt

...
Del 3 av 3. Historikern Richard Miles kartlägger de historiska genombrotten i strävan efter att förstå vår historia. Miles undersöker hur historikernas fokus under 1900-talet skiftade från civilisation och kungar till jakten på den vanliga människan, mot en bakgrund av vetenskap och konkurrerande politiska ideologier.

Att leva utan att verka

...
Hur blir samhället när allt sköts bättre och billigare av maskiner? Det är den stora utmaningen som varken ingenjörer eller humanister tar sig an.

Hundraårskriget - Kriget som aldrig tog slut

...
Del 1 av 3. Edward III river den medeltida regelboken och krossar Frankrike i Slaget vid Crécy med sina långbågeskyttar. Hans son, den Svarta Prinsen, genomför en terrorattack och får Frankrike att falla.

Sömnens mysterium - Vad händer medan vi sover?

...
Sömnens mysterium visar hur upptäckten av REM (Rapid Eye Movement), som gjordes under 1950-talet av Dr. Nathaniel Kleitman vid University of Chicago, medförde en mycket bredare förståelse för sömnens mekanismer. Innan upptäckten av REM trodde man att hjärnan befann sig i ett vilotillstånd under sömnen.

Metamorfoser - förvandlingens vetenskap. Ett liv - två kroppar

...
Metamorfoser verkar vara det ultimata evolutionära trolleritricket. En varelses fantastiska förvandling till en helt annan varelse. Ett liv, två kroppar. Från Ovidius till Kafka till X-Men, berättelser om metamorfoser finns överallt i den mänskliga kulturen. Myten om förvandling är så vanligt förekommande att den verkar nästintill förprogrammerad i vår fantasi.

Geniets vardag

...
År 2008, bara ett par år före hennes död, hade Louise Bourgeois en enorm retrospektivutställning på Guggenheim i New York. Det som alla besökare oundvikligen slogs av var den enorma storleken på allting. Varje våning av museet var fyllt till brädden med skiftande, ofta storskaliga verk.

Egyptiernas vagnar - Faraonernas hemliga vapen

...
För omkring 3600 år sedan målades reliefer i egyptiska gravar föreställandes faraoner och krigare på vagnar dragna av hästar. Vissa historiker hävdar att vagnen var starten på en teknologisk och strategisk revolution, och det hemliga vapnet bakom Egyptens främsta era av erövringar, känd som Nya riket. Men var vagnens design verkligen revolutionerande och spelade den en avgörande roll i den antika världens blodiga strider?

Fantasin och makten

...
La Fontaines fabel figurerar på försättsbladet till Alain-Gérard Slamas senaste bok, Les écrivainsqui ont fait la République(Författarna som har skapat republiken):

Familjen Shtisel - Del 3 av 12

...
Del 3 av 12. Königsbergs broar: Akiva ratas av Elisheva och träffar istället Esti. Shulem uppmanar honom att förlova sig och minns sin avlidna fru Devorah. Giti, vars man har övergivit henne, letar efter arbete utanför grannskapet.

När allt kunde ifrågasättas

Filosofen d'Holbach medverkade i den stora encyklopedin, och fick stor betydelse genom sin tidiga ateistiska förkunnelse. I en tid när religionskritiker straffas hårt är d'Holbach aktuell.

Beroende av njutning: Del 4 av 4 - Alkohol

...
Del 4 av 4. Idag är whiskyn en stor källa till skotsk stolthet, den var en av Storbritanniens få tillväxtindustrier. I seriens sista del avslöjar Brian Cox hur whiskyn föddes och kom till som en motreaktion till det brittiska skattesystemet, och hur historien sedan dess har format den skotska nationaldrycken.

Till medelvägens försvar

William Nordhaus, professor i nationalekonomi vid Yale, var en av de första akademikerna som bidrog med en nationalekonomisk modell till de vanliga klimatförändringsmodellerna. Hans DICE-modell (förkortningen står för dynamisk integrerad klimatnationalekonomi) från början av 1990-talet åskådliggjorde vad alla sådana modeller har visat sedan dess: Att det inte är någon dum idé att minska lite på koldioxidutsläppen men att det kan bli väldigt kostsamt att skära för mycket.

Veckans bok - Hur barnen tog makten

...
Boken Hur barnen tog makten handlar om hur vi kommit att uppfostra barn. Om man ens får göra det. Hur kunde vi hamna i en situation där ordet uppfostran nästan blivit ett skällsord?

Turkiskt maktspel

...
Bakom premiärminister Erdogans repressiva metoder döljer sig en komplicerad dagordning för att bevara makt och inflytande. För att nå sina mål söker han en allians med det kurdiska BDP-partiet.

Studio Axess. Svensk politik är bra på konflikter

...
Svensk politik är inte alltid lagom. Ibland är konflikterna skarpa. Men vi har varit bra på att inte låta konflikterna gå överstyr och bli till oförsonlig bitterhet. Det menar Per T Ohlsson, författare och senior columnist i Sydsvenskan, i sin nya bok Svensk politik. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

Medici - renässansens mäktigaste familj - Del 4: Sanningen och makten

...
Del 4 av 4. Florens år 1537. Alessandro de'Medici, hertig av Florens, ligger mördad i sin säng. Hans kusin har klivit fram ur dunklet och är nu utvald att leda Florens, trots att han endast är 17 år gammal. Hans rivaler anser att han är en marionett, men trots sin ringa ålder visar sig Cosimo de'Medici, den nya hertigen av Florens, vara mycket ambitiös.

Kan man älska en robot? - Vetenskapens stora frågor

...
Det görs ständigt nya innovationer och upptäckter inom vetenskapen. Några av dem kan komma att förändra hela vår livsstil. Från sociala robotar och robotbilar till avancerade jordbävningsvarningssystem och smarta elnät.

All världens arkitektur - Del 8 av 8: Makt

...
Del 8 av 8. Dan Cruickshank fokuserar på byggnader som symboliserar makt i seriens sista avsnitt. Han besöker Ceausescus palats i Rumänien: ett kolossalt palats som byggdes av den hatade diktatorn, en borg från korsfararnas tid i Syrien samt Evergreen Plantation, New Orleans: en vacker plantagebyggnad nära stugorna som slavarna bodde i och ett minne från slaveriets onda arv.

Även Sverige tog slavar

...
Sverige har pekats ut som ett av de länder som inte tar ansvar för sin tidigare slavhandel.

En komets historia - Myter och verklighet

...
Tauridmeteorens meteoritregn som varje höst faller på jorden är de synliga resterna av en komet som en gång i tiden bröt in i vår omloppsbana. Men hur är det med själva kometen? Var kom den ifrån och vad hände med den?

Vem tar ansvar för Europa?

Den demokratiska principen att utkräva ansvar av makthavare går tillbaka till de allra tidigaste kristna församlingarna. Skillnaderna i redovisningskultur mellan EU-länder är en viktig orsak till eurons kris.

Familjen Shtisel - Del 2 av 12

...
Del 2 av 12. Varken modig eller vacker: Änkan Elisheva går med på att träffa Akiva, hennes sons lärare. Akivas syster Giti upptäcker att hennes man har försvunnit i Argentina. Deras far, Shulem, smyger med sitt förhållande med Aliza, skolans sekreterare.

Slumpens skördar

Bakom de flesta upptäckter ligger inte bara hårt och uthålligt arbete. Inte sällan kan de förklaras med tillfälligheternas spel.

Brendel vid flygeln - Tolkningar av Mozart, Schubert och Haydn

...
I konserten, filmad i Snape Maltings konserthus, framför Brendel tre nyckelverk från sin repertoar: Haydns Pianosonat i E flat major, Hob XVI/49, Mozarts pianosonat i C-moll, K 457 samt Schuberts Impromptu Nr 3 i G flat, D899.