VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Arbetsetikens språkrör

Bonden kan vara 'mätt på livet' när han dör, som Abraham. Så också den feodala godsägaren och krigshjälten. Ty båda har fullbordat det tillvarons kretslopp som de aldrig försöker bryta. Men detta gäller inte den 'bildade' människa som strävar efter självförbättring i betydelsen tillägnandet eller skapandet av 'kulturellt innehåll'. Hon kan visserligen bli 'livstrött', men inte i meningen 'mätt på livet' genom fulländningen av ett kretslopp.

Hotet från solstormarna - Konsekvenserna av solens utbrott

...
Någonting händer i vårt solsystem. Enligt forskare ökar aktiviteten på solens yta och det i sin tur ökar risken för massiva plasmastormar som kommer att fortsätta äga rum under ett antal år framöver.

En utopi i upplösning

...
En våg av nationalism och populism fördjupar klyftan i Europa. EU står inför både en politisk kris och en värderingskris.

Spionerna från Cambridge - Del 2 av 5

...
Del 2 av 5. Litzi Friedmanns liv är i fara. Kim Philbys starka känslor för henne går inte att ta miste på när han friar och föreslår att de ska gifta sig och fly till Wien tillsammans som man och hustru.

Cortázar från A till Z

I år är det 100 år sedan författaren Julio Cortázar föddes, vilket bland annat firas med en nyutkommen samlingsvolym. Cortázar är den mest charmfulla författare som jag har träffat.

Elefanternas dagbok - Del 7

...
Del 7 av 7. I Tsavo förenas Jonathan Scott med de två nyanlända från barnhemmet. Som avslutning på serien hittas en nyligen räddad pytteliten föräldralös unge vid sin döda mors sida. Michaela Strachan skyndar till flygplatsen för att invänta hans ankomst.

Vårt behov av Tingsten

Vad beror det ökade intresset för Herbert Tingsten på? En viktig orsak är hans roll som offentlig intellektuell med breda kunskaper och folkbildarnit.

Familjen Shtisel - Del 10 av 12

...
Del 10 av 12. Den vite mannen - Shulem återhämtar sig och uppsöker tidigare kärlekar. Akiva tar emot kosmiska signaler som uppmanar honom att hävda sin kärlek. Git berättar för sin dotter Ruchami att hennes far kommer tillbaka, men möts av oväntat motstånd.

Utanför världsalltet

...
Vår grundläggande förståelse för hur naturen fungerar har fördjupats kraftigt under 1900-talet. Fysikerna har kartlagt materiens innersta, från atomen ned till en miljard gånger mindre delar. De har också skapat en helt ny bild av världsalltets storskaliga struktur med galaxer och galaxhopar, liksom för universums historia, från strax efter stora smällen för 14 miljarder år sedan fram till idag.

Kunskapens auktoritet. Seminarium med PJ Anders Linder

...
Vad händer när auktoriteterna devalveras? Ökar det människors frihet eller leder det snarare till maktkoncentration och konformism? De frågorna står i centrum för nya Axess (4/2014). Ett tema är utvecklingen i den akademiska världen.

Biomimetik - Del 1 av 4

...
Del 1 av 4. Människan har alltid funnit förebilder i naturen. Fåglarna fick oss att bygga flygplan, men de var långt ifrån lika effektiva och agila som fåglarna. Genom att ytterligare inspireras av fåglarnas vingar blir framtidens flygplan bättre och bättre. Fiskar och spindlar är andra inspirationskällor för att få maskiner och robotar att röra sig bättre.

The Truman Show

...
En naturkatastrof, en konflikt eller ett krig får sällan mer än ett par veckors uppmärksamhet i medierna. Aktualitetskänslighet lägger band på journalisters ihärdighet och tålamod. Efter kort tids uppståndelse riktas rampljuset mot nya oroshärdar.

Människans långa färd - Del 3 av 5: Europa

...
Del 3 av 5. Programmet undersöker hur den tidiga människan reste från Afrika till Europa, och vad som kan ha hänt under resans gång som fick hudfärgen att ändras. Hur kunde dessa jägare och samlare uthärda de omänskliga villkor som rådde under den sista istiden, och hur kom de att dominera land som redan beboddes av de motståndskraftiga neandertalarna?

Yes, Prime Minister. Del 12 av 16

...
Del 12 av 16. En intressekonflikt - En stor kris i staden sätter regeringen i gungning. Då partikonferensen är nära förestående är det dags för kraftfulla åtgärder, tycker premiärministern. Sir Humphrey håller verkligen inte med.

Akhenaton och Nefertiti - Egyptens kungliga gudar

...
Kung Akhenaton avskaffade den traditionella kulten av guden Amun, en direkt provokation mot Egyptens mäktiga prästerskap. Istället skapade han en helt ny religion som dyrkade solguden Aten och kungen själv. Vid Akhenatons sida fanns drottning Nefertiti. Drottningen var betydligt mer framträdande än tidigare kungliga fruar, men var hennes makt verklig eller enbart ceremoniell?

Västerlandets födelse - Del 2 av 2: Alexandrias bibel

...
Del 2 av 2. Septuaginta, den första grekiska översättningen av Bibeln under 100-talet efter Kristus, verkar vara resultatet av en lång dialog mellan Bibeln och det grekiska tänkandet, liksom startpunkten för den moderna världen.

Liberalismens nya hjältar

...
Numera finns det ganska gott om böcker som handlar om liberalismen och dess historia. Vanligtvis börjar de någon gång mot slutet av 1600-talet med Locke och Hobbes, och fortsätter sedan med anhalter som har namn som Kant, Mill, Tocqueville och Constant, för att sluta under 1900-talet med filosofer som Rawls, Berlin och Dworkin.

Spionerna från Cambridge - Del 1 av 5

...
Del 1 av 5. England på 1930-talet är en delad värld; kommunism står mot fascism. För många personer världen över innebär det en kamp mellan det goda och det onda. I Cambridge möts fyra unga män som konspirerar för att förändra världen till det bättre.

Det antiauktoritära samhället är en myt

Vissa bestämmer alltid mer än andra, men det är bara när hierarkin är tydlig som det går att utkräva ansvar.

Elefanternas dagbok - Del 6

...
Del 6 av 7. En ny föräldralös elefantunge har räddats i Tsavo, men måste flygas till Nairobi för att överleva. Jonathan Scott ger sig ut med en patrull från David Sheldrick Wildlife Trust för att se vad som görs åt tjuvjakten, medan DSVT:s veterinärer försöker rädda en ung elefant från en snara.

Familjen Shtisel - Del 9 av 12

...
Del 9 av 12. Babyn: Akiva har svårt att hantera att hans vän ligger på sjukhus. Shulem kallas till grannskapets ultrareligiösa domstol och drar med sig Akiva.

Marianne - Frankrikes frihetsgudinna

...
Bronsstatyn av den franska nationalsymbolen Marianne har åter blivit tillgänglig för parisarna, och nyligen fanns Delacroix' berömda målning av henne med på en stor utställning.

Sinnenas vetenskap - Historien om överlevnad

...
Känsel, syn, doft, hörsel och smak: våra fem sinnen definierar vad det innebär att vara människa, och våra liv berikas tack vare dessa sinnen. Vi kan uppskatta en symfoniorkesters rika ljud, naturens visuella prakt och ett fint vins subtila smaker. Men de ger oss mer än bara skönhet.

Människans långa färd - Del 2 av 5: Asien

...
Del 2 av 5. Programmet fortsätter resan till Asien, världens största landmassa. Hur lyckades tidiga jägare och samlare överleva på vissa av världens mest otillgängliga platser, och hur kommer det sig att de valde den här vägen?

Jordens hetaste plats - Del 3 av 3

...
Del 3 av 3. I byn Kusra blir Steve och Mukul bjudna till ett bröllop och deltar i en våldsam rugby-match. Hur klarar de av den i hettan? Sedan sammanstrålar det med sina kolleger för att bestiga toppen av vulkanen Erta Ale. Här finns världens äldsta lavasjö, och de möts av en hänförande syn.

Västerlandets födelse - Del 1 av 2: Från Jerusalem till Athen

...
Del 1 av 2. Moses och Homeros! Den första är något av frontfigur för Bibeln, den andra för Illiaden och Odysséen. Dessa texter lade tillsammans grunden för Europas och resten av världens öde.

Makten och heligheten

...
Efter en snabb rättsprocess i en domstol i Minya söder om Kairo dömdes den 24 mars 528 medlemmar i Muslimska brödraskapet till döden. Hur många som slutligen kommer att avrättas är fortfarande oklart, och hur själva rättegången gått till kan naturligtvis diskuteras.

Hur fungerar matematiken? - Två olika hjärnor

...
Med hjälp av matematik har människan byggt den moderna världen, kunnat ställa de svåraste frågorna och fått dem besvarade. Men de flesta av oss har problem med matematik. Skådespelaren Alan Davies är en sådan person. För honom är matematik skrämmande och tråkigt. För Marcus du Sautoy, professor i matematik vid Oxford University, är matematik det mest spännande och kreativa området som finns. Och han har en förkärlek för att dela med sig av sin passion för ämnet för sin omvärld.

En utopi i upplösning

...
En våg av nationalism och populism fördjupar klyftan i Europa. EU står inför både en politisk kris och en värderingskris.

Civilisation: Del 1 - Den mörka medeltiden

...
Del 1 av 13. Kenneth Clark reser från bysantinska Ravenna till de keltiska Hebriderna, från vikingarnas Norge till Karl den Stores kapell i Aachen och kastar nytt ljus över Medeltiden, de sex århundranden som följde efter romarrikets kollaps (400 eKr-1000 eKr).

Cheferna ska veta bäst

...
Den bristande respekten för kunskap och erfarenhet är ett av skälen till försvarsfrågans kris.

Global Axess - Ryssland: Ryska härskare

...
Del 4 av 5. Professor Geoffrey Hosking berättar om Ryssland som ett imperium. Från 2008

Inget är som Texas

...
Dagens Texas är djupt rotat i sin historia och är fortfarande ett hårt land för nybyggare. Samtidigt lutar det starkt in i framtiden, just tack vare sina rötter.

Länken Ida - Ett primatfossils historia

...
I mer än ett sekel har forskare tävlat om att förklara människans släktträd och har brottats med dess utmaningar. Tack vare en häpnadsväckande ny upptäckt kan allt vi tidigare vetat om människans ursprung förändras.

Maka bakar inte längre kaka

Om du har vistats på en internationell flygplats nyligen, har du säkert noterat den sentida explosionen av populärvetenskaplig litteratur riktad till den intellektuellt nyfikne läsaren med ett par timmar att slå ihjäl. Med utmanande titlar såsom The End of Illness eller Why Everything You Know is Wrong vill dessa böcker sätta vår världsbild på prov och få oss att betrakta tillvaron ur ett nytt och mer hoppfullt perspektiv.

Människans långa färd - Del 1 av 5: Ut ur Afrika

...
Del 1 av 5. I sökandet efter de första människorna försöker programmet ge en bild av hur de lyckades överleva de faror som fanns i Afrika för 200 000 år sedan. Vi upptäcker hur vår art utvecklades och hur en liten grupp människor så småningom lämnade Afrika för 70 000 år sedan.

Global Axess: Europa - Del 01. Pär Stenbäck - Kommer Europa att bestå?

...
Avsnitt 1 av 29 i programserie om Europa. Kommer unionen att falla samman? Pär Stenbäck, tidigare utrikesminister i Finland, varnar Europa för att sjunka alltför djupt ner i självömkan på grund av den rådande krisen. Anders Hellner intervjuar Pär Stenbäck om EU:s framtid och relationen till Ryssland.

Jordens hetaste plats - Del 2 av 3

...
Världens hetaste klimat återfinns i Afarsänkan i norra Etiopien. Här ligger medeltemperaturen på 34 grader och på sommaren är det ofta över 50 grader varmt. Trots detta ogästvänliga väder finns här en rik stamkultur och ett unikt ekosystem.

För evigt ung - Vetenskapen om människans hud

...
Huden är ett av våra största och viktigaste organ. Den påverkas av vad vi äter, vad vi dricker, hur stressade vi är och vad vi smörjer på den. Huden utsätts för påfrestningar varje dag. Plastikkirurgen Rozina Ali ägnar sitt arbetsliv åt att få den att se frisk ut och kännas fräschare.

Auktoritet håller makten i schack

Att man, som så ofta i brittisk kultur, gisslar överheten behöver inte betyda att man vill riva ned alla fria och historiska auktoriteter. Tvärtom behövs dessa för att balansera makten.

Kartornas historia - Del 3: Plundring och kolonisering

...
Del 3 av 3. Kartexperten professor Jerry Brotton avslöjar hur kartor är ögonblicksbilder av historiska ögonblick. De gav en bild av avlägsna länder, som lockade upptäcktsresare att plundra och erövra.

Afrikansk oljeboom

...
De stora oljefyndigheterna i Östafrika kommer att förvandla hela regionen. En ny historisk fas väntas. Frågan är om den blir till välsignelse eller förbannelse för befolkningen.

Elefanternas dagbok - Del 4 av 7

...
Jonathan Scott samlar höjdpunkterna från de första avsnitten av "Elefanteras dagbok" och återvänder till Afrika för att se hur det gick för de föräldralösa elefanterna. Han får reda på hur det går för Naserian på "barnhemmet". Vi ser vad som händer när den lilla Ndomot återförenas med sin älskade Wendi efter att ha varit separerade i ett år. Hur har det gått för Lualeni? Har tiden läkt hennes känslomässiga sår?

Sexårsplaner fungerar inte

Exakt två veckor efter det att regeringen meddelar "minskad anslagsökning" till Försvarsmakten deklarerar Natos generalsekreterare att den pågående krisen i Ukraina är det allvarligaste hotet mot Europeisk säkerhet sedan kalla kriget. Försvarsberedningen får längre tid på sig att färdigställa sin försvarspolitiska rapport, som i sin tur utformar det försvarsbeslut som riksdagen ska fatta om ett år.

Global Axess - Ryssland: Fortet Kreml

...
Del 3 av 5. Professor Cathrine Merridale berättar om den ryska/sovjetiska maktens centrum och dess medeltida fästnings historia. Från 2008.

Luthersson läser världslitteraturen. Om Kipling med Lars Burman

...
Rudyard Kipling (1865-1936) fick tidigt stor litterär framgång med verk i flera genrer: poesi, noveller, romaner, reseberättelser. Peter Luthersson samtalar med överbibliotekarie Lars Burman.

Om eliten själv får bestämma

...
Egon Krenz lyckas inte. Få läsare kan uppfatta DDR:s siste ledares bok om sin företrädare, Walter Ulbricht, som ett ärligt försök att skildra mannen, hans tid och det land han skapade. Ulbricht skildras i huvudsak som en gammal man som ville väl. Hans strävanden hindrades av storpolitikens villkor, Sovjetunionens dominans och västmakternas intrigerande mot DDR:s strävsamma medborgare.

Geniala uppfinningar - Del 4 av 4: Foto och TV

...
Michael Mosley berättar historien om uppfinnarna som tog sig an kemins och elektronikens komplexa värld och upptäckte hur man kunde fånga och återskapa stillbilder och rörlig film. Detta ledde till de geniala uppfinningarna fotografering, rörlig bild och tv.

150 år av näringsfrihet. Del 2 Handel och industrialisering

...
Innan näringsfriheten infördes 1864 var handel med varor reglerade till ett fåtal platser. Alexander Husebye och Lena Andersson tillsammans med Mats Larsson berättar om Sverige före 1864 och efter.

Cirklar av hot

Israel är det enda land i västvärlden som ockuperar ett annat folk. Samtidigt är Israel det enda landet i västvärlden vars själva existens är ifrågasatt och hotad. Yttre hot och egen ockupation har blivit hörnstenar i israelernas tillvaro.

Resa i mitt sinne - Vem är jag?

...
Oxfordprofessorn Marcus du Sautoy gör en omvälvande resa in i sin egen hjärna. Han utsätter sig för experiment där han bedövas och sövs ner medan man undersöker vilka delar av hjärnan som stängs av. I Sverige genomgår Marcus ett experiment där han hela tiden ser sig själv bakifrån. Hur påverkar detta hans verklighetsuppfattning och självuppfattning?

Global Axess: Civilisation. Vad är civilisation?

...
Journalisten och författaren Maciej Zaremba i ett samtal med doktor Carl Rudbeck om vad civilisation är för något

Jordens hetaste plats - Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Teamet färdas längs den så kallade saltvägen. Här har kameler färdats i tusentals år för att frakta salt från gruvorna i Dallol till marknaderna. Det blir en tredagars kameltur i 43 graders värme.

Jordens hetaste plats - Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Teamet färdas längs den så kallade saltvägen. Här har kameler färdats i tusentals år för att frakta salt från gruvorna i Dallol till marknaderna. Det blir en tredagars kameltur i 43 graders värme.

Jordens hetaste plats - Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Teamet färdas längs den så kallade saltvägen. Här har kameler färdats i tusentals år för att frakta salt från gruvorna i Dallol till marknaderna. Det blir en tredagars kameltur i 43 graders värme.

Den artificiella livmodern - Så gör man barn utan kroppskontakt

...
En konstgjord moderkaka, syntetiskt fostervatten. Dessa medicinska framsteg för att hjälpa för tidigt födda barn kan snart möjliggöra en helt konstgjord livmoder utanför kvinnans kropp. Hur skulle möjligheten att skapa barn helt på konstgjord väg fungera? Vad blir konsekvenserna?

Abbado och Berlinerfilharmonikerna - Musik av Ravel, Debussy och Britten

...
En konsert inspelad under MusikTriennale i Köln år 2000. Claudio Abbado dirigerar Berlinerfilharmonikerna i Ravels La Valse, två av Debussys Nocturner (Nuages och Fêtes) samt Brittens Serenad för tenor, horn och stråkar.

Vi måste prata om Mali

Mali är centrum för terrorism och militant islamism som hotar att destabilisera regionen. De svenska FN-soldater som väntas dit senare i år betraktas som fiender av islamisterna, vilket också kommer att innebära en ökad hotbild generellt.

Livets mirakler - Del 4: Universums expansion

...
Hur utvecklades våra sinnen och vilka fysiska lagar ligger bakom?