VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Geopolitiken är tillbaka

...
Vladimir Putin drivs av att återta det förlorade inflytandet efter Sovjetunionens fall. Det ställer stora krav på den europeiska sammanhållningen mot Ryssland.

Mörka sekler - Del 1 av 4

...
I första avsnittet upptäcker tittaren hur kristendomen blev en artistisk kraft i det romerska riket under det tredje och fjärde århundradet. Men då det inte fanns någon beskrivning av Jesus i Bibeln, hur skulle de kristna avbilda honom? Waldemar upptäcker hur kristna konstnärer inspirerades av bilder av de antika gudarna och utvecklade nya former av arkitektur som skulle husera deras konst.

Ursprungskulturernas arv - Del 1: Egypten

...
Del 1 av 8. Den moderna människan fascineras av faraonernas civilisation. Samtidigt har de bysantinska, muslimska och koptiska kulturerna blomstrat längs Nilen och bidragit till att forma dagens Egypten.

Boris Pasternaks brott - Dokumentär om författaren till Doktor Zjivago

...
Boris Pasternak var den revolutionära idealisten som på 1950-talet tog avstånd från tidigare stilgrepp såsom alltför estetiserande och strävade istället efter en klassiskt ren form, som fick sitt främsta uttryck i romanen Doktor Zjivago. Romanen avvisades i Sovjetunionen, och när han tilldelades nobelpriset i litteratur 1958 utsattes han för häftig kritik och tvingades avböja priset. 1988 hade han dock hunnit omvärderas i Sovjet och Doktor Zjivago kunde då även ges ut på ryska.

Pavlopetri - Staden i havet

...
Efter att ha legat under kristallklart vatten i flera tusen år, avslöjar den vackra bronsåldersstaden Pavlopetri nu sina hemligheter. Pavlopetri, en gång en blomstrande hamnstad i Medelhavet, slukades mystiskt av vågorna för minst 2000 år sedan. Staden är inbäddad i en naturhamn precis utanför den grekiska kusten och är den äldsta staden under vattenytan i världen.

Ställ skolan mitt i byn

Om jag idag ville gå in i politiken och göra det för att så småningom nå toppen, vilken fråga skulle jag satsa på? Vilket sakområde ligger centralt i den politiska debatten?

All världens arkitektur - Del 1 av 8: Skönhet

...
Del 1 av 8. Temat för seriens första avsnitt är skönhet. Programledaren Dan Cruickshank bygger en igloo och lär sig mer om inuiternas kultur. Han besöker även den största buddhan från den gamla världen, i Leshan, Kina.

Demokratins seger och kris

...
Ryssland har chockerat genom att inte följa de "spelregler" västvärlden tror på. Svante Nordin drar paralleller till mellankrigstiden, då Winston Churchill talade för döva öron.

Brott och straff - Del 1

...
Del 1 av 8. Rysk dramaserie från 2007 som bygger på Fjodor Dostojevskijs roman från 1866. Den unge Raskolnikov planerar ett mord på en hatad pantlånerska. Han behöver pengar men vill också förhindra att hans syster gifter sig av ekonomiska skäl. Manus av Mikhail Smolyanitsky. Regi: Dmitri Svetozarov.

"Rätta till friskolorna"

Friskolornas styrelser ska framhäva skolans uppgift i samhället. De som sitter där ska representera kunskap och kultur.

"Fråga Stoltenberg om Nato"

Både socialdemokrater och moderater måste våga debattera en ny politisk verklighet. Den kommande regeringen måste luta sig framåt, inte blicka tillbaka.

300 år med cellen - Det dolda kungariket

...
Del 1 av 3. Den stora artrikedomen på jorden gjorde det omöjligt att förstå att alla levande varelser hade en gemensam byggsten. Fram till 1800-talet hade ingen någon aning om vad en cell var och varför den var viktig. Dr Adam Rutherford berättar historien om sökandet efter cellen, från de stora genierna som hade fel, till lekmännen som hade rätt.

Rysslands unika konst - Del 3

...
Del 3 av 3. I den sista delen i serien om Rysslands konst letar Andrew Graham-Dixon fram Stalinporträtt ur gömda förråd och undersöker hur Moskvas tunnelbana förvandlades till konstgalleri. Han besöker också Rymdmonumentet.

Mysteriet Taj Mahal - Guds tron

...
År 1631 dog Indiens vackra kejsarinna vid födseln av sitt 14:e barn. Hennes man, Shah Jahan, lockades av den mystiska gren av islam som kallas sufism och såg sig själv som Milleniummannen som hade fötts 1000 år efter profeten Muhammed. När han lät bygga Taj Mahal som sin hustrus sista viloplats beordrade han även att det skulle finnas inskriptioner från Koranen som skulle beskriva Paradisets lustgård.

Shakespeare i Italien - Del 2

...
Del 2 av 2. Francesco da Mosto reser till Verona, Venedig och Rom och avslöjar de vackra platser, myter och berättelser som inspirerade till några av Shakespeares mest kända pjäser som Romeo och Julia, Antonius och Cleopatra, Othello och Julius Ceasar.

Spionerna från Cambridge - Del 5 av 5

...
Del 5 av 5. Maclean stjäl viktig information från Washington. CIA-chefen Angleton är nyfiken på hans aktiviteter i USA. Då brakar helvetet lös: Ryssarna spränger sin första atombomb och CIA ger sig inte förrän de vet vem som läckte informationen.

"Sök det komplexa"

Vissa frågor går igen. Ibland är det enklare att blicka bakåt för att förstå nuet än att stirra sig blind på det som beskrivs som aktuella utmaningar.

Ett porträtt av Graham Greene - Spion, katolik och författare

...
Dokumentären använder sig av Greenes egna ord från hans böcker och inspelningar samt fotografier och klipp från hans många filmer, och avslöjar en stor författares gåtfulla liv. Efter Greenes bortgång 1991, skrev Paul Gray i Time magazine "Ingen seriös författare har påverkat den offentliga fantasin lika mycket som Graham Greene".

"Invandring driver innovation och tillväxt"

Många flyktingar utvecklar inte sin potential. En fyrkantig syn på kompetens och strävan efter likriktning hämmar förnyelse.

När haikun kom till Sverige

...
Nyligen kom en bok med Tomas Tranströmers haikudikter. Torsten Rönnerstrand beskriver hur denna japanska diktform blev populär i Sverige.

PJ om Axess magasin nr 5 2014

...
Chefredaktör PJ Anders Linder presenterar det nya sommarnumret av Axess magasin. Temat är "Sommarjobb för en statsminister". Vi har bett 14 insiktsfulla skribenter att ge tips till Fredrik Reinfeldt, Stefan Löfven och andra partiledare som är sugna på att styra Sverige.

Näringsministern om näringsfriheten - Annie Lööf varnar för inskränkt näringsfrihet

...
Onsdagen den 18 juni fyller den svenska näringsfriheten 150 år. Axess TV uppmärksammar det med en temakväll, som inleds kl 21 med ett samtal mellan programledaren PJ Anders Linder och näringsminister Annie Lööf.

I det vackra spelets land

...
Trycket på Brasilien att vinna fotbolls-VM är enormt. Ett misslyckande riskerar att leda till socialt och politiskt kaos.

Biomimetik - Del 4 av 4: Framtidens material

...
Del 4 av 4. I tillverkandet av nya material har vi mycket att lära av naturen. Här skapas allt helt giftfritt och utan onödiga biprodukter. Möt bland annat botanisten Wilhelm Barthlott som har tittat närmare på lotusblommans unika egenskaper.

Maktkamp i Östasien

...
En konflikt mellan Japan och Kina om några öar i Östkinesiska havet har lett till ökade spänningar mellan länderna. I kampen om opinionen gäller det att ha rätt maktkampsberättelse.

Europas naturhistoria - Del 1: Skapelsen

...
Del 1 av 4. I det första avsnittet i serien om hur Europas landskap och natur skapades följer vi kontinentens långsamma resa från det södra halvklotet till sin nuvarande position. Med hjälp av animationer väcks historien till liv. Dinosaurier vandrar runt i Oxford, Frankrikes vingårdar ligger under tropiska hav och St. Petersburg är begravd i ökensand.

Israel riskerar ökad isolering

...
Israel överskattar sin internationella ställning. Risken ökar att landet alltmer isoleras.

Marie Antoinette - Verklighetens drottning

...
Myten om Marie Antoinette beskriver en slösaktig, omoralisk nymfoman som dessutom var utländsk spion. Under två århundranden gavs hon skulden för den franska revolutionen. Men nu växer en annan, mer sanningsenlig bild av Marie Antoinette fram.

Pikettys teori leder fel

Den franske nationalekonomen Thomas Pikettys kritik av kapitalismen har väckt stor uppmärksamhet. Men hans idéer fokuserar ensidigt på fördelningen och inte skapandet av välstånd.

Shakespeare i Italien - Del 1

...
Del 1 av 2. Francesco da Mosto reser till Verona, Venedig och Rom och avslöjar de vackra platserna, myterna och italienska berättelser som inspirerade till några av Shakespeares mest kända pjäser som Romeo och Julia, Antonius och Cleopatra, Othello och Julius Ceasar.

Förlorade illusioner

...
Italien är på väg mot kollaps. För att rädda landet krävs en radikal brytning med den förhärskande konservativa mentaliteten. Det senaste hoppet står nu till Matteo Renzi, den nye unge premiärministern. Han måste nu se till att "Leoparden" likvideras.

Egypten under ytan - Del 2 av 2

...
Med hjälp av avancerad rymdteknik väcks ett forntida Egypten till liv. Nya pyramider, enastående palats och förlorade städer stiger upp ur sanden och låter sig på nytt beskådas i sin fulla prakt, samtidigt som man ser de spännande möjligheter som ligger framför arkeologin.

"Rätta till friskolorna"

Friskolornas styrelser ska framhäva skolans uppgift i samhället. De som sitter där ska representera kunskap och kultur.

Krakatoas sista dagar - Del 2 av 2

...
Del 2 av 2. Denna dramadokumentär bygger på ögonvittnesskildringar från en av tidernas värsta naturkatastrofer; när den indonesiska vulkanön Krakatoa fick ett utbrott som i sin tur orsakade flera tsunamier och två tredjedelar av ön försvann i djupet.

Aldrig mer!

Den 28 juni i år är det 100 år sedan Gavrilo Princip mördade ärkehertig Franz Ferdinand och hans maka. "Skotten i Sarajevo" blev den lunta som satte världen i brand. Första världskriget följdes för 75 år sedan av utbrottet av det andra. Historiskt var det andra en omedelbar fortsättning på det första.

Sista delen av Familjen Shtisel

...
Del 12 av 12. Här bör du gråta: Lipe har problem att finna sig tillrätta i sitt nya liv och Giti tar semester. Shulem uppmanar sin mor att ge upp sin TV. Akiva är bekymrad och berättar för sin far om sin ovanliga överenskommelse med Elisa.

"Invandring driver innovation och tillväxt"

Många flyktingar utvecklar inte sin potential. En fyrkantig syn på kompetens och strävan efter likriktning hämmar förnyelse.

Biomimetik - Del 3 av 4

...
Del 3 av 4. Dagens samhälle dränker oss i en flod av information och ett konstant bakgrundsbrus som gör det svårt för oss att filtrera ut viktig information. Här kan vi lära av delfinerna som trots höga bullernivåer är fullt kapabla att kommunicera - trådlöst och säkert.

Människans långa färd - Del 5 av 5: Amerika

...
Del 5 av 5. Hur kunde den tidiga moderna människan erövra Amerika? Hur kunde de nå denna stora landmassa som isolerades av isberg i norr och oceaner i söder? Programmet undersöker vilka vägar de kan ha tagit och hittar övertygande genetiska bevis som tyder på att deras rutt från norr till söder kan ha följt Stillahavskusten.

Nyttiga gifter - Den farliga kägelsnäckan

...
Kägelsnäckan dödar fiskar snabbt och effektivt. Den kan till och med vara farlig för människor. Men nu tror forskarna att snäckans potenta giftblandning kan hjälpa mot så vitt skilda tillstånd som smärta, Alzheimer och Parkinsons, i rätt doser.

Hjälpsamhetens vetenskap - Människa och altruism

...
Dokumentärfilm som utforskar medkänslans vetenskap i kölvattnet av den asiatiska tsunamin. Pianolärinnan Charlotte Eaton är en av alla som arbetar med att hjälpa de drabbade efter en Tsunami. Bland de medverkande: professorna Richard Dawkins, Herbert Gintis, Lynn E O´Connor. Finns det en vetenskap om hjälpsamhet?

Spionerna från Cambridge - Del 3 av 5

...
Del 3 av 5. Efter att ha bevittnat bombningarna i Guernica lämnar Philby Spanien. Han är illa berörd av de lögner han har tvingats att skriva, men är ivrig att gå vidare. Han är redo för att ta striden till regeringens innersta kärna. Då inträffar ett stort bakslag: Stalin undertecknar en icke-angreppspakt med Hitler. De fyra känner sig svikna. Allt de har kämpat för vänds upp och ned.

Krakatoas sista dagar - Del 1 av 2

...
Del 1 av 2. I en av BBC:s mest påkostade dramadokumentärer någonsin rekonstrueras händelseförloppet när den lilla vulkanön Krakatoa drabbas av ett utbrott som kommer att bli en av historiens dödligaste katastrofer. Familjen Beijerinck tror att de befinner sig på säkert avstånd men måste snart fly för sina liv.

Förtryck och revolt

...
Bekanntmachung - tillkännagivande - står det längst upp på det gulnade tidningsklippet från Grossherzogliche Hessische Zeitung, daterat den 18 juni 1835. Det ligger i en monter på den magnifika utställningen Georg Büchner. Revolutionär mit Feder und Skalpell som nyligen visades i Darmstadt med anledning av 200-årsjubileet av Büchners födelse den 17 oktober 1813.

Familjen Shtisel - Del 11 av 12

...
Del 11 av 12. Koloni: Akiva förlovar sig med Elisheva, med ett ovanligt villkor. Gitis man Lipe återvänder efter sex månaders frånvaro och ber om förståelse. Hans dotter Ruchami är rasande och hotar honom. Shulem har svårt att styra skolan där han undervisar.

Maka bakar inte längre kaka

Om du har vistats på en internationell flygplats nyligen, har du säkert noterat den sentida explosionen av populärvetenskaplig litteratur riktad till den intellektuellt nyfikne läsaren med ett par timmar att slå ihjäl. Med utmanande titlar såsom The End of Illness eller Why Everything You Know is Wrong vill dessa böcker sätta vår världsbild på prov och få oss att betrakta tillvaron ur ett nytt och mer hoppfullt perspektiv.

Biomimetik - Del 2 av 4: Att bygga

...
Del 2 av 4. Under miljontals år har djur och växter utvecklat smarta knep för att skydda sig mot ogästvänliga miljöer. Nu söker civilingenjörer och arkitekter inspiration i naturen för att komma fram till miljövänliga lösningar på byggande.

Ett herrans liv

...
När en kyrkoherde började driva en egen begravningsbyrå blev både Fonus och socialdemokratiska kyrkopolitiker oroliga. Händelsen väcker frågan om kyrkans oberoende och roll i samhället.

Fredrik den store och Preussen - En legendarisk ledare

...
Denna fängslande film ger en ny inblick i historien om Fredrik den store, hans liv och komplexa arv. År 1947 avskaffades officiellt Preussen. I efterkrigstidens värld var Preussen synonymt med tysk militarism och förpassades därmed till historien för att säkra en framtida fred i Europa.

Kampen om tystnaden

...
Den kinesiska regimen gör allt för att mörklägga massakern på Himmelska fridens torg. Men tjugofem år efter dödsskjutningarna har nyfikenheten och kunskaperna ökat om vad som då hände.

Den industriella revolutionen - Hur uppfinningarna förändrat världen

...
Den industriella revolutionen var en av historiens mest omvälvande händelser. Den revolutionerade hur människor arbetade, hur de ordnade sina samhällen och hur de såg på sina liv. Men var det verkligen ett lyckosamt sammanträffande att en handfull genier ungefär samtidigt lanserade sina innovationer i ett och samma land? Och hur kom det sig i så fall att det inträffade i England och inte i Frankrike Tyskland eller USA?