VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

All världens arkitektur - Del 6 av 8: Njutning

...
Del 6 av 8. Dan Cruickshank besöker ett av världens största och lyxigaste hotell, Taj Hotel i Mumbai, och Schloss Neuschwanstein; ett bayerskt palats beläget på en bergstopp. Slottet byggdes som en hyllning till Richard Wagner av den galne Kung Ludwig II, en av historiens mest kontroversiella monarker.

Medici - renässansens mäktigaste familj - Del 4: Sanningen och makten

...
Del 4 av 4. Florens år 1537. Alessandro de'Medici, hertig av Florens, ligger mördad i sin säng. Hans kusin har klivit fram ur dunklet och är nu utvald att leda Florens, trots att han endast är 17 år gammal. Hans rivaler anser att han är en marionett, men trots sin ringa ålder visar sig Cosimo de'Medici, den nya hertigen av Florens, vara mycket ambitiös.

När haikun kom till Sverige

...
Nyligen kom en bok med Tomas Tranströmers haikudikter. Torsten Rönnerstrand beskriver hur denna japanska diktform blev populär i Sverige.

Vetenskapens historia - Del 3: Om människans tillkomst

...
Del 3 av 6. Hur kom vi hit? Frågan om mänsklighetens ursprung är en av de mest kontroversiella som vetenskapen har tampats med. Michael Mosley berättar hur forskare kan förklara den skönhet och mångfald som finns på jorden och hur evolutionen är sammanlänkad med vår planets långa och våldsamma historia.

Medeltida kungar inpå livet - Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Dr Janina Ramirez börjar sin resa med de första anglosaxiska härskarna som skapade ett enat England, med hjälp av British Librarys kungliga manuskriptsamling som innehåller över tusen år gamla böcker.

Bacchi Orden borde få återuppstå

...
Bellmans fiktiva sällskap Bacchi Orden gjorde stor succé i samtidens Stockholm. Men de grova skämten blev för mycket för eftervärlden. Nyligen kom dock en avhandling om Bacchi Orden, och Lars Lönnroth hoppas att den återuppstår.

Ursprungskulturernas arv - Del 5: Från nabatéerna till Jordanien

...
Del 5 av 8. Trots att Jordanien är en relativt ung nation är landet ett resultat av en lång och rik historia med en blandning av hebréer och kristna, romare och ottomaner, araber och européer. Men framförallt är det hemvisten för ett stolt och självständigt folk: beduinerna.

Bibelmysterier - Del 9: Uppenbarelser

...
Del 9 av 9. Visioner om Armageddon, djävulen och apokalypsens fyra ryttare som återfinns i Uppenbarelseboken har både fascinerat och skrämt slag på kristna anhängare i 2000 år. Många tror att Uppenbarelseboken är en guide till en av de största gåtorna av de alla: tidpunkten då jorden ska gå under. Kan boken verkligen ruva på en sådan hemlighet?

Snillet Carl Faberge - Historien bakom lyxhandeln

...
De juvelprydda prydnadssaker som Faberge tillverkade för den sista tsaren har kommit att bli några av världens mest eftersökta skatter. Stephen Smith följer i Faberges fotspår, från det mytomspunna Gröna Valvet i Dresden till tsarernas palats, genom Kremls museikorridorer och upptäcker hur detta geni förvandlade sin fars blygsamma verksamhet till en av världens mest kända leverantörer av lyxvaror.

Det mysiga mordets mästare

...
Intresset för Agatha Christies böcker är fortfarande enormt. Nya tv-serier produceras i rask takt och i höst utkommer en ny bok med hennes detektiv Hercule Poirot.

All världens arkitektur - Del 5: Drömmar

...
Del 5 av 8. Shibam, Jemen: en antik stad fylld av värdens första skyskrapor. Santo Domingo, Dominikanska Republiken: staden som kolonialiserades av spanjorerna och är den äldsta staden i Den nya världen. Idag är staden en blandning av många kulturer.

"Gilla inte läget"

En politiker måste hela tiden tänka lite längre och ta tag i utmaningarna som omvärlden erbjuder. Den farligaste frestelsen är att tro att allt är okej som det är.

Medici - renässansens mäktigaste familj - Del 3: Påvarna Medici

...
Del 3 av 4. Florens år 1501. 26-åriga Michelangelo skulpterar ett gigantiskt mästerverk som ska komma att symbolisera hans kamp mot den familj som han en gång avgudade. Han uppfostrades sedan tidiga år vid sidan av Medicis arvingar och fick beskåda när de tvingades i exil med ett pris på sina huvuden. Nu söker de en väg tillbaka till makten.

Vetenskapens historia - Del 2: Om vad som skapat världen

...
Del 2 av 6. Michael Mosley visar hur samhället kretsar kring vårt sökande efter hur allt är uppbyggt i den materiella världen. Det här är en historia som sträcker sig ända från alkemisternas hemliga labb och deras jakt på guld, till skapandet av världens första syntetiska färg, lila, ända fram till uppfinningen av transistorn.

Det gick för fort i Ukraina

...
Inbördeskriget är nära i Ukraina och krig mellan Ryssland och Ukraina ett troligt framtidsscenario. Det anser en majoritet (65 procent respektive 77 procent i vardera frågan) av 1 602 ryssar som i slutet av april var med i en enkät gjord av opinionsinstitutet Levada i Moskva.

Mörka sekler - Del 4 av 4

...
I det sista avsnittet blickar Waldemar Januszczak mot norra Europa. Karolinerna såg sig själva som romarnas arvtagare, vilket återspeglades i deras konst. På andra håll konstruerade vikingarna fartyg med intrikata dekorationer och märkte sina territorier med runstenar. På de brittiska öarna skapade irländarna och anglosaxerna dekorerade manuskript och smycken.

Ursprungskulturernas arv - Del 4: Mexiko - Mayaindianernas arv

...
Del 4 av 8. I början av 1500-talet hade Mexiko knappt tio miljoner invånare, men en 3000 år gammal civilisation. När de spanska conquistadorerna invaderade landet slogs två världar samman, samtidigt som arvet från de mesoamerikanska kulturerna bevarades.

Borgar under belägring: Del 3 - Dover

...
Del 3 av 6. Dover Castle byggdes på uppdrag av Kung Henrik II i slutet av 1100-talet. Det byggdes som en mäktig fästning för att skydda regionen Kent, belägen vid det smalaste sundet mellan Storbritannien och kontinenten.

Ställ skolan mitt i byn

Om jag idag ville gå in i politiken och göra det för att så småningom nå toppen, vilken fråga skulle jag satsa på? Vilket sakområde ligger centralt i den politiska debatten?

Fransk musik med algerisk touch - Del 1: Från Cité de la musique

...
Del 1 av 2. Konserten framfördes första gången på Cité de la Musique i Paris. Solister är Raphaël Pidouz och Jean-Marc Philips Varjabedian (från Trio Wanderer). Dirigent är Zahia Ziouani.

Mot en ny drogpolitik

...
Ett seminarium i tre delar med Lotta Gröning som moderator och individuella föredrag. Inspelat på Engelsbergs herrgård januari 2013.

All världens arkitektur - Del 4 av 8: Katastrof

...
Del 4 av 8. Dan Cruickshank besöker San Francisco, en stad som förbereder sig för en nära förestående jordbävning. Dresden är barockstaden som utplånades under andra världskriget, men som nu återuppbyggs för att återfå sin forna glans.

Israel riskerar ökad isolering

...
Israel överskattar sin internationella ställning. Risken ökar att landet alltmer isoleras.

Medici - renässansens mäktigaste familj - Del 2: Den magnifike Medici

...
Del 2 av 4. Florens, augusti 1466. Lorenzo de'Medici, den 17-åriga arvingen till dynastin, saboterar en mordkomplott mot sin far och räddar sin familj undan en statskupp. Klanen Medici styr fortfarande Florens, men vidtar extra försiktighetsåtgärder och man väljer ut en lämplig brud åt Lorenzo. Florens verkstäder blomstrar.

Vetenskapens historia - Del 1: Om kosmos centrum

...
Del 1 av 6. Michael Mosley inleder serien med en av de största händelserna i mänsklighetens historia: hur vi kom till insikt om att jorden inte var centrum för allt i kosmos, utan bara en av miljarder kroppar i ett vidsträckt och expanderande universum.

Maktkamp i Östasien

...
En konflikt mellan Japan och Kina om några öar i Östkinesiska havet har lett till ökade spänningar mellan länderna. I kampen om opinionen gäller det att ha rätt maktkampsberättelse.

Människan och jorden: Del 1 - Underjorden

...
Del 1 av 5. I det här avsnittet besöks en kristallgrotta i Mexiko, ett djupt hål i den Iranska öknen och sjutusenåriga tunnlar i Israel. Det handlar om underjorden och varför våra förfäder drogs till förkastningszoner.

Global Axess: Europa i nationalismens tidsålder

...
Avsnitt 10 av 29 i programserie om Europa. Med franska revolutionen kom tanken om nationalism till Europa. Den tyske historikern Peter Alter samtalar här med Thomas Gür om de nya politiska vindar som rörde sig över hela kontinenten mellan åren 1780 och 1830.

Bibelmysterier - Del 7 - Herodes massaker

...
Del 7 av 9. Kung Herodes är ihågkommen som den ondskefulle kungen som brutalt mördade barnen i Betlehem. Han försökte döda den nyfödda Jesus och hans namn har klingat illa ända sedan dess. Men är berättelsen sann? Genomförde verkligen Herodes denna fruktansvärda slakt?

"Läs inga böcker"

Ställ dig andra frågor än du är van vid. Fråga dig vad mänsklig frihet innebär.

Zahia Ziouani - dirigent: Algerisk kvinna i manlig värld

...
Hon är 32 år och har bildat sin egen symfoniorkester i Paris samt är förste gästdirigent i Algeriets nationella symfoniorkester. En mycket traditionell mansdominerad orkester.

Imperiet slår tillbaka

...
Om Vladimir Putins Ryssland mot förmodan gav upp försöken att bemäktiga sig kontroll över Ukraina, skulle det innebära ett fundamentalt brott med drygt ett halvt millennium av (nästan) kontinuerlig rysk imperiepolitik. Så lyder en bärande tes i den holländske forskaren Marcel H Van Herpens påpassligt utkomna Putin's Wars.

All världens arkitektur - Del 3 av 8: Döden

...
Del 3 av 8. Dan Cruickshank besöker platser förknippade med döden i det tredje avsnittet i serien om världens arkitektur. Hatshepsut, Egypten: Den egyptiska drottningens fantastiska grav. Sedlec-ossuariet, Tjeckien: ett kapell dekorerat med människoben.

Scott inspirerade skottarna

Inför folkomröstningen om Skottland har Walter Scott åter blivit aktuell. Hans romaner hade väldiga framgångar i början av 1800-talet och bidrog till skottarnas nationalkänsla.

Medici - renässansens mäktigaste familj - Del 1

...
Del 1 av 4. Europa år 1400: En kontinent plågad av krig och pest och dominerad av den katolska kyrkan. Men i städerna känner köpmän och företagare att deras värld är på väg att förändras. Ökad handel och välstånd väcker en aptit på upplysning. Klassisk filosofi, poesi, konst och skulptur börjar nå en ny publik. Detta gäller särskilt i kosmopolitiska städer som Florens; familjen Medicis hemstad.

"Bygg en kunskapscivilisation"

Vi behöver en förnyad passion för kunskap. Politikerna måste lyssna på de bråkiga akademikerna.

En kväll på operan - Med Håkan Hardenberger

...
En liveinspelning från The Royal Academy of Arts i London, från 1991. Trumpetaren Håkan Hardenberger och hans unga, svenska landsmän trombonisten Christian Lindberg och pianisten Love Derwinger spelar operastycken specialskrivna för deras instrument.

Pikettys teori leder fel

Den franske nationalekonomen Thomas Pikettys kritik av kapitalismen har väckt stor uppmärksamhet. Men hans idéer fokuserar ensidigt på fördelningen och inte skapandet av välstånd.

Resebrev från Kiev

...
På en konferens i Kiev samlades historiker, författare och journalister från öst och väst för att visa solidaritet med Ukraina.

Mörka sekler - Del 2 av 4

...
Det andra avsnittet tillägnas "barbarerna". De får ofta skulden för det romerska rikets kollaps, men i själva verket utgjorde de en fascinerande civilisation som stod bakom fantastisk konst. Waldemar fokuserar på hunnerna, vandalerna och goterna. Han följer varje stams resa genom Europa och upptäcker den imponerande konst de producerade på vägen.

Borgar under belägring - Del 1 - Crac de Chevaliers

...
Del 1 av 6. Crac des Chevaliers byggdes av kristna krigsmunkar under 1100- och 1200-talet. Munkarna byggde borgen för att kunna dominera ett av de viktigaste passen i nuvarande Syrien och försvara sig mot muslimska attacker under korstågen. Borgen är en av korsriddarnas främsta; strategiskt placerad på en bergsklippa, med branta väggar, dold vallgrav och dödlig entré.

Pappas pojke och pappas kompis

...
Ett av de mest bejublade talen på republikanernas konvent 2000, där George W Bush formellt blev sitt partis presidentkandidat, hölls inte på scenen i First Union Center i Philadelphia. Det hölls på däcket av USS New Jersey, det fartyg som använts i flest krig och strider av alla fartyg i den amerikanska flottan, och sändes via länk till konventdeltagarna.

Aristoteles lagun - Historien om biologins födelse

...
Inte långt ifrån den turkiska kusten ligger ön Lesbos. Ön delas nästan i två delar av en lagun som tidigare kallades Pyrrha, den vackra lagunen. Det var hit Aristoteles kom för att bo och arbeta för knappt 2 400 år sedan. Det var också här Aristoteles gjorde fantastiska upptäckter om naturen och själva livets vetenskap. Det var här den moderna biologin upptäcktes.

Kvar i trasorna

...
Biografier har skrivits i årtusenden, men beteckningen myntades i tidigmodern tid. Tidigare skrev man en vita - ett liv - och under medeltiden oftast i form av en hagiografi, helgonkrönika. Syftet med biografin var, enligt den amerikanske 1800-talshistorikern Jared Sparks, "att göra rättvisa åt berömmelsen och karaktären hos en man som hade kvaliteter och utförde gärningar vilka gjorde honom enastående och värd att minnas".

All världens arkitektur - Del 2 av 8: Samband

...
Del 2 av 8. Arkitekturhistorikern Dan Cruickshank besöker Brasiliens huvudstad Brasilia; en idealistisk stad byggd av kommunister, som nu är ett tillhåll för rika, samt Damaskus i Syrien: den äldsta kontinuerligt bebodda staden i världen.

Varför skrämmer slöjan?

...
Under senare år har den muslimska slöjan orsakat debatt. Ofta hamnar kvinnornas erfarenhet i skymundan.

Kung Alfred och anglosaxarna - Del 3 av 3

...
Del 3 av 3. Michael Wood reser från Devon till Cumbria, Skottland och Rom för att berätta historien om Kung Alfreds barnbarn Athelstans krig, hans lära och lagstiftning. Han visar hur Athelstan skapade ett nationellt mynt och spårar det engelska parlamentets ursprung till kungens nya politik.

"Här finns en nationell identitet"

...
I september röstar Skottland ja eller nej till självständighet. Historikern Tom Devine konstaterar att skillnaderna i politisk kultur blivit allt större.

Louis Langrée dirigerar Parisorkestern - Francks symfoni

...
Den franske dirigenten Louis Langrée, chefsdirigent och konstnärlig ledare för New York Philharmonic, leder Parisorkestern i César Francks symfoni i d-moll.

"Flytta till Rosengård"

I Sveriges kommuner skapas strukturer som dämpar företagande. Politiker måste förstå de lokala villkoren.