VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Världens gång

Få nöjen är så hisnande som att lyssna på Sveriges Radios vetenskapsprogram.

Metamorfoser - förvandlingens vetenskap. Ett liv - två kroppar

...
Metamorfoser verkar vara det ultimata evolutionära trolleritricket. En varelses fantastiska förvandling till en helt annan varelse. Ett liv, två kroppar. Från Ovidius till Kafka till X-Men, berättelser om metamorfoser finns överallt i den mänskliga kulturen. Myten om förvandling är så vanligt förekommande att den verkar nästintill förprogrammerad i vår fantasi.

Kravliberalism

...
Tidningsmannen Walter Lippmann ska en gång ha fått frågan vad han ansåg om ett aktuellt ämne.

Elefanternas dagbok - Del 1. Livet i en riktig STOR-familj

...
Del 1 av 7. För en elefantunge betyder familjen allt och att förlora sin mamma är det värsta som kan hända. På David Sheldrick Trust i Kenya vårdas föräldralösa elefanter av hängivna skötare som fungerar som deras surrogatmödrar. Men kommer de någonsin över förlusten och kan de möta de utmaningar som det innebär att ta sig tillbaka till livet i det vilda?

Gemensamma intressen

...
Henry Paulson är en man som är van vid makt och befogenheter. Två stridsplan modell F-16 eskorterade privatjeten han färdades i in över amerikanskt luftrum just efter attacken mot World Trade Center 2001.

Art Nouveau. Del 3 av 3: Wien

...
I slutet av 1800-talet gjorde konstnärer i Wien uppror mot etablissemanget med sin egen, erotiskt laddade, variant av Art Nouveau. Men de, till exempel Gustav Klimt, Josef Hoffman, Koloman Moser och Egon Schiele hade också ett socialt budskap.

Jordbruk och ordbruk

...
I Wendell Berrys författarskap finns en stark kritik mot det moderna, industriella jordbruket.

Churchills första världskrig

...
En dramadokumentär av BBC. Han blev en av 1900-talets mest framträdande gestalter som under första världskriget bidrog som soldat-officer, teknikutvecklare och politiker.

Från jägare till hjort

...
Få sekulära verk har haft samma inflytande som Ovidius Metamorfoser. Nu har boken översätts av Ingvar Björkeson.

Luthersson läser världslitteraturen. Om Konfucius med Lars Fredén

...
Konfucius (551-479 f Kr) var en vishetslärare, född och mestadels verksam i staten Lu. Han gav råd till furstar. Kring sig samlade han lärjungar. Hans efterlämnade råd till furstar och yttranden till lärjungar finns samlade i de så kallade Analekterna, sammanställda i en ganska slumpmässig inre ordning tämligen långt efter centralgestaltens död. Råden och yttrandena är inte sällan väldigt konkreta och kan i förstone te sig beskäftiga och platta men öppnar sig vid reflektion till en livsfilosofi med djup och halt. Framförallt från och med Songdynastin (960-1279) blev Analekterna den viktigaste referenspunkten i kinesisk pedagogik, inte minst grunden för ämbetsmannaexamination. Dess ställning i dylika avseenden är fortsatt stark. Lars Fredén, Sveriges ambassadör i Peking, samtalar med Peter Luthersson.

Republik med vacklande hälsa

...
Éric Zemmour är idag den franska journalistikens mest uppmärksammade svarta får. Hans kritik mot dagens samhälle uppfattas av många som extrem.

Veckans bok - Katarina Tracz. Del 2 av 14

...
Katarina Tracz är chef för den utrikes- och säkerhetspolitiska tankesmedjan Frivärld och International Research Fellow vid the McCain Institute for International Leadership i Washington DC. Hon är aktuell med boken Fredens hav? Ökade spänningar kring Östersjön där hon beskriver den senaste tidens säkerhetspolitiska utveckling i Östersjöområdet. Östersjön var tidigare känt som en mönsterregion. Men så kom våren 2014 och idag kretsar diskussionen om europeisk och amerikansk säkerhet till stor del kring hur Norden och Baltikum kan försvaras. Hon samtalar om det aktuella säkerhetsläget med Lotta Gröning.

Studio Axess - Johan Wiktorin. Vad gör Ryssland i Syrien?

...
Ryssland har skickat flygplan som motsvarar halva det svenska flygvapnet till Syrien. Varför? Skälen är många, säger Johan Wiktorin, vd i underrättelseföretaget Brqthrough. Man vill försäkra sig om att regimen Assad inte faller, behålla sin flottbas och återetablera sig på allvar som en tung aktör i Mellanöstern. Tillsammans med programledaren PJ Anders Linder tar Wiktorin också upp det ryska trycket mot Baltikum och försvarsuppgörelsen mellan regeringen, M, FP och KD. Det är värdefullt med närvaro på Gotland och förbättrad ubåtsjaktförmåga men resurserna är fortfarande otillräckliga. Ingen faktor är mer bekymmersam än att försvarets organisation blivit så liten, konstaterar Wiktorin.

Global Axess - Om krig. Del 8 av 18: Krig i den nazistiska fantasin

...
Richard J. Evans är brittisk historiker och professor emeritus i modern historia vid universitetet i Cambridge. Evans specialområde är tysk historia och hans magistrala trebandsverk om Nazitysklands uppgång och fall tillhör de främsta inom forskningsområdet. I samtal med Thomas Gür.

Den intelligente poeten

Alla poeter är inte skarpsinniga, men Paul Valéry var det utan tvivel. Han var bland annat en intressant politisk tänkare.

En komets historia. Myter och verklighet

...
Tauridmeteorens meteoritregn som varje höst faller på jorden är de synliga resterna av en komet som en gång i tiden bröt in i vår omloppsbana. Men hur är det med själva kometen? Var kom den ifrån och vad hände med den?

Antikt ideal

I boken Monstret i mig visar Johan Tralau åter sitt stora engagemang för antikens Grekland.

Virusjägarna. En expedition till Amazonas regnskogar

...
Det bästa sättet att bekämpa epidemier, som Spanska sjukan, fågelinfluensan, etc., är att undersöka virusets ursprung, som ofta finns att hitta i de djupa regnskogarna. Det är från dessa platser som dödliga virus som Ebola, AIDS och H5N1 oftast härstammar och det är därför ofta här man hittar sätt att bekämpa virusen.

Med namns nämnande

...
Vladimir Putin motiverar annekteringen av Krim med dess ryska rötter. Men historien visar att det bara är myter och propaganda.

Art Nouveau. Del 2 av 3: Brittiska städer

...
Aubrey Beardsley var under sin korta men kontroversiella karriär en av brittiska Art Nouveaus mest kända namn. Mindre kända men mycket betydelsefulla representanter för denna inriktning var konstnären Mary Watts och Arthur Liberty, grundaren av varuhuset Liberty. Art Nouveaus främsta namn i Skottland är Charles Rennie Mackintosh men också hans hustru Margaret MacDonald utövade ett stort inflytande.

Kvasten går på BBC

BBC ska trimmas och konkurrensutsättas. Och vad som sker på BBC brukar även nå svensk public service.

Historien om Armadan. Del 3 av 3: Slutspel

...
Nya dokument visar att en serie remarkabla misstag låg bakom spanska armadans misslyckade invasion sommaren 1588. Den engelska triumfen stärkte drottning Elisabets ställning.

Downton Abbey-effekten

...
I höst sänds sista säsongen av Downton Abbey i SVT. Den populära tv-serien har haft stor effekt på bokmarknaden.

Inne i djurens hjärna. Del 3 av 3: Den sociala världens hemligheter

...
Delfinen är en av vår planets mest intelligenta djur. Den har sitt eget språk och känner igen sig i sin egen spegelbild. Vi stiftar också bekantskap med bedrägliga schimpanser och får se hur elefanter sörjer sina döda.

Tryckt stämning

...
Var befinner sig egentligen mediebranschen? På en dödsmarsch mot den oundvikliga undergången?

Veckans bok - Ronald Fagerfjäll. Del 1 av 14

...
"Den som ska hinna röka fyra paket cigaretter om dagen måste börja arbeta tidigt och sluta sent." Så lyder ett av Peter Wallenbergs valspråk som handlade om den kaotiska värld som ständigt krävde arbete och närvaro. Författaren och journalisten Ronald Fagerfjäll är aktuell med boken Den förlorade sonens återkomst. Peter Wallenberg 1926-2015. Han har arbetat vid bland annat Affärsvärlden och Dagens Industri och har tidigare gett ut Företagsledarnas århundrade, ett standardverk i tre volymer. I Den förlorade sonens återkomst tecknar han ett porträtt av en man som i 33 år var makthavare för den dynasti som mer än någon annan i Europa påverkat sin nations näringsliv. Om det samtalar han med PJ Anders Linder.

Studio Axess - PM Nilsson. Migrationspolitiken efter DÖ

...
Decemberöverenskommelsen (DÖ) mellan regeringspartierna och Alliansen gällde egentligen bara statens budget. Men avvecklandet av DÖ får konsekvenser för det politiskt möjliga på bredare front än så. Det öppnas möjligheter för samarbete över blockgränsen inte minst i migrations- och integrationspolitiken. Förr än vi anar kan vi få se en uppgörelse mellan socialdemokrater och moderater. Det menar PM Nilsson, politisk redaktör i Dagens industri. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

Civilization - är väst historia?. Del 3 av 6: Nya världar

...
Varför lyckades Nordamerika medan Sydamerika misslyckades? Båda hade åtskilligt gemensamt - inte minst förtrycket av ursprungsbefolkningen och slaveriet - men de skiljde sig dramatiskt åt när det kom till äganderätt och representativ demokrati.

Människans vassaste vapen

...
Kultur - finns det något begrepp som är svårare att definiera än detta?

En ny bok. Mitt krig mot Putin

...
Niklas Ekdal intervjuar Bill Browder som har utmanat hela det ryska etablissemanget med sin bästsäljande bok "Mitt krig mot Putin: Den sanna historien om stora pengar, mord och en mans kamp för rättvisa". Intervjun visas otextad på engelska.

Underkasta dig de gamla mästarna

På löprundan provlyssnar jag på Iron Maidens nya skiva och börjar skratta så kolossalt att jag tvingas göra paus.

Bibelmysterier - Del 9. Uppenbarelser

...
Del 9 av 9. Visioner om Armageddon, djävulen och apokalypsens fyra ryttare som återfinns i Uppenbarelseboken har både fascinerat och skrämt slag på kristna anhängare i 2000 år. Många tror att Uppenbarelseboken är en guide till en av de största gåtorna av de alla: tidpunkten då jorden ska gå under. Kan boken verkligen ruva på en sådan hemlighet?

Allt går så hiskeligt fort

...
Nationalekonomen Andreas Bergh myntade för sju år sedan begreppet flygplatsbok.

Art Nouveau. Del 1 av 3: Paris

...
BBC-journalisten Stephen Smith går på spaning i Paris efter Art Nouveau, den stilart som vid sekelskiftet gav upphov till olika uttrycksformer i konsthantverk, arkitektur och formgivning. En rad glamorösa och kontroversiella personligheter passerar i revy, bland annat skådespelerskan Sarah Bernhardt, konstnären Alphonse Mucha, juveleraren René Lalique och arkitekten Hector Guimard. Vi går också på restaurang Maxim.

SVT:s hämningslösa nepotism

Mot slutet av augusti meddelades att Lina Thomsgård, "pr-profil" och Rättviseförmedlingens grundare, blir programledare för Sveriges Televisions kulturmagasin Kobra.

Historien om Armadan. Del 2 av 3: Slaget om England

...
I denna dramadokumentär om spanska armadan utspelas ett våldsamt sjöslag. Vi får också gå bakom scenen till det elisabetanska hovet samtidigt som Spanien förbereder sig för fullt för sin invasion.

O tempora, o mores!

...
De klassiska språken har länge satts på undantag. Men nu ökar intresset för latin och grekiska.

Inne i djurens hjärna. Del 2 av 3: Problemlösare

...
Kråkorna är de främsta problemlösarna bland djuren och har förmågan att ta sig an de mest komplicerade djurpussel. Men vi får också följa navigerande bin, kakaduor som inbrottstjuvar och geniala bläckfiskar.

Eskapism eller skapande?

...
Politik som syftar till att fördröja genomslaget för tekniska innovationer och nya affärsmodeller kan gynna etablerade intressen. Men för samhället i stort blir resultatet stagnation. Alternativet är ett samhällskontrakt som återupprättar löftet om social rörlighet.

Skottland och dess författare. Del 3 av 3: Hugh MacDiarmid

...
Poeten Hugh MacDiarmid förnyade skotskan som litterärt språk. Men han hade också en besvärlig personlighet. Bland annat förespråkade han fascism och ett kommunistiskt, skotskt Utopia. Under många år övervakades han av den brittiska säkerhetstjänsten.

Studio Axess - Susanna Birgersson. Nationalism av dansk modell

...
Susanna Birgersson är ledarskribent i Göteborgs-Posten, tidvis bosatt i Köpenhamn och nu aktuell med boken "Det som förloras utåt ska vinnas inåt". Där spårar hon rötterna till den speciella danska nationalism som å ena sidan vaccinerade landet mot rastänkande och nazism och å andra sidan har lett till en betydande skärpning av invandringspolitiken. Att Danmark och Sverige gått olika vägar har inte bara med politiskt ledarskap att göra utan också med skilda historiska erfarenheter. Hon diskuterar med programledaren PJ Anders Linder.

När kvinnor tar sig ton

...
Könsstereotyperna i musiken är väl ingrodda. Med hjälp av modernismen och maestron har det musikaliska manssamhället hållit kvinnorna borta från scenen.

Tag vara på chansen!

...
Driftiga och välutbildade entreprenörer från Indien, Kina och Östeuropa har tagit upp konkurrensen med väst. Det skapar stora möjligheter för Sverige. Men ska vi ta vara på dem kan inte skola och studenter nöja sig med det medelmåttiga.

Sanningen om våld. Kan vem som helst bli mördare?

...
Vi uppfattar oss som fredliga och laglydiga. Men skulle vi under vissa omständigheter kunna drivas till att döda? I denna dokumentär visas att det finns en skrämmande våldsamhet inom oss alla.

Så illa är det inte

Föråldrade metoder gör att vi underskattar innovationsförmågan och inkomstökningarna i ekonomin. Förutsättningarna för ett gott liv är bättre än någonsin. Men det ökade genomslaget för postmodern ideologi föder cynism och en känsla av meningslöshet.

Spionerna från Cambridge. Del 2 av 5

...
Del 2 av 5. Litzi Friedmanns liv är i fara. Kim Philbys starka känslor för henne går inte att ta miste på när han friar och föreslår att de ska gifta sig och fly till Wien tillsammans som man och hustru.

Slut på det goda livet?

...
Särintressena kväver ekonomins dynamik. Innovationskraften sviktar. Om trenden ska vändas behöver de unga stimuleras till djärvhet att skapa nytt. Humanistiska studier och kontakt med världslitteraturens mästerverk kan spela en avgörande roll.

Historien om Armadan. Del 1 av 3: Tolv dagar att rädda England

...
Sommaren 1588 var England hårsmånen från en katastrof. Nyupptäckta dokument om spanska armadan avslöjar ett förlorat tillfälle som kunde inneburit slutet på den engelska Tudortiden.

Lägg energin på individklimatet

Två kaptener har under lång tid styrt mot varsin ledstjärna i svensk ekonomi.

Inne i djurens hjärna. Del 1 av 3: Du är vad du luktar

...
Hur är det att vara ett djur? Denna dokumentär som följt djur över hela världen ger både överraskande och avslöjande svar. I detta avsnitt får vi ta del av hur djur, framförallt hundar, utnyttjar sitt luktsinne.

Studio Axess - Carola Lemne. Ökat utanförskap skadar företagsklimatet

...
Om vardagsjobben uteblir kommer utanförskapet att bli ännu större. Det ger upphov till spänningar och problem som gör Sverige till ett sämre land att vara företagare i. Det säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. Hon konstaterar att regeringen inte lyssnat på näringslivet när man utformat sin budget, uttrycker oro för de sjunkande kunskaperna i matematik och kommenterar rapporteringen om Svenskt Näringslivs kontakter med Sverigedemokraterna. Programledare är PJ Anders Linder.

Tjugofem år senare

...
Efter återföreningen är välståndet i Tysklands östra delar snart ikapp det övriga landets. Men på vissa håll sitter arvet från kommunismen djupt rotat.

Skottland och dess författare. Del 2 av 3: Walter Scott

...
Walter Scott var en flitig författare av romaner om spänning och romantik som blev bästsäljare i både England och Skottland. Men han var också en politisk fixare som bidrog till att skapa myten om ett land med modiga män ständigt klädda i kilt. En myt som Skottland fortfarande försöker befria sig ifrån.

Civilization - är väst historia?. Del 1 av 6: Konkurrens

...
Jämfört med Mingdynastin under 1500-talet framstod England vid samma tid som primitivt. Men det monolitiska kejsardömet förmådde inte omsätta sin teknologiska överlägsenhet i långsiktig tillväxt. Utveckling och nytänkande kvävdes medan de politiska skiljaktigheterna i Europa uppmuntrade till konkurrens på bred front. Idag har Kina åter övertaget. Är detta slutet på västs övertag?

Rödskäggens vedersakare

...
Svante Nordin har nu utkommit med en biografi över den färgstarke författaren, litteraturkritikern och katoliken Sven Stolpe.

Kina - triumf och kaos. Del 1 - Kejsare

...
Del 1 av 3. Professor Niall Ferguson visar hur den stora kinesiska statsapparaten alltid har uppmanats att förtrycka den individuella friheten och sträva mot enighet. Ferguson undersöker också hur, å andra sidan, en centraliserad kontroll skapar spänningar som hotar att förstöra landet.

Här och nu

...
Jag var 19 år och bodde på Alliance Française på Boulevard Raspail i Paris sjätte arrondissement. Det var fem år efter studentrevolten 1968, men det gick fortfarande att känna av svallvågorna från den historiska majmånaden. Så gott som varje helg drog det ihop sig till konfrontation i Quartier Latin mellan den fruktade kravallpolisen CRS och unga vänsterdemonstranter.

Drottning Viktorias barn. Del 3 av 3: En mor och hennes prinsar

...
Del 3 av 3. Drottning Viktorias söner kämpade för att leva upp till förebilden, den oförvitlige fadern och maken Albert. Viktorias förhållande till den äldste sonen Bertie, som hon anklagade för att ha drivit Albert till hans död genom sina sexuella indiskretioner, var särskilt besvärligt.

Historien om safari. Del 1 av 2

...
Den brittiske skådespelaren Richard E Grant - som växte upp i Swaziland - undersöker safarins kontroversiella historia. Under en livlig och personligt hållen resa visar han hur den afrikanska vildmarkens skönhet blev en lekplats för den vite mannen.

Långvarig söndring

...
Barack Obama installerades i januari 2009 som en hoppets president. Han sade sig vilja bryta med sin företrädares aggressiva och unilaterala utrikespolitik. Fem månader senare höll han ett stort upplagt tal i Kairo. Han önskade öppna USA mot den arabiska och islamiska världen. Hans budskap var fred och försoning.