VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Om vägen till en sund själ i en sund kropp

...
Den friske har tusen önskningar, den sjuke blott en. Det är bättre att vara rik och frisk än fattig och sjuk. Sådana talesätt visar hur det friska tillståndet betraktas som mer eftersträvansvärt än sjukdomen.

Sanningen om tempelriddarna. En mytomspunnen orden

...
Vilka var tempelriddarna? En arkeologisk utgrävning mitt i hjärtat av Paris där en gång denna mäktiga orden verkade ger nya insikter om dess uppgång och fall.

Nato en förutsättning för "Fredens hav"?

...
Denna lilla men välskrivna och mestadels väl argumenterade bok behandlar säkerheten i Östersjöområdet, ett tema som knappast kunde vara mer angeläget.

Djur och mirakler. Del 1 av 12: Pingviner

...
Vid en första anblick tycks pingvinerna med sina runda bukar, korta ben och stela vingar illa anpassade till sin miljö. Men det är just dessa egenskaper som får dem att frodas och övervinna de mest skiftande och tuffa livsmiljöer.

Gubben i graven bredvid

I sin diktning göt Esaias Tegnér ofta liv i historiska gestalter, som Karl XII. Men sig själv beskrev han ofta som död eller döende, till exempel i sin magnifika dikt "Den döde".

Samtal om medvetandet. Den expansiva hjärnan

...
Hur hjärnan blir mer än kroppen. Andy Clark samtalar med Susan Blackmore.

Krönikor för vår tid

...
Det latinamerikanska litterära reportaget har fått en renässans. Dagens skribenter rör sig obehindrat över nationsgränserna.

Veckans bok - Lars Anders Johansson. Del 11 av 14

...
Lars Anders Johansson är trubadur och ansvarig för kulturfrågor på tankesmedjan Timbro. Han är nu aktuell som redaktör och medförfattare i antologin Varken bildning eller piano - vantrivs borgerligheten i kulturen? där sju författare sig an frågan om borgerlighetens till synes komplicerade förhållande till kulturlivet. Pianon skänks bort mot att människor fraktar bort dem från våra hem. Vad får det för effekter på vårt kulturliv när platt-TV:n fått ersätta de klassiska instrumenten? Om det diskuterar han med Lotta Gröning.

I korthet

Försvaret har för få anställda och det kommer att ta flera år för att åtgärda kompetensbristerna, rapporterar Sveriges Radio. Samtidigt kan just du vara officer utan att veta om det. På det sättet går Försvarsmaktens annonskampanj ut i landet. Den är fyndig och träffande. Men räcker den hela vägen för att fylla luckorna?

Global Axess - Om krig. Del 17 av 18: Den nationella säkerhetens osäkerheter

...
Andrew Preston är docent i historia och specialiserad på amerikansk utrikespolitik och internationella relationer. Han har skrivit både om Nixon och Vietnamkriget och om religionens roll i amerikansk utrikespolitik. Preston skriver också regelbundet för internationell dags- och fackpress. Han samtalar här med Niklas Ekdal.

Skilda vägar?

Britternas inställning till EU blir alltmer kritisk. Folkomröstningen om medlemskapet är idag en helt öppen affär.

Järnvägshistoria med Dan Snow. Del 2 av 3: Nationsenande

...
Del 2 av 3. I slutet av 1830-talet nådde järnvägen London som därmed sammanlänkades med Birmingham, Liverpool och Manchester. Det blev inledningen till ett nationellt järnvägsnät och en av historiens största ingenjörsprojekt.

Fegt och utsmetat

...
Mona Sahlins program om våldsbejakande extremism är en sörja. Alla försök att komma till rätta med problemet har omöjliggjorts.

Livets mirakler - Del 5

...
Del 5 av 5. I det sista avsnittet besöker vi södra Afrika och Madagaskar, som har en rik biologisk mångfald. Hur kommer det sig att vår planet är så rik i sin mångfald? Svaret är den fascinerande kolmolekylen, ett universellt byggblock som skapats bland stjärnorna. Skulle förutsättningarna för liv ha kunnat skapas någon annanstans?

Våga väcka anstöt

Det har alltid varit konstens roll att provocera och väcka anstöt. Hur ska vi kunna föra en debatt om etik och människovärde om kulturen skrubbas ren från allt anstötligt?

Angkor - en civilisations fall. Varför övergavs Angkor?

...
Mellan det 8:e och det 15:e århundradet var Angkor medelpunkten i ett enormt imperium som vid höjdpunkten av sin makt dominerade en stor del av sydöstra Asien. Men 1431 övergavs staden. Varför? Hungersnöd? Klimatkris? Med modern teknik försöker en grupp internationella arkeologer lösa gåtan.

Den laglösa Medea

...
I januari är det premiär i Stockholm för en nyskriven opera om Medea. Nuförtiden tolkar man henne ofta som ett offer, men den antika uppfattningen var en helt annan.

Möte med förfäder. Del 3 av 4

...
Den brittiske arkeologen Julian Richards återvänder till sina viktigaste utgrävningar. Denna gång undersöker han två helt skilda kvinnoöden under järnåldern: en tonårsflicka som troligen offrades och en drottning begravd bredvid sin magnifika triumfvagn.

Krigare från fredens land

...
Professorssonen Per-Olof Ödman växte upp på Östermalm, misslyckades med sina studier och tog värvning i amerikanska krigsmakten, sårades i Vietnam 1968 och engagerade sig sedan i veteranrörelsen i USA mot kriget.

Samtal om medvetandet. Den fria viljan och hjärnvetenskapen

...
Michael S. Gazzaniga samtalar med Susan Blackmore.

Tillbaka till jorden

...
All kultur handlar om avgränsningar. En mänsklighet som inte vet varifrån den kommer, vet heller inte vart den är på väg.

Veckans bok - Maja Hagerman. Del 10 av 14

...
Maja Hagerman är författare, vetenskapsjournalist och folkbildare. 2011 utsågs hon till hedersdoktor vid Uppsala universitets historisk-filosofiska fakultet. Nu är hon aktuell med boken Käraste Herman - Rasbiologen Herman Lundborgs gåta. Läkaren och professorn Herman Lundborg i Uppsala var ledare för världens första statliga rasbiologiska institut 1922-1935. Han hyllade Hitler, ville se ett Sverige med nästan bara nordiskt germanska blonda och blåögda människor och han utvecklade metoder för rasundersökning som senare kom att användas inom SS. Maja Hagerman berättar mer om detta obehagliga kapitel i historien under ett samtal med Lotta Gröning.

Mästaren och Margarita. Del 1 av 10

...
Del 1 av 10. Filmatisering av Michail Bulgakovs mest kända och uppskattade roman "Mästaren och Margarita" från 2005. Serien består av tio avsnitt där tittaren bokstavligt talat får uppleva allt mellan himmel och jord. Den absurda och fängslande historien ackompanjeras av hänförande musik som låter tittaren träda in i en abstrakt värld av ondska och godhet.

Tukta inte kulturen

Med nypiga fingrar och ideologiskt skärpta saxblad tuktar politikerna kulturen. Kvar blir en tuktad styggelse till växt.

Ta strid för verkligheten

...
Om inget kan sägas om det sanna, goda och rimliga i världen kan inget heller sägas om det falska, skadliga och orimliga. När förnuftet och individen dekonstrueras återstår oss inte mycket.

Järnvägshistoria med Dan Snow. Del 1 av 3: Mer än tekniska framsteg

...
Del 1 av 3. I början av 1800-talet var järnvägarna ett primitivt system för att transportera kol. Men de utvecklades snabbt till motorn bakom den industriella revolutionen. En avgörande teknik moderniserade inte bara Storbritannien utan bidrog till att koppla samman världen.

Räddade av liknöjdheten

...
Vi har en koalitionsregering utan gemensamma vallöften. Frågan är hur den ska utvärderas.

Livets mirakler - del 4. Universums expansion

...
Hur utvecklades våra sinnen och vilka fysiska lagar ligger bakom?

Det finns alltid hopp

Jackie Jakubowski kom till Sverige på flykt från den polska kommunistregimens antisemitiska förföljelser. Här har han skapat ett forum för svensk-judisk kultur men också svensk demokrati.

Lyxens historia - Del 2 av 2. Medeltiden

...
Trots att den medeltida kyrkan fördömde lyx som ett hinder på vägen mot himlen var dess egna spektakulära dokument en form av lyx ägnade att förhärliga Gud. Men med digerdöden inleddes en ny era som frigjorde lyxen från kyrkans makt - den värld av lyx och konsumtion vi nu lever i.

Stöd nyskaparna

...
Risken är stor att det gamla fasas ut, samtidigt som det nya inte kan få plats. Kvar i kulturen blir det medelmåttiga.

Möte med förfäder. Del 2 av 4

...
Den brittiske arkeologen Julian Richards återvänder till två utgrävningar av begravningsplatser från stenåldern. Den ena, i Dorset, innehåller en hel stenåldersfamilj. Den andra, på Orkneyöarna, avslöjar egendomliga och över femtusen år gamla begravningsriter.

Samtal om medvetandet. Lever vi i Matrix?

...
Lever vi i Matrix? Från frågor om medvetandet till ifrågasättande av fysikens fundamentala natur. David Chalmers samtalar med Susan Blackmore.

Sveriges historia, dess kyrkors

När predikstolen visade sig vara försvunnen från Birgittakyrkan i Kalmar, och församlingen dessutom hade placerat en kollektomat i lokalerna, reagerade Länsstyrelsen.

Skriv en rapport!

...
Sverige genomgår förändringar i ett rasande tempo. Vi måste hålla fast vid en kultur som betonar samtal och hopjämkning.

Veckans bok - Bengt Ericson. Del 9 av 14

...
Bengt Ericson är en av Sveriges mest erfarna journalister och författare och nu aktuell med boken Den härskande klassen. En bok om Sveriges politiska elit. Något har gått snett med vår svenska demokrati. Går det verkligen att lita på våra makthavare? De som idag ofta betraktar sig själva som yrkesproffs snarare än valda till förtroendeuppdrag. Bengt Ericson pekar på svängdörren som uppstått mellan partierna och pr-branschen - om det talar han med Adam Cwejman.

Studio Axess - Tommy Möller. Vad händer om Miljöpartiet kliver av?

...
Miljöpartiet säger att smärtgränsen är nådd i migrationspolitiken. Vad händer då ifall Socialdemokraterna anser att ytterligare skärpning blir nödvändig och MP lämnar regeringen? Och hur påverkas maktförhållandena av att Decemberöverenskommelsen inte längre gäller? Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, diskuterar det laddade politiska läget med programledaren PJ Anders Linder.

Global Axess - Om krig. Del 15 av 18: Slagen om historien

...
Michael Weiss är amerikansk journalist och skriver regelbundet för publikationer som The Wall Street Journal, The Weekly Standard, The Daily Telegraph samt Slate. Hans studier om Rysslands propagandakrig och IS-krigföring har rönt stor internationell uppmärksamhet. Weiss samtalar här med PJ Anders Linder.

Allt började med Alice

...
Lewis Carrolls författarskap är långtifrån begränsat till barn. Med sina ordlekar och språkliga referenser ansluter det sig till en stor engelsk litterär tradition.

Henry Ford - Del 2 av 2

...
Del 2 av 2 av porträttet av den komplexe industrialisten Henry Ford. Dokumentären bygger på ett rikt arkivmaterial och ny forskning som ger ett avslöjande porträtt av Ford.

Den italienska förbannelsen

...
Korruption genomsyrar det italienska samhället. För första gången tycks det finnas en politisk vilja att göra något åt den.

Livets mirakler - Del 3. Sinnenas evolution

...
Del 3 av 5. En unik berättelse om vår evolutionära historia. Hur utvecklades våra sinnen och vilka fysiska lagar ligger bakom?

Stora fackbokspriset 2015 - Prisutdelning

...
Årets pristagare är Fredric Bedoire för boken Den svenska arkitekturens historia, Del 1 1000-1800, Del 2 1800-2000. Juryns motivering lyder: För ett lärt pionjärarbete, en Sveriges historia genom dess byggnader, rikt illustrerad och skriven med lätt hand.

Karaktären på tvären

...
Birollsinnehavarna stjäl rampljuset - idag mer än någonsin förr. Man vet aldrig vad en gråzonsfigur kan ta sig till.

Historiedagarna i Tallinn. Del 4 av 8: Svenska herrgårdar i Estland

...
Herrgården Kolk är ett resultat av 1500-talets bygg-boom. Arkitekt var bland andra Magnus Gabriel De la Gardie. Konsthistorikern och docenten Inga Lena Ångström Grandien berättar om herrgårdar och unika porträttsamlingar.

En storspelare i de gustavianska salongerna

...
Vilka har varit de drivande aktörerna i den historiska utvecklingen? Har enskilda personer ett stort inflytande eller är det mer sannolikt att varje enskild person utgör en liten kugge i ett större skeende? Och vilka är arenorna där aktörerna verkar?

Möte med förfäder. Del 1 av 4

...
Den brittiske arkeologen Julian Richards återvänder till några av sina viktigaste utgrävningar. I det här avsnittet besöker han två begravningsplatser från romartiden: den ena i Winchester och den andra mitt i London.

Tiden bygger kulturen

Tiden fordrar att vi erkänner att kulturen har en egen, ofta annorlunda rytm än den samhället för ögonblicket präglas av. Tiden möjliggör vissa uttryck och omöjliggör andra.

Samtal om medvetandet. Neurofilosofi och medvetandet

...
Den mänskliga naturen och filosofin. Patricia Churchland samtalar med Susan Blackmore.

Söta drömmar om ett annat klimat

Umeås skolbarn ska frälsas från det vita giftet. Det har kommunens "måltidsservice" bestämt. Eller för att vara mer precis, de unga ska räddas från fördärvet i flytande form.

Veckans bok - Catarina Lundström. Del 8 av 14

...
Catarina Lundström är historiker och skribent med en gedigen bakgrund inom kulturarvsfältet. Hon arbetar som regional biblioteksutvecklare i Östersund och är nu aktuell med boken Den goda viljan. Om Kvinnliga missionärer och koloniala möten i Tunisien och västra Jämtland. I boken står möten mellan olika religioner och kulturer i fokus - mellan kristna och muslimer, samer och svenskar och kvinnor med olika bakgrund. Men hur jämlika var dessa möten egentligen? Gjorde deras arbete någon skillnad och vad kan vi lära oss av dessa möten idag? Detta diskuterar hon med Adam Cwejman.

Studio Axess - Äldre och sjuka robotiseringens stora vinnare

...
Hälften av de svenska jobben finns i yrken som kan automatiseras under de kommande 20 åren. Digitalisering och robotisering leder till väldiga förändringar och processen är redan i gång. Blir det bra eller dåligt? Det beror på om man möter utvecklingen konstruktivt och med reformer eller om man kör huvudet i sanden och spjärnar emot. Det menar Reforminstitutets chef Stefan Fölster, som just kommit ut med boken Robotrevolutionen. Fölster diskuterar följderna för arbetsmarknad och ekonomisk politik men tar också upp de stora möjligheter som robotiseringen öppnar inom utbildning, sjukvård och omsorg. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

Global Axess - Om krig. Del 14 av 18: Nya ryska krig

...
Lilia Shevtsova är politisk analytiker och senior fellow vid Brookings Institution i Washington och associate fellow vid Chatham House i London. Hon är författare till flera böcker om rysk politik och har behandlat det moderna Ryssland och dess utmaningar i Putin's Russia. Här intervjuas hon av Thomas Gür.

I korthet

Medelhavet har det senaste året ­tagit plats med sorgkanter på förs­tasidor och datorskärmar.

Henry Ford - Del 1 av 2

...
Del 1 av 2. Henry Fords bil förändrade livet för miljoner människor. Hans löpandebandprincip förändrade den moderna industrin och hans femdollarsbil lade grunden för den amerikanska medelklassen. Ford var full av motsägelser, han var på en och samma gång framåt- och tillbakablickande, innovativ och tillsluten, generös och småaktig.

Ödets fingrar

Akademiker som ägnar sig åt kontrafaktisk historia brukar få kritik. De kontrafaktiska diskussionerna är emellertid oundvikliga.

Livets mirakler - Del 2. Vad är liv?

...
Del 2 av 5. I det andra avsnittet reser filmteamet till världens mest vulkanaktiva region, Eldringen i Sydostasien, för att utforska den tunna gräns som skiljer livet från döden. Frågan som ställs i avsnittet är: vad är livet?

De lyriska jihadisterna

...
För att nå framgång måste militanta jihadister vinna över lokalbefolkningen på sin sida. En strategi som används av både al-Qaida och Islamiska staten är poesi.

Egyptens mörka hemlighet

...
I det forntida Egypten mumifierades även djur - miljontals djur. Varför? I denna dokumentär avslöjas den chockerande sanningen.

De liberala premisserna

Det sägs numera ofta att vi lever på 1930-talet på nytt: de politiska omständigheterna ställer ofrånkomliga krav på oss att ta ställning.

De första olympierna

...
I en rikt dekorerad gravkista hittades i södra Italien 2500 år gamla kvarlevor från en grekisk idrottsman. Kan de ge oss nyckeln till en bortglömd värld, den antika idrotten? Högteknologiska metoder ger oss fascinerande inblickar i idrottsmannens liv: hans diet, hans hälsa och de grenar han nådde framgångar i. En dramatisering med specialeffekter återskapar de olympiska spelen från antik tid där han troligen deltog.

Förtalat av inkräktare

...
Numera framställs Afghanistan i de flesta medier som en medeltida enklav där tiden stannade för flera hundra år sedan.

Luthersson läser världslitteraturen. Om Blaise Pascal med Stig Strömholm

...
Blaise Pascal (1623-1662) utmärkte sig i mycket unga år inom matematiken och kom snart att göra betydelsefulla insatser inte bara som matematiker utan också som fysiker. Likväl vände han nu huvudsakligen sin uppmärksamhet mot religionen och slöt sig i en tid av tolkningskonflikter till klostret Port-Royal och den där förhärskande jansenismen, en riktning inom katolicismen som starkt betonade syndens oundviklighet och nådens ofrånkomlighet för den som ville vinna frälsning men också förnuftets gåva och möjligheten för människan att genom förnuftet erövra värdighet. I Provinsialbreven går Pascal till attack mot de konkurrerande och mäktiga jesuiterna, medan han i Tankar är ute efter att ge argument mot ateism. Vad kan en man som Blaise Pascal ha att säga vår tid? Stig Strömholm, emeriterad juridikprofessor och tidigare rektor för Uppsala universitet, samtalar med Peter Luthersson.

Terrorns krönikör

När Victor Klemperers dagböcker från Nazi-Tyskland gavs ut på 1990-talet fick de stor uppmärksamhet, också i Sverige. Bland språkvetare var han emellertid känd sedan tidigare för sina studier av det nazistiska språkbruket.