VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Mindfulness på 1910-talet

Vi läser böcker och artiklar, går på kurser och låter mobilappar påminna oss om det: att slappna av och göra medvetna pauser i vardagen. Mindfulness har blivit en sorts medicin mot den snabba samtidens stress. Ordet må vara nytt, men innebörden har funnits länge.

Masdar - den gröna staden: Ett miljöföredöme mitt i öknen

...
Att bygga en stad som uteslutande drivs med förnyelsebar energi är en mänsklig och teknologisk utmaning. Masdar, en ökenstad i emiratet Abu Dabi i Förenade Arabemiraten, planeras att inrymma 50 000 innevånare och kommer att bli världens första koldioxidfria stad.

Fåfängans marknad

Feminismens kamp mot orättvisor och förtryck kan säkert leda till ett bättre liv. Men som moralisk vägledare har den sina begränsningar.

Indiens historia: Del 1 av 6 - Indiens rötter

...
Del 1 av 6. Sextio år efter Indiens självständighet ger sig Michael Wood ut på en fascinerande resa genom Indiens historia för att avslöja historien om världens äldsta och mest varierade civilisation, och världens största demokrati. Indiens befolkning kommer vara större än Kinas inom tio år och landets ekonomi förutspås vara större än USA:s under 2030-talet.

"Prisa Putin och köp dollar"

1996 kom den amerikanska mäklaren Bill Browder till Moskva, 28 år gammal. Han skulle snart bli den största utländska investeraren i Ryssland någonsin med sitt bolag Hermitage Capital. Affärsidén var att investera i undervärderade aktier och köpa upp vouchrar, som ryska staten delat ut till sina invånare över 18 år.

Stamcellsrevolutionen - Vad kan vi göra med stamceller?

...
I denna dokumentär får vi följa stamcellsforskningens utveckling från begynnelse till nutid. Ledande forskare intervjuas och vackra, handritade illustrationer bidrar till att vidga förståelsen av hur våra kroppar fungerar.

I den stora oredans tid

...
Allt tyder på att småpartierna får ett större inflytande efter valet. Men samtidigt efterlyser inte väljarna en dramatiskt annorlunda politik.

En resa i kulturens Israel - Del 3 av 6: Den kreativa generationen

...
Del 3 av 6. Lizzie Scheja intervjuar författaren Etgar Keret i hans barndomshem i staden Ramat Gan nära Tel Aviv. Keret är en av Israels mest spännande och hyllade författare i sin generation. Keret, född 1967, började skriva under sin militärtjänst, men publicerade sin första bok Tzinorot (i engelsk översättning Pipelines) först 1992.

Matematikens historia - Del 4 av 4: Bortom oändligheten

...
Del 4 av 4. Matematiken har utvecklats enormt under de senaste århundradena då till synes olösliga problem kunnat lösas. Inte minst har datorerna inneburit en revolution. Men all teknik till trots finns det problem som matematikerna ännu går bet på.

Elefanternas dagbok - Del 3

...
Del 3 av 7. I ett desperat försök att rädda Wendi och de övriga nio föräldralösa elefanterna som har attackerats av en rabiessmittad hund vaccineras de och sätts i karantän i nio månader. Även om de överlever detta är det inte säkert att de inte har smittats av sjukdomen och de måste överleva tills regnet kommer.

Massor av jobb

Den brittiska ekonomin skapar mängder av nya arbeten. Ändå förblir underskotten stora i statens finanser. Det behövs omfattande insatser för att öka produktiviteten så att jobben blir bättre betalda - men också för att hålla ihop ett samhälle som dras åt många olika håll.

Livets mirakler - Del 5

...
Del 5 av 5. I det sista avsnittet besöker vi södra Afrika och Madagaskar, som har en rik biologisk mångfald. Hur kommer det sig att vår planet är så rik i sin mångfald? Svaret är den fascinerande kolmolekylen, ett universellt byggblock som skapats bland stjärnorna. Skulle förutsättningarna för liv ha kunnat skapas någon annanstans?

Den enes död...

...
Den amerikanske journalisten Anand Gopal skriver: "På landsbygden i Afghanistan diskuterar folk vägarna på samma sätt som vi diskuterar vädret, innan de ger sig iväg till jobbet eller moskén. Vilken dag som helst kan huvudvägar drabbas av plötsliga våldsorkaner mellan stridande grupper. De kan bli oframkomliga av bomber, eller snabbt upprättade checkpoints, eller skjutglada amerikanska konvojer."

Armeniska folkmordet - Två miljoner människor dödades

...
Det första världskriget medförde att det ottomanska imperiet bröt samman. Nationalistiska krafter tog över och den armeniska folkgruppen började förföljas. Mellan april 1915 och juni 1916 mördades och deporterades över en miljon av dem.

Den eviga debatten

...
Trots att EU knappt nämns i valkampanjen lurar frågan under ytan. Hur britterna röstar kan avgöra deras framtid i Europa.

Mästaren och Margarita - Del 3

...
Del 3 av 10. Hyresvärden kamrat Bosoi mottar 400 rubel i muta och låter Woland hyra den döde Berlioz lägenhet. Men Woland kontaktar den hemliga polisen som i Berlioz lägenhet hittar pengarna som plötsligt förvandlats till dollar.

Allt går igen

Den politiska krisen efter valet vittnar om ett konstitutionellt förfall. Erik Gustaf Geijers tankar om demokratiska motkrafter äger aktualitet även i vår tid.

Tuberkulosens historia - Den vita döden

...
Tuberkulos har plågat människan ända sedan antiken. I denna dokumentär får vi reda på mer om vetenskapens kamp mot denna fruktade sjukdom som fortfarande drabbar en stor del av världens befolkning.

Farväl till opartiskheten

...
Dagstidningarnas kostnadskris driver fram en ny journalistik. Inflytandet från ideologiskt styrda medier blir allt större.

En resa i kulturens Israel. Del 2 av 6: Reflektioner kring Hem, Gränser och Identitet

...
Del 2 av 6. Lizzie Scheja intervjuar konstnären Michal Rovner i hennes hem i moshav Kfar Shmuel. Michal (född 1957) är en av Israels mest internationellt kända konstnärer. Hon har ställt ut över hela världen och är den enda israeliska konstnär som blev inbjuden att ställa ut på torget utanför Louvren 2011.

Studio Axess - Johan Hakelius: Ordning utan kommandon

...
Det behövs inte ordergivning från makthavare för att människor ska skapa ordning, samarbete och utveckling i ett samhälle. Frivilligt samarbete och en mångfald av enskilda initiativ fungerar mycket bättre. Men samarbetet behöver ramar som garanteras av stabila institutioner och generella regler, lika för alla. Detta är en kärna i tänkandet hos FA Hayek, en av 1900-talets främsta politiska filosofer, vars magnum opus Frihets grundvalar nyss kommit i ny svensk utgåva. Programledaren PJ Anders Linder samtalar med kolumnisten och författaren Johan Hakelius, som skrivit bokens förord.

Antikens förlorade städer - Del 1 av 3: Det antika Egypten

...
Del 1 av 3. Piramesses, farao Ramses II:s huvudstad, beskrivs som en av det forntida Egyptens mest lysande städer. Den försvann helt mystiskt och upptäcktes först när arkeologer insåg att den blivit kvar i öknen när Nilen ändrade riktning.

Ursprungskulturernas arv - Del 6: Syrien - Mesopotamiens revolution

...
Del 6 av 8. För 12 000 år sedan var Syrien skådeplatsen för en av de viktigaste revolutionerna för mänskligheten: jordbrukets och urbaniseringens födelse. Där och då uppstod civilisationen.

När Sverige och Ryssland var vänner

...
I år är det 70 år sedan andra världskriget slutade, och Sovjets krigsinsatser har på senare tid debatterats. Omedelbart efter kriget blundade många i Sverige för Stalins terror.

Familjen Wolfs förlorade drömmar

...
Gregor Nowinskis dokumentärfilm från 1995 berättar en rysk-judisk släkthistoria från 1900-talets Tsarryssland och senare Sovjetunionen. Den skildrar på ett dramatiskt och förtätat sätt Stalinregimens massutrensningar under 1930-talet, som sände miljoner oskyldiga i massgravar.

Karikatyr av Churchill

Boris Johnson är nu aktuell med ännu en bok, en bok som av ett samlat recensentskrå i öriket har kopplats ihop med hans partiledar- och premiärministerambitioner. Det är en levnadsteckning över Winston Spencer Churchill kallad The Churchill Factor. How One Man Made History.

Mästaren och Margarita - Del 2 av 10

...
Del 2 av 10. Filmatisering av Michail Bulgakovs mest kända och uppskattade roman "Mästaren och Margarita" från 2005. Den absurda och fängslande historien ackompanjeras av hänförande musik som låter tittaren träda in i en abstrakt värld av ondska och godhet.

Okunskap åt alla är inte rättvisa

Helene Hellmark Knutsson har ett stort mål för ögonen: ännu fler platser i högskolan. Antalet inskrivna studenter har redan ökat explosionsartat och är grovt räknat dubbelt så högt idag som för 20 år sedan, men det räcker inte. Platserna måste bli ännu fler. Det är vår främsta prioritet, försäkrar högskoleministern vid sina besök ute på landets lärosäten.

Vår genetiska kod - Del 2 av 2: Koden löst

...
Del 2 av 2. När människans genetiska kod kunde kartläggas blev det möjligt att förklara hur och varför varje individ skiljer sig åt. Försöken att förstå sambandet mellan vilka vi är och vår genuppsättning är en av de mest spännande vetenskapliga upptäcktsresorna någonsin.

Där tillit fattas

...
Albanien ser EU som vägen ur fattigdom och korruption. Men först måste människor börja våga känna förtroende för varandra.

En resa i kulturens Israel - Del 1 av 6: Israels 'Nya Jude' i den hebreiska litteraturen

...
Del 1 av 6. Amos Oz föddes i Jerusalem 1939. Hans pappa kom från Litauen och hans mamma från Ukraina. Sin barndom och tidiga vuxenliv har han skildrat i den självbiografiska romanen "En berättelse om kärlek och mörker". Mörker eftersom Amos mamma tog livet av sig när han var 11 år. Några år efter moderns död lämnade Amos sitt hem i Jerusalem och flyttade till Kibbutz Hulda.

Vem äger Ryssland?

...
Karen Dawishas Putin's Kleptocracy är en ambitiös och spännande genomgång av organiserat tjuveri i president Putins Ryssland. Förlaget Cambridge University Press skulle egentligen ha publicerat boken, men fick kalla fötter av Dawishas alla påstådda avslöjanden. Med tanke på Storbritanniens stränga ärekränkningslagar såg sig förlaget tvunget att tacka nej.

Matematikens historia - Del 2 av 4: Genierna i öst

...
Del 2 av 4. Matematiken började utvecklas och förfinas på olika håll i världen för över 2000 år sedan. Redan på 200-talet f. Kr. kunde kineserna lösa praktiska problem som delning av land och ägodelar. Mayafolken skapade en månkalender på 300-talet e.Kr. I Indien på 400-talet e.Kr. utvecklades ett nummersystem med siffran noll. Och på 700-talet e.Kr. blev Bagdad centrum för matematisk forskning.

Vad är högre utbildning?

Den oklara gränsdragningen mot yrkeshögskolan gör att staten måste bestämma vad som är en rimlig forskningsanknytning. Då blir det tydligare vad som kan kallas för högre utbildning.

Resa i mitt sinne - Vem är jag?

...
Oxfordprofessorn Marcus du Sautoy gör en omvälvande resa in i sin egen hjärna. Han utsätter sig för experiment där han bedövas och sövs ner medan man undersöker vilka delar av hjärnan som stängs av. I Sverige genomgår Marcus ett experiment där han hela tiden ser sig själv bakifrån. Hur påverkar detta hans verklighetsuppfattning och självuppfattning?

Det försvar som vi behöver

...
I ett läge när tillståndet i omvärlden inger ökad oro saknar Sverige ett trovärdigt försvar. Men det går att göra något åt bristerna, skriver Johan Wiktorin.

Pendereckis Seven Gates of Jerusalem - Med Warszawas filharmoniska kör

...
Krzysztof Penderecki komponerade sin sjunde symfoni 1996 till minnet av staden Jerusalems tredje årtusende. Stycket uruppfördes i Jerusalem 1997 men denna inspelning är från den franska premiären år 2000 och dirigeras av Penderecki själv.

Yes, Minister. Sista avsnittet.

...
Del 21 av 21. Medelklassens bluff. Jim vill rädda en fotbollsklubb som har hamnat i ekonomisk knipa. Sir Humphrey anser att subventioner endast gäller konst och kultur, och inte någon slags nöjesform som folket faktiskt efterfrågar.

Paris eget blodbad

...
Det sägs att fyra historiska trauman har lagt grunden till det moderna Frankrike: revolutionen 1789, Pariskommunen 1871, etablerandet av Vichyregimen 1940 och studentupproret i maj 1968.

Livet på medeltiden - Del 2 av 3: Äktenskap

...
Del 2 av 3. På medeltiden var äktenskapet inte bara en sak mellan brud och brudgum utan en pusselbit satt på plats med hjälp av familj, föräldrar och vänner, allt enligt den katolska kyrkans regler. För kyrkan var äktenskapet ett sätt att kontrollera sexualiteten. Men att reglera en av människan mest grundläggande drivkrafter var inte alltid så enkelt.

Utan forskning ingen utbildning

Massuniversitet med kvalitet är möjligt. Men alla nya studieplatser måste åtföljas av forskningspengar.

Nypremiär: Mästaren och Margarita

...
Denna filmatisering av Michail Bulgakovs mest kända och uppskattade roman sändes på Axess TV första gången 2007 men på grund av stark tittarefterfrågan är den nu tillbaka igen. Varje avsnitt kan ses på Axess Play i tre veckor. Serien består av tio avsnitt där tittaren bokstavligt talat får uppleva allt mellan himmel och jord. Den absurda och fängslande historien ackompanjeras av hänförande musik.

Poltava? Lützen?

George Costanza säger i ett avsnitt av Seinfeld att han önskar att han vore intresserad av amerikanska inbördeskriget. Det tror jag är överförbart till normalsvenskens förhållande till en rad företeelser som han eller hon påstår sig omhulda men i själva verket befattar sig med så lite som möjligt - jazz, Ingmar Bergman, svensk husmanskost. Och historia

Vår genetiska kod - Del 1 av 2: Livets bok

...
Del 1 av 2. År 2000 blev det möjligt att kartlägga människans genetiska kod. Vilka konsekvenser fick det? Dr Adam Rutherford konstaterar att varje individ bär med sig vår planets hela livshistoria i sin genuppsättning. Vi är alla direkt kopplade till livets ursprung och de första ryggradsdjuren.

Studio Axess - Ledarskribenterna. Vilsen regering, vilsen allians

...
Regeringen är villrådig och anonym. De borgerliga partierna söker efter en framtidsagenda. Ingen har lust att fatta svåra och impopulära beslut. Programledaren PJ Anders Linder diskuterar läget i svensk politik ett drygt halvår efter valet med Anna Dahlberg, politisk redaktör i Expressen och PM Nilsson, politisk redaktör i Dagens industri.

Osalig ande i maskinen

...
Det kultur- och idéhistoriska översiktsverket har en rik tradition i den tyskspråkiga bokutgivningen.

Sanningen om tempelriddarna - En mytomspunnen orden

...
Vilka var tempelriddarna? En arkeologisk utgrävning mitt i hjärtat av Paris där en gång denna mäktiga orden verkade ger nya insikter om dess uppgång och fall.

För ett multietniskt imperium

...
Under det senaste året har den flitige resenären Bernard-Henri Lévy på lediga stunder författat en monolog i fem akter åt skådespelaren Jacques Weber.

Matematikens historia - Del 1 av 4: Universums språk

...
Del 1 av 4. De första matematiska uträkningarna motiverades av behovet att kontrollera tiden. I Babylonien infördes 60 som bas för tidmätning. I Egypten användes ett system för division och multiplikation och i Grekland presenterade Pythagoras sina revolutionära idéer.

Den dekadente greven

Greve Eric Stenbock befinner sig i den brittiska litteraturhistoriens utkanter. I den mån han alls är ihågkommen idag är det som arketypen för den dekadente aristokraten och bräcklige skönanden snarare än för de böcker han faktiskt hann skriva innan alkoholen och den sköra hälsan tog ut sin rätt.

Bibelmysterier - Del 4: Petrus och den första kyrkan

...
Del 4 av 9. En arkeologisk undersökning av historien om Petrus, den apostel som Jesus gav namnet "Klippan". Med Petrus hjälp skulle han bygga sin kyrka.

Livets mirakler - Del 2. Vad är liv?

...
Del 2 av 5. I det andra avsnittet reser filmteamet till världens mest vulkanaktiva region, Eldringen i Sydostasien, för att utforska den tunna gräns som skiljer livet från döden. Frågan som ställs i avsnittet är: vad är livet?

Detta eviga pratande

Högskoleretoriken är full av löften om att kunskap är framtiden i en föränderlig värld. Men ingen kan förutsäga hur utbildningsutbudet ska se ut för att motsvara behoven.

Hur gör hajar? En expedition till Rangiroa

...
I hjärtat av Stilla Havet, på paradisatollen Rangiroa i Franska Polynesien finns en fantastisk marinbiologisk mångfald: Tiputa. Där finns en av världens största koncentrationer av grå revhaj, denna fascinerande art som både skrämmer och fascinerar på en och samma gång.

Historien upprepar sig

Finansminister Magdalena Andersson varnar: tillväxttakten revideras ned, arbetslösheten förblir hög och statens finanser går back. Vad vi ser är en svag internationell utveckling som hämmar exportefterfrågan och skapar underskott i statens budget.

Livet på medeltiden - Del 1 av 3: Förlossning

...
Del 1 av 3. För medeltidens kvinnor var barnafödande förenat med fara för livet. Hygienen var undermålig och smärtstillande medel saknades. Eftersom födslosmärtorna betraktades som ett straff för arvsynden fick kvinnorna istället sätta sin lit till änglar och Guds välsignelse.

Osäkra besked

...
All känd materia, på jorden och i stjärnorna, består av atomer och dess delar. Och allt som sker bland atomerna beskrivs av kvantmekaniken. Tillsammans utgör atomen och kvantmekaniken basen för dagens fysik och för stora delar av dagens naturvetenskap.

Angkor - en civilisations fall: Varför övergavs Angkor?

...
Mellan det 8:e och det 15:e århundradet var Angkor medelpunkten i ett enormt imperium som vid höjdpunkten av sin makt dominerade en stor del av sydöstra Asien. Men 1431 övergavs staden. Varför? Hungersnöd? Klimatkris? Med modern teknik försöker en grupp internationella arkeologer lösa gåtan.