VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Oljans planet. Del 2 av 3

...
Del 2 av 3. I början av 1950-talet var världen beroende av olja, men när de oljeproducerande länderna krävde en större del av vinsten från energibolagen i väst blev Mellanösterns olje- och gasfält centrum för statskupper och konflikter.

Flickan som pratade med delfiner. Ett vetenskapligt experiment

...
Under tio veckor 1965 genomfördes ett experiment: Kan delfiner lära sig tala engelska? Men under den tid som den unga forskaren Margaret Howe och delfinen Peter levde tillsammans i ett vattenfyllt hus uppstod oanade komplikationer mellan människa och djur. Detta är en dokumentär om ett av 1960-talets mest kontroversiella experiment om djurs intelligens.

Berlins nygamla slott

...
I den tyska huvudstaden återuppbyggs slottet som var säte för Preussens monarker. Den kan bli symbol för livskraften i den tyska demokratin.

Det Elisabetanska England. Del 1 av 3: Vanligt folk

...
Del 1 av 3. De flesta Elisabetaner var fattiga. Hur överlevde de i ett ofta hårt och grymt samhälle präglat av religiösa motsättningar?

Museers hemligheter. Del 3 av 6: Inne i Royal Ontario Museum

...
Del 3 av 6. På denna rundvandring öppnar vi bland annat en mycket liten mumie och upptäcker hur ett egyptiskt spädbarn dog. Vi testar också två teorier om islamisk 1100-tals keramik genom att röka hasch och spränga saker i luften, beskådar ett gigantsikt dinosaurieskelett och undersöker vad som är farligast: armborst eller musköt.

Sånger från andra våningen

...
Det är inte ofta man får ett kvinnligt perspektiv på ett land där kvinnorna lever i männens skugga. Därför är det uppfriskande att läsa den 37-åriga Rafia Zakaria, vars memoarbok om hemstaden Karachi lyfter fram de kvinnor som har format nationen.

Mästaren och Margarita. Del 8

...
Del 8 av 10. Woland lovar Margarita att uppfylla hennes högsta önskan. Hon ber honom att förlåta barnamörderskan Frieda. Imponerad av hennes osjälviskhet får hon ännu en önskan, för egen räkning. Hon vill återförenas med Mästaren.

Vilka är vi?

Mänskligheten tycks genomgå någon sorts identitetskris för tillfället. Frågan om vari det specifikt mänskliga består och exakt vad som skiljer just människan från de andra djuren i vår herres hage lämnar inte forskarna och tänkarna någon ro. Svaren varierar.

Den matematiska världen. Del 2 av 3: Naturens byggstenar

...
Del 2 av 3. Geometriska kroppar tycks inte förekomma särskilt ofta i naturen. Men de finns i själva verket överallt. Den som förstår naturens grundläggande former kan använda dem till mycket, till exempel till att räkna ut hur mycket pyramiderna väger eller avståndet till solen.

Kariktatyrens uppgång och fall

...
Karikatyren utmanade länge den bestående ordningen. Idag är den en blek kopia av sitt forna rebelliska jag.

Rembrandt. De sista åren

...
Under sina sista år utvecklade Rembrandt nya konstnärliga uttryck som hans samtid betraktade som undermåliga, till och med groteska. Men, som historikern Simon Schama visar, var de i själva verket fulla av passion och kreativitet. Trots svåra motgångar och djup sorg skapade han underbart vackra målningar som "Sankt Jakob den äldre" och "Den judiska bruden".

Studio Axess. Fullt möjligt att det blir nyval till riksdagen

...
Decemberöverenskommelsen innebär att de borgerliga partierna accepterar regeringens budget. Samtidigt sätter Alliansen och Sverigedemokraterna käppar i hjulet för regeringens politiska ambitioner genom att besluta om så kallade tillkännagivanden. Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, är kritisk till överenskommelsen och dess följder för riksdagsarbetet. Han anser att det mycket väl kan bli nyval. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

Oljans planet. Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Oljan förändrade världen och våra liv. Den är också det mäktigaste politiska vapen som skådats. Professor Iain Stewart besöker de platser där oljan först upptäcktes och berättar om de människor som kämpade om den. Han beskriver hur den outsläckliga törsten efter olja påverkar vår planet.

Familjen Shtisel. Del 3 av 12

...
Del 3 av 12. Königsbergs broar: Akiva ratas av Elisheva och träffar istället Esti. Shulem uppmanar honom att förlova sig och minns sin avlidna fru Devorah. Giti, vars man har övergivit henne, letar efter arbete utanför grannskapet.

I partiets tjänst

...
På 1970-talet knöt Socialdemokraterna till sig konstnärer och författare och genomförde ett maktskifte i kulturlivet. Banden mellan partiet och kulturen är fortfarande starka.

Skottland under romarriket. En militär utmaning

...
Var de forntida skotska stammarna för mycket för romarna? Eller ansågs Skottland helt enkelt inte värt att erövra? Arkeologen Fraser Hunter skildrar tre århundraden av kontakter och konflikter med de romerska inkräktarna. Berättelsen där en supermakt står mot folkstammar och krigsherrar har fascinerande moderna paralleller.

Moder Europa

...
Ingen tvivlar på att Angela Merkel är Europas ledande politiker. Däremot råder oklarhet över vad som är kärnan i hennes politik.

Kungliga kusiner i krig del 2 av 2. Ned i avgrunden

...
När nya allianser mellan Europas stormakter växer fram har kungahusen en nyckelroll. Vi får följa hur tsar Nikolaj II, kejsar Vilhelm II och Georg V, agerade under de desperata juli- och augustidagarna 1914. Och vi får även följa de tragiska följderna av kung Georg V:s vägran att ge sin kusin och nära vän tsar Nikolaj II asyl i England efter den ryska revolutionen.

Historien går igen

Dagens ryska manipulationer och mytbildningar följer ett mönster som går tillbaka till Lenin. Då som nu vill makten definiera verkligheten.

Mästaren och Margarita . Del 7

...
Del 7 av 10. Efter flygtur på kvastskaft landar Margarita bland satyrer och häxor som hälsar henne som en drottning. Under en våldsam dionysisk ritual invigs hon som häxa. Nu stundar en bal med gäster från dödsriket.

Språket som storpolitik

Trots regimens lögner finns ett formidabelt kulturellt kapital i den ryska litterära traditionen från Pusjkin till Solzjenitsyn. Det är det kapitalet som inger hopp för ryska språket och för Ryssland.

Den matematiska världen. Del 1 av 3: Magiska siffror

...
Del 1 av 3. Vissa tal är ständigt med oss. Pi beräknar cirklars omkrets och diameter men även mycket annat. Gyllene snittet, fi finner vi i stort sett överallt, bland annat i arkitektur och konst. Talet e används för att beräkna ökning och tillväxt, från ekonomi till radioaktivt sönderfall. Och primtal visar sig vara en del av naturen.

Manipulera mera

...
Den ryska regimens mål är att underminera västs enighet. Både för att bevara den egna makten och för att försvaga Europa och USA.

Nelson - med egna ord. Hans liv genom hans brev

...
Lord Horatio Nelson, Storbritanniens störste sjöhjälte, var även en flitig brevskrivare. Med breven som bas visar denna dramadokumentär Nelson som skicklig pr-makare, karriärist och manipulatör. Men de avslöjar också hur den passionerade kärleksaffären med Emma Hamilton för alltid förändrade hans liv.

Drottningens trädgård. Ett år vid Buckingham Palace

...
Bakom murarna till Buckingham Palace ligger drottningens trädgård: fullt av fantastiska växter, fåglar och insekter. I denna dokumentär får vi följa verksamheten i trädgården under ett helt år. Förutom intervjuer med biologer och trädgårdsmästare visas också hur de kungliga familjerna under århundradens lopp har använt sig av trädgården får både nytta och nöje.

Familjen Shtisel. Del 2 av 12

...
Del 2 av 12. Varken modig eller vacker: Änkan Elisheva går med på att träffa Akiva, hennes sons lärare. Akivas syster Giti upptäcker att hennes man har försvunnit i Argentina. Deras far, Shulem, smyger med sitt förhållande med Aliza, skolans sekreterare.

Vi måste hålla huvudet kallt

Risken finns att vetskapen om de ryska avsikterna skapar uppgivenhet och rädsla. Sverige måste hävda sina värderingar och lugnt och metodiskt stärka sitt försvar.

Hjälpsamhetens vetenskap. Människa och altruism

...
Dokumentärfilm som utforskar medkänslans vetenskap i kölvattnet av den asiatiska tsunamin. Pianolärinnan Charlotte Eaton är en av alla som arbetar med att hjälpa de drabbade efter en Tsunami. Bland de medverkande: professorna Richard Dawkins, Herbert Gintis, Lynn E O´Connor. Finns det en vetenskap om hjälpsamhet?

Museers hemligheter. Del 1 av 6: Hemligheter i Vatikanstatens museer

...
Del 1 av 6. I detta avsnitt granskar vi taket till Sixtinska kapellet och upptäcker hemligheten bakom Michelangelos geni och varför han bråkade med påven. Vi avslöjar den censor som satte fikonlöv på penisar och får tillgång till det hemliga Vatikanarkivet för att ta reda på sanningen bakom Tempelriddarna. Vi får också reda på varför en forskare i Vatikanen tog en mumie till sjukhus.

Mästaren och Margarita . Del 6

...
Del 6 av 10. Filmatisering från 2005 av Michail Bulgakovs mest kända och uppskattade roman "Mästaren och Margarita".

Inget är på riktigt

...
Ryssland driver en postmodernistisk informationskrigföring mot väst. Allt går ut på att förvirra och fördunkla.

Global Axess: Civilisation. Den goda friheten

...
Jack Fuller, författare från Australien, beskriver för Paulina Neuding hur civilisationen bör innebära en god och ambitiös användning av friheten.

En alltför tydlig signal om försvaret

Den som tycker att elementarpartikelfysik och tjeckisk grammatik är för enkelt och banalt för att väcka intresse kan med fördel sätta tänderna i försvarets ekonomi.

Asiens genier. Del 2 av 2

...
Del 2 av 2. Genialitet och talang i dagens företag står under påverkan av urgamla kulturella traditioner. Skillnaden mellan framgång och misslyckande kan oftast förklaras av ett samhälles kultur, infrastruktur och attityder. Genialitet är oftast en fråga om samarbete för att uppnå kreativitet och innovationer.

Du får inte plats

...
Digitaliseringen har klippt av banden mellan arbete och plats. Frågan är vad som kan kompensera för den instabilitet som alltmer präglar arbetslivet.

Yes, Prime Minister 2013 - Del 5

...
Del 5 av 6. Vice premiärminister Rory McAlister (Robbie Coltrane) hotar att dra tillbaka sitt partis stöd. Priset för hans lojalitet är massiva eftergifter till Skottland. Men Sir Humphrey finner råd.

Studio Axess - Charly Salonius-Pasternak. Går det att lita på Sverige?

...
Svenskt-finskt försvarssamarbete kan höja tröskeln för en angripare, men utan ett fördrag mellan staterna kommer det finska försvaret inte att lägga det till grund för sin planering. Det är budskapet från Charly Salonius-Pasternak, forskare vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors, i samtal med programledaren PJ Anders Linder. Det finns större stadga i det finländska försvaret än det svenska, menar Salonius-Pasternak, men även i Finland väntar stora försvarsekonomiska utmaningar.

Den eviga debatten

...
Trots att EU knappt nämns i valkampanjen lurar frågan under ytan. Hur britterna röstar kan avgöra deras framtid i Europa.

Kumbh Mela - hinduernas vallfärd. Odödlighetens triumf

...
För hinduer är Kumbh Mela deras viktigaste vallfärd. Miljontals människor samlas då längs floden Ganges för att renas. När Kumbh Mela firades i Allahabad besöktes staden av 70 miljoner under en två månader lång festival. Ingenstans samlas så många människor samtidigt på en och samma plats.

Mer än ett lyxproblem

...
Depression och ångest är de i särklass vanligaste varianterna av psykisk ohälsa. Båda orsakar så stort hälsoslitage att livslängden kan förkortas lika mycket som den gör av rökning.

Familjen Shtisel - Del 1 av 12

...
Dramaserie i 12 delar. Denna prisbelönta israeliska serie utspelar sig i hjärtat av Jerusalem där vi får följa den ultraortodoxa familjen Shtisel i deras vardag och i sökandet efter kärlek, gemenskap och livsmål.

På spaning efter de smakdomare som flytt

Den 20 december 2014 höll Klas Östergren sitt inträdestal i Svenska Akademien. Vid samma tillfälle höll Kjell Espmark det så kallade "direktörstalet", där han ondgjorde sig över litteraturkritikens marginaliserade ställning i svenska medier.

Det vita gardet - Del 8 av 8

...
Sista delen. Michail Afanasjevitj Bulgakovs första roman är den delvis självbiografiska familjeberättelsen Det vita gardet. Den utspelar sig i Kiev under det sovjetryska inbördeskriget.

Rättsskipning för robotar

...
En arbetare vid namn Robert Williams blev i januari 1979 den första människa som dödades av en robot. Han råkade komma i vägen för en industrirobot som följde givna instruktioner.

Jordens hetaste plats. Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Teamet färdas längs den så kallade saltvägen. Här har kameler färdats i tusentals år för att frakta salt från gruvorna i Dallol till marknaderna. Det blir en tredagars kameltur i 43 graders värme.

E pluribus unum

I amerikansk samhällsdebatt har länge påpekats att landets elituniversitet åsiktsmässigt står till vänster. Yale, Princeton, Berkeley och så vidare har setts som fristäder för marxister och postmodernister.

Global Axess: Civilisation. 1900-talets sublimationer

...
Karsten Fischer är professor i politisk vetenskap vid Ludwig Maximilians universitet i München i Tyskland. Han samtalar här med Roland P Martinsson om vårt 1900-tal.

Bättre och bättre?

...
I den stämning av doom and gloom som råder i landet sedan den ekonomiska krisen blommade ut för fullt, och framförallt sedan terrorattentaten i början av januari, griper man i Frankrike girigt efter något som kan inge hopp och förtröstan om landets framtid.

Asiens genier. Del 1 av 2

...
Del 1 av 2. Hårt arbete och ständig övning spelar en viktig roll för att åstadkomma något som kan betecknas som genialt. Men för att nå perfektion måste man också göra uppoffringar.

En resa i kulturens Israel. Del 4 av 6: Den ryska rösten i Sion

...
Del 4 av 6. Lizzie Scheja intervjuar poeten Sivan Beskin. Sivan föddes i Vilnius 1976 och flyttade till Israel med sin familj när hon var 14 år gammal. Hon har blivit en betydande röst i det litterära Israel och är en av sin generations mest hyllade poeter.

Viljan att välja väst

I en av Tbilisis parker sitter Ronald Reagan på en bänk. Statyn är en sinnebild av Georgiens frihetligt västvänliga inställning som ännu vägleder landets utveckling.

Musik och monarki - Del 3 av 4: Stor brittisk musik

...
Del 3 av 4. På 1700-talet när Storbritannien blev en stormakt komponerades patriotiska klassiker som God Save the King och Rule Britannia. Men samtidigt var detta en tid då det brittiska kungahuset aldrig varit så svagt och splittrat.

Studio Axess - Maria Rankka. Stockholm - stad i världen

...
Allt fler människor vill bo i de stora städerna, och allt mer av samhällets innovation och entreprenörskap äger rum där. Politiken i städerna är ofta mer inriktad på praktisk problemlösning än på de motsättningar som låser politiken på riksnivå. Kommer Stockholm att kunna fortsätta växa på ett bra sätt och bli ett kraftcentrum som lockar talanger och investeringar till Sverige? Ja, men för att det ska gå bra måste bostadsproblemen lösas och företagen få tillgång till mer medarbetare med rätt sorts utbildning. Det säger vd:n i Stockholms handelskammare, Maria Rankka, i samtal med programledaren PJ Anders Linder.

Nabokovs bleka brev

...
Vladimir Nabokovs kärleksbrev till Vera har nu publicerats. Maxim Grigoriev blir inte upphetsad.

Moderskapets ursprung - Är moderskärleken medfödd?

...
Modersinstinkt är ett universellt fenomen men det uppstår inte automatiskt. Det naturliga urvalet, visar primatologen Sarah Blaffer Hrdy, utsätter kvinnor för påfrestningar som påverkar val och attityder gentemot det nyfödda barnet. Idag liksom förr måste kvinnor fatta tuffa beslut inför det annalkande moderskapet. Vad kommer det att "kosta" henne? Vilket stöd kan hon få från sin man?

Politikens nya demografi

...
Nästan hela Sveriges befolkningsökning sker bland dem med utländsk härkomst. En anpassning till den nya demografin blir en ödesfråga för partierna.

För evigt ung - Vetenskapen om människans hud

...
Huden är ett av våra största och viktigaste organ. Den påverkas av vad vi äter, vad vi dricker, hur stressade vi är och vad vi smörjer på den. Huden utsätts för påfrestningar varje dag. Plastikkirurgen Rozina Ali ägnar sitt arbetsliv åt att få den att se frisk ut och kännas fräschare.

Ta inget för givet

...
De brittiska väljarna överger sina gamla lojaliteter och en ny politisk ordning kommer att bli nödvändig när den nationella sammanhållningen börjar vittra. Statsvetaren Tim Bale ser ett nytt politiskt landskap efter valet.

Ursprungskulturernas arv - Del 8: Choque Kirao - Inkarrikets vagga

...
Del 8 av 8. Choque Kirao ligger på 3100 meters höjd i de peruanska Anderna. Det refereras ofta till som "det andra Macchu Picchu" sedan återupptäckten i mitten av 1800-talet. Tack vare de senaste arkeologiska fynden på platsen är den en av de bästa för att komma närmre Inkakulturen, det pre-colombianska Amerikas största imperium.