VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Särpräglade sånger

I år är det trettio år sedan den estniske poeten Uku Masing (1909-1985) gick bort. Masing är ännu inte översatt till svenska men finns lyckligtvis tillgänglig i aptitretande doser på engelska.

Historien om förfallet. Byggnader och civilisationer

...
Förfall följer människan genom livet och historien. Som vi sett i den här serien kan förfallet drabba kroppen, naturen, ekonomin eller kulturen. Byggnader som vittrar och städer som slits är kanske det mest fysiska uttrycket för civilisationers nedgång. Om detta samtalar Niklas Ekdal med Professor Robert Beauregard från Columbia University.

Islands bidrag till världskulturen

En komplett översättning av de isländska sagorna har nu utkommit. Sten Kindlundh är imponerad men hade gärna sett mer kommentarer.

Medici - renässansens mäktigaste familj. Del 2: Den magnifike Medici

...
Del 2 av 4. Florens, augusti 1466. Lorenzo de'Medici, den 17-åriga arvingen till dynastin, saboterar en mordkomplott mot sin far och räddar sin familj undan en statskupp. Klanen Medici styr fortfarande Florens, men vidtar extra försiktighetsåtgärder och man väljer ut en lämplig brud åt Lorenzo. Florens verkstäder blomstrar.

Global Axess: Civilisation. Komplikationer med Kinas framväxt

...
Ambassadör Örjan Berner samtalar med journalisten och författaren Jan Mosander om världen efter Kinas explosionsartade utveckling.

Familjen Shtisel. Del 8 av 12

...
Del 8 av 12. Akiva bjuder in änkan Elisheva till en show. Akiva och hans vän Bokbindaren letar efter bokbindarens mor. Shulem har problem med hjärtat och fruktar för sitt liv.

Vilket judehat?

...
En isolerad händelse, ett vansinnesdåd av en enda extremist; inget som på något vis var representativt för Danmark. För där finns ju ingen antisemitism.

Ungern 1956. Strid mot tyranniet

...
Efter andra världskriget förvandlades Ungern till en kommunistisk diktatur. Men hösten 1956 gjorde ungrarna uppror. Ett helt land deltog: män, kvinnor, fabriksarbetare, studenter, bönder, politiker och soldater. Även om upproret slogs ned av regimen och sovjetiska styrkor blev det, visar denna dokumentär, en inspiration för oppositionella och dissidenter över hela Östeuropa.

Mysteriet Taj Mahal. Guds tron

...
År 1631 dog Indiens vackra kejsarinna vid födseln av sitt 14:e barn. Hennes man, Shah Jahan, lockades av den mystiska gren av islam som kallas sufism och såg sig själv som Milleniummannen som hade fötts 1000 år efter profeten Muhammed. När han lät bygga Taj Mahal som sin hustrus sista viloplats beordrade han även att det skulle finnas inskriptioner från Koranen som skulle beskriva Paradisets lustgård.

Att se med nya ögon

...
Under 1600-talet var Nederländerna en stormakt. Med provinsen Holland i spetsen hade det i slutet av 1500-talet lösgjort sig från det habsburgska Spanien. Visserligen fick man ständigt försvara sin frihet i krig inte bara med Spanien, utan också med England, Frankrike och de tyska staterna i deras olika mer eller mindre tillfälliga allianser.

Konsten att dö

...
Ett av de mer spännande vetenskapliga rönen på senare år är upptäckten av de så kallade "kortsovarna". Denna lilla grupp individer - omkring 2 procent av världens befolkning - klarar sig alldeles utmärkt på bara fyra eller fem timmars sömn per dygn.

Onda andar. Del 2 av 4

...
Det här är andra delen av den ryska tv-serien Onda andar som bygger på Fjodor Dostojevskijs roman. Här skildras hur en stillsam rysk provinsstad under 1870-talet vänds upp och ned när aristokraten Nikolaj Stavrogin och den politiske opportunisten Pjotr Verchovenskij återvänder från Sankt Petersburg. Stavrogin hamnar ideligen i bråk och förstör livet för de som förälskar sig i honom. Verchovenskij grundar ett hemligt sällskap som sprider olycka och kaos.

En princip lever farligt

Ett demokratiskt styrelseskick vill vi alla ha. Vi vill att alla medborgare ska kunna vara just medborgare och därmed bland annat få påverka hur den offentliga makten utövas. Allas röster ska komma till uttryck. Och allas röster ska ha samma värde.

Savannens rytm. Del 2: Delade territorier

...
Del 2 av 3. Det är många djur som ska samsas om savannens ibland begränsade resurser. Var och en har sin bestämda plats. Från geparden som kan gå upp till 200 km från sin födelseort tills den hittar ett bra revir, till insekterna och deras mer begränsade levnadsutrymmen.

Dubbelnaturen Dowson

I slutet av 1800-talet ansågs poeten Ernest Dowson vara mer lovande än den jämnårige William Butler Yeats. Men Dowsons liv föröddes av sjukdom och missbruk.

Ett folk raderas bort

...
För hundra år sedan inledde den osmanska staten ett folkmord på hundratusentals assyrier. Idag, berättar den svenskfödde assyriern och poeten Ninos Badur, är de återigen fördrivna och förföljda.

Medici - renässansens mäktigaste familj. Del 1: En dynasti föds

...
Del 1 av 4. Europa år 1400: En kontinent plågad av krig och pest och dominerad av den katolska kyrkan. Men i städerna känner köpmän och företagare att deras värld är på väg att förändras. Ökad handel och välstånd väcker en aptit på upplysning. Klassisk filosofi, poesi, konst och skulptur börjar nå en ny publik. Detta gäller särskilt i kosmopolitiska städer som Florens; familjen Medicis hemstad.

Världens gång

Jag kan inte göra mig kvitt misstanken att tävlingen om vem som avser att satsa störst resurser på försvaret inte växer ur patriotism och statsmannaskap, utan ur opportunism och inställsamhet. Det brukar hänvisas till "ändrade omvärldsförhållanden", men Ryssland låg där det låg under hela Fredrik Reinfeldts tid som statsminister.

Museers hemligheter. Del 6 av 6: Inne i Metropolitan Museum

...
I den avslutande delen av Museers hemligheter granskas Henrik VIII:s rustning för att förstå varför han blev så fet och galen. Vi deltar i New York-societeten och avslöjar hur en nakenstaty ledde till ett mord och inne i ett enormt egyptisk tempel, gömt bakom museiväggarna, söker vi en hemlig kammare.

Kriser och kransar

Bland USA:s 44 presidenter intar tre en särställning i historieskrivningen, men också i det folkliga medvetandet.

Djur och mirakler. Del 3 av 12: Stora katter

...
Varför är de stora kattdjuren så duktiga jägare? Det hänger inte bara på musklerna utan också på hur de utnyttjar sina kroppsdelar under jaktens olika faser.

Jag minns mina kaféer

...
För wienaren har kaféerna samma funktion som logen för skådespelaren. De är orter utanför tid och rum.

Savannens rytm. Del 1: Tidens gång

...
Del 1 av 3. Tid, plats och sociala mönster är i allra högsta grad mänskliga begrepp, men hur fungerar det i naturen? Har djuren till exempel en uppfattning om tiden som passerar, nutiden och framtiden?

Engelsbergseminariet 2015. Om krig - Islamiska staten

...
Samtidigt som IS är på väg att bygga ett kalifat i Mellanöstern utgör de ett dödligt hot mot västvärlden. Se tre föredrag om Islamiska staten på ej översatt engelska.

Roboten du älskar att lyda

Roboten som personlig vän är snart en realitet. En uppkopplad och uppdaterad vän som vet allt om dig.

Museers hemligheter. Del 6 av 6: Inne i Metropolitan Museum

...
I den avslutande delen av Museers hemligheter granskas Henrik VIII:s rustning för att förstå varför han blev så fet och galen. Vi deltar i New York-societeten och avslöjar hur en nakenstaty ledde till ett mord och inne i ett enormt egyptisk tempel, gömt bakom museiväggarna, söker vi en hemlig kammare.

Onda andar. Del 1 av 4

...
Första delen av denna ryska tv-serie som bygger på Fjodor Dostojevskijs roman Onda andar. Här skildras hur en stillsam rysk provinsstad under 1870-talet vänds upp och ned när aristokraten Nikolaj Stavrogin och den politiske opportunisten Pjotr Verchovenskij återvänder från Sankt Petersburg. Stavrogin hamnar ideligen i bråk och förstör livet för de som förälskar sig i honom. Verchovenskij grundar ett hemligt sällskap som sprider olycka och kaos.

Så försvann studenten

Det studentpolitiska engagemanget var länge en del av samhällsutvecklingen. Dess uppgång och fall är en berättelse om hur en autonom akademisk kultur försvann.

Ge staden makten

...
Nationer och organisationer kan inte längre lösa människors problem. Istället bör de stora städerna knytas samman och ges mera makt.

Alexanders stora slag. En rekonstruktion av erövringarna

...
Var stod slaget mellan Alexander den store och perserna? Michael Wood följer Alexanders fälttåg från Damaskus och Aleppo till Eufrat och in i norra Irak. Tillsammans med amerikanska styrkor och befälhavaren för de brittiska styrkorna i Iran, general Sir Rob Fry, utforskar Wood ett område som länge varit stängt för utomstående.

De fattigas kapitalism

...
På snabb tid har Peru genomgått en remarkabel välståndsutveckling. En marknadsliberal revolution genomfördes istället för en kommunistisk.

De fyra blommornas odyssé. Del 2 av 2

...
Näckrosen och rosen pryder dammar och trädgårdar världen över. Deras ikoniska former och fängslande skönhet har etsat sig fast i människans historia.

Stilleben. Äpplen, päron och konst

...
Denna dokumentär om stillebens historia och utveckling tar oss från väggmålningarna i Pompeji till Picassos kubistiska mästerverk. Oli Gershts film flödar av bilder på frukter och blommor, men även vanliga hushållsföremål. Konstnärer som Caravaggio och Cezanne, men även samtida stillebenkonst, presenteras och diskuteras av historiker och experter.

Familjen Shtisel. Del 6 av 12

...
Del 6 av 12. Mannen som sköt Liberty Valence: Akiva letar efter någonstans att bo efter att han har blivit utsparkad av sin far. Shulem har dåligt samvete över hur han har behandlat Akiva, både i vuxen ålder och under barndomen. Gitis barn försöker hantera sorgen över att ha en frånvarande far.

Upplysning slår underhållning

Det är inte fel att public service-företagen tar för sig digitalt, men de måste göra det med högklassigt material.

Barenboimgala. Konsert från Staatoper Unter den Linden

...
På nyårsafton 1997 dirigerade Daniel Barenboim en galakväll med musikunderhållning, magiker, dansare och fyrverkeri. Höjdpunkterna under denna glittrande kväll visas i den här galakonserten, med musik av Nicolai, Mozart, Saint-Saens, Tjajkovskij, Sjostakovitj, Johann Strauss II, Weill, Kollo och Lincke.

När Europa vände blad

...
För tvåhundra år sedan utkämpades slaget vid Waterloo. Det satte punkt för en period av ständiga krig. Europa gick in i en era där folksuveränitet och nationalism skapade nya förutsättningar.

Fenomenala kvinnor. Del 1 - Madame Chiang Kai-shek

...
Del 1 av 10. Diplomatiska intriger och storpolitik dominerade Madame Chiang Kai-sheks långa och dramatiskt liv. Hon spelade en viktig roll i Kinas motstånd mot Japan under andra världskriget och engagerade sig mot det kommunistiska förtrycket.

Ta oss på allvar!

Public service måste våga satsa på kvalitet och lita på att lyssnare och tittare är kapabla att själva ta ställning.

Changes to Transatlantic Security. Seminar June 8 2015

...
The relationship between the United States, Sweden, Finland, and NATO is stronger than ever, and the partners are committed to taking on these challenges - new and old - together. Is the nature of transatlantic security cooperation changing? What are the most significant challenges facing NATO and its partners today and in the future?

Mästaren och Margarita. Del 10

...
Del 10 av 10. Filmatisering av Michail Bulgakovs mest kända och uppskattade roman "Mästaren och Margarita" från 2005. Mästaren och Margarita har till slut återförenats, men Azazello kommer med en flaska förgiftat vin från Woland - på uppmaning av Matteus...

Krispaket räcker inte för skolan

Beskedet kom den första måndagen i maj, men det betyder inte att det våras för skolan. När OECD:s utbildningschef Andreas Schleicher presenterade den stora utvärderingen av vårt skolsystem präglades dagen inte av härliga leenden utan av sammanbiten bisterhet. Det ser riktigt illa ut.

Matematik och kaos

...
Denna film handlar om hur två matematiker i slutet av 1800-talet, Henri Poincaré och Alexander Lyapunov, insåg att den värld vi lever är instabil och oförutsebar. Först i våra dagar och med hjälp av datorer har matematiker kunnat återupptäcka deras teorier och vad dessa egentligen innebär för den globala ekonomin och klimatet.

"Och dess namn var Taifun"

...
Evert Taube var tydligt inspirerad av Joseph Conrad, något som ofta har förbisetts.

De fyra blommornas odyssé. Del 1 av 2

...
Av de omkring 300 000 blomsterväxterna på vår planet har bara ett fåtal blivit ikoniska och omedelbart igenkännbara. Två av dessa är tulpanen och irisen.

Oljans planet. Del 3 av 3

...
Trots oron över att oljan ska ta slut kan ny teknik förlänga existerande oljefälts livslängd. Utvinning av skiffergas och oljesand bidrar till att kolväteåldern fortsätter in i det 21:a århundradet. Med tanke på den stora mängd fossila bränslen som ännu kan utvinnas ställer hotet om en klimatkatastrof oss inför ett tydligt val: antingen fortsätta som förr eller göra allt för att finna alternativa energikällor. Men hur ska en förändring ske?

Familjen Shtisel. Del 5 av 12

...
Del 5 av 12. Glutamat: Akiva kommer på andra tankar under bröllopsplaneringen. Bröderna ser till att Shulem inte ska behöva vara ensam efter Akivas bröllop. Shulem upptäcker att Aliza har en ny friare.

Vi får vad vi förtjänar

...
Politiker litar inte på lärarutbildningarna. Ändå anstränger de sig ivrigt för att få mer av något som de samtidigt misstror.

Flykten från Nordkorea. En resa på liv och död

...
Människosmugglaren Dragon livnär sig på att ta nordkoreaner över gränsen. Men när han och två avhoppare blir strandsatta i Kina inleds en dramatisk resa mot friheten. Denna dokumentär av koreansk-kanadensiskan Ann Shin filmades i hemlighet och speglar verkligheten för de tiotusentals nordkoreaner som idag gömmer sig i Kina.

Motsättningarnas man

...
Paris gator kantades av 50 000 människor när Jean-Paul Sartre fördes till den sista vilan 1980. Det var som när Victor Hugo eller Émile Zola begrovs. Men det fanns också en känsla, som stärktes efterhand, av att detta var Frankrikes siste store intellektuelle.

Museers hemligheter. Del 4 av 6: Inne i det egyptiska museet

...
Vi går på jakt efter Ramses den stores grav och undersöker sedan om en forntida kung var djärv eller feg. Vi lär oss hur en fattig farao lade guld på hög i tävlan med Tutankhamon och tar därefter reda på varför egypterna mumifierade miljontals katter, babianer och falkar. Slutligen upptäcker vi en kryptisk inskription som avslöjar en pyramids andliga kraft.

Fattigdomsbevis

...
Varför agerar fattiga på ett sätt som gör saker och ting värre för dem själva? Det var en fråga som Linda Tirado, en fattig tvåbarnsmamma i Utah i USA, råkade snubbla över på nätet. Och hon skrev ett inlägg för att förklara varför hon själv äter skräpmat, röker och är fattig.

Mästaren och Margarita. Del 9

...
Del 9 av 10. Filmatisering av Michail Bulgakovs mest kända och uppskattade roman "Mästaren och Margarita" från 2005.

När grannens hus brann

...
Med Förenta staternas inträde var utgången av andra världskriget i själva verket given. Även om det tog en viss tid var landets överlägsna tillgångar - ekonomiskt, industriellt och militärt - utslagsgivande. Men länge var det ingalunda självklart att USA skulle delta i konflikten.

Den matematiska världen. Del 3 av 3: Att förutsäga framtiden

...
Genom att räkna ut planeternas omloppsbana kan framtiden förutsägas, som solförmörkelser. Men också djuren använder sig av matematik. Exempelvis rör sig stora fågelflockar enligt enkla matematiska regler. Till och med något så kaotiskt som vattenflöden kan under vissa omständigheter organisera sig själva.

Rural medieidyll krackelerade

Prisbelönta tidskriften Modern Farmer blev snabbt ett måste för en urban medelklass som ville äta och leva autentiskt. Men en krass ekonomisk verklighet kom i vägen.

Historien om förfallet. Människan och miljön

...
Förfallet följer oss genom livet och historien. Det kan gälla kroppen, naturen, ekonomin eller kulturen. Ingen har väl missat att mänskligheten har miljöproblem. En som verkligen kollat läget är professor J.R. McNeill från Georgetown, som vi möter i det här avsnittet. Han har bland annat skrivit klassikern "Nittonhundratalets miljöhistoria". Niklas Ekdal ställer frågorna.