VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Den kungliga trädgården. Del 3 av 3: Pompösa trädavenyer på Hampton Court

...
Susanna Popova samtalar med Todd Longstaffe-Gowan som är trädgårds- och landskapshistoriker i England.

Demokrati på reträtt

...
Förhoppningarna om ökad demokrati och frihet har förbytts i pessimism. Frågan är om vi ser ett övergående problem eller trendskifte.

Skottland och dess författare. Del 1 av 3: James Boswell

...
Den brittiske journalisten Andrew Marr porträtterar skotska författare som både utmanat och definierat Skottlands identitet under de senaste tre hundra åren. James Boswell, en osannolik litterär hjälte, slets mellan en patriotisk pliktkänsla och önskan om äventyr och berömmelse på annat håll.

Offermentalitet

...
I och med Sovjetunionens ofattbara blodsoffer satt Josef Stalin med trumf på hand när andra världskrigets segrarmakter skulle dela upp bytet. Övriga allierade tyckte sig ha en skuld att betala. Håkan Arvidsson följer de hårda förhandlingar som utmynnade i en ny världsordning.

Tillbaka från döden

...
I denna dokumentär får vi följa hur man mot alla odds lyckas rädda människor tillbaka till livet. Läkaren Kevin Fong beskriver hur en ung norska som var nedkyld och vars hjärta hade stannat i över tre timmar ändå blev helt återställd. Frystemperaturen hindrade hennes celler från att dö. Läkare använder nu hennes fall för att rädda fler.

Läkande humaniora

"Endast humaniora kan få ekonomin på rätt väg igen", konstaterar man i en färsk larmrapport från en forskargrupp vid Stanford University i USA. De har granskat ekonomiutbildningen vid en rad universitet och handelshögskolor, och dragit slutsatsen att det överlag fanns ett skriande behov av att inkludera humaniora i utbildningen.

Civilisation. Del 8 - Realism inom konst

...
Del 8 av 13. Teleskopet och mikroskopet avslöjade nya världar i rymden och i vattendroppen. Den brittiske historikern Clark tittar närmare på nya upptäckter och metoder inom naturvetenskapen. Upptäckterna fick en återspegling i det holländska måleriets realism.

Ödmjuk till slut

...
Snart fyra år efter Walter Isaacsons stora biografi Steve Jobs presenteras nu en något mer sympatisk och inkännande bild av Apples grundare. I Becoming Steve Jobs söker sig Brent Schlender och Rick Tetzeli bortom skitstövelryktet och fokuserar på hur inte decenniet som persona non grata på Apple utvecklade Jobs till av en av vår tids viktigaste företagsledare.

Drottning Viktorias barn. Del 2 av 3 - Hustyrannen

...
Del 2 av 3. Efter Alberts död klamrade sig Viktoria fast vid sina döttrar samtidigt som hon tyranniserade dem och arrangerade deras äktenskap. Men prinsessorna kämpade emot, fast beslutna att finna kärlek och ett meningsfullt liv.

Vårt nya litterära rum

...
Vår vardag utspelar sig alltmer framför datorer, smarta telefoner och surfplattor. Men vad gör egentligen den digitala berättelsen med oss och vår litteratur?

Hur gör hajar?. En expedition till Rangiroa

...
I hjärtat av Stilla Havet, på paradisatollen Rangiroa i Franska Polynesien finns en fantastisk marinbiologisk mångfald: Tiputa. Där finns en av världens största koncentrationer av grå revhaj, denna fascinerande art som både skrämmer och fascinerar på en och samma gång.

Skymtandets konst

...
Under senare år har författarintervjuerna fått ett uppsving på bekostnad av den seriösa litteraturkritiken.

Bysans - tre städer. Del 2 av 3

...
I det moderna Istanbul undersöker historikern Simon Sebag Montefiore det kristna Bysans sista århundraden. Det var en tid då man pressades av fiender från både öst och väst men ändå upplevde en konstnärlig renässans. Det är också en skildring av hur korsriddarna förstörde staden men hur den ändå fick nytt liv under det ottomanska styret.

En författares bord

...
Trieste är känt för författare som James Joyce, Italo Svevo och idag Claudio Magris. Hur präglar det staden?

Den kungliga trädgården. Del 2 av 3: Det svenska paradiset

...
Susanna Popova samtalar med Göran Alm som är konsthistoriker och före detta direktör för Bernadottebiblioteket.

Världens gång

Sommaren är en skräckens tid, här i Stockholms bättre kvarter. Detta år har inte varit ett undantag.

Sverige är ett Medelhavsland

...
Regeringen har ändrat uppfattning om att erkänna Västsahara. Förbindelserna med Marocko väger allt tyngre.

Den gotiska konsten. Del 3 av 3: Blod till salu

...
Den gotiska skräckfantasin överträffades av första världskrigets reella fasor. Under det 20:e århundradet började ett gotiskt språkbruk alltmer beskriva seklets olika ohyggligheter. Alltifrån Marx analys av den "vampyrliknande" kapitalismen till Conrads mörka vision av imperialismen och Eliots "Det öde landet" tycktes den gotiska berättarformen bättre än någon annan göra den moderna världen begriplig.

Humanitär stormakt?

...
Året 1944 hade Excellensen premiär på biograf Palladium i Stockholm. Regissör var Hasse Ekman och filmen bygger på författaren Bertil Malmbergs pjäs med samma namn.

Fossila skatter - del 2 av 3

...
Del 2 av 3. Dinosaurier med fjädrar: På en fyndort i nordöstra Kina kallad "dinosauriernas Pompeji" finns enastående kvarlevor av befjädrade dinosaurier. Professor Richard Fortey undersöker den befjädrade kusinen till Tyrannosaurus rex.

En mjukare linje

...
Den omstridda Ayaan Hirsi Ali gjorde sig tidigt känd som en hårdnackad islamkritiker. Hon benämnde den religion hon vuxit upp med, och som hon sedan lämnade, som "den nya fascismen". Kritiker som varnar för islamofobi har inte saknats. Men stödet för hennes uppmärksammande av kvinnoförtryck och extrem islamism, samt stödet för hennes rätt att kritisera islam utan att hotas till livet, har även det varit starkt.

Drottning Viktorias barn. Del 1 - De bästa av planer

...
Del 1 av 3. Detta första avsnitt fokuserar på Viktorias stormiga förhållande med prins Albert. Men också på deras försök att uppfostra sina barn och samtidigt rädda monarkin genom att framställa sig som en modern, kunglig familj.

Klockan klämtar för någon annan

Grundstämningen i Sverige är pacifistisk, posthistorisk, som om vi levde i ett permanent undantag. Här behövs knappt militärallianser, vapenindustri eller något vidare försvar, eftersom vi är vänner med alla och inte vill provocera fram dålig stämning.

JAM - en svensk aviatör. Ett stycke svensk flyghistoria

...
Sten, som är född 1924 i Gringelstad i Skåne, började sin flygarbana år 1941, då han anställdes vid Flygvapnet och flög SAAB B17. År 1945 lämnade han det militära och fick anställning som flygtelegrafist på ABA, sedermera SAS. Där flög han den tysktillverkade Junkers Ju 52. Han bekostade själv en pilotutbildning och blev styrman 1951.

Kampen mot barbariet

...
Det går en våg av antisemitism över Frankrike. Men i kampen mot extremism och rasism är landet en förebild.

Bysans - tre städer. Del 1 av 3

...
Simon Sebag Montefiore spårar Istanbuls historia där tre trosinriktningar - hedendom, kristendom och islam - stått i centrum för nästan tretusen år av de mest intensiva politiska och religiösa striderna. Montefiore blottlägger dess grekiska rötter och visar hur Istanbul förvandlades till huvudstaden i ett kristet imperium under kejsar Konstantin.

För stor för att gömmas undan

...
Karl Ragnar Gierow blev känd för allmänheten när han var Svenska Akademiens ständige sekreterare. Som författare har han dock orättvist hamnat i skymundan.

Den kungliga trädgården. Del 1 av 3: Den nationella parken

...
Susanna Popova samtalar med Magnus Olausson som är forskningschef på Nationalmuseet i Stockholm.

Så blev USA världspolis

...
När USA:s säkerhetspolitik lades om uppstod en ny världsordning. Ett hot mot USA:s värderingar blev också ett hot mot dess säkerhet. Trots krigen i Vietnam och Irak består doktrinen om den globaliserade nationella säkerheten.

Den gotiska konsten. Del 2 av 3: Staden och själen

...
Samtidigt som den industriella revolutionen uppvisade allt fler underverk var den gotiska konsten både fram- och tillbakablickande. I sin roman Frankenstein varnade Mary Shelley för en vetenskap som tappat kontrollen medan Sir Gilbert Scotts gotiska arkitektur odödligförklarade prins Albert som en medeltida hjälte. Poeter tog droger för att nå nya gotiska höjer. Hur skulle det sluta?

Anden är ur flaskan

...
Radikalisering av unga och socialt utanförskap går hand i hand. Den svenske terrorexperten Magnus Ranstorp ser en utveckling som bara blir värre.

Den förlorade prinsen. En film om Carl Johan Bernadotte

...
Carl Johan föddes som prins på Stockholms slott 1916. Han förälskade sig i en borgerlig kvinna vilket tvingade honom att avsäga sig sin prinstitel. Filmen är ett personligt porträtt om och med Carl Johan Bernadotte.

Slaget om cyberrymden

...
Datorspelen håller på att ersätta litteraturen som en fantasins kraft i vår syn på krig. Men en dag blir de kanske alltför verklighetstrogna.

Varför drömmer vi?. Vad betyder mardrömmen?

...
Vad betyder våra drömmar? Först nu har vetenskapen börjat förstå. I denna dokumentär får vi följa en rad fascinerande experiment: från narkolepsi till återkommande mardrömmar. De bidrar alla med ledtrådar till frågan: Varför drömmer vi?

Storm på väg

...
För några månader sedan inträffade någonting mycket ovanligt: en säkerhetspolitisk analys publicerad av en amerikansk tankesmedja skapade rubriker i Sverige.

Bibelmysterier - Del 4. Petrus och den första kyrkan

...
Del 4 av 9. En arkeologisk undersökning av historien om Petrus, den apostel som Jesus gav namnet "Klippan". Med Petrus hjälp skulle han bygga sin kyrka.

Det omoderna kriget

...
Islamiska staten använder moderna hjälpmedel som sociala medier för att grunda ett omodernt samhälle. Genom sitt extrema våld upprepar de både den förmoderna och den moderna historiens dårskap.

Civilisation. Del 6 - Reformationen

...
Del 6 av 13. Luthers uppror mot påven sprängde den mäktiga kyrkan. Inbördeskrig och växande furstemakt präglar tiden. Historikern Kenneth Clark lyfter fram filosoferna Erasmus av Rotterdam och Montaigne vilka verkade för fred och religiös tolerans.

Den kinesiska drömmen

...
Ett allt rikare och mäktigare Kina blir också allt mer repressivt. President Xi Jinpings väldiga ambitioner vilar på osäker grund.

Veckans bok - Klas-Göran Karlsson. Del 6 av 18

...
Klas-Göran Karlssons nya bok Urkatastrofen handlar om första världskrigets plats i den moderna historien. Det första världskriget är vår historiska urkatastrof, som under hundra år skapat nya konflikter, krig och folkmord. De stora öppna såren i vår värld, på Balkan och Nordirland, i Mellanöstern och i Kaukasusområdet, går tillbaka till första världskriget. Sovjetkommunismen, fascismen och nazismen föddes som politiska projekt i skyttegravarna. Klas-Göran Karlsson berättar för PJ Anders Linder.

Om kriget kommer

...
Ett ryskt angrepp mot de nordiska länderna och Baltikum har blivit mer tänkbart. Nu gäller det att förbereda sig - i tid.

Vetenskapens historia. Del 4 Kraft och energi

...
Del 4 av 6. Kan vi få obegränsat med kraft? Vi är den mest kraftslukande generationen som någonsin levt. Michael Mosley undersöker hur denna kraft har utnyttjats, från vind, ånga och insidan av en atom. Det tog århundranden för vetenskapen att förklara vad kraft är, snarare än enbart vad den gör.

Idealismen gör sig bäst i lagom dos

Thomas Sowell fyllde 85 år den siste juni i år, men jag misstänker att det inte ledde till någon längre paus för firande. Han jobbar på.

Den gotiska konsten. Del 1 av 3: Frihet, mångfald och fördärv

...
I mitten av 1700-talet inträffade något egendomligt i England. I en tid av upplysning och förnuft föddes ett monster: en gotisk besatthet av spöken, onda andar och demoner. Den nygotiska vågen influerade populärkultur, konst och arkitektur.

Regimskifte för Riksbanken

Penningpolitiken har nått vägs ände. Det är dags att införa en ny ordning för de kommande decennierna.

Global Axess - Om krig. Del 1 av 18: Religionens betydelse för krig

...
Tom Holland är brittisk historiker och författare till den prisbelönade boken Rubicon: The Triumph and Tragedy of the Roman Republic. Han har skrivit och producerat ett flertal dokumentärer om alltifrån dinosaurier till Paulus. Hans dokumentärfilm "Islam: the Untold Story" har tilldelats en rad utmärkelser och genererat stor internationell uppmärksamhet. Holland intervjuas här av Thomas Gür.

Vilka är vi?

Mänskligheten tycks genomgå någon sorts identitetskris för tillfället. Frågan om vari det specifikt mänskliga består och exakt vad som skiljer just människan från de andra djuren i vår herres hage lämnar inte forskarna och tänkarna någon ro. Svaren varierar.

Högskola med växtvärk. Massuniversitetets utmaningar

...
Del 2 av 3. Talare: Ebba Lisberg Jensen - När studenterna inte kan skriva, Christopher Lagerqvist - Vi kan mycket bättre!, Leif Lewin - Utan forskning ingen utbildning. Moderator: PJ Anders Linder. Ett seminarium från Engelsbergs herrgård 12 mars 2015.

Parlamentet och domstolen

...
Söker man på "mänskliga rättigheter" på Google får man 85 000 träffar, och "human rights" ger 49 200 000. Få begrepp har en sådan positiv innebörd. I likhet med "demokrati" är alla för och ingen emot.

Egyptiernas vagnar. Faraonernas hemliga vapen

...
För omkring 3600 år sedan målades reliefer i egyptiska gravar föreställandes faraoner och krigare på vagnar dragna av hästar. Vissa historiker hävdar att vagnen var starten på en teknologisk och strategisk revolution, och det hemliga vapnet bakom Egyptens främsta era av erövringar, känd som Nya riket. Men var vagnens design verkligen revolutionerande och spelade den en avgörande roll i den antika världens blodiga strider?

Förbrytarens höst

...
I flera latinamerikanska länder har den knarkrelaterade brottsligheten och kartellernas våldsutövning påverkat hela befolkningar under decennier. Detta har även satt djupa spår i kulturproduktionen. Henrik Nilsson förmedlar initierade inblickar från extravagansens vardag.

Civilisation. Del 5 - Det påvliga Rom

...
Del 5 av 13. 1600-talets påvliga Rom står i fokus i detta avsnitt. Här sammanstrålar antiken och kristendommen. Kenneth Clark utforskar Vatikanens innergårdar, de påvliga rum som Raphael dekorerade och Sixtinska kapellet.

En princip lever farligt

Ett demokratiskt styrelseskick vill vi alla ha. Vi vill att alla medborgare ska kunna vara just medborgare och därmed bland annat få påverka hur den offentliga makten utövas. Allas röster ska komma till uttryck. Och allas röster ska ha samma värde.

William, Kate & George

...
Detta är ett personligt porträtt av en man och en kvinna som är förutbestämda att bli kung och drottning av England. Under deras första år som familj får vi följa Kate och George och deras bebis George under utlandsresor och officiella plikter.

Krispaket räcker inte för skolan

Beskedet kom den första måndagen i maj, men det betyder inte att det våras för skolan. När OECD:s utbildningschef Andreas Schleicher presenterade den stora utvärderingen av vårt skolsystem präglades dagen inte av härliga leenden utan av sammanbiten bisterhet. Det ser riktigt illa ut.

Det vita gardet - Del 5 av 8

...
Del 5 av 8. Michail Afanasjevitj Bulgakovs första roman är den delvis självbiografiska familjeberättelsen Det vita gardet. Den utspelar sig i Kiev under det sovjetryska inbördeskriget.