VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Det Elisabetanska England. Del 3 av 3: Nya sköna värld

...
Del 3 av 3. En ny medelklass förvandlar det Elisabetanska England med urbanisering, upptäckter och vetenskapliga genombrott. Det är en gyllne era med Shakespeares dramer och framväxten av ett imperium.

Lawrence - svårfångad bortom Arabien

Hur skulle Lawrence av Arabien besegra Islamiska staten?

Finstämt om den bortglömde Grainger

Det stora anspråket har länge likställts med skapandet av tids- eller rumsligt omfattande konst. Kanske är detta mest framträdande inom konstmusiken.

Fenomenala kvinnor. Del 4 - Audrey Hepburn

...
Del 4 av 10. Bakom Audrey Hepburns glamour och en filmkarriär med succéer som Prinsessa på vift, Frukost på Tiffany's och My Fair Lady dolde sig personliga tragedier och fasor. Vid sex års ålder övergavs hon av sin far och under naziockupationen i hemlandet Holland såg hon judiska familjer deporteras.

Det fjärrstyrda kungariket Sverige

...
Den 28 juni 1709 led den svenska armén under Karl XII ett svårt nederlag i slaget vid Poltava mot den ryska armén under Peter den store. Med spillrorna av sin armé och delar av sitt fältkansli - den kungliga administrationen - lyckades Karl XII sätta sig i säkerhet vid Perevolotjna, alldeles vid floden Dnepr.

Museers hemligheter. Del 1 av 6: Inne i Vatikanstatens museer

...
Del 1 av 6. I detta avsnitt granskar vi taket till Sixtinska kapellet och upptäcker hemligheten bakom Michelangelos geni och varför han bråkade med påven. Vi avslöjar den censor som satte fikonlöv på penisar och får tillgång till det hemliga Vatikanarkivet för att ta reda på sanningen bakom Tempelriddarna. Vi får också reda på varför en forskare i Vatikanen tog en mumie till sjukhuset.

Lundborg förblir en gåta

Maja Hagerman skrev 2006 Det rena landet, en genomgång av myten om det germanska rasen som myntades av den romerske historikern Tacitus i Germania om det mystiska folket i norr, germanerna.

Vem dödade Ivan den förskräcklige?. Den värsta tyrannens egen död.

...
Ivan den förskräcklige var under 1500-talet Rysslands förste diktator med ett järngrepp över sitt imperium. Men hans död har förblivit ett mysterium. Blev han mördad? Kriminologen David Wilson konstaterar att han förgiftades, och det av någon som han litade på.

En makalös uppgång - ett makalöst fall

...
I november 1653 fick den åldrade rikskanslern Axel Oxenstierna skäl att fatta pennan. Ärendet var känsligt, så känsligt att han inte vågade överlåta kopierandet av de egna breven åt någon annan utan gjorde det själv.

Dagar före krigsutbrott. Del 1 av 3: Upptakten till första världskriget

...
Del 1 av 3. En sommarmånad: Brittiska UD och utrikesminister Sir Edward Grey mottar nyheten om mordet på Balkan. I Berlin tror kejsaren att han kan utnyttja det till sin egen fördel.

Fångat av en stormvind

Det tsaristiska Rysslands undergång och tillkomsten av den nya revolutionära Sovjetstaten har varit ämnet för rader av magistralt lärda studier och fortsätter att vara det. Studierna är så många att man undrar om det kan finnas något att tillägga när man öppnar en ny bok i ämnet.

Den matematiska världen. Del 3 av 3: Att förutsäga framtiden

...
Genom att räkna ut planeternas omloppsbana kan framtiden förutsägas, som solförmörkelser. Men också djuren använder sig av matematik. Exempelvis rör sig stora fågelflockar enligt enkla matematiska regler. Till och med något så kaotiskt som vattenflöden kan under vissa omständigheter organisera sig själva.

Stabil låtsasdemokrati

...
Det ska sägas med en gång: Den amerikanske professorn Grigory Ioffe är kontroversiell. Hans välvilliga tolkning av Alexander Lukasjenkas styre i Vitryssland har mötts av massiv kritik, både från den vitryska oppositionen och från andra forskare på området.

Drottningens trädgård. Ett år vid Buckingham Palace

...
Bakom murarna till Buckingham Palace ligger drottningens trädgård: fullt av fantastiska växter, fåglar och insekter. I denna dokumentär får vi följa verksamheten i trädgården under ett helt år. Förutom intervjuer med biologer och trädgårdsmästare visas också hur de kungliga familjerna under århundradens lopp har använt sig av trädgården får både nytta och nöje.

Fakiren består

För etthundrafemtio år sedan föddes en som kan kallas den svenska humorns motsvarighet till tidigt avlidna rockstjärnor: Axel Wallengren, säkert mer känd under pseudonymen Falstaff, fakir.

Moderskapets ursprung. Är moderskärleken medfödd?

...
Modersinstinkt är ett universellt fenomen men det uppstår inte automatiskt. Det naturliga urvalet, visar primatologen Sarah Blaffer Hrdy, utsätter kvinnor för påfrestningar som påverkar val och attityder gentemot det nyfödda barnet. Idag liksom förr måste kvinnor fatta tuffa beslut inför det annalkande moderskapet. Vad kommer det att "kosta" henne? Vilket stöd kan hon få från sin man?

En lärjunge i Linnés skugga

...
Han är kanske inte något riksbekant namn, Clas Bjerkander (1735-1795). Han levde ett "bortskymt liv", som Kerstin Ekman skriver i inledningen till sin levnadsteckning över honom, Då var allt levande och lustigt, liksom Herrarna i skogen (2007) och Se blomman (2011) en berättelse om svensk naturvetenskapshistoria.

Oljans planet. Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Oljan förändrade världen och våra liv. Den är också det mäktigaste politiska vapen som skådats. Professor Iain Stewart besöker de platser där oljan först upptäcktes och berättar om de människor som kämpade om den. Han beskriver hur den outsläckliga törsten efter olja påverkar vår planet.

En äreräddning av den förlorade sonen

Vart jag än rest har jag nästan alltid fått frågan om hur jag ser på familjen Wallenbergs makt.

Vår genetiska kod. Del 1 av 2: Livets bok

...
Del 1 av 2. År 2000 blev det möjligt att kartlägga människans genetiska kod. Vilka konsekvenser fick det? Dr Adam Rutherford konstaterar att varje individ bär med sig vår planets hela livshistoria i sin genuppsättning. Vi är alla direkt kopplade till livets ursprung och de första ryggradsdjuren.

Värre än vi trodde

...
Den nya Stalinbiografin av Oleg Chlevnjuk - Stalin. Zjizn odnogo vozjdja (Stalin, ett porträtt av en ledare) - känns som den definitiva. Det torde dröja innan det kommer något jämförbart verk.

De fyra blommornas odyssé. Del 1 av 2

...
Av de omkring 300 000 blomsterväxterna på vår planet har bara ett fåtal blivit ikoniska och omedelbart igenkännbara. Två av dessa är tulpanen och irisen.

Slätstrukna sedlar?

År 1979 intervjuades Olof Lagercrantz i tidskriften FiB/Kulturfront. Lagercrantz, som hade varit chefredaktör för Dagens Nyheter men nu var pensionerad, gick till angrepp mot några kulturpersonligheter som han ansåg vara överskattade: Dag Hammarskjöld, Ingmar Bergman, Evert Taube och Astrid Lindgren.

Djur och mirakler. Del 4 av 12: Myror

...
Del 4 av 12. Jordens 100 biljoner myror väger lika mycket som samtliga människor på jorden och har likt inget annat djur koloniserat vår planet. Deras globala framgång bygger på ett genialiskt samarbete, till exempel byggandet av ett naturligt luftkonditioneringssystem som håller dem svala i stackarna. De har också ett fem gånger starkare luktsinne än andra insekter och de kan övermanna djur som är hundra gånger större än de själva.

Den matematiska världen. Del 2 av 3: Naturens byggstenar

...
Del 2 av 3. Geometriska kroppar tycks inte förekomma särskilt ofta i naturen. Men de finns i själva verket överallt. Den som förstår naturens grundläggande former kan använda dem till mycket, till exempel till att räkna ut hur mycket pyramiderna väger eller avståndet till solen.

Politikens passningsläggare

...
Ett visst politiskt distrikt söder om Buffalo i delstaten New York domineras historiskt sett av demokraterna.

Ett ideologiskt farväl till folkhemmet

...
För något halvår sedan kom jag i samspråk med en byggföretagare. Han hade en firma med en handfull anställda. "Många av medarbetarna i de företag jag konkurrerar med bor i baracker", berättade denne för mig.

Veckans bok - Merete Mazzarella. Del 14 av 14

...
Merete Mazzarella är född 1945 i Helsingfors och numera bosatt i både Ekenäs och Helsingfors. Hon är pensionerad från arbetet som professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitetet och medverkar som kritiker och kolumnist i en rad tidningar, bland annat Hufvudstadsbladet, Vasabladet, Upsala Nya Tidning och Sydsvenskan. Hon är aktuell med Solkattens år där hon skriver om att leva lyckligt omfamnad av den sena kärleken i en värld som är allt annat än trygg och stabil. Hon resonerar kring trohet och svek, yngre och äldre generationer och följer världshändelserna med stigande oro. På ett känsligt och analytiskt sätt dokumenterar Merete Mazzarella året fram till sjuttioårsdagen - och berättar mer om livets stora frågor för Lotta Gröning.

Humboldts många gåvor

...
Årslånga expeditioner, tjocka böcker, en enorm korrespondens med allt från preussiska kejsare och amerikanska presidenter till släkt och vänner . Hur hann han? Och vem var han?

Kulturarv under hot. Museernas roll i krig och konflikt. Del 2 av 2

...
I del 2 av "Kulturarv under hot" är ämnet museernas roll under och efter konflikter. Markus Hilgert, Near East Museum i Berlin, talar om bevarandet av Iraks och Syriens kulturarv som nya utmaningar för en offentlig expertinstitution. Sedan talar Jonathan Tubb från British Museum i Storbritannien om förberedelser för efterdyningar. Därefter Neil Brodie, University of Glasgow i Storbritannien, om det vetenskapliga engagemanget för illegalt sålda kulturföremål.

Tänk om Kicki blir ledsen

Varför känns det så fundamentalt fel att den konstgjorda ön intill Saltholm i Öresund döptes till Pepparholm? Av samma skäl som det är beklämmande när tjänstgörande poliser gråter ut på Twitter.

Kulturarv under hot. Museernas roll i krig och konflikt. Del 1 av 2

...
I första delen i "Kulturarv under hot" diskuteras kulturarv i Syrien, Irak och Libyen idag. UNESCO:s generaldirektör Irina Bokova inleder. Därefter talar Magnus Olausson från Nationalmuseum om krigstroféer och bortrövad konst. Rubina Raja, arkeolog från Danmark, lyfter fram Syriens världsarv med särskilt fokus på Palmyra och Paul Bennett, arkeolog från Storbritannien, talar om Libyen före och efter revolutionen.

Minnen att minnas

Jubileumsjournalistik är ett publicistiskt fenomen. Men att något inträffade ett år som slutar på 0 eller 5 gör inte nödvändigtvis händelsen relevant.

Flickan som pratade med delfiner. Ett vetenskapligt experiment

...
Under tio veckor 1965 genomfördes ett experiment: Kan delfiner lära sig tala engelska? Men under den tid som den unga forskaren Margaret Howe och delfinen Peter levde tillsammans i ett vattenfyllt hus uppstod oanade komplikationer mellan människa och djur. Detta är en dokumentär om ett av 1960-talets mest kontroversiella experiment om djurs intelligens.

Sårade divor - om kvinnors egenmakt och vanmakt

I Sverige lobotomerades över 4 500 svenskar, från 1940-talet och framåt. Redan från början stod det klart att dödligheten efter operationen var hög. Enstaka år så hög som 17 procent.

Berättelsen om Sovjet. Del 1 av 2: En skola i folkmord

...
Del 1 av 2. I denna dokumentär berättas bland annat hur den sovjetiska regimen inspirerade nazisterna till folkmord och om partnerskapet mellan regimerna under upptakten till och början av andra världskriget.

Från gotik till skyskrapefanatism

...
Fredric Bedoire, emeriterad professor i arkitekturhistoria vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, har genom åren skrivit en rad synnerligen värdefulla böcker, exempelvis Stockholms byggnader.

Djur och mirakler. Del 3 av 12: Stora katter

...
Del 3 av 12. Varför är de stora kattdjuren så duktiga jägare? Det hänger inte bara på musklerna utan också på hur de utnyttjar sina kroppsdelar under jaktens olika faser.

Den tomma ytan

Vi kommunicerar som aldrig förr. Det betyder inte nödvändigtvis att kommunikationen har ökat i kvalitet eller att vi blir klokare av den.

Den matematiska världen. Del 1 av 3: Magiska siffror

...
Del 1 av 3. Vissa tal är ständigt med oss. Pi beräknar cirklars omkrets och diameter men även mycket annat. Gyllene snittet, fi finner vi i stort sett överallt, bland annat i arkitektur och konst. Talet e används för att beräkna ökning och tillväxt, från ekonomi till radioaktivt sönderfall. Och primtal visar sig vara en del av naturen.

Uppfriskande försvar av kapitalismen

Björn Wahlroos bok De 10 sämsta ekonomiska teorierna. Från Keynes till Piketty har en lockande om än något missvisande titel.

Veckans bok - Anders Rydell. Del 13 av 14

...
Anders Rydell är författare, journalist och kulturchef för Hallpressens tidningar. Han debuterade 2008 och har sedan dess utkommit med en rad uppmärksammade böcker. Nu är han aktuell med Boktjuvarna: jakten på de försvunna biblioteken som handlar om den okända berättelsen bakom bokbålen i 1930-talets Tyskland - ett av nazisternas mest skrämmande projekt. Anders Rydell har rest i tjuvarnas spår på jakt efter de försvinna biblioteken för att ta reda på vart de stulna böckerna tog vägen och vilka som en gång ägde dem. Han berättar mer om sin resa i samtal med Lotta Gröning.

Kina forskar och innoverar

I år utdelas för första gången ett Nobelpris i ett naturvetenskapligt ämne till en kinesisk forskare baserad i Kina. Mitt under kulturrevolutionen fick Tu Youyou det topphemliga uppdraget i sin militära forskningsenhet att leta rätt på ett botemedel mot malaria, som drabbat kinesiska soldater i Vietnamkriget.

Tuberkulosens historia. Den vita döden

...
Tuberkulos har plågat människan ända sedan antiken. I denna dokumentär får vi reda på mer om vetenskapens kamp mot denna fruktade sjukdom som fortfarande drabbar en stor del av världens befolkning.

Mindre modigt om Bernadotte

...
"Det vimlar inte av roliga och välskrivna böcker om kungligheter." Det skriver Arne Norlin i sin bok Familjen Bernadotte. Makten, myterna, människorna. Den här boken är inte heller rolig. Eller välskriven.

Timbuktus förlorade bibliotek. En uppenbarelse av visdom

...
Timbuktu var en gång ett lärdomscentrum med fantastiska manuskriptsamlingar och universitet grundade före både Oxford och Cambridge. Författaren Aminatta Forna reser genom Timbuktus vackra landskap för att upptäcka Afrikas äldsta litteratur och undersöka varför den måste förstås och bevaras.

Föremål för dyrkan

...
Roland Barthes gjorde sig ett namn, bland annat genom att dödförklara författaren. Själv avled han för 35 år sedan, men hans texter är höggradigt levande när vi nu firar hundraårsminnet av hans födelse. Lena Kåreland vet något om varför.

Konsten att bevara konst. Del 1 av 3 - Skydda våra minnen

...
Del 1 av 3. Konst bevaras med hjälp av vetenskap och teknik. Pigment och metaller och andra material som en gång använts för att gestalta drömmar analyseras och skyddas. En konservator kan på så vis återupptäcka och frambringa det förflutnas färger och former till sin samtid.

Kåkfararens Paris

Albertine Sarrazins kultroman Astragal från 1965 har nu kommit i ny svensk översättning.

Varför drömmer vi?. Vad betyder mardrömmen?

...
Vad betyder våra drömmar? Först nu har vetenskapen börjat förstå. I denna dokumentär får vi följa en rad fascinerande experiment: från narkolepsi till återkommande mardrömmar. De bidrar alla med ledtrådar till frågan: Varför drömmer vi?

Nolltoleransens höga pris

Signalpolitik tycks vara le mot du jour. När regeringen kallar till presskonferens för att tillkännage att Sverige inte längre kan garantera tak över huvudet åt tillresta asylsökande, så är detta, enligt politiska kommentatorer, att betrakta som just signalpolitik.

Ätten Stuart. Del 1 av 3: Enade under en krona

...
Del 1 av 3. När kung James I ärver kronan efter drottning Elisabeth I är han samtidigt kung av Skottland. Nu ges tillfälle att ena de två kungarikena.

Ett hotat konstnärshotell

...
Konstnärshotellet i Grez, där August Strindberg och Carl Larsson en gång bodde, återskapades på 1980-talet. Verksamheten har de senaste åren varit hotad. Men den unika miljön måste bevaras.

Hur fungerar matematiken?. Två olika hjärnor

...
Med hjälp av matematik har människan byggt den moderna världen, kunnat ställa de svåraste frågorna och fått dem besvarade. Men de flesta av oss har problem med matematik. Skådespelaren Alan Davies är en sådan person. För honom är matematik skrämmande och tråkigt. För Marcus du Sautoy, professor i matematik vid Oxford University, är matematik det mest spännande och kreativa området som finns. Och han har en förkärlek för att dela med sig av sin passion för ämnet.

Ny saga om nytt Ungern

Ungern diskuteras flitigt numera. Kritiken mot Viktor Orbáns regering är massiv och berör allt från kulturpolitik till flyktingmottagande och pressfrihet.

Veckans bok - Karin Tegenborg Falkdalen. Del 12 av 14

...
Författaren Karin Tegenborg Falkdalen är filosofie doktor i idéhistoria och arkivchef. 2010 utkom hon med den kritikerrosade boken Vasadöttrarna och hon är nu aktuell med Vasadrottningen: en biografi om Katarina Stenbock 1535-1621. Boken skildrar Katarina Stenbocks långa och innehållsrika liv och hur hon efter makens bortgång skulle få uppleva Vasatidens många intriger, krig och konflikter om den svenska tronen. Karin Tegenborg Falkdalen berättar mer ur Vasadrottningens liv för Adam Cwejman.

Han som också kan

...
Det gick inte riktigt som Jeb Bush hade tänkt sig när toppskiktet av de republikanska presidentkandidaterna möttes i ännu en debattomgång i Denver i slutet av oktober.

Global Axess - Om krig. Del 18 av 18: USA och de nya krigen

...
Kimberly Kagan är militärhistoriker samt grundare och chef för the Institute for the Study of War. Hon har undervisat vid Yale, Georgetown University och American University samt arbetat under General Petreus i Afgahnistan. Hon skriver också regelbundet i tidningar som The Wall Street Journal, The New York Times och The Weekly Standard. Kimberly Kagan intervjuas här av Thomas Gür.

Brädets bärsärkar

...
Det finns två extremlägen i arkeologisk lockelse - en fascination över det riktigt stora och monumentala och en förtjusning över det lilla och intrikata.

Järnvägshistoria med Dan Snow. Del 3 av 3: Guldåldern

...
Del 3 av 3. Åren 1870 - 1914 var järnvägarnas gyllene tidsålder i Storbritannien. Industrialisering och växande städer gjorde järnvägarna oumbärliga. Men med säkerheten var det si och så. Först efter en allvarlig olycka började den tas på allvar. Dan Snow visar hur den brittiska järnvägen blev säkrare och lönsammare.

Det förtalade 90-talet

...
Under senare tid har vi sett en renässans för författare som verkade före modernismens genombrott. Förhoppningsvis kan också intresset för de svenska nittiotalisterna komma tillbaka.

Mästaren och Margarita . Del 1 av 10

...
Del 1 av 10. Filmatisering av Michail Bulgakovs mest kända och uppskattade roman "Mästaren och Margarita" från 2005. Serien består av tio avsnitt där tittaren bokstavligt talat får uppleva allt mellan himmel och jord. Den absurda och fängslande historien ackompanjeras av hänförande musik som låter tittaren träda in i en abstrakt värld av ondska och godhet.