VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Det behövs en ny Fälldin

...
Privat ägande och företagande var hörnstenar för Thorbjörn Fälldin. Borgerliga partiledare måste fortsätta att försvara dem.

Veckans bok - 2016 - Hur jag dog

...
Niklas Ekdal går ut på obeträdd mark när han som journalist och offentlig person berättar om sitt eget självmordsförsök, i boken "Hur jag dog" Det är en modig bok som behandlar ett ämne som är tabu i Sverige.

Global Axess: Geopolitikens återkomst - Kris i världsordningen

...
Walter Russell Mead är akademiker och lärare vid Hudson Institute i USA. I detta avsnitt av Global Axess talar han om hur krisen i världsordningen banar väg för geopolitikens återkomst och USA:s roll i världsordningen. Programledare är Niklas Ekdal.

Art Nouveau - Del 1 av 3: Paris

...
Del 1 av 3. BBC-journalisten Stephen Smith går på spaning i Paris efter Art Nouveau, den stilart som vid sekelskiftet gav upphov till olika uttrycksformer i konsthantverk, arkitektur och formgivning. En rad glamorösa och kontroversiella personligheter passerar i revy, bland annat skådespelerskan Sarah Bernhardt, konstnären Alphonse Mucha, juveleraren René Lalique och arkitekten Hector Guimard. Vi går också på restaurang Maxim.

Processen

...
Berättelserna om 1900-talets fasansfulla historia fyller hyllmeter. I bok efter bok används seklets skräckkabinett för att belysa elände och förödelse, lidande och mördande, förintelse och utrotning. Och gång på gång pekas på vad ett totalitärt tänkande och en populistisk retorik leder till.

Inne i djurens hjärna - Del 3 av 3: Den sociala världens hemligheter

...
Delfinen är en av vår planets mest intelligenta djur. Den har sitt eget språk och känner igen sig i sin egen spegelbild. Vi stiftar också bekantskap med bedrägliga schimpanser och får se hur elefanter sörjer sina döda.

När filosofen ramlade i brunnen

...
Mycket av det vi vet om grekisk filosofi kommer från Diogenes Laërtios Berömda filosofers liv och läror, som nu har översatts till svenska. Svante Nordin rekommenderar en filosofibiografi per kväll.

Vem var Axel Ebbe? Film av Jan Troell och Jan Hemmel från 2016

...
Ett porträtt av sekelskiftesmänniskan, kvinnokarlen och konstnären Axel Ebbe. Nästan alla skånska städer har sina Ebbeverk. Ändå har vi inte vetat så mycket om denna mångsidigt begåvade konstnär. Nu träder han fram genom otaliga brev: Från ungdomens sökande, genom konststudier och utställningsmödor till hans kvinnohistorier och äktenskap.

Från baren till komposten

...
"det kan också vara något man använder i princip varje dag, för att ha en inomhuspool, en utomhuspool, en trädgårdsmästare, en restaurangkock och så vidare."

Jan Wallander - En legend i banksverige

...
Ingen av oss kan förutse vår egen livsväg, hur våra val kommer att falla ut sett i ett längre perspektiv. Den unge Jan Wallander ville skriva poesi men hans kreativitet kom att gå i en annan, oväntad riktning.

Asylrätt inte nog som svar

...
"Du kommer hem till ett annat Sverige", sa en nära vän dagen innan jag, via Istanbul, skulle resa hem från en säkerhetskonferens i Israel. Det var i september förra året och min väns ord föreföll dramatiska i överkant.

Historisk Axess - När Finland blev en självständig stat

Del 3. Den 6 december 1917 avgav den finländska lantdagen en ensidig självständighetsförklaring för det område som 1809 hade övergått från att vara län i konungariket Sverige till att bli storfurstendöme i Ryska imperiet. När och hur skapades ett nationellt medvetande i detta område och ambitionen att stå att på egna ben? Vilka var de omedelbart föregående, avgörande händelserna år 1917? Och hur såg vägen ut från självständighetsförklaring till självständigblivande?

Tyckonomin går på högvarv

...
Som krönikör livnär man sig på att slå åt alla håll. Det är alltså inte så konstigt att skrået har blivit en av vår tids tacksammaste måltavlor - förr eller senare vill ju folk banka tillbaka. Dessa motangrepp sorterar allmänt under begreppet "tyckonomi", som i "Tyckonomin urholkar samhällsdebatten; I tyckonomin är det bara åsikter som spelar någon roll, inte fakta; Nu går tyckonomin på högvarv", etcetera.

Jorden som en maskin - Del 1 av 2: In mot jordens mitt

...
Del 1 av 2. Vad skulle vi se om man kunde lyfta på marken under våra fötter? Vi skulle se hur jorden fungerade: som en gigantisk maskin vars olika delar befinner sig i ständig rörelse, en maskin med kraft att förflytta kontinenter och ge upphov till förödande jordskalv och vulkanutbrott.

Kampen om Vita huset - Del 4 av 6: Kennedy mot Nixon

...
Del 4 av 6. Presidentvalet 1960 mellan vicepresident Richard Nixon och senator John F Kennedy blev oerhört jämnt. Nixon var den mer erfarne, men Kennedys ungdomliga och dynamiska framtoning gjorde honom till en attraktiv kandidat. 1960 täckte tv för första gången på allvar en presidentvalskampanj. För Kennedy blev det en stor fördel.

Onda andar - Del 1 av 4

...
Första delen av denna ryska tv-serie som bygger på Fjodor Dostojevskijs roman Onda andar. Här skildras hur en stillsam rysk provinsstad under 1870-talet vänds upp och ned när aristokraten Nikolaj Stavrogin och den politiske opportunisten Pjotr Verchovenskij återvänder från Sankt Petersburg. Stavrogin hamnar ideligen i bråk och förstör livet för de som förälskar sig i honom. Verchovenskij grundar ett hemligt sällskap som sprider olycka och kaos.

Berättelsen om Sovjet - Del 1 av 2: En skola i folkmord

...
Del 1 av 2. I denna dokumentär berättas bland annat hur den sovjetiska regimen inspirerade nazisterna till folkmord och om partnerskapet mellan regimerna under upptakten till och början av andra världskriget.

Skalövningar

...
Svenska partier har länge rört sig längs höger-vänsterskalan. Men när synen på nationalstaten utmanas tvingas de att förhålla sig till nya och mer komplicerade konfliktmönster.

Det onda gräset? - Cannabis - världens mest populära drog

...
Cannabis är drogfavoriten nummer ett, men dess effekt är inte särskilt känd. Kan cannabis orsaka schizofreni? Är den beroendeframkallande? Kan den leda till tyngre drogmissbruk? Eller är det helt enkelt en ört, ett undervärderat läkemedel? Dr John Marsden, expert på beroendeframkallande droger, ger svar.

Akademien väljer Gorbatjovs väg?

Den första tanken är "publikfrieri". Men möjligen ligger en långt mer raffinerad tanke till grund för det Dylanska priset.

Snart i var mans hand

...
Varför? En del tittar förskräckt när jag visar fram min hand med det lilla datorchippet som syns svagt under huden. Drygt en halv centimeter långt och en millimeter brett ligger det inkapslat strax bakom vecket mellan tummen och pekfingret.

Hos Dylan hörs ordens metafysik

...
Att inte erkänna Bob Dylans verk som litteratur är som att hylla Shakespeares skrivna dramer, men avfärda deras stora tolkningar.

Onedinlinjen - Del 8 av 15: Hem till Liverpool

...
Del 8 av 15. När James anländer till Liverpools hamn med sin nya fullriggare står inte Anne och väntar på honom. Orsaken till hennes frånvaro är en viss Michael Adams.

Världen är ur led

...
Metaforer är bärare av kunskap, men de är också redskap för manipulation. Ett drama av Euripides visar deras dolda inflytande på vårt tänkande.

Klipporna berättar - Del 2 av 3: Brasilien

...
Del 2 av 3. Två ledande auktoriteter på klippmålningar, amerikanen Paul Bahn och fransmannen Jean-Loïc Le Quellec tar oss till de vackraste och mest fascinerande platser där sådana målningar dokumenterats. I detta avsnitt befinner de sig i Pedra Furada i Brasilien. Här har över 1000 målningar, 12 000 år gamla, upptäckts.

Brutalt men elegant

...
Edward St Aubyns romansvit har kommit på svenska, och nyligen publicerades en stor biografi över Evelyn Waugh. Det våras för den brittiska satirromanen, skriver Charlotta E Lindell.

Tre filmer - tre städer - Del 3 av 3: New York 1951

...
Del 3 av 3. Året är 1951 och staden New York. Det var här och under detta år som Jackson Pollock vitaliserade amerikansk konst, som bebop revolutionerade jazzen och som Jack Kerouac introducerade Beat Generation med romanen På drift. Det var också i New York 1951 som Marlon Brando slog igenom och tog filmen med storm.

Studio Axess - Hur mycket av kapitalismen finns kvar?

...
Västvärldens ekonomier blir allt sämre på innovation och förändring. Tillväxten sjunker. En helt central förklaring är att en allt mindre del av ägandet utövas av aktiva kapitalister. Fonder och institutioner tar över. Vi får mer av försiktig förvaltning och mindre av dynamiskt entreprenörskap. Vad ligger bakom denna utveckling? Finns det hopp om att den kan vändas? Fredrik Erixon, chef för tankesmedjan Ecipe, och investeraren Björn Weigel analyserar frågorna i en nyutkommen bok. De samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

Antika världar - Del 6 av 6: Det kristna romarriket

...
Del 6 av 6. Romarikets välstånd gav dess medborgare och undersåtar möjlighet att ställa frågor om livets mening. Kristendomen kunde fylla ett andligt vakuum och Människans stad blev Guds stad.

Men oron sitter i

...
Det misslyckade kuppförsöket i Turkiet i somras väcker frågor om landets framtid och demokratiska utveckling. Thomas Gür har följt utvecklingen på nära håll.

Inne i djurens hjärna - Del 1 av 3: Du är vad du luktar

...
Hur är det att vara ett djur? Denna dokumentär som följt djur över hela världen ger både överraskande och avslöjande svar. I detta avsnitt får vi ta del av hur djur, framförallt hundar, utnyttjar sitt luktsinne.

Vi vantrivs i demokratin

...
Pessimism och oro breder ut sig i väst. Mottagligheten ökar för det auktoritära. Politikens största utmaning är därför att åter ge oss framtidshopp.

Spioneriets historia och framtid: I spionens huvud –- spioner och spionage under kalla kriget

...
Niklas Ekdal samtalar med den Pulitzerbelönade författaren David E. Hoffman om Adolf Tolkachev, spionen som rekryterades av USA rakt framför ögonen på Moskva. Hoffman har bland annat skrivit boken The Billion Dollar Spy: A True Story of Espionage and Betrayal.

Det var då det

För ett år sedan förkunnade Stefan Löfven att flyktingpolitiken låg fast. En månad senare lades den om. Det är frestande att vara cynisk inför de tvära kasten och det politiska haveriet. Men situationen kräver engagemang och nya lösningar.

Resa i Grand Canyon - Del 1 av 2: Det ultimata äventyret

...
Del 1 av 2. Dan Snow och en grupp geologer och historiker inleder en 450 kilometer lång resa genom Grand Canyon, ett återskapande av en farofylld expedition från 1869. De följer Coloradofloden i tidstypiska träbåtar och gör fascinerande upptäckter om regionens natur och ursprungsbefolkningens förflutna.

Tid för identiteter

...
Varför har frågan om identitet blivit så central? En viktig förklaring ligger i behovet av kulturell förankring i globaliseringens tidevarv.

Klipporna berättar - Del 1 av 3: USA

...
I Nine Mile Canyon i Utahs ökenområde har arkeologer dokumenterat nästan 10 000 målningar av ursprungsbefolkningen. Paleontologen Paul Bahn och forskningsledaren Jean-­Loïc Le Quellec hjälper eftervärlden att tolka de fantasieggande lämningarna.

Den stora glömskans tid

...
Mnemoteknik är ett bra ord att komma ihåg. Det syftar på metoder för att förbättra minnet. Nationalencyklopedin beskriver en av dem så här: "Genom att till exempel föreställa sig att man i ett välkänt rum placerar ut objekt eller företeelser man vill minnas kan man, när man behöver komma ihåg dessa objekt, åter föreställa sig att man är i detta rum."

Tre filmer - tre städer - Del 2 av 3: Paris 1928

...
Del 2 av 3. Paris år 1928 lockade till sig människor som drömde om en bättre värld efter första världskriget. Det var året då Magritte, Bunuel och Dali presenterade sina surrealistiska visioner och då Ernest Hemingway och George Gershwin lät sig inspireras.

Kampen om Vita huset - Del 2 av 6: Lincoln mot Douglas 1860

...
Del 2 av 6. Abraham Lincolns seger i det amerikanska presidentvalet år 1860 var långtifrån given. Men genom politisk list och skicklig taktik når han Vita huset. Slaveriet har då splittrat USA och inbördeskriget är nära.

Historien om Armadan - Del 1 av 3: Tolv dagar att rädda England

...
Del 1 av 3. Sommaren 1588 var England hårsmånen från en katastrof. Nyupptäckta dokument om spanska armadan avslöjar ett förlorat tillfälle som kunde inneburit slutet på den engelska Tudortiden.

En fråga om värderingar

...
Ekonomiska klyftor räcker inte som förklaring till intolerans och vurm för starka ledare. Invandringsfientlighet och auktoritära impulser aktiveras också av den urbana elitens värderingar och stöd för mångkulturalism.

Världens historia - Del 7 av 8: Industrisamhället

...
Del 7 av 8. Den industriella revolutionen ersatte en jordägande aristokrati, småbönder och livegna med maskiner, städer och industrialister. På många håll, i Kina, USA, Ryssland och Japan, utkämpades en bitter strid mellan representanter för den moderna tiden och de som motsatte sig den.

Ceremoniernas betydelse

...
De religiösa myterna är inga vetenskapliga teorier. Men de är knappast heller poetiska metaforer, som K G Hammar hävdar i en aktuell bok.

Mekongfloden med Sue Perkins - Del 3 av 4

...
Del 3 av 4. Laos är det fattigaste landet i Mekongregionen och har stått närmast opåverkat genom århundradena. Men massiva och kontroversiella dammbyggen kommer att förändra livet för tusentals människor som lever vid och av Mekongfloden. Ett traditionellt levnadssätt håller ohjälpligt på att försvinna.

Var ligger mörkrets tyngdpunkt?

...
Under de långa varma kaukasiska nätterna, till tonerna av gathundars ursinniga skall och syrsors ihärdiga gnissel, inväntar jag gryningens skörd av nyhetsnotiser. Kuppförsök i ännu ett grannland, med åtföljande utrensningar? Ny rysk offensiv i östra Ukraina? Mer eller mindre tvetydiga dödshot från Trump mot Clinton i den amerikanska presidentvalskampanjen? Litet, stort eller mittemellan terrordåd i Europa?

Familjen Shtisel - Seriestart säsong 2

...
Del 1 av 12. Farmor Malka är fortfarande nedsövd på sjukhuset och hennes tillstånd är allvarligt. Shulems bror kommer med sin vackra dotter till Israel och besöker Shulem och Akiva. Lipa och Giti väntar barn och upptäcker en konstig annons i tidningen. Ruchama ser genom synagogans fönster att en pojke är försjunken i Toran dag och natt.

Stormen och vreden

...
Hur man ser på Martin Luther, munken som spikade upp sina kritiska teser på en tysk kyrkport för ganska precis 500 år sedan, beror i hög grad på varifrån man tittar. Barbro Eberan konstaterar att det annalkande jubileet innebär en ymnig bokutgivning samt ett och annat nytt perspektiv.

Dr Virus & Mr Hyde - Är virus bara av ondo?

...
Virus sammankopplas med fruktansvärda sjukdomar och epidemier som hotar hela mänskligheten. Men tänk om de faktiskt också har en dold, positiv sida?

Den allvarsamma tankeleken

...
Dagen efter terrordådet i Nice i juli, då 84 människor kördes ihjäl av en lastbil, höll Nationella frontens ledare Marine Le Pen ett tal. Hon anklagade alla franska regeringar som styrt i närtid, höger som vänster, för att inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder för att skydda befolkningen från terrorattentat och talade om behovet av en ny säkerhetsapparat med omfattande befogenheter för att "utradera den islamiska fundamentalismen".

Tre filmer - tre städer: Wien 1908

...
Del 1 av 3. År 1908 var Wien centrum för enastående kreativitet och farliga spänningar. Det var då Gustav Klimt målade sitt mästerverk Kyssen och Sigmund Freud avslöjade Oidipuskomplexet.

Kampen om Vita huset - Del 1 av 6: Jackson mot Adams 1828

...
Del 1 av 6. Valet 1828 mellan general Andrew Jackson och president John Quincy Adams är ökänt för bittra personangrepp och ryktesspridning. Det ändrade för alltid amerikanska valkampanjer och innebar starten för dagens Demokrater.

Öar och evolution - Del 3 av 3: Madeira

...
Del 3 av 3. Madeira närmar sig slutet på sin livscykel och är på väg att sjunka tillbaka i havet. Professor Richard Fortey besöker ön för att undersöka dess utveckling.