VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Brott och brott

...
Vem vill inte att våra medmänniskor, medborgare, visar civilkurage?

Familjen Shtisel - Säsong 1 - Del 9 av 12

...
Del 9 av 12. Babyn: Akiva har svårt att hantera att hans vän ligger på sjukhus. Shulem kallas till grannskapets ultrareligiösa domstol och drar med sig Akiva.

På resa i myternas land

...
Etiopien, där mänsklighetens vagga stod, avviker från andra afrikanska länder. Det har aldrig koloniserats och har en egen kristen tradition.

Sanningen om smaken - En vetenskaplig fråga

...
Trots att smak är ett av våra mest grundläggande sinnen vet vi inte särskilt mycket om det. I den här dokumentären får vi svar på vad smak egentligen är, vad som gör att mat smakar bra och hur mat kan manipuleras så att vi äter nyttigt istället för onyttigt.

Strimmor av hopp

...
Vi bevarar naturen genom att använda mindre av den. Därför måste vi omfamna den moderna teknologin.

Veckans bok - Mammutens återkomst

...
Hur luktar egentligen en mammut frågar sig Torill Kornfeldt i sin bok Mammutens återkomst. Hon har träffat forskare i olika delar av världen som försöker återskapa utdöda djur och rädda utdöende. När Torill Kornfeldt förstod att det inte är någon omöjlig uppgift att med genforskning återuppväcka mammuten eller dinosarien tycker hon vi ska försöka.

Brittiska imperiet - Del 3 av 5

...
Del 3 av 5. Det brittiska imperiet utvecklade en särskild sorts hjälte: en äventyrare, gentleman och hygglig kille galen i sport. På jakt efter denna säregna figur tar sig Jeremy Paxman till Östafrika där upptäckare letade efter Nilens källa.

Mästaren och Margarita - Del 2 av 10

...
Del 2 av 10. Filmatisering av Michail Bulgakovs mest kända och uppskattade roman "Mästaren och Margarita" från 2005. Den absurda och fängslande historien ackompanjeras av hänförande musik som låter tittaren träda in i en abstrakt värld av ondska och godhet.

Carl Milles i frihetens land

...
Skulptören Carl Milles levde och verkade i USA i mer än 20 år. Hans amerikanska år blev framgångsrika och produktiva men alla uppskattade inte hans konst.

Krigare i historien - Del 1 av 6: Spartacus

...
Del 1 av 6. I denna dramadokumentär avslöjas Spartacus sanna natur. Han var visserligen en briljant gerillaledare. Men samtidigt obeslutsam och en människa med brister.

Vad Lenin och Lennon lär

...
Victoria and Albert Museum i London tar sig an 1960-talet. Eller rättare sagt, det sena, upproriska 1960-talet. "You Say You Want a Revolution? Records and Rebels 1966-1970" är en uppvisning i tidstypiska kläder, design, skivomslag och musik.

Churchills andra världskrig - En utomordentlig seger och en märklig förlust

...
Den 26 juli 1945 går till historien som en av de största politiska chockerna i brittisk politisk historia. Den framgångsrike krigsledaren Winston Churchill och De konservativa förlorade stort mot Labourpartiet. Men varför avvisade det brittiska folket den man som lett dem till seger i andra världskriget? Och varför med sådan övertygelse?

Onedinlinjen - Del 13 av 15: Familjeproblem

...
Del 13 av 15. Är Elisabeths bebis en oäkting? Albert får något att tänka på medan James drar ut på en farofylld resa till Quebec.

För få i fält

...
Jag fick uppdraget att se över försvarets behov av personal. Det var en stark upplevelse på många sätt.

Engelsbergssamtalen - Kinas väg

...
Hur ska man förstå skedena och transformationerna i Kinas efterkrigshistoria, färden från kulturrevolution över modernisering och större öppenhet till ressentimentnationalism? Och hur överensstämmer och kontrasterar dessa skeden och transformationer med och mot dem som präglar Sovjetunionen och Ryssland?

Gärna mobildförbud

...
Hade du trevligt? frågade väninnan och sände över en bild. Det tog ett tag innan jag kunde placera vilka fotot föreställde och var det togs. I förgrunden fanns ett sällskap bestående av glada människor på vad som föreföll vara en restaurang. Vid ett annat mindre bord i bakgrunden satt en kvinna i orange kofta.

Isbergsprojektet - 12 000 år gammalt färskvatten

...
I fyrtio år har ingenjören George Mougin förordat en revolutionerande plan: att flytta ett isberg till en uttorkad region i behov av vatten. Med stöd av internationella experter och tredimensionell datorsimulering är han nu beredd att förverkliga sitt projekt.

Brittiska imperiet - Del 2 av 5

...
Jeremy Paxman undersöker hur köpmän, erövrare och kolonisatörer överförde brittiska sedvänjor till det brittiska imperiet. Han börjar i Indien, fortsätter till Singapore och Kanada för att avsluta resan i engelska Leicester hos en indisk familj.

Tusenåriga kloster - Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Vilken roll har klostren spelat för politik, kultur och nationell sammanhållning? I denna dokumentär får vi följa deras utveckling i Storbritannien under tusen år, från uppgång till fall. Vi börjar på Irlands östkust där de brittiska öarnas äldsta kloster, Skellig St Michael, ligger.

Naturens minsta kungadömen - Del 2 av 3: En mus och en väldig pyton

...
Del 2 av 3. Djupt inne i Borneos regnskogar lever två listiga och kvicktänkta mini-hjältar. På dagen ger sig spetsekorren på jakt efter mat i en färgstark och vibrerande värld, medan den gremlinliknande tarsier-apan intar scenen på natten då skogen förvandlas till en mörk fantasivärld. Vi möter också en amerikansk ekorre som samlar mat för vintern.

Valet av vildmarken

...
Samtidigt som människorna blir fler och tränger tillbaka djuren alltmer blir vår bild av dem alltmer romantisk och orealistisk.

Churchills första världskrig - En dramadokumentär av BBC

...
I denna dramadokumentär om Winston Churchill under första världskriget får vi ta del av hans enastående upplevelser. Det är en berättelse om uppgång och fall, och den långa vägen tillbaka till upprättelse.

Appar mot tjuvjakt

...
Den internationella tjuvjakten hotar inte bara djuren utan även fred och säkerhet. Bara ett organiserat samarbete mellan världens stater kan rädda många arter från utrotning.

En ny bok - Spaniens oförsonliga krig

...
Det spanska inbördeskriget 1936-39 kostade hundratusentals människor livet och kastar en skugga över spanskt samhällsliv än i dag. I boken Sin egen värsta fiende berättar Spanienkännaren Nathan Shachar om vad som skedde.

Havet försvinner

...
Haven riskerar att ödeläggas av utfiskning och föroreningar. Bara genom att skapa stora och övervakade skyddsområden kan det marina livet överleva.

Expedition Burma - Del 1 av 3: Den asiatiska elefanten

...
Del 1 av 3. I västra Burma döljer sig den asiatiska elefanten - en nationell ikon. Denna förhistoriska gigant är utrotningshotad men Burmas stora och djupa skogar är nyckeln till dess överlevnad.

Därför bryr vi oss

...
Att bevara de vilda djuren är en mänsklig plikt. Men vad krävs? Vi kan lära oss av både framgångar och bakslag.

Veckans bok - Monster: En världshistoria om det skrämmande

...
Ända sedan förhistorisk tid har monstren ledsagat människan: först i sagor och myter, så småningom i litteratur och film. I boken Monster tecknar Bo Eriksson, fil dr i historia och redaktör för Historisk tidskrift, monstrens historia fram till våra dagar och resonerar om hur de har gestaltats och vilken roll de har tillmätts i kulturer världen över. Han samtalar om egyptiska gudar, fornnordiska träskväsen och vår egen tids demoner med PJ Anders Linder.

Brittiska imperiet - Del 1 av 5

...
Del 1 av 5. Hur kunde en liten ö i norra Atlanten bli världen mäktigaste land och styra över en fjärdedel av jordens befolkning? Hur blev det brittiska imperiet möjligt? I detta avsnitt söker den välkände BBC-journalisten Jeremy Paxman svaren i Indien, Egypten och Palestina.

Onda andar - Del 4 av 4

...
Den fjärde och avslutande delen av den ryska tv-serien Onda andar som bygger på Fjodor Dostojevskijs roman. Här skildras hur en stillsam rysk provinsstad under 1870-talet vänds upp och ned när aristokraten Nikolaj Stavrogin och den politiske opportunisten Pjotr Verchovenskij återvänder från Sankt Petersburg. Stavrogin hamnar ideligen i bråk och förstör livet för de som förälskar sig i honom. Verchovenskij grundar ett hemligt sällskap som sprider olycka och kaos.

Nu är det studierektorns tid

...
Ibland tror man kanske att det inte händer någonting i Europa - att det som vi säger på skånska är samma gamla mög. Men skam den som ger sig i jakten på goda nyheter! Jag har hittat minst två. Vi börjar i Georgien, som just har avnjutit en valrörelse nästan helt utan bilbomber.

Naturens minsta kungadömen - Del 1 av 3: Små möss bland väldiga djur

...
Del 1 av 3. På natten är gräshoppsmusen i Sonoraöknen i USA en fruktad varelse, fullt kapabel att ta sig an de mest dödliga skorpioner. Men kan den överleva i dagsljus? En skogsbrand på den afrikanska Savannen ödelägger hemmet för Sengin, en elefantnäbbmus. Vågar hon bygga upp en ny tillvaro eller väljer hon att återvända?

På främmande språk

...
En av mina främsta professionella förebilder hävdade alltid att hans viktigaste komparativa fördel är att han är "normaldum".

Matens långa väg - Från jorden till tallriken

...
Hur tar sig färskt mat från jorden alla hörn till våra lokala butiker? Att få mat på hyllorna kräver ett högteknologiskt globalt nätverk i ständig rörelse. I denna dokumentär besöks Ghana där bland annat 20 ton nyskördad ananas lämnar fabriken varje dag.

Hälsningar från underklassen

...
I USA har en tilltagande social och ekonomisk söndring skapat ett fullskaligt kulturkrig. Hoppet uppträder i form av goda grannar och snälla mormödrar, rapporterar Carl Rudbeck.

Onedinlinjen - Del 11 av 15: Myteri

...
Del 11 av 15. Besättningen på ett fartyg i Brest har gjort myteri. Om James inte kan övertala dem att segla mot London kommer lasten med frukt att förstöras och han själv hotas av finansiell katastrof.

Väck fantasin till liv

...
Science fiction-författaren Neal Stephenson är inte den främsta stilist som genren skådat, men det är inget fel på idérikedomen. Att han skriver tjocka böcker betyder inte att det är glest mellan tankarna. Stephenson har en remarkabel fantasi vad gäller såväl vetenskap och ny teknik som samspelet mellan teknik och sociala förhållanden. Volymerna fullständigt bågnar av uppslag.

Historien om NASA - Del 2 av 4: Till månen

...
Del 2 av 4. Att få en man på månen ställde NASA och Apolloprogrammet inför enorma utmaningar. Men Neil Armstrong och Buzz Aldrin lyckades med sin uppgift och kunde återvända till jorden. Det var en triumf för mänskligheten.

Den judiska diasporan - Del 1 av 2

...
Del 1 av 2. Berättelsen om den judiska exilen under första århundradet är av avgörande betydelse för judisk och kristen historia. Men är den sann?

Kampen om Vita huset - Del 6 av 6: Clinton mot Bush 1992

...
Del 6 av 6. Valkampanjen 1992 mellan Bill Clinton och George H.W. Bush präglades från början av skandaler och dramatik. Clintons blixtrande snabba och aggressiva kampanjorganisation bildade skola. När väl president Bush, som länge ägnade sig åt sitt ämbete, drog i gång sin kampanj var det för sent.

Art Nouveau - Del 2 av 3: Brittiska städer

...
Del 2 av 3. Aubrey Beardsley var under sin korta men kontroversiella karriär en av brittiska Art Nouveaus mest kända namn. Mindre kända men mycket betydelsefulla representanter för denna inriktning var konstnären Mary Watts och Arthur Liberty, grundaren av varuhuset Liberty. Art Nouveaus främsta namn i Skottland är Charles Rennie Mackintosh men också hans hustru Margaret MacDonald utövade ett stort inflytande.

Historien om safari. Del 1 av 2

...
Den brittiske skådespelaren Richard E Grant - som växte upp i Swaziland - undersöker safarins historia. Under en livlig och personligt hållen resa berättar han om resenärers upplevelser av och relation till den afrikanska vildmarkens skönhet.

Arabisk höst

...
Professor Marc Lynch vid George Washington University är en ivrig anhängare av att ta akademin in i det offentliga samtalet. Sedan ett drygt decennium är han också själv en av de mest framträdande rösterna i amerikansk Mellanösterndebatt, där han länge försökt rikta fokus mot hur arabvärlden svarar på globalisering, nya medier och andra samhällsförändringar.

Wellington - En hertig av järn

...
Hertigen av Waterloo växte upp i skuggan av en äldre bror och gav inga löften om den lysande karriär som låg framför honom. För många är denne historiske gestalt, Napoleons besegrare i Waterloo och statsman, även själva sinnebilden av brittisk korrekthet och "stiff upper lip". I själva verket var han, visar denna dokumentär, en komplicerad och fascinerande känslomänniska.

Onedinlinjen - Del 10 av 15: En viktig passagerare

...
Del 10 av 15. James ombeds att ta med sig en hemlig passagerare till Italien. Han känner inte till att Callon ligger bakom arrangemanget och de risker som det innebär.

Den femte drottningen

...
Epitetet "deckardrottning" används alltför flitigt. P.D. James hör till de få som förtjänar det.

Kriminalteknikens upphovsmän - Del 1 av 2

...
Del 1 av 2. Under 1920-talet var förgiftning ett stort problem i USA. Inte så underligt eftersom gifter - arsenik, cyanid, metanol, bly och morfin - fanns i de flesta hem och användes till allt från råttbekämpning till alkoholtillverkning. Ett faktum som också utnyttjades av kriminella. Giftmördare löpte liten risk att upptäckas.