VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Onedinlinjen - Nyårsrepris

...
Har ni missat någon del av den populära serien Onedinlinjen finns nu en andra chans. Vi repriserar alla 15 delarna på nyårsafton kl. 11-17 och nyårsdagen kl. 12-19. För våra prenumeranter finns de även att se på Axess Play hela helgen.

"Förnamnet tog jag från Horatius"

...
Söderbergs roman Den allvarsamma leken, som nyligen filmatiserades, är tydligt påverkad av Horatius poesi.

Krigare i historien - Del 6 av 6: Rikard Lejonhjärta

...
Del 6 av 6. År 1192 står den kristna hären inför ett nederlag mot Saladin i kampen om det heliga landet. Rikard Lejonhjärta satsar då allt i slaget om den palestinska hamnstaden Jaffa. Attacken med bara en handfull riddare och några hundra infanterister leder till seger. Han är nu sinnebilden av den ädle krigarkonungen.

Slutet är nära

...
Tanken på jordens utplåning och tidens slut äger en oupphörlig fascination. Idag sysselsätter den oss mer än på mycket länge.

Från Kristus till Konstantin - Del 5 av 6

...
Del 5 av 6. Vi besöker Nordafrika och hör berättelsen om den unga martyren Perpetua vars öde fängslar många än idag. Och vi tar oss till platser där kristna utsattes för ett ofattbart våld och där det romerska imperiet hotade allt vad de stod för genom hedniska tempel, kejsarkult och grym tortyr.

Reportage med dubbla måttstockar

...
Författaren Douglas Murray, kolumnist i brittiska The Spectator, har på ett träffande sätt beskrivit reflexerna bland journalister efter islamistiska terrordåd i Europa: Ett sådant dåd kräver en god nyhet. Något fint, som kan bekräfta att segregation och extremism i migrationens spår inte är så alarmerande trots allt.

Moderskapets ursprung - Är moderskärleken medfödd?

...
Modersinstinkt är ett universellt fenomen men det uppstår inte automatiskt. Det naturliga urvalet, visar primatologen Sarah Blaffer Hrdy, utsätter kvinnor för påfrestningar som påverkar val och attityder gentemot det nyfödda barnet. Idag liksom förr måste kvinnor fatta tuffa beslut inför det annalkande moderskapet. Vad kommer det att "kosta" henne? Vilket stöd kan hon få från sin man?

Från röda linjen till Raqqa

...
Det är svårt att förstå vad som får en ung människa att lämna Sverige för att delta i kriget i Syrien med en organisation som marknadsför sig genom att kabla ut filmer över världen på hur dess medlemmar skär huvudet av bakbundna människor.

Vetenskapliga hjältar - Del 3 av 3

...
Del 3 av 3. Vad är vetenskapen till för? Ska den lösa universums mysterier eller förbättra vår tillvaro? I den moderna vetenskapens början finansierades undersökningar av likasinnade och förmögna män. Men till sist blev vetenskapen för viktig för att vara en angelägenhet för de rika.

1947 - när världen reste sig ur bråten

...
För det moderna Europa är 1945 brytpunkten. År noll i vår tideräkning, om vilket en uppsjö böcker redan skrivits. Journalisten och författaren Elisabeth Åsbrinks bok 1947 fokuserar istället på efterskalven.

Är det kris för kvinnligheten?

...
Den amerikanske författaren och feministikonen Susan Faludis bok Stiffed. The Betrayal of the American Man (på svenska Ställd. Förräderiet mot mannen) kom ut 1999.

Veckans bok - De vilda Vasarna: en våldsam historia

...
Herman Lindqvist är tillbaka med släkten Vasa. Han har tidigare skrivit bland annat om Erik den XIV men denna bok om de Vilda Vasarna är en omfattande släktkrönika. Vi får följa historien från Gustav Vasa via Gustav den II Adolf till Drottning Kristina. Det som fascinerar Herman Lindqvist är galenskapen, brutaliteten och inte minst framgångarna.

Angkor - en civilisations fall: Varför övergavs Angkor?

...
Mellan det 8:e och det 15:e århundradet var Angkor medelpunkten i ett enormt imperium som vid höjdpunkten av sin makt dominerade en stor del av sydöstra Asien. Men 1431 övergavs staden. Varför? Hungersnöd? Klimatkris? Med modern teknik försöker en grupp internationella arkeologer lösa gåtan.

God Jul!

...
Vi önskar våra läsare och tittare en riktigt God Jul!

Civilization - är väst historia? Del 1 av 6: Konkurrens

...
Del 1 av 6. Jämfört med Mingdynastin under 1500-talet framstod England vid samma tid som primitivt. Men det monolitiska kejsardömet förmådde inte omsätta sin teknologiska överlägsenhet i långsiktig tillväxt. Utveckling och nytänkande kvävdes medan de politiska skiljaktigheterna i Europa uppmuntrade till konkurrens på bred front. Idag har Kina åter övertaget. Är detta slutet på västs övertag?

Jag är lagom tolerant

...
Säga vad man vill om högtravande principer, men några val vinner de inte längre. Kanske var det annorlunda förr, då de hårt arbetande massorna underdånigt lyssnade till sina politiska företrädares förmaningar om tålamod och tolerans. Nu?

Museernas hemligheter - Del 3 av 8: Inne i Madrids Palacio Real

...
Del 3 av 8. Palacio Real i Madrid är både det spanska kungahusets officiella residens och ett museum med kungars och drottningars magnifika samlingar. Väl inne i palatset stiftar vi bland annat bekantskap med en klocka som sägs ha påverkats av trolldom, undersöker varför en lädersköld är bättre än en gjord av stål och så träffar vi en modern kung som överlistade en fascistisk diktator.

Vad står vi för?

...
Efter 1989 åtnjöt väst en period av gränslös framtidstro. Nu är vi åter tillbaka i kallakrigsmentaliteten och i starkt behov av tydliga gränser mot andra civilisationer.

Attenboroughs kuriositeter Del 1 av 5: Naturens egna extremer

...
Del 1 av 5. Vissa djur tycks ha tänjts naturens gåvor till bristningsgränsen. Av dessa två kuriositeter har den ena begåvats med en super-tänjd nacke och den andra med en uttänjd tunga. I båda fallen har naturen förvandlat det ordinära till det extraordinära.

Husbondens röst

...
När Sovjetunionen upplöstes förlorade samtidigt kommunistpartiet sitt inflytande. Kontinuiteteten i rysk politik företräds av säkerhetstjänsten.

Magna Carta - Universella principer gäller fortfarande

...
Magna Carta från år 1215 är kanske världens mest berömda konstitutionella text. Även om den tillkom för att hålla den engelska kungamakten i styr har den inspirerat den amerikanska självständighetsförklaringen och FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Historikern David Starkey redogör för Magna Cartas tillblivelse och påverkan på omvärlden.

25 försummade år

...
Efter den sovjetiska upplösningen rustade Sverige ned dramatiskt. Men när Ryssland åter blev ett säkerhetspolitiskt hot avstod vi från att stärka försvaret.

Viva Vivaldi - Del 2 av 2

...
Del 2 av 2. Barockmusikensemblen Il Giardino Armonico framför Vivaldis musik i denna inspelning från Théâtre des Champs-Elysées i Paris. Till sin hjälp har de den hyllade italienska mezzosopranen Cecilia Bartoli och sjutton kompletterande musiker.

Lägg ned UR

...
Utbildningsradions inriktning strider mot principen om en oberoende public service. Avveckla denna egendomliga konstruktion.

Veckans bok - Vårt klot så ömkligt litet

...
Möt Ulf Danielsson som skrivit boken "Vårt klot så ömkligt litet". Han har blivit allvarligt bekymrad: Han bestämde sig för att ta reda på hur det egentligen ligger till med jorden. Ulf Danielsson gör en djupdykning i universum, talar om kometer, liv på mars och det drastiskt förändrade klimatet.

Krimtatarerna - Historien om deras kamp för ett hem

...
I mer än tvåhundra år har krimtatarerna kämpat för nationellt oberoende. Efter Sovjetunionens kollaps trodde de att de var nära att nå sitt mål. Men i februari 2014 annekterade Vladimir Putin Krimhalvön. I denna dokumentär berättas tatarernas ofta tragiska historia. En berättelse om förräderi, mod och, framför allt, hopp.

Mästaren och Margarita - Del 5 av 10

Del 5 av 10. Mästaren berättar för poeten Ivan om hur han efter en utskälld roman arresteras och skickas till mentalsjukhus. På Golgata bevittnar lärjungen Matteus hur Jesus korsfästs. Den döde Berlioz huvud är plötsligt försvunnet.

Museernas hemligheter - Del 2 av 8: Inne i Israels museum

...
Del 2 av 8. Israels museum har världens största samling av arkeologiska fynd från biblisk tid. Inne i museet öppnar vi bland annat ett valv med ett forntida mynt som visar hur en judisk rebell närapå besegrade det romerska imperiet. Vi letar efter den skurkaktiga kung Herodes och kliver ner i jungfru Marias gravkammare och lär oss varför där finns en helig muslimsk symbol.

Verkligheten bakom Noas ark - Håller Bibelns berättelse?

...
Vem var Noa? I detta program granskas mytens alla aspekter: arken, djuren, den stora floden och Noa själv. Med hjälp av datorgenererade bilder rekonstrueras dramat och flera överraskande slutsatser kan dras.

Så föll imperiet

...
Hur gick det till när Sovjetunionen gick mot sitt slut? Intervjuer med nyckelpersoner visar hur systemets inneboende svagheter ledde till dess undergång.

Nepals kung och gudinna - Politik och monarki i Nepal

...
I århundraden har en ung nepalesisk flicka dyrkats som inkarnationen av gudinnan Taleju. Hon är Kumari, den levande gudinnan, beskyddare av kung och nation. Varje år går kungen till hennes tempel för att välsignas och erhålla ytterligare ett år på tronen. Men år 2007 var det osäkert om den impopuläre kung Gyanendra, som ställt sig bakom en misslyckad statskupp och som nu saknade all makt, skulle gå till templet. Nepals politiker förberedde val och införande av republik. Om kungen avstod från hennes välsignelse kunde det uppfattas som en abdikering. Frågan var om Kumari skulle låta sig dras in i det politiska spelet.

Inga experiment

...
Alliansen satsade på stabilitet när den försökte bli återvald 2010. "Sverige har inte råd med några experiment", skrev man i sitt valmanifest.

Vetenskapliga hjältar - Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Den moderna vetenskapen startade med Isaac Newton. Han var en komplicerad person som höll på sina hemligheter och gärna underminerade sina rivaler. Sedan dess har veteskapliga metoder och samarbete förändrats.

Mellan väst och arabvärlden

...
Louis Massignon var förmodligen sin tids främste orientalist. Han kände hela sitt vuxna liv en kluvenhet mellan den franska, kristna kulturen och den muslimska.

Osmanerna - Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Från att ha varit en nomadstam i en bortglömd del av nuvarande Turkiet grundlade osmanerna med blixtrande hastighet ett imperium som omfattade tre kontinenter. De styrde Kairo och Bagdad, kontrollerade islams heligaste platser, intog Sarajevo och stod vid portarna till Wien. Rageh Omaar berättar.

Brittiska imperiet - Del 5 av 5

...
Del 5 av 5. Det brittiska imperiets erövringar kombinerades med önskan om att förbättra resten av mänskligheten. Dess missionärer, särskilt i Afrika, var övertygade om att de kunde och skulle styra världen. BBC-journalisten Jeremy Paxman följer i legendarerna David Livingstones och Cecil Rhodes fotspår.

De första olympierna - Antikens spektakulära spel

...
I en rikt dekorerad gravkista hittades i södra Italien 2500 år gamla kvarlevor från en grekisk idrottsman. Kan de ge oss nyckeln till en bortglömd värld, den antika idrotten? Högteknologiska metoder ger oss fascinerande inblickar i idrottsmannens liv: hans diet, hans hälsa och de grenar han nådde framgångar i. En dramatisering med specialeffekter återskapar de olympiska spelen från antik tid där han troligen deltog.

Museernas hemligheter - Del 1 av 8: Moskvas historiska museum

...
Del 1 av 8. Inne i Moskvas historiska museum lär vi oss om ett geni som dog i en duell, undersöker benen efter stenåldersbarn för att veta vad de dog av och rider med polska soldater för att ta reda på varför de bar änglavingar. Vi får också veta varför Lenin körde Rolls Royce.

Kor mot fattigdom

...
Att dela ut kor är en framgångsrik metod i kampen mot fattigdom i Rwanda skriver Joakim Rådström.

Från Kristus till Konstantin - Del 2 av 6

...
Del 2 av 6. Aposteln Paulus omvändelse är en av de mest dramatiska i historien. I detta avsnitt får vi följa hans resa genom Asien och Europa där hans kristna budskap och missionerande ledde till fängelse, misshandel och närapå död.

Onedinlinjen - Del 15 av 15: Vinnaren tar allt

...
Del 15 av 15. Ångfartyg, inser James, kan ge goda vinster och grundar därför ett börsnoterat företag. Men Callon vet hur finansmarknaden kan manipuleras och samtidigt seglar Pampero, James enda klipperskepp, i farliga vatten.

Den inställda invasionen

...
För 300 år sedan planerade Danmark och Ryssland att invadera Skåne, vilket kunde ha fått avgörande konsekvenser för utvecklingen kring Östersjön.

Havsströmmarnas rike

...
Visste du att det tar 550 år för en vattendroppe i havet att ta sig runt jorden? Vetenskapsmän som studerar hur havsströmmar påverkar vår planet och vårt klimat uppförstorar och följer en vattendroppe med CGI-teknik (Computer Generated Image) och kan på så vis avslöja havens mysterier.

Rimlighetens filter

...
Nationalekonomin har många kritiker. Det kan handla om invändningar mot vad som uppfattas som alltför förenklade och orealistiska modellantaganden eller kritik mot inriktningen på matematisk formalisering.

Terrorattack i London 1605 - Det första stora terrordådet

...
År 1605 planerade en grupp unga, förbittrade katoliker ett attentat mot parlamentet och kungahuset. I sista stund hejdades försöktet att spränga det brittiska överhuset. I det här programmet omprövas en av de mest berömda historiska händelserna: Krutkonspirationen.

Global Axess: Geopolitikens återkomst - Relationen Frankrike-Tyskland

...
Christine Ockrent är journalist och chefredaktör för Fransk Kultur i Paris. I detta avsnitt av Global Axess om geopolitikens återkomst ställer hon frågan om EU kommer att överleva det gamla parets - Frankrike-Tysklands nutida trötthet. Programledare är Mattias Hessérus.

Tusenåriga kloster - Del 3 av 3

...
Del 3 av 3. På 1400-talet ägdes en tredjedel av Englands mark av åttahundra kloster. Många munkar levde i en palatsliknande tillvaro och stöttade konst och arkitektur. Men under Henrik VIII och Thomas Cromwell upplöstes klostren och tusen års dominans upphörde inom loppet av fem år.

Indiska inkarnationer - Demokrati och utveckling i dagens Indien

...
Givet Indiens idag stora inflytande på den globala maktpolitiken, kommer landets fortsatta utveckling spela en avgörande roll för resten av världen de kommande decennierna. Professor Sunil Khilnani belyser några av de paradoxer som ryms inom den indiska demokratiska politiken och sätter dessa i relation till Indiens strävan att komma till rätta med sin historia - inte minst motstridiga versioner av denna historia - samt att definiera vad som är indisk identitet och indisk nationalism.

Dags att K-märka kulturen

...
Det brukar sägas att en reaktionär våg sveper över västvärlden idag.

Tibets förlorade värld - Det hemliga kungadömet i Himalaya

...
I en fantastisk serie amatörfilmer i färg visas Tibet och Dalai Lamas kungadöme från tiden före den kinesiska invasionen. Särskilt intressant är att Dalai Lamas extraordinära barndom dokumenteras. Samtida ögonvittnen, tibetaner, brittiska och kinesiska officerare och Dalai Lama själv berättar.