VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Miljarder i rullning

...
Inkompetent styrning av statliga tillgångar har orsakat hundratals miljarder i förluster. Ägarstyrningen behöver bli politiskt oberoende.

Vägen till det blågula - Film av Gregor Nowinski

...
Hösten 1969 kom en stor grupp polska invandrare till Sverige. De hade tvingats ut ur Polen till följd av en kampanj som kommunistregimen riktade mot de polska judarna. Regimen använde studentdemonstrationerna i Warszawa och andra stora städer som förevändning att sätta igång en antisemitisk kampanj som ledde till att 15 000-20 000 av de cirka 30 000 kvarlevande judarna, samt ett stort antal icke judiska polacker, tvingades lämna landet.

Studio Axess - Krister Thelin: Polisen måste alltid finnas på plats

...
Alldeles för få brott mot person och egendom klaras upp, och polisens nya organisation kommer knappast att bli mer effektiv. Ska det bli verklig skillnad måste det finnas polis som ständigt är på plats där det behövs, och det måste gå att utkräva politiskt ansvar av lokala makthavare. Det menar domaren och förre statssekreteraren i justitiedepartementet Krister Thelin och föreslår att man ska tillåta och uppmuntra kommunal polis. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

Sovjetisk konst i utopins tjänst - Del 1 av 2: "Vita fåglar mot den mörka himlen"

...
Del 1 av 2. Det sägs att revolutionen äter sina egna barn. Så skedde det i Ryssland efter den så kallade oktoberrevolutionen 1917. Terror mot den egna befolkningen blev bolsjevikernas huvudvapen för att säkra makten. Terrorn drabbade kulturen hårt. Det var ofta de kreativa och idealistiska artister, konstnärer och kompositörer som straffades.

Fenomenala kvinnor - Del 8 - Amelia Earhart

...
Del 8 av 10. När Amelia Earharts pappa tog sin dotter till en flyguppvisning tog flygandet över hennes liv. 1928, året efter att Charles Lindbergh korsade Atlanten, gjorde hon samma sak och blev med ens berömd. Men hon flög bara som passagerare - något som hennes sponsor tonade ner. Först 1932, efter att ha slagit flera flygrekord i USA och grundat den första kvinnliga pilotföreningen, flög hon ensam över Atlanten.

Museers hemligheter - Del 5 av 6: Inne i Naturhistoriska museet

...
I den här delen av Museers hemligheter upptäcks bland annat att de förhistoriska britterna var kannibaler, dessutom kan en hajtand avslöja för oss hur man vinner OS-guld i simning. Någon övertalas att hålla i ett objekt vars beröring anses leda till döden, och så besöker vi det hemliga rum där bomben tillverkades som var nära att ta livet av Adolf Hitler.

Brev från Köpenhamn

...
Att svensk migrationspolitik kunde läggas om helt från en dag till en annan bekräftar många danskars bild av Sverige.

Afrikas gigantiska djur - Kamp mellan elefanter och lejon

...
I de norra delarna av Kalahariöknen i Botswana tränger vart fyrtionde år enorma mängder vatten upp till ytan och fyller en urgammal kanal. Under torrperioden söker sig tusentals djur dit - även lejon. I denna dokumentär får vi följa en flock lejon på jakt efter föda.

Pressen fördömde kristallnatten

...
En ny bok redogör för vad svenska tidningar skrev om andra världskriget.

Djur och mirakler - Del 9 av 12: Delfiner

...
Del 9 av 12. Delfinens rykte som en vänlig och godhjärtad varelse stämmer inte. Den är i själva verket ett hänsynslöst rovdjur. Under jakt använder den sig av sin speciella anatomi och den komplicerade kommunikationen som kräver en stor hjärna.

När känslor blir politik

En ny bok beskriver Socialdemokraternas skickliga hantering av människors känslor under 1900-talet. Också idag krävs förmåga att navigera i de politiska känslostormarna.

Berlioz Grande Messe des Morts - Del 1 av 2

...
Del 1 av 2. Hector Berlioz inspirerar ofta brittiska dirigenter, Sir John Eliot Gardiner är en av dem. Stycket skrevs 1837 till minne av Julirevolutionen 1830. Musiken framförs av Monteverdi Choir tillsammans med choeur de Radio France och Orchestre National de France. Inspelad i Klosterkyrkan Saint-Denis utanför Paris, juni 2012.

De är snart ikapp oss

...
Sveriges fall som kun-skapsnation får också konsekvenser för vår innovationsförmåga. Svenska företag får allt svårare att möta internationell konkurrens.

Förförare och fähund

Giacomo Casanova har kommit att personifiera förföraren. Hans memoarer är storslagna, men har först nu kommit i en tillförlitlig upplaga.

Stilleben - Äpplen, päron och konst

...
Denna dokumentär om stillebens historia och utveckling tar oss från väggmålningarna i Pompeji till Picassos kubistiska mästerverk. Oli Gershts film flödar av bilder på frukter och blommor, men även vanliga hushållsföremål. Konstnärer som Caravaggio och Cezanne, men även samtida stillebenkonst, presenteras och diskuteras av historiker och experter.

Studio Axess - Stefan Kornelius. Vad vill Angela Merkel?

...
Tysklands förbundskansler är Europas mäktigaste politiker. Inför sina väljare har hon förkroppsligat trygghet och stabilitet. Men i migrationskrisens spår växer kritiken och opinionsstödet viker. Hur vill hon gå vidare? Vilka är hennes grundläggande drivkrafter? Stefan Kornelius, utrikesredaktör vid Süddeutsche Zeitung och författare till en nyöversatt biografi över Angela Merkel, diskuterar med programledaren PJ Anders Linder.

Asiens genier - Del 1 av 2

...
Del 1 av 2. Hårt arbete och ständig övning spelar en viktig roll för att åstadkomma något som kan betecknas som genialt. Men för att nå perfektion måste man också göra uppoffringar.

I oskön förening

Extremhögerns etniska nationalism och den radikala vänsterns identitetspolitik har gemensamma intellektuella och politiska rötter. Båda känner sin särställning hotad.

Fenomenala kvinnor: Del 7 - Indira Ghandi

...
Del 7 av 10. Indira Ghandi var den första kvinnliga ledaren i världens största demokrati. Hon ärvde ett land plågat av fattigdom, svält och social orättvisa men förvandlade det under sina tjugo år vid makten till en modern och oberoende demokrati.

Leve Kejsaren!

...
Sverige utsätts kontinuerligt för spionage från främmande makt. Axess kan här publicera ett utdrag ur en analys från polisstaten Rappakaljiens underrättelsetjänst.

Efterkrigstidens terrorism - Del 4 av 14: Fatah/Hamas

...
Del 4 av 14. Det socialistiska partiet Fatah bildades i slutet av 1950-talet för att återfå land som man hävdar att Israel har tagit från palestinierna. Dess rival är det muslimska partiet Hamas.

Vilka är vi?

...
Den ryska självbilden präglas av osäkerhet om den egna identiteten. Det leder till en oförutsägbar och intolerant politik.

Hjärtesorgens vetenskap - Kan man dö av brustet hjärta?

...
Hur fungerar egentligen relationerna mellan hjärtat och hjärnan? Kan hjärtat lagra minnen och känslor? Kan psyket orsaka hjärtsjukdom och kan hjärtat dela en del av hjärnans viktiga funktioner? Otroliga historier från hela världen tyder på att hjärtat är ett mycket mer komplicerad och mystiskt organ än man trott.

Bäst att bli intressant

Hösten 2014 höll de svenska Medelhavsinstituten i Rom, Aten och Istanbul på att förlora sitt statsanslag. Enligt budgetpropositionen skulle allt statligt stöd upphöra 2017.

East India Company: Del 1 av 2 - Det första multinationella företagsimperiet

...
Del 1 av 2. För fyrahundra år sedan grundade brittiska köpmän en handelspost i Indien: East India Company. Framgången blev enorm och en ny era av spekulation och vinster uppstod. Men på 1770-talet hade anklagelser om girighet och korruption smulat sönder dess rykte. Världens mäktigaste bolag befann sig i ekonomisk kris och kunde bara räddas genom statliga ingripanden.

I ständig kamp mot övermakten

...
Polens historia är kantad av hot mot dess överlevnad. Det har format en stark men komplicerad nationell självbild.

Noseda dirigerar Parisorkestern - Med musik av Ottorino Respighi

...
Parisorkestern framför Fontane di Roma (Roms fontäner), en orkestersvit av den italienske tonsättaren Ottorino Respighi, komponerad 1916. De fortsätter med Respighis I pini di Roma (Roms pinjer) från 1924. Dirigent i denna inspelning från 2014 är är Gianandrea Noseda.

Alexanders stora slag - En rekonstruktion av erövringarna

...
Var stod slaget mellan Alexander den store och perserna? Michael Wood följer Alexanders fälttåg från Damaskus och Aleppo till Eufrat och in i norra Irak. Tillsammans med amerikanska styrkor och befälhavaren för de brittiska styrkorna i Iran, general Sir Rob Fry, utforskar Wood ett område som länge varit stängt för utomstående.

Menlöshet utan motstycke

Elsa är bygdens mobbningsoffer. Varje morgon slänger grannarna sina sopor på hennes tomt. När det sups lite extra om helgerna passar de på att öva prickskytte på hennes fönsterrutor, och en och annan av katterna har redan strukit med.

Studio Axess - Lars Trägårdh: Nationalismen och demokratin

...
Nationalismen var en viktig kraft för att en gång få demokratin på plats, och nationerna utgör fortfarande arenan för dagens demokratiska arbete. Det finns starka skäl att motarbeta de aggressiva formerna av nationalism, men det är samtidigt viktigt att inte kasta ut barnet med badvattnet. Det menar Lars Trägårdh, professor i historia vid Ersta Sköndal högskola. Han samtalar med PJ Anders Linder.

Förneka inte nationen

...
Dagens antinationalistiska stämningar präglas av aningslöshet. Den demokratiska nationalstaten är en förutsättning för både jämlikhet och marknadsekonomi.

Antikens förlorade städer - Del 1 av 3: Det antika Egypten

...
Del 1 av 3. Piramesses, farao Ramses II:s huvudstad, beskrivs som en av det forntida Egyptens mest lysande städer. Den försvann helt mystiskt och upptäcktes först när arkeologer insåg att den blivit kvar i öknen när Nilen ändrade riktning.

Den förberedde är beredd

Ska vi domedagsshoppa förnödenheter för att klara krisen, undrade väninnan halvt på skämt, halvt på allvar när statsminister Stefan Löfven och hans ministrar använt ordet "krisläge" vid varje snabbinkallad presskonferens under hösten.

Kung Alfred och anglosaxarna - Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Kung Alfred utkämpar ett stort gerillakrig i Somersets träsk innan han slutligen vinner vid Edington. Genom att skapa städer, handel och mynt, återuppliva utbildning och läskunnighet lägger Alfred grunden för ett enat engelskt kungarike. Michael Wood beskriver en man som "inte enbart var den främsta britten, utan även tidernas främsta härskare"!

I den stora svenska famnen

Nationell identitet i svensk tappning bygger inte på etnicitet. Och man behöver inte ens vara medborgare för att ingå i den nationella gemenskapen.

Mysteriet Taj Mahal - Guds tron

...
År 1631 dog Indiens vackra kejsarinna vid födseln av sitt 14:e barn. Hennes man, Shah Jahan, lockades av den mystiska gren av islam som kallas sufism och såg sig själv som Milleniummannen som hade fötts 1000 år efter profeten Muhammed. När han lät bygga Taj Mahal som sin hustrus sista viloplats beordrade han även att det skulle finnas inskriptioner från Koranen som skulle beskriva Paradisets lustgård.

Alla dessa åsikter

I julas greps en reporter på SVT av de stämningar som vi alla kan gripas av när glöggen är vältempererad, klapparna lackade och granen glittrande. Och begick nyhetsrapportering genom introspektion.

Dagar före krigsutbrott - Del 3 av 3: Upptakten till första världskriget

...
Del 3 av 3. En lång helg: De sista fredstimmarna. De kontinentala stormakterna befinner sig på gränsen och Sir Edward Grey verkar osäker på om han kan hålla Storbritannien utanför kriget. I regeringen ger Tysklands ultimatum till Belgien upphov till desperata förhandlingar, avgångar och interna motsättningar. Vilken väg ska Storbritannien välja?

Matematikens historia - Del 2 av 4: Genierna i öst

...
Del 2 av 4. Matematiken började utvecklas och förfinas på olika håll i världen för över 2000 år sedan. Redan på 200-talet f. Kr. kunde kineserna lösa praktiska problem som delning av land och ägodelar. Mayafolken skapade en månkalender på 300-talet e.Kr. I Indien på 400-talet e.Kr. utvecklades ett nummersystem med siffran noll. Och på 700-talet e.Kr. blev Bagdad centrum för matematisk forskning.

En ömtålig nationalism

...
Just oklarheten och flexibiliteten kring brittisk nationalism har varit avgörande för dess varaktighet. Men nu hotas samhörigheten av separatistiska krafter.

Provocerande svagheter

Lettland reagerade kraftfullt när Ryssland angrep. Man fattade beslut om att på fyra år höja sin försvarsbudget från 0,9 till 2 procent av BNP, vilket är den ambitionsnivå som Natos medlemsländer har enats om.

Marie Antoinette. Verklighetens drottning

...
Myten om Marie Antoinette beskriver en slösaktig, omoralisk nymfoman som dessutom var utländsk spion. Under två århundranden gavs hon skulden för den franska revolutionen. Men nu växer en annan, mer sanningsenlig, bild av Marie Antoinette fram.

Reinfeldt på reinfeldtska

Det strängt hierarkiska Moderaterna är inte en plats för uppror. Det finns dock en typ av uppror som tolereras: det som lyckas.

Livet på medeltiden. Del 1 av 3: Förlossning

...
Del 1 av 3. För medeltidens kvinnor var barnafödande förenat med fara för livet. Hygienen var undermålig och smärtstillande medel saknades. Eftersom födslosmärtorna betraktades som ett straff för arvsynden fick kvinnorna istället sätta sin lit till änglar och Guds välsignelse.

Sot utan bot

Michel Houellebecq är nog för de flesta mest förknippad med teman som sexturism, sekter, kloning, allmän värdenihilism och, nu på senare tid, islam. I Houellebecq Économiste hävdar dock ekonomen Bernard Maris att det genomgående temat i författarskapet är något annat, nämligen den moderna kapitalismen.

Fenomenala kvinnor. Del 5 - Grace Kelly

...
Del 5 av 10. Grace Kelly växte upp i en privilegierad miljö i Philadelphia. Hon drogs till filmens värld och inledde en serie affärer med kända och mestadels äldre män som Gary Cooper, Clark Gable och Bing Crosby. Hon blev Alfred Hitchcocks favoritaktris och fick en Oscar 1955 för bästa kvinnliga huvudroll i filmen Mannen du gav mig.

Vem vet mest?

Säg ordet lärling och lärlingsutbildning, och genast dyker inlägg i allianspartiernas skol- och utbildningspolitik upp för vår inre blick. "Många praktiska yrken lär man sig bäst på en arbetsplats, som lärling, istället för i skolbänken", kan man till exempel läsa på Folkpartiets hemsida.

Museers hemligheter. Del 2 av 6: Inne i Louvren

...
Del 2 av 6. På detta museibesök lär vi oss bland annat hur det gick till när Mona Lisa stals och hur det kommer sig att målningen av Napoleons kröning avslöjar en duk av lögner. Agerade den som mördade en kung ensam eller var det i samarbete med en ondskefull drottning?

En pedagogik som måste ta slut

"Sveriges skolsystem har förlorat sin själ", sa Andreas Schelicher, direktör för OECD:s utbildningsdirektorat, på pressträffen tidigare i år när en stor granskning av den svenska skolan presenterades. Resultaten sjunker, likvärdigheten försämras och läraryrkets attraktivitet urholkas. Inte ens själen har överlevt.

Jordens hetaste plats. Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Teamet färdas längs den så kallade saltvägen. Här har kameler färdats i tusentals år för att frakta salt från gruvorna i Dallol till marknaderna. Det blir en tredagars kameltur i 43 graders värme.

Färggrann skildring av modernisten och människan Isaac Grünewald

Under en av sina första vistelser i Paris 1911 skriver den unge Isaac Grünewald i ett brev till sina mecenater Axel Hirsch och Nils Geber: "Jag besvär Er att ej släppa mig nu. Jag måste och jag skall fram. Jag är öfvertygad om min begåfvning och vet att jag skall lyckas [.] Jag är bara 21 år. Ge mig blott 3 år ännu."

Djur och mirakler. Del 6 av 12: Elefanter

...
Del 6 av 12. Med sin stora kroppshydda kan elefanten tyckas illa rustad att överleva i Afrikas torra klimat. Men den har en medfödd förmåga att motstå den värsta ökenhettan och finna föda och vatten i de kargaste landskap. Genom sitt fantastiska minne klarar elefanten sig undan attacker från rovdjur.

Skilda världar

Kosmologin är idag inte vad den har varit. Kosmologi - för att vara mera precis "naturvetenskaplig kosmologi"; begreppet "kosmologi" används ju i en bredare betydelse inom till exempel humanvetenskaperna eller religionen - är läran om världsalltets uppbyggnad och utveckling.

Matematikens historia. Del 1 av 4: Universums språk

...
Del 1 av 4. De första matematiska uträkningarna motiverades av behovet att kontrollera tiden. I Babylonien infördes 60 som bas för tidmätning. I Egypten användes ett system för division och multiplikation och i Grekland presenterade Pythagoras sina revolutionära idéer.

Bakom varje maskin står en människa

...
Alldeles i början av sin utmärkta bok Äkta robotar härleder Linda Johansson ordet "robot" till Karel ?C apeks märkliga pjäs Rossums Universella Robotar, en märkligt insiktsfull analys av robotikens grundläggande motivation och konsekvenser.

Historiedagarna i Norrköping. Den allmänna näringsfriheten 150 år

Under drygt två årtionden under artonhundratalets mitt genomgick vårt land en rad genomgripande reformer på skilda områden. Med dem lades grunden för det moderna Sverige och den närmast ofattbart snabba ökning i levnadsstandard som omfattade inte bara en smal elit, utan hela samhället. Ett avgörande moment i den processen blev införandet av den allmänna näringsfriheten 1864.