VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Iran som kom in från kylan

Näringsminister Mikael Damberg ler stort på bilderna från den svenska delegationens besök i Iran i december. Iran är ett land med 82 miljoner invånare. När Europa och USA hävt sanktionerna och välkomnat diktaturen in i värmen, är förhoppningarna om en ny marknad stora. Snart kommer Business Sweden, vars avsändare är staten och näringslivet, vara på plats i Teheran.

Den gotiska konsten - Del 1 av 3: Frihet, mångfald och fördärv

...
I mitten av 1700-talet inträffade något egendomligt i England. I en tid av upplysning och förnuft föddes ett monster: en gotisk besatthet av spöken, onda andar och demoner. Den nygotiska vågen influerade populärkultur, konst och arkitektur.

Anteckningar från en fängelsehåla

...
"Hitler är nu slut". Så siade en av Tysklands mest ansedda dagstidningar, den liberala Frankfurter Zeitung, i sin recension av Mein Kampf (del I) den 11 november 1925.

Familjen Shtisel - Säsong 2: Del 4 av 12

...
Del 4 av 12. Mannen som Libbi träffade och som sedan försvann, dyker oväntat upp igen. Malka får reda på att hennes bästa vän rabbinen Arblic är obotligt sjuk. Giti kan inte återvända hem och bestämmer sig för att tillsvidare flytta in hos sin pappa Shulem med alla sina barn. Ungdomarna Ruchama och Hanina kommer att närma sig varandra vilket överraskar både dem själva och omgivningen.

Vetenskapen om jord - Vad är jord och hur skapades den en gång?

...
Efter flera miljarder år vaknade vår planet till liv. Den dramatiska förvandlingen berodde på uppkomsten av jord. För, vilket denna dokumentär visar, en så stor del av vår existens är beroende av denna missförstådda och livsviktiga resurs. Jorden ger oss maten vi äter, djuren vi lever av och luften som vi andas.

Tolkningsfrågor

...
En gång i tiden, innan EG ombildats till EU, var Danmark det land som var mest motsträvigt i organisationen. Inför varje nytt avtal satte sig danskarna på tvären, opponerade sig mot formuleringar och krävde olika typer av undantag från reglerna.

En permanent tonårsprotest

En ny studie över Kerstin Thorvall har utkommit. Det fanns något desperat över både hennes liv och författarskap.

Världens historia - Del 4 av 8: Från vikingar till renässans

...
Del 4 av 8. Under medeltiden erövrade vikingarna områden från norra Europa till Nordamerika. De lade också grunden till nya och viktiga handelsrutter, bland annat i Ryssland. Detta var också islams gyllene era med blomstrande kunskap i Visdomens hus i Bagdad. I Europa pågår renässansen och Leonardo da Vinci målar Nattvarden. Men mellan kristna och muslimer utbryter åter nya krig.

Studio Axess - 2016/07 - Annika Borg. Fördrivningen av de kristna

...
Mellanösterns kristna har under lång tid varit i ett utsatt läge och situationen har blivit ännu värre genom terrorn och övergreppen från IS. Risken är överhängande för att kristendomen ska fördrivas helt från den region där den föddes. Men även i Sverige pågår trakasserier. Annika Borg, präst och författare, samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

Så skapas värde

Vad är egentligen litterärt värde? Frågan diskuteras i en aktuell bok.

Historien om Spanien - Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Ändra fram till den muslimska perioden och kalifatet i Córdoba var Iberien bara en mindre provins till Kartago. I detta avsnitt tar oss Simon Sebag Montefiore till Cadiz där den första invasionen av Spanien ägde rum. Vi besöker den helt bevarade romerska staden Italica med dess fantastiska amfiteater.

Antidemokraten Sokrates

...
De senaste åren har det blossat upp en debatt i Grekland om Sokrates. Det handlar i synnerhet om hans förhållande till demokratin.

Kungliga trädgårdar - Del 1 av 3

...
I den första delen av Kungliga trädgårdar ger John Dixon Hunt, Göran Alm och Magnus Olausson en introduktion till historien om konceptet kungliga trädgårdar.

När abbedissan förde bok

Redovisningen på Vadstena kloster under medeltiden skulle förena det kyrkliga med det profana. Dess utveckling påminner om flera inslag i dagens debatt om välfärdssektorn.

Krakatoas sista dagar - Del 1 av 2

...
Del 1 av 2. I en av BBC:s mest påkostade dramadokumentärer någonsin rekonstrueras händelseförloppet när den lilla vulkanön Krakatoa drabbas av ett utbrott som kommer att bli en av historiens dödligaste katastrofer. Familjen Beijerinck tror att de befinner sig på säkert avstånd men måste snart fly för sina liv.

Kulturbeteende

...
För varje år som går lägger vi människor beslag på en allt större andel av jordklotets naturtillgångar, och de flesta av de djurarter som konkurrerar med oss om en eller annan viktig resurs har vi utrotat eller på sin höjd låtit leva kvar i en eller annan nationalpark som monument över en svunnen tid.

Kungafamiljen Plantagenet: Del 3 av 3 - Kungamord

...
Del 3 av 3. Under dess sista århundrade vid makten mördas fyra av huset Plantagenets kungar - den blodigaste händelsen i den engelska monarkins historia. Och när Plantagenets faller varandra i strupen dras England in i årtionden av brutalt inbördeskrig.

Realismens återkomst

Den italienska författaren Elena Ferrante har haft stora framgångar med sina romaner. Det visar att realismen är tillbaka, inte minst i länder som varit hårt drabbade av det postmoderna tillståndet.

Familjen Shtisel - Säsong 2 - Del 3 av 12

...
Del 3 av 12. Steinsaltz och Schottenstein. När Libbi och Akiva kommer närmare varandra försvinner mannen som Libbi träffade och Noam försöker hitta honom. Giti som tillsvidare är kvar på rehabiliteringshemmet har svårt att förlåta Lipa. Ruchama försöker kontakta den unge killen som hon sett i synagogan.

Alldeles för många

Det kinesiska mansöverskottet har skapat stora problem. Mest för männen själva.

Människans nya utveckling - Hur ser framtiden ut?

...
Länge antog forskare att människan slutat att utvecklats efter att vi frigjort oss från naturen. Men kartläggningen av vår genuppsättning visar att vi fortsatt att utvecklats under de senaste 50 000 åren. Och att vi nu utvecklas snabbare än någonsin under vår historia.

Världens historia - Del 3 av 8: Ordet och svärdet

...
Mellan 300 f Kr och 700 e Kr genomgick människan en andlig revolution. Buddismen, kristendomen och islam bredde ut sig i olika delar av världen. Men detta var också en tid av krig, imperiebyggande och blodiga förföljelser.

Den osynlige kleptomanen

...
Diktverket uttrycker inte diktarens personlighet, menade T S Eliot. Biografier är bara ovidkommande skvaller. Men en god biografi rymmer, liksom intelligenta textkommentarer, klargörande kunskap. Carl Rudbeck ser en prisad poet träda fram ur skuggorna.

Studio Axess - 2016/06 - PM Nilsson. Rasera inte regeringsmakten

...
PM Nilsson, politisk redaktör i Dagens industri, är övertygad om att Socialdemokraterna har bestämt sig. Partiet kommer att hävda den nya kärvare migrationspolitiken även om trycket mot Sverige skulle öka - och Miljöpartiet blir kvar i regeringen. Vad bör då oppositionen göra? Agera konstruktivt, menar Nilsson. Om Anna Kinberg Batra vägrar att sluta uppgörelser, ser till att regeringen får näsknäpp efter näsknäpp i riksdagen och gör det allmänt hopplöst att vara statsminister, kommer hon att få smaka samma medicin ifall hon skulle vinna valet 2018. PM Nilsson samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

I Stalins skugga - Finland 1944 - 1952

...
Filmen skildrar de kritiska efterkrigsåren i Finland 1944-1952 och de enorma utmaningar landet ställdes inför efter vapenstilleståndet med Sovjetunionen 1944. En film av Hans Barnekow.

Både prins och president

Kinas president Xi Jinping är extremt annorlunda jämfört med sina föregångare. Han har nämligen på många fronter brutit helt med Deng Xiaopings politik - för att istället närma sig Mao Zedongs totalitära styrelsesätt.

Den verkliga Anne Lister - Inte en kvinna av sin tid

...
Den engelska överklasskvinnan Anne Lister bröt med det tidiga 1800-talets konventioner om kvinnlighet. Hon studerade geologi och ingenjörskonst, besteg berg och var involverad i den industriella revolutionen. Hon var också lesbisk.

Vuxna vet bättre

...
Regleringen av barns deltagande i sociala medier kritiseras för att begränsa deras rättigheter att uttrycka sig. I svensk offentlighet är föräldraansvar provocerande.

Fossila skatter - del 3 av 3

...
Del 3 av 3. Ett drivhus för däggdjur: Professor Richard Fortey undersöker en urgammal vulkanisk sjö i Tyskland där fantastiskt välbevarade fossiler från tidiga däggdjur, gigantiska insekter och kanske även vår tidigaste förfader påträffats.

Den eviga icke-lösningen

...
Medan terrorism och självmordsbombare får stor uppmärksamhet förblir självmord ett skambelagt ämne. Men tabut bör gälla handlingen, inte samtalet om den.

Onda andar - Del 1 av 4

...
Första delen av denna ryska tv-serie som bygger på Fjodor Dostojevskijs roman Onda andar. Här skildras hur en stillsam rysk provinsstad under 1870-talet vänds upp och ned när aristokraten Nikolaj Stavrogin och den politiske opportunisten Pjotr Verchovenskij återvänder från Sankt Petersburg. Stavrogin hamnar ideligen i bråk och förstör livet för de som förälskar sig i honom. Verchovenskij grundar ett hemligt sällskap som sprider olycka och kaos.

Rör på er!

...
Barnidrott är en kamp mellan bredd och elit, mellan föreningsfostran och tävlingsfostran. Bättre vore att sätta rörelseglädje och fysiska aktiviteter i centrum.

Familjen Shtisel - Säsong 2 - Del 2 av 12

...
Del 2 av 12. Glädjen över den nyfödda bebisen blandas med Gitis rädsla för den rika änkan som plötsligt kommit in i hennes liv. Libbi hittar Akivas gömda tavlor och uppmuntrar honom att återuppta måleriet. Noam försöker betala för att hans dotter ska matchas med en lämplig blivande make.

Peka inte ut framtiden

Politiker och myndigheter vill stödja företag i "den kreativa sektorn". Men historien visar att framgångsrika entreprenörer ofta gör sådant som ingen tror på.

Medicinska pionjärer - Del 3 av 3: Ett litet steg

...
Del 3 av 3. Den brittiske ortopeden Steve Mannion arbetar i norra delen av Malawi där han är den ende kirurgen på ett område med sju miljoner invånare. Mannion driver flera kliniker för barn och vuxna med klubbfot. För att hjälpa fler patienter har han utbildat sin personal att utföra en närmast okänd behandling som inte kräver kirurgiska ingrepp. Den har blivit en stor framgång men mötte i början stor misstänksamhet.

Ur askan igen

...
Få delstater har upplevt så dramatiska uppgångar och fall som Michigan. Nu är man på väg att resa sig igen efter en kris som var nära att slå ut hela bilindustrin.

Motkraften till kaos

I tider av politiska kriser och motsättningar utgör Högsta domstolen ett demokratiskt värn. Men domstolens makt och inflytande har vuxit fram organiskt.

Världens historia - Del 2 av 8: De första imperierna

...
Del 2 av 8. När de första imperierna grundades från Mellanöstern ända till Kina uppstod inte bara våld och kaos utan även enorma mänskliga framsteg som till exempel alfabetet. Det var också en tid där nya tankar om religion och demokrati fördes fram.

Studio Axess - 2016/05 - Torbjörn Elensky. Den moraliska stormakten

...
Varifrån kommer egentligen föreställningen om Sverige som "den moraliska stormakten"? Författaren Torbjörn Elensky spårar rötterna till tredjevärldismen, som under lång tid har varit en överideologi i svensk politik och debatt och som blivit mer profilerad med Margot Wallström som utrikesminister. Fast samtidigt som hon vill följa Olof Palme i tredjevärldismens radikala fotspår har välståndet vuxit i länder som satsat på marknadsekonomi i stället för revolutionsromantik och hela tredje världen-begreppet blivit förlegat. Torbjörn Elensky samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

Nu var det 1848

När snön smälter i Sverige har fem år gått sedan 2000-talets mäktigaste folkresning, den arabiska våren.

Den industriella revolutionen - Hur uppfinningarna förändrat världen

...
Den industriella revolutionen var en av historiens mest omvälvande händelser. Den revolutionerade hur människor arbetade, hur de ordnade sina samhällen och hur de såg på sina liv. Men var det verkligen ett lyckosamt sammanträffande att en handfull genier ungefär samtidigt lanserade sina innovationer i ett och samma land? Och hur kom det sig i så fall att det inträffade i England och inte i Frankrike, Tyskland eller USA?

Förstår du mig?

...
Att lära sig språk är inte så svårt att det hindrar integration. Men dålig integration hindrar språkinlärning.

Axess lunchseminarie - Den moraliska stormaktens bas

Varifrån kommer föreställningarna om Sverige som moralisk stormakt? Författaren Torbjörn Elensky menar att de är nära förbundna med en av de överideologier som präglar vårt politiska liv: tredjevärldismen. Denna idé om att skapa en annan världsordning och därigenom befria såväl de fattiga folken som oss själva utvecklades under 1950- och 60-talen och kom att få stort genomslag i Sverige.

Det fungerar inte

De amerikanska väljarna är på krigsstigen och partietablissemangen pressas av populism och extremism. Den republikanske analytikern David Frum fruktar för USA:s framtid.

Gandhi - Del 1 av 3: Skapandet av Mahatma

...
Del 1 av 3. Journalisten Mishal Husain följer Gandhis tidiga år i Indien fram till hans kontroversiella karriär i Sydafrika. Hon möter de anklagelser om rasism och hyckleri som vid den tiden riktades mot Gandhi och visar vilken viktig roll London spelade för utvecklingen av denne indiske Messias.

I Palmes fotspår

...
Tredjevärldismen fortsätter att prägla svensk politik, trots att tredje världen inte längre är ett användbart begrepp.

Kungafamiljen Plantagenet - Del 1 av 3 - Djävulens avkomma

...
Del 1 av 3. Professor Robert Bartlett berättar historien om Englands mest dysfunktionella men likväl längst regerande kungliga dynasti - huset Plantagenet. Henrik II:s mäktiga imperium innefattar England och stora delar av Frankrike. Men hans söner Rikard Lejonhjärta och John vänder sig först mot varandra och därefter mot sin far. En dynasti är nära att utplånas.

Den goda viljan i South Bend

...
För den som resignerar inför Washingtons låsningar finns hopp att hämta i den lokala politiken. Indiana visar att idealism och samarbete har en framtid.

Hoppas inte på paradisets nycklar

Om det skapades nya jobb varje gång en arbetsmarknadsdebattör tog heder och ära av sina meningsmotståndare skulle vi ha haft full sysselsättning för länge sedan. Efter regeringens skärpningar har temperaturen sjunkit några grader i migrationspolitiken, men energin gör sig påmind i diskussionen om jobben istället.

Ny säsong av Familjen Shtisel - Del 1 av 12

...
Nu är det äntligen dags för den andra säsongen av den populära israeliska dramaserien om en ortodox familj i Jerusalem. Nytt avsnitt av "Familjen Shtisel" varje onsdag kl. 20.00 samt i sju dagar på Axess Play. I första delen kommer Shulems bror med sin vackra dotter till Israel och besöker Shulem och Akiva. Lipa och Giti väntar barn och upptäcker en konstig annons i tidningen.

Medicinska pionjärer - Del 2 av 3: Mirakelkurer

...
Del 2 av 3. Stora förhoppningar knyts till stamcellernas medicinska roll och om deras möjlighet att fungera som kroppens reparationssystem. Men de är inga mirakelkurer, även om många desperata patienter är beredda att satsa allt på en behandling.

Registrera inte lobbyisterna

Framväxten av en professionell lobbyism är inte ett demokratiskt problem. Den arbetar mer öppet än under den korporativa eran då bara vissa parter fick vara med och påverka.

Seriestart: Världens historia - Överlevnad

...
Del 1 av 8. BBC-journalisten Andrew Marr inleder sin resa genom mänsklighetens 70 000-åriga historia i Afrika. Han berättar hur våra förfäder övergav sin nomadtillvaro och blev de första bönderna och stadsborna. Detta var en tid då människor tvingades till extrema åtgärder i kampen för att överleva.

Studio Axess - 2016/04 - Dan Korn. Är vi rasister allihopa?

...
Ibland låter det som om Sverige var hopplöst genomsyrat av rasism. Men så illa är det inte, menar författaren Dan Korn, som just har kommit ut med en bok i ämnet. Visst finns det rasism även här, men det är fel att läget skulle vara värre än på andra håll. Svenskar är inte särskilt rasistiska, däremot gillar man konsensus och att alla håller med varandra. Dan Korn samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

Sovjetisk konst i utopins tjänst - Del 2 av 2: "Överlevnadens pris"

...
Del 2 av 2. Mot slutet av 1930-talet lättade trycket från Stalins terrorapparat. Det andra världskriget stod för dörren och Sovjetunionen rustade. Kriget med Hitlertyskland mobiliserade patriotiska krafter, också inom kulturen. Det skrevs heroiska musikverk och patriotisk litteratur, och det målades tavlor som skildrade kampen på slagfälten.

Axess lunchseminarium - Nationalism på ont och gott

...
Globaliseringen skulle förpassa nationalstaterna till historiens skräphög. Men nationerna och det nationella har visat sig påtagligt livskraftiga. Ibland yttrar det sig som självförhärligande eller aggressivitet. Men det finns också mer sansade reaktioner, som påminner om att det fortfarande är nationen som erbjuder en arena för demokrati och medborgarskap.

Fast i det förgångna

...
Klansamhällenas maktställning hotas av en digital informationsrevolution. Men utan en fungerande rättsstat riskerar moderniseringen att stanna av.

Fossila skatter - del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Underliga under: Högt upp i Klippiga bergen utforskar professor Richard Fortey en 520 miljoner år gammal fossilerad havsbotten med fynd som har revolutionerat vår förståelse av livets uppkomst.

I väntan på friheten

...
Relationerna med USA har börjat tina. Men samtidigt hårdnar regimens repression.

Att utplåna kristendomen - Islamisk extremism, konflikter och förföljelse

...
Kristendomen står idag inför det största hotet mot sin överlevnad, just där den uppstod. På flera av kristenhetens heligaste platser i Mellanöstern flyr hundratusentals kristna islamsk extremism, konflikter och förföljelse. I stora delar av dess ursprung, från Irak till Syrien, riskerar den religion som formade kulturen och historien i väst av utplåning.

Bortsjabblad revolution

...
Ukraina är en havererad stat. Efter statskuppen i februari 2014 har den styrts av nationalister med fascistiska förtecken. Detta har drivit isär dess kulturellt och historiskt sett olika delar.

Kumbh Mela - hinduernas vallfärd: Odödlighetens triumf

...
För hinduer är Kumbh Mela deras viktigaste vallfärd. Miljontals människor samlas då längs floden Ganges för att renas. När Kumbh Mela firades i Allahabad besöktes staden av 70 miljoner under en två månader lång festival. Ingenstans samlas så många människor samtidigt på en och samma plats.

Anpassningens skamliga frihet

Antal Szerbs 30-talsroman Resa i månljus, om en ung man på flykt undan borgerliga konventioner och krav, har nu kommit på svenska.

Medicinska pionjärer - Del 1 av 3: Operationsrobotar

...
Del 1 av 3. Sjukhus och läkarvetenskap genomgår stora tekniska förändringar. Och på frågan om hur medicinsk praktik utövas om hundra år svarar många "robotar". Men man behöver inte vänta så länge. Robotarna är redan här och opererar oss.

Jakt på stulna skatter

...
I samband med USA:s invasion av Irak plundrades Nationalmuseets samlingar. Den amerikanske marinkårsofficeren Matthew Bogdanos tog upp jakten på de försvunna skatterna.