VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Dekadensens långa historia - Del 5 av 6: Den dekadente prinsen

...
Del 5 av 6. Få kulturer har varit dekadenta med sådan stil som den brittiska. Det tidiga 1800-talet var en sådan period, när inre spänningar gjorde denna lilla ö till världens centrum. Vår guide är den bästsäljande författaren och historikern Saul David från Buckinghams universitet.

"Nu kommer syndafloden"

...
Som nyinflyttad till Israel upptäcker man hur de bibliska uttrycken lever i vardagsspråket. Invandraren ser saker som de infödda inte märker.

Oviss maktkamp

...
John Markoffs författarskap lever sitt eget liv. New York Times-reporterns förra bok What the Dormou se Said, som handlar om hur 1960-talets alternativa kultur har format datorindustrin, skulle egentligen varit en biografi över internetpionjären Doug Engelbart.

Resa i Grand Canyon - Del 1 av 2: Det ultimata äventyret

...
Del 1 av 2. Dan Snow och en grupp geologer och historiker inleder en 450 kilometer lång resa genom Grand Canyon, ett återskapande av en farofylld expedition från 1869. De följer Coloradofloden i tidstypiska träbåtar och gör fascinerande upptäckter om regionens natur och ursprungsbefolkningens förflutna.

Vi är alla förrädare

...
Vår hållning till förräderi är tveeggad. Historien och litteraturen visar att förrädaren också förråder sig själv.

Kvinnliga regenter - Del 1 av 4: Viktoria, drottning av Storbritannien med Irland och kejsarinna av Indien

...
Del 1 av 4. Drottning Viktoria regerade 1837-1901, under en period av omvälvande förändringar, både i världen och i Storbritannien. Efter makens död drog hon sig tillbaka till en privat sfär av ensamhet, men lyckades ändå påverka en hel värld. Möt Viktoria, drottning av Storbritannien, i denna intervju med A.N. Wilson, gjord av Mattias Hessérus.

Europas vintersalong

...
Promenade des Anglais var länge en tummelplats för Europas societet. Dess stora påverkan på stadsplanering, turism, film och musik uppmärksammas nu med ny forskning.

Havsströmmarnas rike

...
Visste du att det tar 550 år för en vattendroppe i havet att ta sig runt jorden? Vetenskapsmän som studerar hur havsströmmar påverkar vår planet och vårt klimat uppförstorar och följer en vattendroppe med CGI-teknik (Computer Generated Image) och kan på så vis avslöja havens mysterier.

Fast i det förflutna

...
Latinamerika är på väg in i en långvarig ekonomisk kris. Risken är att de demokratiska landvinningarna går förlorade.

Historien om NASA - Del 1 av 4: Upp i rymden

...
Del 1 av 4. NASA:s rymdprogram, en produkt av det kalla kriget, gick från katastrofala misslyckanden till lysande framgångar. Att bli först med att få en man på månen innebar dock enorma utmaningar. I slutänden visade det sig att NASA:s viktigaste tillgång vid varje rymduppdrag var människan.

Schori lever öliv

"Res till Seychellerna!" Uppmaningen är Pierre Schoris och levereras i Dagens Nyheter med en folklighet man sällan stöter på utanför landets bättre golfbanor.

Krigare i historien - Del 4 av 6: Tokugawa Ieyasu

...
Del 4 av 6. Tokugawa leyasu var lika listig som han var modig och lyckades ena det feodala Japan efter 150 år av inbördeskrig. I ett avgörande slag år 1600 där hans fiender krossades förändrades Japans framtid för alltid.

Den flärdfulle förföraren

...
Vi befinner oss i Madrid, i sista veckan av mars. Kylan har hållit i sig och damerna i Retiroparken går fortfarande i päls.

Familjen Shtisel - Säsong 2: Del 12 av 12

...
Del 12 av 12. Shulem och Nukhem fortsätter att bråka om Akivas målande. Akiva försöker kontakta Libbi. Förberedelserna inför Ruchamas och Haninis bröllop uppväcker komplicerade familjeförhållanden.

När socialismen stod för dörren

...
Löntagarfonderna skulle överföra den ekonomiska makten till facket. Men splittringen mellan LO och Socialdemokraterna hindrade Sverige från att bli socialistiskt.

Vetenskapliga hjältar - Del 1 av 3

...
Den moderna vetenskapen startade med Isaac Newton. Han var en komplicerad person som höll på sina hemligheter och gärna underminerade sina rivaler. Sedan dess har veteskapliga metoder och samarbete förändrats.

Brexit, anyone?

...
Att den brittiska eliten röstar ja till EU-medlemskapet har länge ansetts självklart. Men dess stöd kan inte tas för givet.

Från Kristus till Konstantin - Del 1 av 6

...
Hur utvecklades kristendomen från en liten rörelse till att bli officiell religion i romarriket? Följ med på en flera hundra mil lång resa genom Europa, Nordafrika och Mellanöstern och besök de platser där kristendomen föddes och växte. Historien tar sin början i Betlehem.

Sprickorna i skalet

Medan jag läser Axess nr 3/2016 noterar jag samtidigt att statsminister Stefan Löfven i Financial Times beklagar sig över att stämningen är så pessimistisk i Sverige. Den ekonomiska tillväxten är hög och ändå har så många en känsla av att samhället på något svårpreciserat sätt är på väg åt skogen. Vad är det med detta otacksamma folk?

Studio Axess - 2016/13 - Stephen Castle. Britterna kvar i EU?

...
Snart håller Storbritannien folkomröstning om sitt EU-medlemskap. Premiärminister David Cameron utlyste omröstningen för att skapa lugn i sitt parti men inte mycket tyder på att planen lyckas. Splittringen lär leva kvar, enligt den Londonbaserade New York Times-journalisten Stephen Castle. Just nu är det dött lopp mellan stanna och lämna. Det avgörande blir vad de sista veckorna debatter handla om. Ifall ekonomin dominerar gynnar det "Stanna kvar"-sidan. "Lämna"-kampanjen hoppas på invandringsfrågan. Stephen Castle samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

Albert Kahns underbara värld - Del 6 av 9: Efter eldgivningen

...
Del 6 av 9. När fredsfördraget undertecknades 1918 var Albert Kahns fotografer på plats i Paris. De dokumenterade både jubelscener och återgången till ett normalt liv.

Ett system i kris

Universitetsvärlden är i händerna på politiker och byråkrater som saknar förståelse för riktig vetenskap. Hur forskningsmedel skall fördelas och undervisningen genomföras måste akademin själv styra över.

Israel: Start-Up Nation - Weizmann - banbrytare sedan 1930-talet

...
Professor Mudi Sheves på Weizmanninstitutet intervjuas av docent Peter Luthersson. Weizmanninstitutet utanför Tel Aviv är ett av världens ledande multidisciplinära forskningsinstitut, grundat av Israels förste president Chaim Weizmann. Här pågår sedan 1934 banbrytande forskning inom bland annat kemi, medicin och teknologi.

Kompromissa inte

...
Stor förvirring råder om hur Sverige ska bekämpa det islamistiska terrorhotet. Svaret är inte mer information om islam utan ett orubbligt försvar av demokrati och öppenhet.

Tusenåriga kloster - Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Vilken roll har klostren spelat för politik, kultur och nationell sammanhållning? I denna dokumentär får vi följa deras utveckling i Storbritannien under tusen år, från uppgång till fall. Vi börjar på Irlands östkust där de brittiska öarnas äldsta kloster, Skellig St Michael, ligger.

Pengarna eller idéerna?

...
Förväntningarna är stora inför höstens forskningsproposition. Men att åstadkomma god forskning är inte någon exakt vetenskap.

Krigare i historien - Del 3 av 6: Hunnernas Attila

...
Del 3 av 6. Namnet Attila är synonymt med en av historiens mest fruktade krigare, med en brinnande ambition och grymt hämndbegär. Hans beslut, efter ett förödmjukande nederlag, att attackera Rom skulle det romerska riket aldrig återhämta sig från.

Kunskap är vårt hopp

...
Sverige har länge legat i topp för satsningar på forskning. Utan ökade investeringar riskerar vårt goda utgångsläge att gå förlorat i den globala konkurrensen.

Museernas hemligheter - Del 1 av 8: Moskvas historiska museum

...
Del 1 av 8. Inne i Moskvas historiska museum lär vi oss om ett geni som dog i en duell, undersöker benen efter stenåldersbarn för att veta vad de dog av och rider med polska soldater för att ta reda på varför de bar änglavingar. Vi får också veta varför Lenin körde Rolls Royce.

Lars Gustafsson in memoriam. 1936-2016

...
Lars Gustafsson debuterade som ung student i Uppsala med romanen Vägvila. Nästan omgående anslog han ett existentiellt tema som skulle komma åter och åter i verk i skilda genrer: omöjligheten att riktigt förstå sig på vad som har skett och varför det har blivit som det har blivit, exempelvis i ett liv och med ett liv. Hans författarskap kom att bli nästan oöverskådligt omfattande, och han vann större erkännande internationellt än nationellt, framför allt i Tyskland, där han 2009 tilldelades Goethemedaljen och 2015 Thomas Mann-priset.

Det politiska landskapet

Det unga bokhandelsbiträdet på Waterstones i Oxford fick syn på mig när jag stod och bläddrade i en paperback med frodigt gräs och en ensam svartvit fårhund på omslaget.

Naturens minsta kungadömen - Del 3 av 3: Tokyos och Rios allra minsta

...
Del 3 av 3. En liten silkesapa försvinner i Rio de Janeiros trafik. Kan han hitta tillbaka i tid till sin flock? Och på sin väg mot ett heligt tempel i centrala Tokyo lär sig en noshörning-skalbagge att styrka inte är allt, det krävs skicklighet också.

Tillbaka till Hobbes

Vilken av filosoferna Immanuel Kant och Thomas Hobbes beskriver bäst dagens världspolitik?

Lyxens historia - Del 1 av 2: Det antika Grekland

...
Del 1 av 2. Synen på lyx spelade en stor roll i det antika Grekland: den kunde både ena och splittra. I Aten omhuldades lyx men den avvisades i Sparta. De gamla grekernas skuldkänslor inför lyx påverkar oss än idag.

Studio Axess - 2016/12 - Tommy Möller. Miljöpartiets kris är inte över

...
Ett nytt språkrör räcker inte för att Miljöpartiet ska kunna lägga krisen bakom sig. Dels sliter det hårt på små partier att sitta i regeringsställning, dels är det sannolikt att spänningarna mellan realpolitiker och ideologer i MP ska öka ytterligare. Det säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Han förutspår att den stundande regeringsombildningen blir av ett mer genomgripande slag och konstaterar att Alliansens passiva strategi gentemot regeringen är ett strategiskt vågspel. Tommy Möller samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

Det mörka arvet

I hjärtat av Paris, på rue Geoffroy-l'Asnier, ligger ett dokumentationscentrum och monument över Förintelsen, numera benämnt Centre de documentation du Mémorial de la Shoah (hebreiska för katastrof) respektive Mémorial de la Shoah.

Civilization - är väst historia? Del 1 av 6: Konkurrens

...
Jämfört med Mingdynastin under 1500-talet framstod England vid samma tid som primitivt. Men det monolitiska kejsardömet förmådde inte omsätta sin teknologiska överlägsenhet i långsiktig tillväxt. Utveckling och nytänkande kvävdes medan de politiska skiljaktigheterna i Europa uppmuntrade till konkurrens på bred front. Idag har Kina åter övertaget. Är detta slutet på västs övertag?

Heligt krig mot de otrogna

...
När islam debatteras uppstår vanligen en häftig rökutveckling som fördunklar sakfrågan medan den upplysande elden saknas. Det brukar inte dröja länge förrän invektiven står som spön i backen.

Fyra föredrag om förfall - Del 1 av 4

...
Del 1 av 4. Idén om förfall från Homerus till Hyperides. Föredrag av dr Jon Hesk, University of St Andrews, från ett seminarium på Engelsbergs bruk i december 2015.

Leve konjunktiven

"Herren välsignar och beskyddar dig. Herren låter sitt ansikte lysa mot dig och visar dig nåd. Herren vänder sitt ansikte till dig och ger dig sin fred."

Den judiska diasporan - Del 1 av 2

...
Berättelsen om den judiska exilen under första århundradet är av avgörande betydelse för judisk och kristen historia. Men är den sann?

Töväder

...
Utifrån sett kan ingen gärna ha förlorat kalla kriget. USA och Sovjetunionen var vid flera tillfällen nära att utplåna mänskligheten, och valde till sist i samförstånd att avveckla denna sin domedagsförmåga.

Krigare i historien - Del 2 av 6: Hernan Cortés och Montezuma

...
Del 2 av 6. År 1519 ska den spanske äventyraren Hernan Cortés ha besegrat de mäktiga aztekerna med bara ett fåtal soldater. Myten säger att kejsaren Montezuma gav upp sitt imperium eftersom han trodde att Cortés var en gud. Betydligt troligare är att conquistadorerna tog hjälp av stammar som hatade aztekerna. Montezuma har visat sig vara en sofistikerad härskare.

De lovar för mycket

En levnadsregel med betydande poänger är att man ska försöka hantera - eller på svengelska: "managera" - förväntningar. Det gäller både i privata och professionella sammanhang.

Historiedagarna i Tallinn - Del 5 av 8: Den gamla goda svensktiden i Estland

...
Fil dr Mart Kuldkepp, lektor i moderna skandinavisk historia vid University College i London, berättar om hur esternas varma känslor gentemot Sverige bestått.

Farligt på bio

...
Samtalen mellan regissörerna Alfred Hitchcock och François Truffaut förändrade filmhistorien. Nu har det gjorts en dokumentär om mötet.

Naturens minsta kungadömen - Del 2 av 3: En mus och en väldig pyton

...
Del 2 av 3. Djupt inne i Borneos regnskogar lever två listiga och kvicktänkta mini-hjältar. På dagen ger sig spetsekorren på jakt efter mat i en färgstark och vibrerande värld, medan den gremlinliknande tarsier-apan intar scenen på natten då skogen förvandlas till en mörk fantasivärld. Vi möter också en amerikansk ekorre som samlar mat för vintern.

Oroligt söder om Rio Grande

Först de goda nyheterna: i Argentina, Venezuela och Bolivia har företrädarna för en aggressiv och öppet populistisk vänster upplevt svidande valnederlag på sistone.

Churchills andra världskrig - En utomordentlig seger och en märklig förlust

...
Den 26 juli 1945 går till historien som en av de största politiska chockerna i brittisk politisk historia. Den framgångsrike krigsledaren Winston Churchill och De konservativa förlorade stort mot Labourpartiet. Men varför avvisade det brittiska folket den man som lett dem till seger i andra världskriget? Och varför med sådan övertygelse?

Studio Axess - 2016/11 - Karlis Neretnieks. Baltikum i krig, Sverige i krig

...
Det största säkerhetshotet i vårt närområde är rysk aggression mot Baltikum, och om det skulle bli verklighet finns ingen som helst möjlighet för Sverige att stå oberört. Vi behöver stärka försvaret så att det får en avskräckande tröskeleffekt, och vi behöver skaffa oss en riktig säkerhetspolitik genom att bli medlemmar i Nato. Det menar Försvarshögskolans förre rektor, generalmajor Karlis Neretnieks. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

Blodets tron

...
En ny version av Macbeth har haft premiär på bio. Det finns likheter med tidigare filmatisering av dramat av Welles, Kurosawa och Polanski.

Albert Kahns underbara värld - Del 4 av 9: Soldater i första världskriget

...
1914 - 1918 sände Albert Kahn ut flera fotografer till slagfälten på Verdun. Deras bilder dokumenterar den enorma förstörelsen och de primitiva medicinska metoderna som då stod till buds.

Tråkighetens fiende

Ada Leverson har blivit känd för sin nära vänskap med Oscar Wilde. Men hon var också författare till eleganta romaner och vassa parodier.

Men vem var han?

...
Myten om prästkungen Johannes och hans kristna rike fascinerade det medeltida Europa. Sökandet efter honom pågick i femhundra år.

Spioneriets historia och framtid - Del 1 av 2

Del 1 av 2. Talare: Michael S. Goodman - The Contours of Intelligence Activity: Plus ça change?, Gabriel Gorodetsky - The Pitfalls of Intelligence: Preconceived Ideas and Mutual Suspicion - The Case of Operation "Barbarossa", Christopher Andrew - The Future of the Past: Why Intelligence Finds it so Difficult to Learn From Past Experience, Christopher Coker - Betrayal - Virtue or Vice?

Karriärist med känsloliv

...
Vad är kärnan i konservatismen? Vad kännetecknar en effektiv politisk ledare? Var thatcherismen ett resultat av tvingande omständigheter snarare än en ideologi?

Krigare i historien - Del 1 av 6: Spartacus

...
Del 1 av 6. I denna dramadokumentär avslöjas Spartacus sanna natur. Han var visserligen en briljant gerillaledare. Men samtidigt obeslutsam och en människa med brister.

Martyrskapets villkor

...
"I Allah den barmhärtiges namn. De trodde att de levde skyddade inom sina gränser men på ett sätt som de inte väntade sig har Allah spridit skräck och fasa i deras hjärtan. En skara av kalifatets soldater har valt perversitetens huvudstad, Paris, som sin måltavla.

Historien om safari - Del 1 av 2

...
Den brittiske skådespelaren Richard E Grant - som växte upp i Swaziland - undersöker safarins kontroversiella historia. Under en livlig och personligt hållen resa visar han hur den afrikanska vildmarkens skönhet blev en lekplats för den vite mannen.

Fördömda sanning

På 1980-talet hade de postmoderna och postkoloniala paradigmen redan länge sipprat ned på studentnivå vid svenska universitet. Normkritiken fick fotfäste.

Naturens minsta kungadömen - Del 1 av 3: Små möss bland väldiga djur

...
Del 1 av 3. På natten är gräshoppsmusen i Sonoraöknen i USA en fruktad varelse, fullt kapabel att ta sig an de mest dödliga skorpioner. Men kan den överleva i dagsljus? En skogsbrand på den afrikanska Savannen ödelägger hemmet för Sengin, en elefantnäbbmus. Vågar hon bygga upp en ny tillvaro eller väljer hon att återvända?

Upp till kamp emot oss själva

...
Hur beskriver svenska statsvetare svensk politik för engelskspråkiga intresserade? Är Sverige exceptionellt, och i så fall hurdå?

Expedition Burma - Del 1 av 3: Den asiatiska elefanten

...
Del 1 av 3. I västra Burma döljer sig den asiatiska elefanten - en nationell ikon. Denna förhistoriska gigant är utrotningshotad men Burmas stora och djupa skogar är nyckeln till dess överlevnad.

Studio Axess - 2016/10 - Li Jansson. Dåligt företagsklimat hotar integrationen

...
Kommunerna har inte tid att vänta på staten. Arbetet för att förbättra integrationen behöver intensifieras meddetsamma. Mycket går att göra utan att ändra på nationella lagar och regler, även om det också är önskvärt. Allra viktigast är att insatser för ett bättre företagsklimat. Det säger arbetsmarknadsekonomen Li Jansson, som har identifierat en rad lokala projekt som fungerar i praktiken. Hon samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

Fortsättning följer - tyvärr

I den kultur vi ännu har lär vi oss att ifrågasätta våra egna motiv - kyrkan skulle kalla det för att ge akt på syndaren inom oss själva. Tyvärr har denna beredskap inte rustat oss för att våga lita på andras avsikter.

Albert Kahns underbara värld - Del 3 av 9: Europa före kriget

...
Del 3 av 9. Fotografen Auguste Léon reste till Skandinavien för att dokumentera livet där. Han fortsätter sedan till Italien och därefter till Balkan som inom loppet av några månader bevittnar den händelse som blir gnistan till första världskrigets utbrott.