VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Det glömda Sveriges diktare

Göran Palm och Lars Gustafsson var på många sätt varandras motsatser. Men de förenades i sitt försvar för glesbygdens Sverige.

Flickan som pratade med delfiner - Ett vetenskapligt experiment

...
Under tio veckor 1965 genomfördes ett experiment: Kan delfiner lära sig tala engelska? Men under den tid som den unga forskaren Margaret Howe och delfinen Peter levde tillsammans i ett vattenfyllt hus uppstod oanade komplikationer mellan människa och djur. Detta är en dokumentär om ett av 1960-talets mest kontroversiella experiment om djurs intelligens.

Hillary Clintons väg till makten

Fråga en amerikan om Hillary Clinton och det är som att trycka på en knapp. Ut strömmar utan undantag en lång harang av åsikter. Allt från "Hon hör hemma i fängelse" till "Hillary är oerhört kompetent" eller "Hon försöker att vara äkta så hårt att det framstår som falskt".

Fenomenala kvinnor - Del 2 - Coco Chanel

...
Del 2 av 10. Coco Chanel föddes utfattig, växte upp på ett barnhem men blev 1900-talets största modeikon - symbolen för lyx och stil. Hon uppmuntrade kvinnor att klä sig bekvämt och med enkelhet, inte för att behaga männen.

Infernot på västfronten

...
Mer än någon annan plats förknippas Verdun med helvetet på västfronten under första världskriget. Striderna pågick från februari till december 1916. När slaget var över hade frontlinjen ungefär samma sträckning som när det började. Hur många som dog vet ingen.

Världens museer - Bruce J Altshuler

...
Professor Bruce J. Altshuler leder programmet för museistudier på New York University. Han är en världsledande auktoritet på utställningshistoria och har skrivit flera viktiga verk om hur utställningar har förändrat vår syn på konsten och objekten. Här samtalar han med chefen för Moderna Museet, Daniel Birnbaum om museiutställningens utveckling.

Slutspelet nalkas

...
Det finns sju dödssynder i Rysslandsanalysen, skriver Michael Kofman, fellow vid tankesmedjan Wilson Center i Washington, i en essä i nätmagasinet War on the Rocks (23/12 -15).

Timbuktus förlorade bibliotek - En uppenbarelse av visdom

...
Timbuktu var en gång ett lärdomscentrum med fantastiska manuskriptsamlingar och universitet grundades före både Oxford och Cambridge. Författaren Aminatta Forna reser genom Timbuktus vackra landskap för att upptäcka Afrikas äldsta litteratur och undersöka varför den måste förstås och bevaras.

När massorna tog makten

...
Fråga dig själv vad du egentligen vet om kulturrevolutionen. Svaret blir oftast: inte särskilt mycket, trots att kampanjen är en av de mest våldsamma i Kinas historia.

Berättelsen om Sovjet - Del 1 av 2: En skola i folkmord

...
Del 1 av 2. I denna dokumentär berättas bland annat hur den sovjetiska regimen inspirerade nazisterna till folkmord och om partnerskapet mellan regimerna under upptakten till och början av andra världskriget.

Risken med riskhantering

...
Chris Cornell, mångårig sångare i Soundgarden och artisten bakom ledmotivet till Bondfilmen Casino Royale ("You Know My Name"), står på scenen i Stockholms konserthus och slungar ur sig en anklagelse med all den kraft hans mäktiga stämma förmår uppbringa: "I find you guilty of a crime / of sleeping at a time / when you should have been wide awake."

Osmanerna - Del 3 av 3

...
Del 3 av 3. När det osmanska imperiet slutligen upplöstes gick också kunskaperna om dess många bedrifter förlorade. Imperiets kollaps gav upphov till spänningar som fortfarande känns av i dagens Europa och Mellanöstern.

Skogstokigt

...
En bok om trädens "hemliga liv" toppar månad efter månad bästsäljarlistan i Tyskland. Har sedan den kom ut förra året sålt i 400 000 tyskspråkiga exemplar - de schweiziska och österrikiska marknaderna inräknade. Hur kommer det sig?

Female Rulers - Del 1 av 3

Del 1 av 3. Seminarium från Engelsbergs herrgård den 21 april 2016. Talare: PJ Anders Linder - The Ideas Behind Monarchy, Louise Berglund - Queen Margareta I of the three Nordic realms, Nathan Shachar - Isabel of Spain: Saintly Nation-builder or Dangerous Fanatic? Moderator: Susanna Hakelius Popova.

Hög standard

...
Ekonomerna är vår tids spåmän, astrologer och shamaner. De vill få oss att tro att de är förtrogna med sanningar som är fördolda för andra och att de besitter förmågan att blicka in framtiden.

Den matematiska världen - Del 1 av 3: Magiska siffror

...
Del 1 av 3. Vissa tal är ständigt med oss. Pi beräknar cirklars omkrets och diameter men även mycket annat. Gyllene snittet, fi finner vi i stort sett överallt, bland annat i arkitektur och konst. Talet e används för att beräkna ökning och tillväxt, från ekonomi till radioaktivt sönderfall. Och primtal visar sig vara en del av naturen.

Europas vånda och kriser

...
Det är sällsynt att professionella akademiker når ut till en större publik, blir lästa av en bredare allmänhet och ännu mer sällsynt att de lyckas utöva inflytande över sin samtids politiska och intellektuella diskussion. När jag tänker på svenska förhållanden kan jag i modern tid spontant bara komma på två personer, som uppnått en sådan ställning, nämligen Herbert Tingsten och Ingmar Hedenius.

Fenomenala kvinnor - Del 1 - Madame Chiang Kai-shek

...
Del 1 av 10. Diplomatiska intriger och storpolitik dominerade Madame Chiang Kai-sheks långa och dramatiskt liv. Hon spelade en viktig roll i Kinas motstånd mot Japan under andra världskriget och engagerade sig mot det kommunistiska förtrycket.

Kusinen på Kumla

I höst är det tjugofem år sedan som beslutet om att avskaffa löntagarfonderna fattades. Det var ett av de första beslut som regeringen Bildt fattade och en symbolisk slutpunkt på en fråga som dominerat svensk politik i två decennier och som i sig symboliserade en samhällelig brytningstid.

Möte med förfäder - Del 2 av 4

...
Del 2 av 4. Den brittiske arkeologen Julian Richards återvänder till två utgrävningar av begravningsplatser från stenåldern. Den ena, i Dorset, innehåller en hel stenåldersfamilj. Den andra, på Orkneyöarna, avslöjar egendomliga och över femtusen år gamla begravningsriter.

Drottningen som formade arvkungadömet Sverige

I år är det 500 år sedan Margareta Leijonhufvud föddes - en drottning som varit ganska anonym i historieskrivningen, oftast bara en fotnot till sin man, kung Gustav Vasa.

Masdar - den gröna staden - Ett miljöföredöme mitt i öknen

...
Att bygga en stad som uteslutande drivs med förnyelsebar energi är en mänsklig och teknologisk utmaning. Masdar, en ökenstad i emiratet Abu Dabi i Förenade Arabemiraten, planeras att inrymma 50 000 innevånare och kommer att bli världens första koldioxidfria stad.

Lyssna till den polis som ryter

...
Svensk polis befinner sig i kris.

Tuberkulosens historia - Den vita döden

...
Tuberkulos har plågat människan ända sedan antiken. I denna dokumentär får vi reda på mer om vetenskapens kamp mot denna fruktade sjukdom som fortfarande drabbar en stor del av världens befolkning.

Strövtåg i kokotternas Paris

...
Sex säljer. På många sätt är ämnet tabubelagt, men ändå är bordeller och prostitution välrepresenterade inom 1800-talets konst och litteratur.

Djur och mirakler - Del 1 av 12: Pingviner

...
Del 1 av 12. Vid en första anblick tycks pingvinerna med sina runda bukar, korta ben och stela vingar illa anpassade till sin miljö. Men det är just dessa egenskaper som får dem att frodas och övervinna de mest skiftande och tuffa livsmiljöer.

Frihet i praktiken

...
Vad betyder "frihet"? Finns det en absolut frihet, en universell, enhetlig, allmänmänsklig, eller är friheten alltid något partikulärt? En viss frihet för vissa personer i ett visst sammanhang?

Järnvägshistoria med Dan Snow - Del 1 av 3: Mer än tekniska framsteg

...
Del 1 av 3. I början av 1800-talet var järnvägarna ett primitivt system för att transportera kol. Men de utvecklades snabbt till motorn bakom den industriella revolutionen. En avgörande teknik moderniserade inte bara Storbritannien utan bidrog till att koppla samman världen.

Räddaren i nöden

...
Kritiken av de sköna konsterna, "den tionde musan" i högtidliga sammanhang, är återigen på den svenska tapeten. Det var bättre förr, menar akademiledamoten och litteraturprofessorn Anders Olsson i Dagens Nyheter (26/4), sedan 1980-talet har det gått raskt utför och nu är det alldeles för många som har möjlighet att uttrycka sina åsikter, vilket innebär att "offentligheten urholkats av ett oöverskådligt meningsflöde".

Sanningen om tempelriddarna - En mytomspunnen orden

...
Vilka var tempelriddarna? En arkeologisk utgrävning mitt i hjärtat av Paris där en gång denna mäktiga orden verkade ger nya insikter om dess uppgång och fall.

Ett brittiskt psykodrama

Folkomröstningen om EU-medlemskapet är en av de stora händelserna i brittisk efterkrigspolitik. Historikern och ledamoten av överhuset, Peter Hennessy, undrar om väljarna inser vad som står på spel.

Krimtatarerna - Historien om deras kamp för ett hem

...
I mer än tvåhundra år har krimtatarerna kämpat för nationellt oberoende. Efter Sovjetunionens kollaps trodde de att de var nära att nå sitt mål. Men i februari 2014 annekterade Vladimir Putin Krimhalvön. I denna dokumentär berättas tatarernas ofta tragiska historia. En berättelse om förräderi, mod och, framför allt, hopp.

Fångade av algoritmerna

Genom en ständig förfining av sökmotorer och appar utsätts vi för en allt ökad social kontroll. Våra identiteter fångas upp och utnyttjas.

Hemskt eller härligt ensam?

...
Så ensam som Sigmund Freud föreställer sig människan har ingen människa någonsin varit.

Luthersson läser världslitteraturen - Om Tacitus med Svante Nordin

...
Tacitus (cirka 55-cirka 120) var en romersk statsman - praetor, konsul och till sist prokonsul över provinsen Asien - som i skrift skildrade några av de historiska skeenden som han kunde överblicka. Peter Luthersson samtalar med professor Svante Nordin.

På besök i en utopi

...
Minsk är en stalinistisk skrivbordsprodukt där historien har utraderats. Det är en stad mer byggd för att hylla sig själv än sina invånare.

Albert Kahns underbara värld - Del 9 av 9: Slutet på en värld

...
Del 9 av 9. Affärsmannen och filantropen Albert Kahn som på sin tid var en av Europas rikaste män och som sände ut fotografer över hela världen för att dokumentera sin samtid, går ett hårt öde till mötes. Han dör utfattig.

När anarkin tog över

...
Enligt historikern Timothy Snyder drevs inte nazismen av nationalism utan av en extremt rasistisk anarkism. Den storskaliga förintelsen av judar inleddes i ett Östeuropa där etablerade samhällsinstitutioner och strukturer hade krossats.

Osmanerna - Del 1 av 3

...
Från att ha varit en nomadstam i en bortglömd del av nuvarande Turkiet grundlade osmanerna med blixtrande hastighet ett imperium som omfattade tre kontinenter. De styrde Kairo och Bagdad, kontrollerade islams heligaste platser, intog Sarajevo och stod vid portarna till Wien. Rageh Omaar berättar.

Sluta googla - börja prata

Trots att vi är ständigt uppkopplade har vi vant oss av vid äkta och spontana samtal. Men i en digital tidsålder är det just sådana samtal som skapar ett sammanhang.

Angkor - en civilisations fall: Varför övergavs Angkor?

...
Mellan det 8:e och det 15:e århundradet var Angkor medelpunkten i ett enormt imperium som vid höjdpunkten av sin makt dominerade en stor del av sydöstra Asien. Men 1431 övergavs staden. Varför? Hungersnöd? Klimatkris? Med modern teknik försöker en grupp internationella arkeologer lösa gåtan.

Pseudovetenskap tar över i skolan

...
Pedagogiska trender avlöser varandra i den svenska skolan. Men evidens saknas som visar att de är effektiva.

Krigare i historien - Del 6 av 6: Rikard Lejonhjärta

...
Del 6 av 6. År 1192 står den kristna hären inför ett nederlag mot Saladin i kampen om det heliga landet. Rikard Lejonhjärta satsar då allt i slaget om den palestinska hamnstaden Jaffa. Attacken med bara en handfull riddare och några hundra infanterister leder till seger. Han är nu sinnebilden av den ädle krigarkonungen.

Ingen att prata med

...
Vad händer med ett samhälle där tekniska innovationer gör oss alltmer oberoende av varandra? Risken finns att ett ökande tomrum i samhällets kärna uppstår.

Museernas hemligheter - Del 4 av 8: Uffizierna, Florens

...
Del 4 av 8. Uffizierna i Florens är ett av västvärldens äldsta museer med stora samlingar från renässansen. Väl inne i gallerierna granskar vi konspirationen mot Lorenzo de' Medici, återupptäcker en glömd kampsport, letar efter benen från en ökänd konstnär och besöker en alkemists tillhåll för att undersöka orsaken till hans död.

Ta trumpnissarna på allvar

...
Mitt i sommarhettan, den 18-21 juli, kommer 2?472 personer från USA:s alla hörn att samlas i Cleveland, Ohio. Tyvärr inte för att besöka Rock and Roll Hall of Fame och fira att Deep Purple till sist har blivit invalda, utan för att utse Donald Trump till Republikanska partiets presidentkandidat.

Vetenskapliga hjältar - Del 3 av 3

...
Del 3 av 3. Vad är vetenskapen till för? Ska den lösa universums mysterier eller förbättra vår tillvaro? I den moderna vetenskapens början finansierades undersökningar av likasinnade och förmögna män. Men till sist blev vetenskapen för viktig för att vara en angelägenhet för de rika.

Den subjektiva faktorn

...
Marxister har alltid haft ett problem med det som i lärans terminologi kallas för "den subjektiva faktorns roll" i historien.

Varför drömmer vi? Vad betyder mardrömmen?

...
Vad betyder våra drömmar? Först nu har vetenskapen börjat förstå. I denna dokumentär får vi följa en rad fascinerande experiment: från narkolepsi till återkommande mardrömmar. De bidrar alla med ledtrådar till frågan: Varför drömmer vi?

Totalitarismens uttolkare

Vill man förstå totalitarismen bör man läsa Hannah Arendts klassiska studie, som nu kommit i svensk översättning.

Civilization - är väst historia? - Del 4 av 6: Medicin

...
Del 4 av 6. Utvecklingen av modern medicin gjorde det möjligt att exportera västerländsk civilisation till "den mörka kontinenten". Men hur kom det sig att de europeiska imperierna misslyckades med att "civilisera" Afrika och istället uppvisade den mest våldsamma sidan av sin civilisation och läkemedelsvetenskap?

Den långa vägen hem

...
Aris Fioretos har haft framgångar med sina romaner med grekiska motiv. Hans relation till sin pappas hemland har dock varit komplicerad.

Magna Carta - Universella principer gäller fortfarande

...
Magna Carta från år 1215 är kanske världens mest berömda konstitutionella text. Även om den tillkom för att hålla den engelska kungamakten i styr har den inspirerat den amerikanska självständighetsförklaringen och FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Historikern David Starkey redogör för Magna Cartas tillblivelse och påverkan på omvärlden.

Den lydige medborgaren

...
Tyskland hösten 1944. De allierade rycker fram på såväl väst- som östfronten. Många tyska städer ligger i ruiner efter Storbritanniens och USA:s intensiva bombningar. Vid Folkdomstolen i Berlin pågår rättegångarna mot dem som utpekats för att ha varit med i attentatet mot Hitler sommaren dessförinnan.

Historien om NASA - Del 2 av 4: Till månen

...
Del 2 av 4. Att få en man på månen ställde NASA och Apolloprogrammet inför enorma utmaningar. Men Neil Armstrong och Buzz Aldrin lyckades med sin uppgift och kunde återvända till jorden. Det var en triumf för mänskligheten.

Den levande guden

...
Tidigt på morgonen den 12 september 1974, den etiopiska nyårsdagen, tog sig en grupp officerare i stridsuniform in i det kejserliga Jubileumspalatset i Addis Abeba med tre journalister i följe. Gruppen sökte sig fram genom byggnaden till biblioteket.

Krigare i historien - Del 5 av 6: Napoleon

...
Del 5 av 6. Napoleon Bonaparte skapade det största imperiet sedan Romarriket. Men bara tio år tidigare var han en fattig kapten i den franska armén. Hur var det möjligt för honom att nå toppen?

Det Elisabetanska England - Del 1 av 3: Vanligt folk

...
Del 1 av 3. De flesta elisabetaner var fattiga. Hur överlevde de i ett ofta hårt och grymt samhälle präglat av religiösa motsättningar?

Sanningssägaren George Orwell

...
En ny samling med Orwells essäer har kommit på svenska. David Andersson gläds över detta men är inte helt nöjd med urvalet.