VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Fångade av algoritmerna

Genom en ständig förfining av sökmotorer och appar utsätts vi för en allt ökad social kontroll. Våra identiteter fångas upp och utnyttjas.

Livet på medeltiden - Del 1 av 3: Förlossning

...
Del 1 av 3. För medeltidens kvinnor var barnafödande förenat med fara för livet. Hygienen var undermålig och smärtstillande medel saknades. Eftersom födslosmärtorna betraktades som ett straff för arvsynden fick kvinnorna istället sätta sin lit till änglar och Guds välsignelse.

Ingen att prata med

...
Vad händer med ett samhälle där tekniska innovationer gör oss alltmer oberoende av varandra? Risken finns att ett ökande tomrum i samhällets kärna uppstår.

Sanningen om våld - Kan vem som helst bli mördare?

...
Vi uppfattar oss som fredliga och laglydiga. Men skulle vi under vissa omständigheter kunna drivas till att döda? I denna dokumentär visas att det finns en skrämmande våldsamhet inom oss alla.

Asiens genier - Del 1 av 2

...
Del 1 av 2. Hårt arbete och ständig övning spelar en viktig roll för att åstadkomma något som kan betecknas som genialt. Men för att nå perfektion måste man också göra uppoffringar.

Pseudovetenskap tar över i skolan

...
Pedagogiska trender avlöser varandra i den svenska skolan. Men evidens saknas som visar att de är effektiva.

Alexanders stora slag - En rekonstruktion av erövringarna

...
Var stod slaget mellan Alexander den store och perserna? Michael Wood följer Alexanders fälttåg från Damaskus och Aleppo till Eufrat och in i norra Irak. Tillsammans med amerikanska styrkor och befälhavaren för de brittiska styrkorna i Iran, general Sir Rob Fry, utforskar Wood ett område som länge varit stängt för utomstående.

Familjen Shtisel: Säsong 1 - Del 3 av 12

...
Del 3 av 12. Königsbergs broar: Akiva ratas av Elisheva och träffar istället Esti. Shulem uppmanar honom att förlova sig och minns sin avlidna fru Devorah. Giti, vars man har övergivit henne, letar efter arbete utanför grannskapet.

På besök i en utopi

...
Minsk är en stalinistisk skrivbordsprodukt där historien har utraderats. Det är en stad mer byggd för att hylla sig själv än sina invånare.

Marie Antoinette - Verklighetens drottning

...
Myten om Marie Antoinette beskriver en slösaktig, omoralisk nymfoman som dessutom var utländsk spion. Under två århundranden gavs hon skulden för den franska revolutionen. Men nu växer en annan, mer sanningsenlig, bild av Marie Antoinette fram.

Stilleben - Äpplen, päron och konst

...
Denna dokumentär om stillebens historia och utveckling tar oss från väggmålningarna i Pompeji till Picassos kubistiska mästerverk. Oli Gershts film flödar av bilder på frukter och blommor, men även vanliga hushållsföremål. Konstnärer som Caravaggio och Cezanne, men även samtida stillebenkonst, presenteras och diskuteras av historiker och experter.

När anarkin tog över

...
Enligt historikern Timothy Snyder drevs inte nazismen av nationalism utan av en extremt rasistisk anarkism. Den storskaliga förintelsen av judar inleddes i ett Östeuropa där etablerade samhällsinstitutioner och strukturer hade krossats.

East India Company - Del 2 av 2 - Det första multinationella företagsimperiet

...
Del 2 av 2. Efter dess ekonomiska kris kontrollerades East India Company från början av 1800-talet av den brittiska staten. Bolaget förvandlades nu till härskare över Indien och styrde över stora delar av den indiska subkontinenten.

Matematikens historia - Del 1 av 4: Universums språk

...
Del 1 av 4. De första matematiska uträkningarna motiverades av behovet att kontrollera tiden. I Babylonien infördes 60 som bas för tidmätning. I Egypten användes ett system för division och multiplikation och i Grekland presenterade Pythagoras sina revolutionära idéer.

Bokslut över en falsk realism

...
Varför vara en supermakt om man inte får välja och vraka mellan krishärdarna? I synandet av USA:s nygamla isolationism finner man en president som helst velat förtränga omvärldens oförnuft.

Hjärtesorgens vetenskap - Kan man dö av brustet hjärta?

...
Hur fungerar egentligen relationerna mellan hjärtat och hjärnan? Kan hjärtat lagra minnen och känslor? Kan psyket orsaka hjärtsjukdom och kan hjärtat dela en del av hjärnans viktiga funktioner? Otroliga historier från hela världen tyder på att hjärtat är ett mycket mer komplicerad och mystiskt organ än man trott.

Sovjetisk konst i utopins tjänst - Del 2 av 2: "Överlevnadens pris"

...
Del 2 av 2. Mot slutet av 1930-talet lättade trycket från Stalins terrorapparat. Det andra världskriget stod för dörren och Sovjetunionen rustade. Kriget med Hitlertyskland mobiliserade patriotiska krafter, också inom kulturen. Det skrevs heroiska musikverk och patriotisk litteratur, och det målades tavlor som skildrade kampen på slagfälten.

Yo, Bro! Hamilton!

Årets - och förra årets - stora musikal Hamilton lämnar amerikanerna ingen ro. För att tala med New York Times, som sätter en ära i att inte ta till överord, sveper den som en feber över landet.

Fenomenala kvinnor: Del 5 - Grace Kelly

...
Del 5 av 10. Grace Kelly växte upp i en privilegierad miljö i Philadelphia. Hon drogs till filmens värld och inledde en serie affärer med kända och mestadels äldre män som Gary Cooper, Clark Gable och Bing Crosby. Hon blev Alfred Hitchcocks favoritaktris och fick en Oscar 1955 för bästa kvinnliga huvudroll i filmen Mannen du gav mig.

Jordens hetaste plats - Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Teamet färdas längs den så kallade saltvägen. Här har kameler färdats i tusentals år för att frakta salt från gruvorna i Dallol till marknaderna. Det blir en tredagars kameltur i 43 graders värme.

Vykort från Rom

Ett konferensrum i en korridor i Vatikanstaten. Kardinal Ravasi tar emot. I sällskap har han en irländsk biskop och en civilanställd engelsman.

Ungern 1956 - Strid mot tyranniet

...
Efter andra världskriget förvandlades Ungern till en kommunistisk diktatur. Men hösten 1956 gjorde ungrarna uppror. Ett helt land deltog: män, kvinnor, fabriksarbetare, studenter, bönder, politiker och soldater. Även om upproret slogs ned av regimen och sovjetiska styrkor blev det, visar denna dokumentär, en inspiration för oppositionella och dissidenter över hela Östeuropa.

East India Company - Del 1 av 2 - Det första multinationella företagsimperiet

...
Del 1 av 2. För fyrahundra år sedan grundade brittiska köpmän en handelspost i Indien: East India Company. Framgången blev enorm och en ny era av spekulation och vinster uppstod. Men på 1770-talet hade anklagelser om girighet och korruption smulat sönder dess rykte. Världens mäktigaste bolag befann sig i ekonomisk kris och kunde bara räddas genom statliga ingripanden.

Ditt dagliga bröd

...
Socialstyrelsens kampanj på 1970-talet för ökat brödätande är en klassiker i statlig upplysning. Den speglade sin tids politiska normer och ideal.

Matematik och kaos - Historien om upptäckt och förnekelse

...
Denna film handlar om hur två matematiker i slutet av 1800-talet, Henri Poincaré och Alexander Lyapunov, insåg att den värld vi lever är instabil och oförutsebar. Först i våra dagar och med hjälp av datorer har matematiker kunnat återupptäcka deras teorier och vad dessa egentligen innebär för den globala ekonomin och klimatet.

Oljans planet - Del 2 av 3

...
Del 2 av 3. I början av 1950-talet var världen beroende av olja, men när de oljeproducerande länderna krävde en större del av vinsten från energibolagen i väst blev Mellanösterns olje- och gasfält centrum för statskupper och konflikter.

Banditkultur blir finkultur

...
Den uråldriga bergsstaden Orgosolo på Sardinien har genomlevt stora förändringar men ändå behållit sin karaktär. På dess väggar visar målningar historiens förlopp.

Sovjetisk konst i utopins tjänst - Del 1 av 2: "Vita fåglar mot den mörka himlen"

...
Del 1 av 2. Det sägs att revolutionen äter sina egna barn. Så skedde i Ryssland efter den så kallade oktoberrevolutionen 1917. Terror mot den egna befolkningen blev bolsjevikernas huvudvapen för att säkra makten. Terrorn drabbade kulturen hårt. Det var ofta de kreativa och idealistiska; artister, konstnärer och kompositörer som straffades.

Familjen Shtisel - Säsong 1 - Del 1 av 12

...
Dramaserie i 12 delar. Denna prisbelönta israeliska serie utspelar sig i hjärtat av Jerusalem där vi får följa den ultraortodoxa familjen Shtisel i deras vardag och i sökandet efter kärlek, gemenskap och livsmål.

Välkommen till klassamhället

Vi vill gärna se Sverige som jämlikt och klasslöst. Men för många nyanlända blir den svenska modellen ett möte med elitism och snobbism.

Afrikas gigantiska djur - Kamp mellan elefanter och lejon

...
I de norra delarna av Kalahariöknen i Botswana tränger vart fyrtionde år enorma mängder vatten upp till ytan och fyller en urgammal kanal. Under torrperioden söker sig tusentals djur dit - även lejon. I denna dokumentär får vi följa en flock lejon på jakt efter föda.

De fyra blommornas odyssé - Del 1 av 2

...
Av de omkring 300 000 blomsterväxterna på vår planet har bara ett fåtal blivit ikoniska och omedelbart igenkännbara. Två av dessa är tulpanen och irisen.

Makten vittrar

Sakta men säkert växer oppositionen mot ANC:s korruption och president Jacob Zumas maktmissbruk. I de kommande lokalvalen organiseras motståndet.

Moderskapets ursprung - Är moderskärleken medfödd?

...
Modersinstinkt är ett universellt fenomen men det uppstår inte automatiskt. Det naturliga urvalet, visar primatologen Sarah Blaffer Hrdy, utsätter kvinnor för påfrestningar som påverkar val och attityder gentemot det nyfödda barnet. Idag liksom förr måste kvinnor fatta tuffa beslut inför det annalkande moderskapet. Vad kommer det att "kosta" henne? Vilket stöd kan hon få från sin man?

Ett politiskt redskap ända in i bönen

Senast Svenska kyrkan fick en ny kyrkohandbok, den handbok som reglerar utformningen av gudstjänsterna, var 1986. Boken var resultatet av ett tjugoårigt arbete utfört av experter. Eftersom gudstjänsten är ett uttryck för läran och tron är uppgiften grannlaga.

Tibets förlorade värld - Det hemliga kungadömet i Himalaya

...
I en fantastisk serie amatörfilmer i färg visas Tibet och Dalai Lamas kungadöme från tiden före den kinesiska invasionen. Särskilt intressant är att Dalai Lamas extraordinära barndom dokumenteras. Samtida ögonvittnen, tibetaner, brittiska och kinesiska officerare och Dalai Lama själv berättar.

Gud välsigne Gunnar Hökmark

Titta vilket fint papper! Där, om så ingen annanstans, går det just nu bra för Moderaterna. Man ökar i opinionsmätningarna, partiledarens förtroendesiffror har stärkts och med lite tur kan man bilda en ny alliansregering senast 2018.

Oljans planet - Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Oljan förändrade världen och våra liv. Den är också det mäktigaste politiska vapen som skådats. Professor Iain Stewart besöker de platser där oljan först upptäcktes och berättar om de människor som kämpade om den. Han beskriver hur den outsläckliga törsten efter olja påverkar vår planet.

Ta trumpnissarna på allvar

...
Mitt i sommarhettan, den 18-21 juli, kommer 2 472 personer från USA:s alla hörn att samlas i Cleveland, Ohio. Tyvärr inte för att besöka Rock and Roll Hall of Fame och fira att Deep Purple till sist har blivit invalda, utan för att utse Donald Trump till Republikanska partiets presidentkandidat.

Vem dödade Ivan den förskräcklige? Den värsta tyrannens egen död

...
Ivan den förskräcklige var under 1500-talet Rysslands förste diktator med ett järngrepp över sitt imperium. Men hans död har förblivit ett mysterium. Blev han mördad? Kriminologen David Wilson konstaterar att han förgiftades, och det av någon som han litade på.

Vasatidens gudfader i nytt ljus

...
Den nordiska senmedeltiden var ingen enkel tid att leva i, särskilt inte för den som hade ambitioner. Historikern David Lindéns debut, Hemming Gadh. Vasatidens gudfader, är en biografi över en av de ledande gestalterna i den maktkamp som eskalerade under Kalmarunionens slutskede.

Fenomenala kvinnor: Del 3 - Wallis Simpson

...
Del 3 av 10. När den amerikanska partyflickan Wallis Simpson kom till London kände hon sig först uttråkad och isolerad - tills hon mötte prins Edward. Den romans som sedan uppstod kulminerade den 10 december 1936 då Edward VIII abdikerade för att kunna gifta sig med Wallis.

Med Virginia Woolf som brygga mellan naturen och kulturen

För närmare 60 år sedan beklagade sig fysikern och författaren C P Snow över den ökande klyftan mellan de två kulturerna, den humanistiska och den naturvetenskapliga.

Världens museer - Patricia Falguières

...
Patricia Falguières är professor i konsthistoria vid EHESS (École des Hautes Études en Sciences Sociales) i Paris med särskild inriktning på museets tidiga historia i Europa och renässansens konstsyn. Professor Falguières har studerat hur man under 1500-talet började kategorisera och katalogisera kunskap, bland annat genom encyklopedier, samlingar och kuriosakabinett. Här samtalar hon med Louise Belfrage om museets historiska och idéhistoriska rötter.

Inte ensam hjälte

...
Författaren och Nobels fredspristagare Elie Wiesel skriver i första delen av sin trilogi om Förintelsen, Natten, om hur de ungerska judarna i slutet av kriget deporteras till Auschwitz för att utrotas.

Drottningens trädgård - Ett år vid Buckingham Palace

...
Bakom murarna till Buckingham Palace ligger drottningens trädgård: full av fantastiska växter, fåglar och insekter. I denna dokumentär får vi följa verksamheten i trädgården under ett helt år. Förutom intervjuer med biologer och trädgårdsmästare visas också hur de kungliga familjerna under århundradens lopp har använt sig av trädgården för både nytta och nöje.

Sanningen om smaken - En vetenskaplig fråga

...
Trots att smak är ett av våra mest grundläggande sinnen vet vi inte särskilt mycket om det. I den här dokumentären får vi svar på vad smak egentligen är, vad som gör att mat smakar bra och hur mat kan manipuleras så att vi äter nyttigt istället för onyttigt.

Egyptens mörka hemlighet - Djurens roll i det antika Egypten

...
I det forntida Egypten mumifierades även djur - miljontals djur. Varför? I denna dokumentär avslöjas den chockerande sanningen.

Vi tror att vi vet

Att Newton fick inspirationen till sin tyngdkraftsteori från ett fallande äpple vet ju alla; jag minns själv från ett av min ungdoms tärningsspel den käcka strofen "Newton såg ett äpple falla, det kan man väl fallfrukt kalla".

Indiska inkarnationer - Demokrati och utveckling i dagens Indien

...
Givet Indiens idag stora inflytande på den globala maktpolitiken, kommer landets fortsatta utveckling spela en avgörande roll för resten av världen de kommande decennierna. Professor Sunil Khilnani belyser några av de paradoxer som ryms inom den indiska demokratiska politiken och sätter dessa i relation till Indiens strävan att komma till rätta med sin historia - inte minst motstridiga versioner av denna historia - samt att definiera vad som är indisk identitet och indisk nationalism.