VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Seriestart - Onedinlinjen

...
Del 1 av 15. Året är 1860 och den fattige men ambitiöse sjökaptenen James Onedin i Liverpool vill bli sin egen. Ett arv på 25 pund ger honom chansen att köpa fartyget Charlotte Rhodes, men summan räcker inte till. Han ingår då ett partnerskap med dess ägare, kapten Webster. Websters dotter föreslår i sin tur ett annat slags partnerskap - äktenskap.

Vetenskapen om jord - Vad är jord och hur skapades den en gång?

...
Efter flera miljarder år vaknade vår planet till liv. Den dramatiska förvandlingen berodde på uppkomsten av jord. För, vilket denna dokumentär visar, en så stor del av vår existens är beroende av denna missförstådda och livsviktiga resurs. Jorden ger oss maten vi äter, djuren vi lever av och luften som vi andas.

Krakatoas sista dagar - Del 2 av 2

...
Del 2 av 2. Denna dramadokumentär bygger på ögonvittnesskildringar från en av tidernas värsta naturkatastrofer; när den indonesiska vulkanön Krakatoa fick ett utbrott som i sin tur orsakade flera tsunamier och två tredjedelar av ön försvann i djupet.

Att utplåna kristendomen - Islamisk extremism, konflikter och förföljelse

...
Kristendomen står idag inför det största hotet mot sin överlevnad, just där den uppstod. På flera av kristenhetens heligaste platser i Mellanöstern flyr hundratusentals kristna islamsk extremism, konflikter och förföljelse. I stora delar av dess ursprung, från Irak till Syrien, riskerar den religion som formade kulturen och historien i väst av utplåning.

Gandhi - Del 2 av 3: Kändisskapet

...
Del 2 av 3. Från att ha varit en okänd advokat förvandlas Gandhi till "Nationens fader". Men han är en betydligt mer komplicerad man än Hollywoods helgonfigur. Gandhi mötte kritik, sattes i fängelse och råkade ut för politiska bakslag. Men 1930 blir en triumf när han organiserar en 400 kilometer lång marsch som förödmjukar det brittiska styret.

Världens historia - Del 1 av 8: Överlevnad

...
Del 1 av 8. BBC-journalisten Andrew Marr inleder sin resa genom mänsklighetens 70 000-åriga historia i Afrika. Han berättar hur våra förfäder övergav sin nomadtillvaro och blev de första bönderna och stadsborna. Detta var en tid då människor tvingades till extrema åtgärder i kampen för att överleva.

Infernot på västfronten

...
Mer än någon annan plats förknippas Verdun med helvetet på västfronten under första världskriget. Striderna pågick från februari till december 1916. När slaget var över hade frontlinjen ungefär samma sträckning som när det började. Hur många som dog vet ingen.

Terrorattack i London 1605 - Det första stora terrordådet

...
År 1605 planerade en grupp unga, förbittrade katoliker ett attentat mot parlamentet och kungahuset. I sista stund hejdades försöktet att spränga det brittiska överhuset. I det här programmet omprövas en av de mest berömda historiska händelserna: Krutkonspirationen.

Familjen Shtisel - Säsong 1 - Del 7 av 12

...
Del 7 av 12. En rånare anfaller Giti. Shulem upptäcker att hans lön har minskat. Akiva målar ett självporträtt och avslöjar delar av sin själ. Under ett par minuter försvinner solen.

När massorna tog makten

...
Fråga dig själv vad du egentligen vet om kulturrevolutionen. Svaret blir oftast: inte särskilt mycket, trots att kampanjen är en av de mest våldsamma i Kinas historia.

Spioneriets historia och framtid - Del 1 av 2

...
Del 1 av 2. Talare: Michael S. Goodman - The Contours of Intelligence Activity: Plus ça change?, Gabriel Gorodetsky - The Pitfalls of Intelligence: Preconceived Ideas and Mutual Suspicion - The Case of Operation "Barbarossa", Christopher Andrew - The Future of the Past: Why Intelligence Finds it so Difficult to Learn From Past Experience, Christopher Coker - Betrayal - Virtue or Vice?

Välkommen till klassamhället

Vi vill gärna se Sverige som jämlikt och klasslöst. Men för många nyanlända blir den svenska modellen ett möte med elitism och snobbism.

Attenboroughs kuriositeter - Del 1 av 5: Naturens egna extremer

...
Del 1 av 5. Vissa djur tycks ha tänjts naturens gåvor till bristningsgränsen. Av dessa två kuriositeter har den ena begåvats med en super-tänjd nacke och den andra med en uttänjd tunga. I båda fallen har naturen förvandlat det ordinära till det extraordinära.

Vägen till Auschwitz

...
En dokumentär av Gregor Nowinski från 1996 om Hédi Fried, psykolog och överlevande från utrotningslägren Auschwitz och Bergen-Belsen. I juli 1945 anlände Hédi Fried och systern Livi till Sverige med en av Svenska Röda Korsets räddningsaktioner. Filmen följer Hédi i möten med barn och ungdomar.

Flykten från Nordkorea - En resa på liv och död

...
Människosmugglaren Dragon livnär sig på att ta nordkoreaner över gränsen. Men när han och två avhoppare blir strandsatta i Kina inleds en dramatisk resa mot friheten. Denna dokumentär av koreansk-kanadensiskan Ann Shin filmades i hemlighet och speglar verkligheten för de tiotusentals nordkoreaner som idag gömmer sig i Kina.

Kusinen på Kumla

I höst är det tjugofem år sedan som beslutet om att avskaffa löntagarfonderna fattades. Det var ett av de första beslut som regeringen Bildt fattade och en symbolisk slutpunkt på en fråga som dominerat svensk politik i två decennier och som i sig symboliserade en samhällelig brytningstid.

Kumbh Mela - hinduernas vallfärd

...
För hinduer är Kumbh Mela deras viktigaste vallfärd. Miljontals människor samlas då längs floden Ganges för att renas. När Kumbh Mela firades i Allahabad besöktes staden av 70 miljoner under en två månader lång festival. Ingenstans samlas så många människor samtidigt på en och samma plats.

Gud välsigne Gunnar Hökmark

Titta vilket fint papper! Där, om så ingen annanstans, går det just nu bra för Moderaterna. Man ökar i opinionsmätningarna, partiledarens förtroendesiffror har stärkts och med lite tur kan man bilda en ny alliansregering senast 2018.

Människans långa färd - Del 3 av 5: Europa

...
Del 3 av 5. Programmet undersöker hur den tidiga människan reste från Afrika till Europa, och vad som kan ha hänt under resans gång som fick hudfärgen att ändras. Hur kunde dessa jägare och samlare uthärda de omänskliga villkor som rådde under den sista istiden, och hur kom de att dominera land som redan beboddes av de motståndskraftiga neandertalarna?

Fenomenala kvinnor: Del 9 - Agatha Christie

...
Del 9 av 10. Deckardrottningen Agatha Christies karriär spände över mer än ett halvt sekel och två världskrig. Hon skapade oförglömliga gestalter som Hercule Poirot och Miss Marple, och hennes pjäs "The Mousetrap" har visats längst i teaterhistorien.

Ett politiskt redskap ända in i bönen

Senast Svenska kyrkan fick en ny kyrkohandbok, den handbok som reglerar utformningen av gudstjänsterna, var 1986. Boken var resultatet av ett tjugoårigt arbete utfört av experter. Eftersom gudstjänsten är ett uttryck för läran och tron är uppgiften grannlaga.

Medicinska pionjärer - Del 2 av 3: Mirakelkurer

...
Del 2 av 3. Stora förhoppningar knyts till stamcellernas medicinska roll och om deras möjlighet att fungera som kroppens reparationssystem. Men de är inga mirakelkurer, även om många desperata patienter är beredda att satsa allt på en behandling.

Skogstokigt

...
En bok om trädens "hemliga liv" toppar månad efter månad bästsäljarlistan i Tyskland. Har sedan den kom ut förra året sålt i 400 000 tyskspråkiga exemplar - de schweiziska och österrikiska marknaderna inräknade. Hur kommer det sig?

Kung Alfred och anglosaxarna - Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Kung Alfred utkämpar ett stort gerillakrig i Somersets träsk innan han slutligen vinner vid Edington. Genom att skapa städer, handel och mynt, återuppliva utbildning och läskunnighet lägger Alfred grunden för ett enat engelskt kungarike. Michael Wood beskriver en man som "inte enbart var den främsta britten, utan även tidernas främsta härskare"!

Raoul Wallenbergs krig - Ur Gregor Nowinski Filmfestival

...
Raoul Wallenberg hade inte kunnat tänka sig att han skulle hamna i det inferno som Ungern var hösten 1944. Än mindre att han skulle bli den som räddade livet på tusentals ungerska judar. Film av Gregor Nowinski från 2013.

Matematikens historia - Del 4 av 4: Bortom oändligheten

...
Del 4 av 4. Matematiken har utvecklats enormt under de senaste århundradena då till synes olösliga problem kunnat lösas. Inte minst har datorerna inneburit en revolution. Men all teknik till trots finns det problem som matematikerna ännu går bet på.

Freden har redan ett departement

Ryssland rustar, grannländerna fyller beredskapsförråden - och i Sverige vill ett av regeringspartierna inrätta ett fredsdepartement, som ska ge "krigets logik" en motvikt. Är det fred vi vill ha är det väl fred vi ska bereda oss på. Så varför skulle någon förespråka någonting annat?

Den industriella revolutionen - Hur uppfinningarna förändrat världen

...
Den industriella revolutionen var en av historiens mest omvälvande händelser. Den revolutionerade hur människor arbetade, hur de ordnade sina samhällen och hur de såg på sina liv. Men var det verkligen ett lyckosamt sammanträffande att en handfull genier ungefär samtidigt lanserade sina innovationer i ett och samma land? Och hur kom det sig i så fall att det inträffade i England och inte i Frankrike, Tyskland eller USA?

Tiden rinner iväg

...
Det må låta mossigt i mobil-, viral-, app- och streamingtillvaron, men nättidningen Slate var en gång ett fantasieggande experiment.

Människans långa färd - Del 2 av 5: Asien

...
Del 2 av 5. Programmet fortsätter resan till Asien, världens största landmassa. Hur lyckades tidiga jägare och samlare överleva på vissa av världens mest otillgängliga platser, och hur kommer det sig att de valde den här vägen?

Lyssna till den polis som ryter

...
Svensk polis befinner sig i kris.

Fenomenala kvinnor: Del 8 - Amelia Earhart

...
Del 8 av 10. När Amelia Earharts pappa tog sin dotter till en flyguppvisning tog flygandet över hennes liv. 1928, året efter att Charles Lindbergh korsade Atlanten, gjorde hon samma sak och blev med ens berömd. Men hon flög bara som passagerare - något som hennes sponsor tonade ner. Först 1932, efter att ha slagit flera flygrekord i USA och grundat den första kvinnliga pilotföreningen, flög hon ensam över Atlanten.

Flanörernas stad

...
Walter Benjamins Passagearbetet har kommit i nyutgåva. Maxim Grigoriev reflekterar över dess aktualitet idag.

Medicinska pionjärer - Del 1 av 3: Operationsrobotar

...
Del 1 av 3. Sjukhus och läkarvetenskap genomgår stora tekniska förändringar. Och på frågan om hur medicinsk praktik utövas om hundra år svarar många "robotar". Men man behöver inte vänta så länge. Robotarna är redan här och opererar oss.

Skrivråd från förra sekelskiftet

I några berömda brev rekommenderade Rainer Maria Rilke en yngre poet att inte lyssna för mycket på andras råd. Katarina O'Nils Franke har läst nyöversättningen av breven.

Infernot på västfronten

...
Mer än någon annan plats förknippas Verdun med helvetet på västfronten under första världskriget. Striderna pågick från februari till december 1916. När slaget var över hade frontlinjen ungefär samma sträckning som när det började. Hur många som dog vet ingen.

Cahokia - Amerikas stora stad - En försvunnen metropol

...
På 1100- och 1200-talen var Cahokia centrum för många stammar i den amerikanska ursprungsbefolkningen - en metropol större än både London och Rom.

Jan Wallander - En legend i banksverige

...
Ingen av oss kan förutse vår egen livsväg, hur våra val kommer att falla ut sett i ett längre perspektiv. Den unge Jan Wallander ville skriva poesi men hans kreativitet kom att gå i en annan, oväntad riktning.

Lenins och Jüngers vän

Författaren Valeriu Marcu anslöt sig i sin ungdom till den revolutionära vänstern och blev vän med Lenin. Med tiden förflyttade han sig högerut och beskrevs av Ernst Jünger som en av de "främsta lägesbedömarna".

Djur och mirakler - Del 8 av 12: Krokodiler

...
Del 8 av 12. Krokodilen må se ut som en förhistorisk relik, men i själva verket är den utrustad med en ytterst sofistikerad fysiologi som är hemligheten bakom dess 250 miljoner år långa historia.

Asiens genier - Del 2 av 2

...
Del 2 av 2. Genialitet och talang i dagens företag står under påverkan av urgamla kulturella traditioner. Skillnaden mellan framgång och misslyckande kan oftast förklaras av ett samhälles kultur, infrastruktur och attityder. Genialitet är oftast en fråga om samarbete för att uppnå kreativitet och innovationer.

Hemskt eller härligt ensam?

...
Så ensam som Sigmund Freud föreställer sig människan har ingen människa någonsin varit.

Människans långa färd - Del 1 av 5: Ut ur Afrika

...
Del 1 av 5. I sökandet efter de första människorna försöker programmet ge en bild av hur de lyckades överleva de faror som fanns i Afrika för 200 000 år sedan. Vi upptäcker hur vår art utvecklades och hur en liten grupp människor så småningom lämnade Afrika för 70 000 år sedan.

Fenomenala kvinnor: Del 7 - Indira Ghandi

...
Del 7 av 10. Indira Ghandi var den första kvinnliga ledaren i världens största demokrati. Hon ärvde ett land plågat av fattigdom, svält och social orättvisa men förvandlade det under sina tjugo år vid makten till en modern och oberoende demokrati.

Sluta googla - börja prata

Trots att vi är ständigt uppkopplade har vi vant oss av vid äkta och spontana samtal. Men i en digital tidsålder är det just sådana samtal som skapar ett sammanhang.

Jordens hetaste plats - Del 3 av 3

...
Del 3 av 3. I byn Kusra blir Steve och Mukul bjudna till ett bröllop och deltar i en våldsam rugby-match. Hur klarar de av den i hettan? Sedan sammanstrålar de med sina kolleger för att bestiga toppen av vulkanen Erta Ale. Här finns världens äldsta lavasjö, och de möts av en hänförande syn.

Visionären Nikola Tesla

...
Ett porträtt av uppfinnaren som lade grunden till mycket av den teknik vi ser som självklar idag.