VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Världens historia - Del 6 av 8: Revolution

...
Del 6 av 8. Under 1600- och 1700-talen gjorde folket uppror mot kyrka och monarki och krävde frihet och jämlikhet. I USA tog man till vapen mot det brittiska styret. I Frankrike störtade en blodig revolution kung och aristokrati. Och på Haiti revolterade slavarna mot sina herrar. Men detta var också en tid av vetenskapliga revolutioner som svepte undan dogmer och vidskepelse.

Den sege doktorn

...
Hjalmar Söderbergs roman Doktor Glas har de senaste åren gett upphov till många omdiktningar och teateruppsättningar.

Mekongfloden med Sue Perkins - Del 2 av 4

...
Del 2 av 4. Skogsskövling och tjuvskytte gör att Kambodja får allt mindre naturliv. Den olagliga verksamheten drivs fram av girighet och fattigdom. Men ansträngningar görs också för att skydda djur och natur. På sin resa läng Mekongfloden möter Sue Perkins Krungfolket i Ratanakiri-provinsen som kämpar för att bevara sin skog.

Enpartistaten begär förtroende

...
Kina satsar stort och långsiktigt på att påverka internationell opinion. I det ökade nyhetsflödet blir det svårt att veta vad som är nyheter eller manipulation.

Onedinlinjen - Del 5 av 15: Äktenskapsproblem

...
Del 5 av 15. James seglar hem och möter nya pengaproblem. Elizabeth kan inte bestämma sig för om hon ska gifta sig med Frazer eller Fogarty.

Det svårspelade kvinnokortet

...
När Hillary Clinton nominerades till demokraternas presidentkandidat i somras var hon noga med att i sina första ord lyfta fram att nomineringen var historisk. Ikväll har vi nått en milstolpe på vår väg mot ett mer perfekt samhälle, för första gången har en kvinna blivit nominerad, sa Clinton.

Att tillverka en stjärna - Kan vi kontrollera kärnkraften?

...
Kärnenergi har bundit samman all materia i universum. Det håller också solen, vår närmaste stjärna, vid liv. Tack vare solen uppstod växter som omvandlades till fossila bränslen som olja, kol och gas. Men en dag tar de fossila bränslen slut. Nu jobbar vetenskapsmän på en till synes omöjlig uppgift: att få fram en stjärna på jorden för att utvinna fusionskraft och därmed billig, miljövänlig energi.

Hopp om livet

...
Att bevara frysta kroppar i hopp om att i en framtid återställa dem till fullt liv avfärdas allmänt som ovetenskapligt och science fiction. Trots det satsas både pengar och forskning på kryonik. Drömmen om ett evigt liv vägrar att dö.

Vikingar i Kanada - Ett arktiskt mysterium

...
En arkeologisk utgrävningsplats på Baffinön i norra Kanada avslöjar att européer fick kontakt med den nordamerikanska ursprungsbefolkningen långt före Columbus. Arkeologen Pat Sutherland, expert på Arktis, visar att nordmän drev handel här för över tusen år sedan.

Andrew Carnegie - Makten till freden

...
Andrew Carnegie föddes fattig i Skottland, emigrerade till USA på 1840-talet och var vid slutet av 1800-talet världens rikaste man. Carnegie kritiserades för sina hårda affärsmetoder men är numera synonym med filantropisk verksamhet. Han lade ned väldiga summor på utbildning och bibliotek men var också djupt involverad i ansträngningar att uppnå global fred. Men det första världskriget krossade hans dröm.

Studio Axess - Kjell Albin Abrahamson och Torbjörn Elensky

...
Med anledning av Kjell Albin Abrahamsons tragiska bortgång publicerar vi på nytt detta avsnitt av Studio Axess från hösten 2014 där han talar om kommunismen ett kvartssekel efter Berlinmurens fall tillsammans med programledaren PJ Anders Linder och författaren Torbjörn Elensky.

Sanningen om våld - Kan vem som helst bli mördare?

...
Vi uppfattar oss som fredliga och laglydiga. Men skulle vi under vissa omständigheter kunna drivas till att döda? I denna dokumentär visas att det finns en skrämmande våldsamhet inom oss alla.

Mekongfloden med Sue Perkins - Del 1 av 4

...
Del 1 av 4. Sue Perkins börjar resan i Vietnam, i det gigantiska Mekongdeltat. Vietnam har en av Sydostasiens snabbast växande ekonomier och miljontals människor, många av dem risbönder som lever längs Mekongfloden, ser nu sina liv förändras. Sue fortsätter sedan in i Kambodja där hon träffar en överlevande från Pol Pots och de röda khmerernas folkmord.

Familjen Shtisel - Säsong 1 - Del 11 av 12

...
Del 11 av 12. Koloni: Akiva förlovar sig med Elisheva, med ett ovanligt villkor. Gitis man Lipe återvänder efter sex månaders frånvaro och ber om förståelse. Hans dotter Ruchami är rasande och hotar honom. Shulem har svårt att styra skolan där han undervisar.

Den kosmiska gryningen - Alltings första ljus

...
Kort efter Big bang lades universum i ett mörker som varade i hundra miljoner år. Men plötsligt uppstod vårt nuvarande universum med dess stjärnor, galaxer och atomer. Hur det blev möjligt har fram till nyligen varit ett mysterium. Men nya bevis sprider ljus över universums tillblivelse.

Öar och evolution - Del 2 av 3: Madagaskar

...
Del 2 av 3. Madagaskar är en urgammal ö som gett upphov till ett fantastiskt växt- och djurliv. För professor Richard Fortey erbjuder ön möjligheten att upptäcka hemligheterna bakom evolutionsteorin och visa hur växter och djur kan anpassa sig till i stort sett vilken miljö som helst.

Utbud utan efterfrågan

...
Utan ett gott företagsklimat riskerar flyktingars utanförskap att permanentas. Men med rätt reformer kan sysselsättningen bland utlandsfödda höjas och politiken bli mer kostnadseffektiv.

Den gotiska konsten - Del 3 av 3: Blod till salu

...
Del 3 av 3. Den gotiska skräckfantasin överträffades av första världskrigets reella fasor. Under det 20:e århundradet började ett gotiskt språkbruk alltmer beskriva seklets olika ohyggligheter. Alltifrån Marx analys av den "vampyrliknande" kapitalismen till Conrads mörka vision av imperialismen och Eliots "Det öde landet" tycktes den gotiska berättarformen bättre än någon annan göra den moderna världen begriplig.

En ny och farlig tid

...
Den amerikanske statsvetaren Walter Russell Mead konstaterar att nya aktörer utmanar och underminerar USA:s globala inflytande. Men historien visar att det är svårt för politiker att dra rätt slutsatser i real tid.

Studio Axess - 2016/14 - Rikedom genom borgerlig jämlikhet

...
Det var nya värderingar som gjorde det möjligt att bryta fattigdomens förbannelse. Först när handelsmän och fabrikörer började betraktas med uppskattande blick, och när vanligt folk fick möjlighet att ta initiativ och förbättra sin situation, kunde välståndet öka på allvar. Kapital och institutioner var inte det centrala, utan det var den borgerliga jämlikheten - den nya respekten för enskilda människor och deras förmåga. Det menar ekonomhistorikern Deirdre McCloskey, som nu kommit ut med den tredje volymen i sitt väldiga arbete om välståndets historia. Hon samtalar med PJ Anders Linder.

Det ottomanska Palestina - I början av en stor konflikt

...
1913 var det ottomanska styret av Palestina fortfarande starkt. Det var också en tid då araber och judar stod varandra mycket närmare än idag: ett multikulturellt och flerspråkigt samhälle med både moderna och medeltida inslag men som nu började gå mot sitt slut.

Staten gör comeback

...
När EU, Nato och FN misslyckas med att upprätthålla säkerhet och stabilitet vänds åter blicken mot nationalstaten. Samtidigt utmanas den internationella ordningen alltmer av stater som Ryssland, Kina och Iran.

Öar och evolution - Del 1 av 3: Hawaii

...
Del 1 av 3. Hawaii anses som världens mest avlägsna ögrupp, där nya arter nästan aldrig uppstår. Ändå myllrar Hawaii av liv. I sin jakt på evolutionsteorins hemligheter påträffar Richard Fortey bland annat en köttätande fjärilslarv och den gigantiska Silversword-växten som frodas i vulkanjord på 3000 meters höjd.

En dålig förlorare

...
Ryssland har aldrig gett upp sina geopolitiska intressen. Självbilden är fortfarande att man är ett land som måste skydda och utvidga sitt territorium.

Hur fungerar matematiken? - Två olika hjärnor

...
Med hjälp av matematik har människan byggt den moderna världen, kunnat ställa de svåraste frågorna och fått dem besvarade. Men de flesta av oss har problem med matematik. Skådespelaren Alan Davies är en sådan person. För honom är matematik skrämmande och tråkigt. För Marcus du Sautoy, professor i matematik vid Oxford University, är matematik det mest spännande och kreativa området som finns. Och han har en förkärlek för att dela med sig av sin passion för ämnet.

Vems hav är det?

...
Nordens och Baltikums säkerhetspolitiska intressen är nu gemensamma. Ryssland ser detta som ett hot som måste neutraliseras.

Den främste riddaren - William Marshals äventyrliga medeltid

...
William Marshal, 1147-1219, betraktades under sin levnad som världens främste riddare. Under en karriär som varade i mer än femtio år var denne soldat och statsman en av kristenhetens främste ledare. Han utkämpade slag över hela Europa, satte sitt sigill under Magna Carta, överlevde ett otal hovintriger och räddade mot alla odds och vid 70 års ålder England från att invaderas av Frankrike.

Stormvarning i Stilla havet

...
Östasiens ekonomiska och politiska utveckling blir allt viktigare för global stabilitet. Men nationalistisk retorik och historiska rivaliteter riskerar att leda till militär konfrontation.

Tillbaka från döden - Dö för att leva

...
I denna dokumentär får vi följa hur man mot alla odds lyckas rädda tillbaka människor till livet. Läkaren Kevin Fong beskriver hur en ung norska som var starkt nedkyld och vars hjärta stannat i över tre timmar ändå blev helt återställd. Frystemperaturen hindrade hennes celler att dö. Läkare använder nu hennes fall för att rädda liv.

Döden under Viktorianska eran

...
I denna dokumentär undersöker Dan Cruickshank hur viktorianerna betraktade och förhöll sig till döden. Det är en fascinerande historia om likstölder, överfulla kyrkogårdar, kontroversiella begravningsceremonier och ideal om döden som krossades av första världskrigets våld.

Ursäkta oss, förlåt förlåt

...
Offentliga ursäkter har blivit en lika populär som plågsam genre. Om det inte är individer som rullar sig som pudlar i stoftet för att de råkat säga vad de tänker, så är det mellanchefer som ödmjukar sig på grund av "bristande rutiner" eller för att avståndet har visat sig olämpligt stort mellan vardagens praktik och den "värdegrund" man satt på pränt med hjälp av idogt konfererande. En särskild variant är politiska ledare som prosternerar sig och ber om ursäkt för i och för sig reella övergrepp, som dock genomförts långt innan politikern var född och kunde lastas för det skedda.

Jordens sånger - David Attenborough berättar

...
I Jordens sånger jämför David Attenborough fåglars, valars och apors sånger med människors. Hans förklaring till musikens ursprung är sex. Men om valar och fåglar sjunger för att attrahera honor, komponerade Beethoven av samma skäl? Svaret tycks vara ja.

Säsongsstart - Global Axess 2016: Geopolitikens återkomst

...
Fraser Nelson är chefredaktör för den engelska tidskriften The Spectator. I detta avsnitt av Global Axess: Geopolitikens återkomst berättar han om konsekvenserna av Storbritanniens utträde ur EU. Programledare är Mattias Hessérus.

I Stalins skugga - Finland 1944 - 1952

...
Filmen skildrar de kritiska efterkrigsåren i Finland 1944-1952 och de enorma utmaningar landet ställdes inför efter vapenstilleståndet med Sovjetunionen 1944. En film av Hans Barnekow.

Världens historia - Del 3 av 8: Ordet och svärdet

...
Del 3 av 8. Mellan 300 f Kr och 700 e Kr genomgick människan en andlig revolution. Buddismen, kristendomen och islam bredde ut sig i olika delar av världen. Men detta var också en tid av krig, imperiebyggande och blodiga förföljelser.

Roger Bacons värld - En medeltida vetenskapsteoretiker

...
Engelsmannen Roger Bacon var munk och vetenskapsman under 1200-talet. Hans krav på bevisbar kunskap och att teorier måste beläggas genom experiment och observationer gjorde honom till en föregångare inom den empiriska vetenskapen. Hans kritik av kyrkan ledde till att han fängslades för kritik av kristendomen.

Onedinlinjen - Del 2 av 15: Redig segling

...
Del 2 av 15. Efter att ha gift sig med Anne Webster kan James Onedin ta över Charlotte Rhodes, det skepp som kommer att spela en så stor roll för deras framtid. Anne må vara dotter till en sjöofficer, men hon vet mycket lite om skepp och hav.

Säsongsstart - Global Axess: Geopolitikens återkomst - Brexit

...
På söndag kl. 20.00 börjar denna säsongs Global Axess där temat är geopolitik, men redan nu kan man se de två första avsnitten på Axess Play! I del ett berättar Fraser Nelson, chefredaktör för den engelska tidskriften The Spectator, om konsekvenserna av Storbritanniens utträde ur EU.

Verkligheten bakom Noas ark - Håller Bibelns berättelse?

...
Vem var Noa? I detta program granskas mytens alla aspekter: arken, djuren, den stora floden och Noa själv. Med hjälp av datorgenererade bilder rekonstrueras dramat och flera överraskande slutsatser kan dras.

Lyssna till den polis som ryter

...
Svensk polis befinner sig i kris.

Varför drömmer vi?

...
Vad betyder våra drömmar? Först nu har vetenskapen börjat förstå. I denna dokumentär får vi följa en rad fascinerande experiment: från narkolepsi till återkommande mardrömmar. De bidrar alla med ledtrådar till frågan: Varför drömmer vi?

Människans nya utveckling - Hur ser framtiden ut?

...
Länge antog forskare att människan slutat att utvecklats efter att vi frigjort oss från naturen. Men kartläggningen av vår genuppsättning visar att vi fortsatt att utvecklats under de senaste 50 000 åren. Och att vi nu utvecklas snabbare än någonsin under vår historia.

Djur och mirakler - Del 12 av 12: Rovfåglar

...
Del 12 av 12. Rovfågeln behärskar luftrummet. Den dominerar andra fåglar genom sin styrka, manöverförmåga och fenomenala snabbhet. Egenskaper som hänger samman med en kombination av anatomisk och fysiologisk anpassningsbarhet.

Världens historia - Del 2 av 8: De första imperierna

...
Del 2 av 8. När de första imperierna grundades från Mellanöstern ända till Kina uppstod inte bara våld och kaos utan även enorma mänskliga framsteg som till exempel alfabetet. Det var också en tid där nya tankar om religion och demokrati fördes fram.

Ta trumpnissarna på allvar

...
Mitt i sommarhettan, den 18-21 juli, kommer 2 472 personer från USA:s alla hörn att samlas i Cleveland, Ohio. Tyvärr inte för att besöka Rock and Roll Hall of Fame och fira att Deep Purple till sist har blivit invalda, utan för att utse Donald Trump till Republikanska partiets presidentkandidat.

Förfall som retorik och realitet i den romerska politiken

Från seminariet "The Decline of Rome" som spelades in i Rom den 21 mars 2016. I detta föredrag talar Dr Richard Miles från University of Sydney under rubriken "Crying Wolf and the Decline of Rome", om hur politiska kommentatorer än idag liknar det förmodade förfallet i deras land vid Roms fall.