VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Studio Axess - 2017/10 - Andreas Johansson Heinö. Franska valet visar den etablerade vänsterns kris

...
Första omgången av det franska presidentvalet blev ett nederlag för såväl vänsterns som högerns etablerade partier, men för socialistpartiet blev genomklappningen total. Något liknande hände i Nederländerna tidigare i våras. Den traditionella vänstern möter utmaningar dels från en växande högerpopulism, dels från en ny och radikalare vänster, och har inte kommit på hur dessa ska bemötas. Det menar statsvetaren Andreas Johansson Heinö, förlagschef vid tankesmedjan Timbro. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

Djur och mirakler - Del 1 av 12: Pingviner

...
Del 1 av 12. Vid en första anblick tycks pingvinerna med sina runda bukar, korta ben och stela vingar illa anpassade till sin miljö. Men det är just dessa egenskaper som får dem att frodas och övervinna de mest skiftande och tuffa livsmiljöer.

Europas sjukling

...
Att ägna sig åt politiskt navelskådande, som Alain Duhamel gör i Les Pathologies politiques francaises (Fransk politisk patologi), är ett typiskt utslag av den intellektualism han själv ser som en, om än lindrig, sjukdom hos sina landsmän – han må ha tänkt på det själv eller ej.

Kampen om Vita huset - Del 5 av 6: Bush mot Dukakis

...
Del 5 av 6. I presidentvalkampanjen 1988 ställdes Ronald Reagans vice president George H.W. Bush mot Massachusetts guvernör, demokraten Michael Dukakis. Bush var tvungen att frigöra sig från Iran-contras-affären medan Dukakis försökte värja sig mot anklagelser om att vara för mjuk mot brottslingar.

Besatta av bilden

1985 mötte den svenske tungviktsboxaren Anders ”Lillen” Eklund engelsmannen Frank Bruno i en match om Europamästartiteln. Eklund hade samma år vunnit titeln från norrmannen Steffen Tangstad.

Albert Kahns underbara värld - Del 1 av 9: En vision av världen

...
Del 1 av 9. Mellan 1908 och 1930 lät Albert Kahn fotografer dokumentera den värld man levde i - små som stora ögonblick - i över 50 länder. I detta avsnitt beskrivs både bakgrunden till projektet och människan Albert Kahn. Vi får också ta del av resor till England och Irland 1913.

Nationernas Europa. Del 4: Grekland

...
Del 4. I kvällens avsnitt handlar det om nationen som å ena sidan brukar beskrivas som civilisationens vagga, å andra sidan som EU-familjens struligaste problembarn – nämligen Grekland. Niklas Ekdal intervjuar Kevin Featherstone vid London School of Economics, om hur grekerna balanserar mellan storhetsvansinne och självförakt.

Tumult i träsket

...
Jag knappar in namnet Donald J Trump på en nätbokhandelssajt. 119 träffar. Ett dussintal med honom själv som författare, då alltid med en spökskrivares namn under hans eget.

Hård utövning av mjuk makt

...
Auktoritära regimer världen över är sinsemellan olika på många sätt, men de förenas i sin aversion mot yttrandefrihet och externa synpunkter. Astrid Hedin studerar hur de samordnar sina insatser för att värja sig mot demokratisering.

Matematikens historia - Del 1 av 4: Universums språk

...
Del 1 av 4. De första matematiska uträkningarna motiverades av behovet att kontrollera tiden. I Babylonien infördes 60 som bas för tidmätning. I Egypten användes ett system för division och multiplikation och i Grekland presenterade Pythagoras sina revolutionära idéer.

Mogen att möta Marine?

...
Det blev inte alls som det var tänkt. Duellen mellan Nationella frontens Marine le Pen och favoriten, den gaullistiske veteranen och Bordeauxborgmästaren Alain Juppé blev aldrig verklighet. Det republikanska primärvalet resulterade i att både Juppé och den tidigare presidenten Nicholas Sarkozy slogs ut och ersattes av François Fillon, även han en av partiets veteraner och senast premiärminister under Sarkozys presidenttid.

Naturens minsta kungadömen - Del 2 av 3: En mus och en väldig pyton

...
Del 2 av 3. Djupt inne i Borneos regnskogar lever två listiga och kvicktänkta mini-hjältar. På dagen ger sig spetsekorren på jakt efter mat i en färgstark och vibrerande värld, medan den gremlinliknande tarsier-apan intar scenen på natten då skogen förvandlas till en mörk fantasivärld. Vi möter också en amerikansk ekorre som samlar mat för vintern.

Normlöshet som fattigdomsfälla

...
Man kan säga mycket om 2016, men alla borde vara överens om att det var ett år som förändrade den politiska debatten. Kanske till och med öppnade upp den?

Churchills första världskrig - En dramadokumentär av BBC

...
I denna dramadokumentär om Winston Churchill under första världskriget får vi ta del av hans enastående upplevelser. Det är en berättelse om uppgång och fall, och den långa vägen tillbaka till upprättelse.

Studio Axess - 2017/09 - Johan Sundeen. Kyrkbröllop mellan marxism och kristendom

...
I den nya boken "68-kyrkan" beskriver idéhistorikern Johan Sundeen, verksam vid Bibliotekshögskolan, hur den kristna vänstern i Sverige gjorde marxismens idéer till sina. Maos totalitära Kina kunde beskrivas som en del av Guds plan. Hur blev detta möjligt? Johan Sundeen samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

En hälsning från äldre tid

Ortnamnen är goda källor till kunskap om historien.

Global Axess - Om krig: Det jihadistiska IS

...
Malise Ruthven är författare och har disputerat i statsvetenskap vid universitetet i Cambridge. Han har tidigare varit manusförfattare för arabiska och internationella BBC. Han har undervisat i islamiska studier och kulturhistoria vid ett flertal universitet i Storbritannien, Skottland och USA. Han är återkommande skribent i New York Review of Books samt internationell press. Ruthven här i samtal med PJ Anders Linder.

Anlagen vi ärvde

...
Det är generna – arvsanlagen vi fått av våra föräldrar – som ger oss vår lekamen, våra brister och våra talanger. Så går det till såväl hos vår egen art som hos möss, måsar och myggor. Generna är ärftlighetens fundamentala enheter, de överförs från generation till generation och ger varje individ dess speciella särdrag. Ibland förändras de genom mutationer, vilket leder till individer med nya styrkor eller – oftare – nya svagheter. Men livet går vidare som det har gjort i miljarder år, och det är en i sanning komplicerad och händelserik historia, som biologen och läkaren Siddharta Mukherjee utförligt beskriver i sin nya bok.

Bysans - tre städer: Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Simon Sebag Montefiore spårar Istanbuls historia där tre trosinriktningar - hedendom, kristendom och islam - stått i centrum för nästan tretusen år av de mest intensiva politiska och religiösa striderna. Montefiore blottlägger dess grekiska rötter och visar hur Istanbul förvandlades till huvudstaden i ett kristet imperium under kejsar Konstantin.

"Arabiska är sexigt i Israel nu"

...
Den israeliska tv-serien Fauda om soldater i specialstyrkor har blivit en succé både på hemmaplan och internationellt. En av seriens upphovsmän, Lior Raz, använde sig av sina egna erfarenheter när han skrev manus.

Inne i djurens hjärna - Del 3 av 3: Den sociala världens hemligheter

...
Delfinen är en av vår planets mest intelligenta djur. Den har sitt eget språk och känner igen sig i sin egen spegelbild. Vi stiftar också bekantskap med bedrägliga schimpanser och får se hur elefanter sörjer sina döda.

Herre i sitt eget hus

...
Svenska politiker vet inte vad de vill med bostadspolitiken. Ett förslag är att lära av Norge.

Resor med regeringschefer - Del 1 av 3: Mexico

...
Del 1 av 3. Den amerikanske tv-journalisten Peter Greenberg guidas runt en vecka i Mexiko av den före detta presidenten Felipe Calderón. De besöker bland annat Calderóns hemstad Morelia där de hälsar på hans mor. De får också ett fågelperspektiv på Teotihuacan och åker på valsafari i Baja California.

Den poetiske äppelodlaren

...
När den hyllade norske poeten Olav Hauge dog upptäcktes ett stort antal dagböcker, som förmodligen överträffar dikterna i betydelse.

Historien om Armadan - Del 2 av 3: Slaget om England

...
Del 2 av 3. I denna dramadokumentär om spanska armadan utspelas ett våldsamt sjöslag. Vi får också gå bakom scenen till det elisabetanska hovet samtidigt som Spanien förbereder sig för fullt för sin invasion.

Stå för något

...
Paul Colliers pragmatism är ett högriskprojekt, som bortser från att även praktiskt lagda politiker måste ta hjälp av idéer när de prioriterar.

Naturens minsta kungadömen - Del 1 av 3: Små möss bland väldiga djur

...
Del 1 av 3. På natten är gräshoppsmusen i Sonoraöknen i USA en fruktad varelse, fullt kapabel att ta sig an de mest dödliga skorpioner. Men kan den överleva i dagsljus? En skogsbrand på den afrikanska Savannen ödelägger hemmet för Sengin, en elefantnäbbmus. Vågar hon bygga upp en ny tillvaro eller väljer hon att återvända?

Kuppen som offerrit

...
Statskupper misslyckas för det mesta. Men själva misslyckandet bärs upp av drömmen om att få offra sig på nationens altare.

Klipporna berättar - Del 3 av 3: Kina

...
Del 3 av 3. Två ledande auktoriteter på klippmålningar, amerikanen Paul Bahn och fransmannen Jean-Loïc Le Quellec tar oss till de vackraste och mest fascinerande platser där sådana målningar dokumenterats. I detta avsnitt utforskas det kinesiska berget Huashans monumentala målningar.

Studio Axess - 2017/08 - Acko Ankarberg Johansson. Vi är inte rädda för nyval

...
Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson vill att Alliansen skruvar upp trycket mot regeringen. Det var ett stort misstag att inte ta migrationsfrågan på allvar i tid. Nu måste metoden för att vinna väljare från Sverigedemokraterna vara att tala mindre om SD och mer om sitt eget alternativ. Hon samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

Republikens och Ciceros fall

Ciceros brev, som nu har kommit i översättning, ger en unik inblick i den dramatik som föregick den romerska republikens undergång.

Kristendomens koder - Del 4 av 6: Symboler och mysterier

...
Del 4 av 6. Varför är kristendomen så upptagen med symboler? Vad betyder de och hur relevanta är de? Under den tidiga kristendomen var visuella symboler ett sätt att kommunicera.

Det stannar i familjen

...
I presidentvalskampanjen framstår socialisterna och den republikanska högern som uträknade i förtid. Men det finns väljargrupper som inte byter åsikt. Karin Stensdotter bjuder in oss till den traditionella högerns söndagsmiddagar.

Kampen om Vita huset - Del 3 av 6: Truman mot Dewey 1948

...
Del 3 av 6. 1948 är president Harry Truman en impopulär president som ligger långt bakom utmanaren Thomas Dewey. Men så bestämmer han sig för att åka tåg över hela USA och lägga fram sin sak för väljarna.

Bortsopade från litteraturhistorien

...
Peter Lutherssons nya bok Erfarenhetsunderskott beskriver svenska reseskildringar från 1800-talet. Här finns ett stoff som ingen förut har beaktat och som ger forskarna något rejält att bita i.

Historien om safari - Del 1 av 2

...
Den brittiske skådespelaren Richard E Grant - som växte upp i Swaziland - undersöker safarins historia. Under en livlig och personligt hållen resa berättar han om resenärers upplevelser av och relation till den afrikanska vildmarkens skönhet.

Spelplanen vänds

...
Tysk politik drivs alltmer åt vänster, och Socialdemokraterna har plötsligt fått en chans att ta makten. Det blir svårt för Angela Merkel när sakpolitiken hamnar i centrum.

Nationernas Europa - Del 2: Ungern

...
Del 2. Fram till katastrofen i första världskriget var Ungern en del av det mångkulturella Habsburgska imperiet, som liknade dagens EU. Efter den kommunistiska parentesen är Ungern åter en del av ett öppet imperium, men en extremt nationalistisk sådan. Niklas Ekdal intervjuar historikern Norman Stone i Budapest samt journalisten Richard Swartz som har bott i Wien sedan 70-talet och sett historien från första parkett.

Anarki, stat, nation

"Men de pengarna går ju inte till landet." Så säger den polska TV-producenten mittemot mig, hon som tillbringat barndomen under kommunism, tonåren under liberal chockterapi och vuxenheten under ett slags normalisering av mer eller mindre kristdemokratiskt snitt.

Historien om Armadan - Del 1 av 3: Tolv dagar att rädda England

...
Del 1 av 3. Sommaren 1588 var England hårsmånen från en katastrof. Nyupptäckta dokument om spanska armadan avslöjar ett förlorat tillfälle som kunde inneburit slutet på den engelska Tudortiden.

Annorlunda men lika

...
Paul Colliers analys angår också Sverige även om våra problem ser annorlunda ut.

Mayafolkets hemligheter - Aztekers och mayaindianers tideräkning

...
Författaren och filmregissören Elisabeth Thierot tar oss med på en episk resa genom Yucatanhalvöns djungler. Uppdraget: att en gång för alla vederlägga myterna och konspirationsteorierna om att världens undergång förutses i Mayakalendern.

Den nya pragmatismen

...
Frågan är inte kapitalism eller något annat system. Frågan är vilken kapitalism vi ska ha. Paul Collier hoppas på en praktisk variant, som lämnat ideologierna bakom sig.

Art Nouveau - Del 1 av 3: Paris

...
Del 1 av 3. BBC-journalisten Stephen Smith går på spaning i Paris efter Art Nouveau, den stilart som vid sekelskiftet gav upphov till olika uttrycksformer i konsthantverk, arkitektur och formgivning. En rad glamorösa och kontroversiella personligheter passerar i revy, bland annat skådespelerskan Sarah Bernhardt, konstnären Alphonse Mucha, juveleraren René Lalique och arkitekten Hector Guimard. Vi går också på restaurang Maxim.

Lyd våra värderingar

...
Kraven på en gemensam värdegrund för myndigheter och tjänstemän är ett åsiktstvång som undergräver demokratin. När värderingar görs till påbud försvagas försvaret av den enskildes frihet.

Kristendomens koder - Del 3 av 6: Änglar

...
Del 3 av 6. Änglar finns representerade i konsten sedan lång tid tillbaka. Men vad är änglar? De har både ljusa och mörka sidor. Lucifer var en gång ängel.

Socialism som evangelium

...
Annika Borg läser boken om när vänstern tog över Svenska kyrkan. Det blir en omskakande upplevelse att leta bland minnena från studietiden i Uppsala.

Vår genetiska kod

...
Dr Adam Rutherford utforskar konsekvenserna av ett av de största vetenskapliga projekten genom tiderna: avkodningen av människans arvsmassa. År 2001 meddelade forskarna att man hade läst varenda bit information som utgör det mänskliga genomet. Det var ett avgörande ögonblick i vetenskapshistorien.

En identitetskris

...
Moderaterna går bakåt i opinionen och de interna motsättningarna är de största på årtionden. Krisen beror på bristen på en ideologisk kärna.

Inne i djurens hjärna - Del 1 av 3: Du är vad du luktar

...
Hur är det att vara ett djur? Denna dokumentär som följt djur över hela världen ger både överraskande och avslöjande svar. I detta avsnitt får vi ta del av hur djur, framförallt hundar, utnyttjar sitt luktsinne.

Axess lunchseminarium - Moderater i motvind

...
För några år sedan såg det ut som om Moderaterna skulle ta över ledartröjan från de krisande Socialdemokraterna och bli den dominerande kraften i svensk politik. I dag hopar sig frågetecknen och partiet går kräftgång i opinionen. Vari bottnar problemen? Statsvetarna Katarina Barrling och Tommy Möller analyserar läget för Moderaterna. Partiets ekonomisk-politiske talesman Ulf Kristersson kommenterar. Samtalet leds av PJ Anders Linder.

Ingen ordning eller reda

De hyperrationella och hierarkiska Moderaterna har hamnat i en politisk villervalla. Men de som skyller problemen på Fredrik Reinfeldt flyr sitt eget ansvar.

Nationernas Europa - Del 1: Polen

...
Del 1. Få nationer har en lika dramatisk historia som Polen. Under reformation var landet Europas ljus av tolerans och mångkultur, senare delat och utplånat från kartan, återuppståndet men drabbat av nya katastrofer i form av folkmord och kommunism. Lidande och motstånd är centrala delar av polsk identitet. Niklas Ekdal talar med journalisten Konstanty Gebert om de krafter som format denna unika nationalism, och vilka uttryck den tar sig idag.

Efter förändringen

...
Moderaterna började som bromsklots men förvandlades så småningom till att driva på förändringar. Nu har inställningen blivit oklar.

Wellington - En hertig av järn

...
Hertigen av Waterloo växte upp i skuggan av en äldre bror och gav inga löften om den lysande karriär som låg framför honom. För många är denne historiske gestalt, Napoleons besegrare i Waterloo och statsman, även själva sinnebilden av brittisk korrekthet och "stiff upper lip". I själva verket var han, visar denna dokumentär, en komplicerad och fascinerande känslomänniska.

Kalla kriget - ett seminarium

...
Journalisten John Chrispinsson har tragiskt lämnat oss. Han var en uppskattad medarbetare bland annat på Axess TV där han 2011 var anlitad som moderator i ett seminarium om forskningen om kalla kriget. Det kan nu ses fritt här på Axess Play.

Förödande flathet

...
När dessa rader skrivs har statsminister Löfven precis "öppnat" för att polisen kan få ökade anslag redan i år. Om detta magiska kodspråk - Stefan, öppna dig! - verkligen resulterar i klingande mynt till en hårt pressad kår får vi dock veta först när vårpropositionen presenteras den 18 april.

Matens långa väg - Från jorden till tallriken

...
Hur tar sig färskt mat från jorden alla hörn till våra lokala butiker? Att få mat på hyllorna kräver ett högteknologiskt globalt nätverk i ständig rörelse. I denna dokumentär besöks Ghana där bland annat 20 ton nyskördad ananas lämnar fabriken varje dag.

Desarmera med demokrati

...
Förorter som plågas av extremism, segregation och kriminalitet har övergivits av myndigheter och politiker. Fler demokratifrämjande åtgärder och större polisiär närvaro kan vända utvecklingen.

De första olympierna - Antikens spektakulära spel

...
I en rikt dekorerad gravkista hittades i södra Italien 2500 år gamla kvarlevor från en grekisk idrottsman. Kan de ge oss nyckeln till en bortglömd värld, den antika idrotten? Högteknologiska metoder ger oss fascinerande inblickar i idrottsmannens liv: hans diet, hans hälsa och de grenar han nådde framgångar i. En dramatisering med specialeffekter återskapar de olympiska spelen från antik tid där han troligen deltog.

Kristendomens koder - Del 2 av 6: Fördömd och räddad

...
Del 2 av 6. Hur uppstod föreställningen om livet efter detta och hur har den förändrats genom århundradena? I detta avsnitt undersöks också kristna begrepp som limbo och skärselden (som inte nämns i Bibeln).

Kampen om Vita huset - Del 1 av 6: Jackson mot Adams 1828

...
Del 1 av 6. Valet 1828 mellan general Andrew Jackson och president John Quincy Adams är ökänt för bittra personangrepp och ryktesspridning. Det ändrade för alltid amerikanska valkampanjer och innebar starten för dagens Demokrater.