VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Sju lappar under kudden

I år är det midsommarafton den 23 juni. Det betyder att midsommardagen infaller den 24 juni, som hålls för Johannes Döparens födelsedag och som var midsommardag fram till och med 1952, då effektiviteten ställdes över pieteten och riksdagen fastslog att midsommardagen från och med 1953 inte skulle styras av datum utan alltid infalla på en lördag.

Familjen Shtisel - Säsong 2: Del 10 av 12

...
Del 10 av 12. Libbi och Akiva är lyckligt förlovade men Kaufmans hot förstör deras glädje. Nukhem har finansiella svårigheter och försöker få hjälp av Shulem. Aliza kommer till Shulems kontor och hjälper honom att komma över sin längtan efter sin mor.

Omfördelning och katastrofer

...
När Oxfam tidigare i år meddelade att åtta personer äger lika mycket som den fattigaste hälften av jordens befolkning blev reaktionen mest ett pliktskyldigt ojande. Det var bara ytterligare en påminnelse om en trend som obönhörligt fortsätter i samma riktning. Samtidigt har ojämlikhet blivit en het politisk potatis.

Magna Carta - Universella principer gäller fortfarande

...
Magna Carta från år 1215 är kanske världens mest berömda konstitutionella text. Även om den tillkom för att hålla den engelska kungamakten i styr har den inspirerat den amerikanska självständighetsförklaringen och FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Historikern David Starkey redogör för Magna Cartas tillblivelse och påverkan på omvärlden.

Gaugin - Del 1 av 2

...
Del 1 av 2. Gauguin var inte bara en stor målare utan också musiker, skulptör, keramiker, grafiker och journalist. I denna dokumentär gör Waldemar Januszczak upp med myterna kring Gauguin, bland annat anklagelser om sexuella övergrepp och rasism. Vi får följa honom från en idyllisk och bortglömd barndom till en förfärlig död på Marquesasöarna. Men vi får också ta del av fantastiska mästerverk från museer och gallerier världen över.

Total kontroll

...
Många kineser menar att det råder lagom mycket demokrati i landet. Problemet är att de inte riktigt vet vad demokrati är. Jojje Olsson diskuterar utvecklingen under senare år med utgångspunkt i ny litteratur.

Krimtatarerna - Historien om deras kamp för ett hem

...
I mer än tvåhundra år har krimtatarerna kämpat för nationellt oberoende. Efter Sovjetunionens kollaps trodde de att de var nära att nå sitt mål. Men i februari 2014 annekterade Vladimir Putin Krimhalvön. I denna dokumentär berättas tatarernas ofta tragiska historia. En berättelse om förräderi, mod och, framför allt, hopp.

Vad blir det för mat?

...
Kannibalism – visst är väl det ett ord som mer än de flesta framkallar rysningar hos oss alla! Nej, kanske inte hos riktigt alla, för hör här vad Johannes har att säga i sitt sjätte kapitel:

Vetenskapliga hjältar - Del 3 av 3

...
Del 3 av 3. Vad är vetenskapen till för? Ska den lösa universums mysterier eller förbättra vår tillvaro? I den moderna vetenskapens början finansierades undersökningar av likasinnade och förmögna män. Men till sist blev vetenskapen för viktig för att vara en angelägenhet för de rika.

De förföljda katarerna

...
Efter att det occitanska språket länge motarbetats har Occitanien nu blivit en självständig region i Frankrike.

Albert Kahns underbara värld - Del 5 av 9: Civila under kriget

...
Del 5 av 9. I detta avsnitt dokumenteras 39 miljoner vanliga fransmäns umbäranden och hjältemod i städer och byar under första världskriget.

Ett ofärdigt pussel

...
I Agnes von Krusenstjernas brev framträder en mycket egocentrisk människa. Personen är svår att tycka om, men författaren måste beundras.

Nepals kung och gudinna - Politik och monarki i Nepal

...
I århundraden har en ung nepalesisk flicka dyrkats som inkarnationen av gudinnan Taleju. Hon är Kumari, den levande gudinnan, beskyddare av kung och nation. Varje år går kungen till hennes tempel för att välsignas och erhålla ytterligare ett år på tronen. Men år 2007 var det osäkert om den impopuläre kung Gyanendra, som ställt sig bakom en misslyckad statskupp och som nu saknade all makt, skulle gå till templet. Nepals politiker förberedde val och införande av republik. Om kungen avstod från hennes välsignelse kunde det uppfattas som en abdikering. Frågan var om Kumari skulle låta sig dras in i det politiska spelet.

En känsla av någon

"Bli inte något. Bli någon." Andra gången jag kör förbi reklampelaren inser jag att jag läste rätt första gången. Om det fanns en slogan för vår tid så är det denna. 2017 är man inte någon. Man blir någon.

Den kreativa renässansen - Del 3 av 4

...
Del 3 av 4. Venedig har haft ett enastående inflytande på renässansen och konsthistorien. I detta avsnitt hyllas dess vitalitet, färger och drama i målningar av Bellini, Giorgione, Tizian, Tintoretto och Veronese.

Här och nu

...
Någon gång i 1000-talets eller 1100-talets Europa inleddes en utveckling som med tiden skulle få djupgående effekter på européernas mentalitet: tidens mekanisering.

Mystiska bautastenar - Episka minnen av det förgångna

...
För över 7 000 år sedan restes gigantiska gravstenar och tiotusentals monument längs Atlantkusten. De förekommer särskilt i Carnac-regionen i Frankrike och har ända sedan antiken förbryllat och tjusat resenärer, vetenskapsmän och poeter. Men vilken betydelse har de? Arkeologen Serge Cassen ger sig i kast med uppgiften.

Dumskallarnas sammansvärjning

...
Demokrati, sa Winston Churchill, är det sämsta av styrelseskick, bortsett från alla de där andra alternativen man prövat från tid till annan. Demokrati, sa Olof Palme, är en fråga om människovärde. Demokrati, sa dåvarande Riksskatteverket och Arbetsmarknadsverket, är en fråga om medborgarterminaler.

Livet i den atlantiska skogen - En sydamerikansk nationalpark

...
I Serra do Mar i Brasilien ligger en av Atlantskogens största områden med djurarter som sällan ses på tv, som miniatyrgrodan, en av världens minsta ryggradsdjur, och den utrotningshotade fågelarten östlig krontyrann. Fler än hundra djurarter visas i detta program.

Stor konst är alltid ny

Sven Fagerberg var en unik essäist, som ständigt återkom till några centrala diktare och teman.

Djur och mirakler - Del 5 av 12: Rävar

...
Del 5 av 12. I konkurrens med allt fler människor på vår planet blir rovdjuren allt färre. Med ett undantag: räven. Intelligens, flexibilitet och förmågan att anpassa sig till ett mer urbant landskap är några av faktorerna bakom rävens framgångar.

Rätt kropp på rätt plats

...
Hon har kallats jetålderns Flaubert och framröstats som en av Storbritanniens främsta efterkrigsförfattare. Hon är eller har varit historiker, officer, stjärnjournalist, äventyrare, belletrist, och stadslivets benådade skildrare. Mitt i livet tog hon dessutom klivet från man till kvinna.

Krigare i historien - Del 2 av 6: Hernan Cortés och Montezuma

...
Del 2 av 6. År 1519 ska den spanske äventyraren Hernan Cortés ha besegrat de mäktiga aztekerna med bara ett fåtal soldater. Myten säger att kejsaren Montezuma gav upp sitt imperium eftersom han trodde att Cortés var en gud. Betydligt troligare är att conquistadorerna tog hjälp av stammar som hatade aztekerna. Montezuma har visat sig vara en sofistikerad härskare.

Ängsligt mellan raderna

Trots flera dikeskörningar ägnar sig SVT och SR åt ohöljt självskryt. Men bakom de stora orden i årsredovisningarna noterar Olle Lidbom en oro för framtiden.

Albert Kahns underbara värld - Del 4 av 9: Soldater i första världskriget

...
1914 - 1918 sände Albert Kahn ut flera fotografer till slagfälten på Verdun. Deras bilder dokumenterar den enorma förstörelsen och de primitiva medicinska metoderna som då stod till buds.

Inom vissa gränser

...
Historiskt sett har makten alltid varit tydligt knuten till ett territorium. Gränsen för det landområde som gick att kontrollera var gränsen för riket. Hur långt kunde soldaterna nå på en dagsmarsch? Hur snabbt kunde bud komma fram?

Nationernas Europa - Del 7: Sverige

...
Del 7. Sverige skiljer sig markant från resten av världen när det gäller värderingar: modernt och individualistiskt. Historikern Lars Trägårdh förklarar för Niklas Ekdal vad särarten har inneburit för svensk nationalism. Vi möter även folklivsforskaren Dan Korn i hans barndomshem i Mölnlycke.

En kyrka med flera röster

I Sverige gör ärkebiskopen ofta politiska utspel. I Danmark saknas det ämbetet, vilket har bidragit till att fler kristna röster hörs i debatten.

Den kreativa renässansen - Del 2 av 4

...
Del 2 av 4. Även om italienska renässansmålare hämtade inspiration från klassisk konst inspirerades majoriteten av dem av religiösa motiv. Det gäller särskilt Piero della Francesca, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Rafael och Fra Angelico.

Den ryske Salinger

...
Ett par av modernisten Sasja Sokolovs romaner har kommit i engelsk översättning. Sokolov är kanske Rysslands bästa nu levande författare.

Arkiv Axess - Del 1 av 10: Imperiet och folkvandringen

...
Del 1 av 10. Niklas Ekdal intervjuar Peter Heather om folkvandringar och imperiekollaps, från 2016. 65 miljoner människor befinner sig på flykt i världen. Afrikas befolkning kommer att fördubblas, inget slut anas på kriserna i Mellanöstern.

Professor med livvakt

...
Charles Murray är en av USA:s mest hatade och hotade akademiker. Erik W Larsson går på en universitetsföreläsning med tungt säkerhetspådrag.

Revolution och romantik - Del 3 av 3: Musikens århundrade

...
Del 3 av 3. Vid slutet av 1800-talet förde en teknisk revolution musiken ut ur kyrkor, hov och konserthallar för att bli var mans egendom. Musik kunde nu överskrida både språk- och landgränser.

Försjunken i Goethe

...
Johann Wolfgang von Goethe var inte bara författare och kulturpersonlighet. Han lade också ner stor energi på vetenskapliga studier, om än med blandat resultat.

Djur och mirakler - Del 3 av 12: Stora katter

...
Del 3 av 12. Varför är de stora kattdjuren så duktiga jägare? Det hänger inte bara på musklerna utan också på hur de utnyttjar sina kroppsdelar under jaktens olika faser.

Party girl

...
Det var en av de märkligare detaljerna i brittisk politik från den senaste tiden: parlamentarikern och före detta ministern Michael Gove anklagade Theresa May för att vara katolik.

Krigare i historien - Del 1 av 6: Spartacus

...
Del 1 av 6. I denna dramadokumentär avslöjas Spartacus sanna natur. Han var visserligen en briljant gerillaledare. Men samtidigt obeslutsam och en människa med brister.

För många lärare

...
Lärarutbildningen håller för låg kvalitet. För att göra den och läraryrket mer attraktivt måste färre studenter antas.

Möte med förfäder - Del 1 av 4

...
Del 1 av 4. Den brittiske arkeologen Julian Richards återvänder till sina viktigaste utgrävningar. Denna gång undersöker han två helt skilda kvinnoöden under järnåldern: en tonårsflicka som troligen offrades och en drottning begravd bredvid sin magnifika triumfvagn.

Från ideal till transaktion

...
Universiteten rör sig bort från idealet om det gemensamma goda och en generell kunskapshöjning. Idag är nyttan med forskningen att lösa samhällsproblem. Det väcker frågor om humanioras existensberättigande.

Nationernas Europa - Del 6: Ryssland

...
Del 6. Niklas Ekdal intervjuar Rysslands-kännaren Per-Arne Bodin, professor vid Stockholms universitet, som skrivit fascinerande böcker om ryskt kulturarv. Hans senaste spänner över tusen år av dramatisk historia, från Kievriket till Sovjetunionen till dagens Putin-välde.

Ett kraftpaket

...
Nobelpristagaren Rita Levi-Montalcinis livsresa blev lång och krävande. Men hon lät sig aldrig nedslås och i Italien är hon en nationalklenod.

Den kreativa renässansen - Del 1 av 4

...
Del 1 av 4. Waldemar Januszczak utmanar vår traditionella syn på att renässansen föddes i Italien. Här visar han genialiteten i tekniker och idéer hos mästare som Van Eyck, Memling, Van der Weyden, Cranach, Riemenschneider och Dürer.

En helt vanlig morgon

Lägligaste tänkbara tidpunkt för tjuvrökning är två timmar före deadline.

Havsströmmarnas rike - Vattnet täcker drygt 70 % av jorden

...
Visste du att det tar 550 år för en vattendroppe i havet att ta sig runt jorden? Vetenskapsmän som studerar hur havsströmmar påverkar vår planet och vårt klimat uppförstorar och följer en vattendroppe med CGI-teknik (Computer Generated Image) och kan på så vis avslöja havens mysterier.

Dags att ta ledningen

...
Kina har alltid avstått från att ta ledningen i internationell politik. Den tiden är på väg att ta slut.

Revolution och romantik - Del 2 av 3: Det pratas om revolution

...
Del 2 av 3. På 1800-talet var musik en revolutionär kraft som kunde förändra världen. Marseljäsen inspirerade till folkresningar och Chopins lyriska pianostycken uttryckte starkare än ord det polska folkets kamp mot utländskt förtryck. I Tyskland och Italien bidrog operor till att ge bränsle åt politiska och nationalistiska upprorsstämningar.

Studio Axess - 2017/11 - Dan Korn. Kris för det svenska självförtroendet

...
Det sades kritiska saker om Sverige även förr i tiden, men det togs emot med långt större jämnmod. Svenskarna visste med sig att de bodde i världens bästa land och hade inte svårt att skaka av sig pratet om självmord, synd och socialism. Dagens frågor om utanförskap och bilbränder möts med en helt annan irritation och kitslighet.

Expedition Burma - Del 1 av 3: Den asiatiska elefanten

...
Del 1 av 3. I västra Burma döljer sig den asiatiska elefanten - en nationell ikon. Denna förhistoriska gigant är utrotningshotad men Burmas stora och djupa skogar är nyckeln till dess överlevnad.

Önsketänkande

Både besökare och bofasta har haft en romantiserad och ideologiserad bild av Sverige.

Kampen om Vita huset - Del 6 av 6: Clinton mot Bush 1992

...
Del 6 av 6. Valkampanjen 1992 mellan Bill Clinton och George H.W. Bush präglades från början av skandaler och dramatik. Clintons blixtrande snabba och aggressiva kampanjorganisation bildade skola. När väl president Bush, som länge ägnade sig åt sitt ämbete, drog i gång sin kampanj var det för sent.

Inte lika roligt längre

...
Så länge vi visste att Sverige var fantastiskt fick utlänningar gärna kritisera oss. Vi tyckte bara det var skoj. Nu har skrattet fastnat i halsen.

Vikingar i Kanada - Ett arktiskt mysterium

...
En arkeologisk utgrävningsplats på Baffinön i norra Kanada avslöjar att européer fick kontakt med den nordamerikanska ursprungsbefolkningen långt före Columbus. Arkeologen Pat Sutherland, expert på Arktis, visar att nordmän drev handel här för över tusen år sedan.

Konflikten om bilden

...
Sverige har blivit ett ideologiskt slagfält. Inhemska och utländska debattörer tävlar om vem som kan teckna den mest övertygande bilden av vår verklighet.

Nationernas Europa - Del 5: Storbritannien

...
Del 5. I kvällens avsnitt handlar det om Storbritannien, som egentligen är fyra nationer, och som gärna drömmer sig tillbaka till imperiets Good Old Days. Niklas Ekdal intervjuar journalisterna David Goodhart och Katrine Marçal i London. Varifrån kommer den brittiska nationalismen egentligen - och vart den är på väg? Brittisk och svensk nationalism har många likheter, men också stora skillnader.

Staten det var vi

...
Boken Det blinda Sverige från 1971 skildrade ett land präglat av repressiv tolerans. Den kritiserades sönder och samman av sin samtid. En omläsning visar ett Sverige som är både nära och långt borta.

Isbergsprojektet - 12 000 år gammalt färskvatten

...
I fyrtio år har ingenjören George Mougin förordat en revolutionerande plan: att flytta ett isberg till en uttorkad region i behov av vatten. Med stöd av internationella experter och tredimensionell datorsimulering är han nu beredd att förverkliga sitt projekt.

Bra först, många sedan

För några år sedan talade jag med en god vän, som undervisade i statskunskap på ett svenskt universitet.

Naturens minsta kungadömen - Del 3 av 3: Tokyos och Rios allra minsta

...
Del 3 av 3. En liten silkesapa försvinner i Rio de Janeiros trafik. Kan han hitta tillbaka i tid till sin flock? Och på sin väg mot ett heligt tempel i centrala Tokyo lär sig en noshörning-skalbagge att styrka inte är allt, det krävs skicklighet också.

Slå nollan till världspolisen

...
Intervjuprogrammet Toppmötet med Fredrik Reinfeldt som programledare gjorde lite oväntat den tidigare danske statsministern och Natos förre generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen till julhelgens store favorit bland många svenska tittare.

Revolution och romantik - Del 1 av 3: Vi kan bli hjältarna

...
Del 1 av 3. I början av 1800-talet blev kompositörer och musiker som Beethoven, Berlioz och Liszt superstjärnor. Men med kommersiella framgångar uppstod frågor om artistisk trovärdighet kontra berömmelse. Vilket var viktigast? Var en kombination möjlig?