VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

När Sverige blev rikt - Del 1: Den svenska revolutionen 1830-1880

...
Del 1 av 4. I början av 1800-talet var Sverige ett fattigt land där de flesta människor arbetade i primitivt jordbruk precis som de gjort sedan urminnes tider. Vi har svårt att föreställa oss det armod som människor levde i, särskilt när befolkningen började öka.

Myten om timme noll

Det runda dystra Törnrosatornet och klätterrosorna i trädgården runt omkring andas hemlighetsfull förgänglighet där det ligger på en trädbevuxen sluttning i Kessenich, en förort till Bonn. Och Rosenburg – Rosenborgen – var det namn som den förste ägaren, en zoologiprofessor, gav sitt nyromantiska sommarresidens då han flyttade in 1831.

Civilisation - är väst historia? Del 5 av 6: Konsumtion

...
Del 5 av 6. Varför klär vi oss som vi gör? Efter andra världskriget uppstod konsumtionssamhället i väst och idag har sättet som vi klär oss och konsumerar fått global spridning. Bara den muslimska världen gör motstånd. Frågan är bara hur länge det varar. Eller ser vi de första tecknen på att västs klädkoder utmanas?

Ideologiskt om kunskapssamhället

...
Statsminister Tage Erlander lär en gång ha sagt: ”Experter och experter, hade vi lyssnat på experterna skulle vi inte haft ATP.” Men experterna fick rätt. ATP-systemet höll i en generation och ersattes sedan utan debatt av dagens system där pension och livstidsinkomst har ett strikt samband.

Spioneriets historia och framtid - Del 1 av 7: I spionens huvud - spioner och spionage under kalla kriget

...
Del 1 av 7. Niklas Ekdal samtalar med den Pulitzerbelönade författaren David E. Hoffman om Adolf Tolkachev, spionen som rekryterades av USA rakt framför ögonen på Moskva. Hoffman har bland annat skrivit boken The Billion Dollar Spy: A True Story of Espionage and Betrayal.

En furste betraktad med alltför moderna ögon

Medeltidens slutskede var en omtumlande tid i Nordens historia. Erik Peterssons bok Furste av Norden. Kristian Tyrann är ett ambitiöst försök att brett skildra denna period och att teckna ett nytt personporträtt av den gåtfulle siste unionskungen.

Roger Bacons värld - En medeltida vetenskapsteoretiker

...
Engelsmannen Roger Bacon var munk och vetenskapsman under 1200-talet. Hans krav på bevisbar kunskap och att teorier måste beläggas genom experiment och observationer gjorde honom till en föregångare inom den empiriska vetenskapen. Hans kritik av kyrkan ledde till att han fängslades för kritik av kristendomen.

En god man i Afrika

Berättelsen om den vite mannens existens i Afrika är fylld av gåtor och mysterier. Att vara vit i Afrika innebär att vara ständigt osäker på sin identitet.

Baltikums sak är vår

...
Det går en isande vind genom Hasselbackens välfyllda konferenssal när Lettlands för­svars­minister Artis Pabriks berättar om ryska mili­tära träningsläger för lettisk ungdom, ett led i återförandet av tidigare Sovjetrepubliker till im­pe­riet genom skapandet av en femte­kolonn.

Museernas hemligheter - Del 2 av 8: Inne i Israels museum

...
Del 2 av 8. Israels museum har världens största samling av arkeologiska fynd från biblisk tid. Inne i museet öppnar vi bland annat ett valv med ett forntida mynt som visar hur en judisk rebell närapå besegrade det romerska imperiet. Vi letar efter den skurkaktiga kung Herodes och kliver ner i jungfru Marias gravkammare och lär oss varför där finns en helig muslimsk symbol.

Formuleringarnas muntra precision

Per Erik Wahlund gjorde betydande insatser som översättare, teaterkritiker och essäist. Den polemiska tråden i hans skrifter är vår glömska av historien, vår upptagenhet av ett snabbt förflyktigat nu.

Arkiv Axess - Del 6 av 10: Nätets troll och tomtar

...
Del 6 av 10. PJ Anders Linder intervjuar Michael Weiss om moderna propagandakrig, från 2015. Ryssland och Islamiska staten har tagit propagandakrigföringen till en ny nivå, med udden riktad mot Väst. Målet är att undergräva motståndaren och att skapa handlingsutrymme för egna politiska projekt.

Om vikten av att minnas

En gång i världen, när jag var en ung student i Lund, läste jag med beundran Johan Asplunds Om undran inför samhället (1970). Min beundran gällde formuleringskonst och väsentlighetssinne.

Indus skatter - Del 1 av 3: Pakistans ursprung

...
Nidbilden av Pakistan är ett land med bomber, skägg och burka: en monolitisk islamsk stat. Det är i själva verket en mötesplats för ett flertal skilda kulturer med ett fascinerande multikulturellt förflutet. Pakistan har också producerat enastående och föga känd konst.

Sveriges främsta teaterdynasti

...
Gösta Ekman snubblade in i våra hjärtan. Ytlig var han dock minst av allt.

Den matematiska världen - Del 1 av 3: Magiska siffror

...
Del 1 av 3. Vissa tal är ständigt med oss. Pi beräknar cirklars omkrets och diameter men även mycket annat. Gyllene snittet, fi finner vi i stort sett överallt, bland annat i arkitektur och konst. Talet e används för att beräkna ökning och tillväxt, från ekonomi till radioaktivt sönderfall. Och primtal visar sig vara en del av naturen.

Konsten vinnare i den förlorade dubbelmonarkin

I den posthabsburgska kulturnationen Österrike befinner sig konsten och makten ständigt i en besynnerlig, neurotisk och märkligt hänförande pardans, intimt omslingrade i ett sofistikerat och liksom kreativt självskadebeteende med hög underhållningsfaktor.

Inte längre tyst om socialdemokratin och de afrikanska diktaturerna

...
Det omfattande svenska engagemanget till stöd för södra Afrikas frigörelse från kolonialvälde och apartheid är en mångbottnad historia fylld med häpnadsväckande intriger, spionaffärer och hemlig verksamhet på toppnivå. Det är temat i Bengt G Nilssons senaste bok I tyst samförstånd. Sverige och Sovjet i kalla krigets Afrika.

Civilisation - är väst historia? - Del 4 av 6: Medicin

...
Del 4 av 6. Utvecklingen av modern medicin gjorde det möjligt att exportera västerländsk civilisation till "den mörka kontinenten". Men hur kom det sig att de europeiska imperierna misslyckades med att "civilisera" Afrika och istället uppvisade den mest våldsamma sidan av sin civilisation och läkemedelsvetenskap?

Jag vill inte se Istanbul

Jag behöver en kamera. I sommar ska jag göra ett långt reportage åt ett glassigt magasin, och det måste bli bra bilder. Saken är bara den att elektronik är det enda här i Georgien som är riktigt dyrt – ungefär 40 procent värre än hemma i Sverige. Vad göra? Turkiet, kanske. Där är priserna och utbudet bättre på alla sätt. Och vem vill inte se Istanbul?

Rembrandt - De sista åren

...
Under sina sista år utvecklade Rembrandt nya konstnärliga uttryck som hans samtid betraktade som undermåliga, till och med groteska. Men, som historikern Simon Schama visar, var de i själva verket fulla av passion och kreativitet. Trots svåra motgångar och djup sorg skapade han underbart vackra målningar som "Sankt Jakob den äldre" och "Den judiska bruden".

Förförerskan Leander

...
Året är 1974. Sverige är fortfarande ett land där underhållningsprogram som På parkett med Lasse Holmqvist kan samla halva nationen framför de tjocka tv-apparaterna.

Matematik och kaos - Historien om upptäckt och förnekelse

...
Denna film handlar om hur två matematiker i slutet av 1800-talet, Henri Poincaré och Alexander Lyapunov, insåg att den värld vi lever är instabil och oförutsebar. Först i våra dagar och med hjälp av datorer har matematiker kunnat återupptäcka deras teorier och vad dessa egentligen innebär för den globala ekonomin och klimatet.

Dags att dela på bördan

...
USA står för en alldeles för stor del av Natos utgifter. Men att komma till rätta med obalanserna är politiskt svårt.

Museernas hemligheter - Del 1 av 8: Moskvas historiska museum

...
Del 1 av 8. Inne i Moskvas historiska museum lär vi oss om ett geni som dog i en duell, undersöker benen efter stenåldersbarn för att veta vad de dog av och rider med polska soldater för att ta reda på varför de bar änglavingar. Vi får också veta varför Lenin körde Rolls Royce.

Debatten som styrde det galna kvartsseklet

Utrikesminister Margot Wallström meddelade under riksdagens senaste utrikesdebatt att Sverige kommer att skicka ett särskilt sändebud till Israel och Palestina. På detta svarade Jerusalem med israelisk humor.

Sovjetisk konst i utopins tjänst - Del 1 av 2: "Vita fåglar mot den mörka himlen"

...
Del 1 av 2. Det sägs att revolutionen äter sina egna barn. Så skedde i Ryssland efter den så kallade oktoberrevolutionen 1917. Terror mot den egna befolkningen blev bolsjevikernas huvudvapen för att säkra makten. Terrorn drabbade kulturen hårt. Det var ofta de kreativa och idealistiska; artister, konstnärer och kompositörer som straffades.

Revolutionären i Zürich

...
För hundra år sedan återvände Lenin till Ryssland för att genomföra sin kommunistiska revolution. Den hade han först tänkt starta i Västeuropa med Schweiz som centrum.

Krigare i historien - Del 6 av 6: Rikard Lejonhjärta

...
Del 6 av 6. År 1192 står den kristna hären inför ett nederlag mot Saladin i kampen om det heliga landet. Rikard Lejonhjärta satsar då allt i slaget om den palestinska hamnstaden Jaffa. Attacken med bara en handfull riddare och några hundra infanterister leder till seger. Han är nu sinnebilden av den ädle krigarkonungen.

Det blir aldrig som förr

...
Förutsättningen för en levande landsbygd är inte bara jobb och produktion utan också goda möjligheter till konsumtion.

De fyra blommornas odyssé - Del 2 av 2

...
Näckrosen och rosen pryder dammar och trädgårdar världen över. Deras ikoniska former och fängslande skönhet har etsat sig fast i människans historia.

Cash is trash

Med lätt flackande blick närmar man sig disken. Sneglar runt i salen. Ser de vad jag tänker göra? Blickarna. Kallsvetten. Hur tänkte jag?

Oljans planet - Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Oljan förändrade världen och våra liv. Den är också det mäktigaste politiska vapen som skådats. Professor Iain Stewart besöker de platser där oljan först upptäcktes och berättar om de människor som kämpade om den. Han beskriver hur den outsläckliga törsten efter olja påverkar vår planet.

Du är avslöjad

Alla vill framstå i positiv dager. Men hur vi uppträder inför andra röjer även nationella värderingar och normer.

Onedinlinjen - Del 2 av 15: Redig segling

...
Del 2 av 15. Efter att ha gift sig med Anne Webster kan James Onedin ta över Charlotte Rhodes, det skepp som kommer att spela en så stor roll för deras framtid. Anne må vara dotter till en sjöofficer, men hon vet mycket lite om skepp och hav.

Symbolernas fångar

...
Att Sovjettidens kommunistsymboler finns kvar i Ryssland vittnar om hur regimen rotat sig i flera generationers psyken.

Arkiv Axess - Del 5 av 10: Myten om USA:s förfall

...
Del 5 av 10. Niklas Ekdal intervjuar Josef Joffe om myten om det amerikanska förfallet, från 2016. En gång per decennium dyker det upp en domedagsprofet i amerikansk politik, som predikar om nationens förfall men lovar att göra ”America Great Again”. Donald Trump är inget nytt fenomen, om man ska tro Die Zeit-redaktören Josef Joffe. I sin lysande bok ”The Myth of America’s Decline” visar han hur mönstret ständigt återkommer.

Tryggare stad

...
Bra betalt och decentraliserat ansvar gör det attraktivt att vara polis i New York.

Tre filmer - tre städer - Del 1 av 3: Wien 1908

...
Del 1 av 3. År 1908 var Wien centrum för enastående kreativitet och farliga spänningar. Det var då Gustav Klimt målade sitt mästerverk Kyssen och Sigmund Freud avslöjade Oidipuskomplexet.

Uppfriskande angrepp

För 60 år sedan utkom Richard Hoggarts kritiska bok om masskulturen, The Uses of Literacy. Det är ännu värre idag.

Brittiska imperiet - Del 2 av 5

...
Jeremy Paxman undersöker hur köpmän, erövrare och kolonisatörer överförde brittiska sedvänjor till det brittiska imperiet. Han börjar i Indien, fortsätter till Singapore och Kanada för att avsluta resan i engelska Leicester hos en indisk familj.

Illusionslös idealist

...
Rousseau uppfattas av många som frihetens och optimistens store apostel. I själva verket var han en motsägelsefull person. Hans intellekt var rörligt men hans idéer om folkviljan har gett inspiration till skumma ideologier.

Krigare i historien - Del 5 av 6: Napoleon

...
Del 5 av 6. Napoleon Bonaparte skapade det största imperiet sedan Romarriket. Men bara tio år tidigare var han en fattig kapten i den franska armén. Hur var det möjligt för honom att nå toppen?

Brott lönar sig

...
Brottslighet är ett av de största hindren för näringslivets utveckling. Situationen är på väg att bli ohållbar.

De fyra blommornas odyssé - Del 1 av 2

...
Av de omkring 300 000 blomsterväxterna på vår planet har bara ett fåtal blivit ikoniska och omedelbart igenkännbara. Två av dessa är tulpanen och irisen.

Den mytomspunna hårfärgen

...
Genom historien har rött hår fått symbolisera både skönhet och ondska. På senare tid har hårfärgen fått en renässans.

Drottningens trädgård - Ett år vid Buckingham Palace

...
Bakom murarna till Buckingham Palace ligger drottningens trädgård: full av fantastiska växter, fåglar och insekter. I denna dokumentär får vi följa verksamheten i trädgården under ett helt år. Förutom intervjuer med biologer och trädgårdsmästare visas också hur de kungliga familjerna under århundradens lopp har använt sig av trädgården för både nytta och nöje.

Onedinlinjen - Del 1 av 15: Vinden blåser fritt

...
Del 1 av 15. Året är 1860 och den fattige men ambitiöse sjökaptenen James Onedin i Liverpool vill bli sin egen. Ett arv på 25 pund ger honom chansen att köpa fartyget Charlotte Rhodes, men summan räcker inte till. Han ingår då ett partnerskap med dess ägare, kapten Webster. Websters dotter föreslår i sin tur ett annat slags partnerskap - äktenskap.

Bedårad av dogmerna

...
De vänsterliberala trossatserna passade mig bra. Men nu jagar jag inte kättare längre.

Jorden som en maskin - Del 1 av 2: In mot jordens mitt

...
Del 1 av 2. Vad skulle vi se om man kunde lyfta på marken under våra fötter? Vi skulle se hur jorden fungerade: som en gigantisk maskin vars olika delar befinner sig i ständig rörelse, en maskin med kraft att förflytta kontinenter och ge upphov till förödande jordskalv och vulkanutbrott. Programledare är Richard Hammond.

Liberalismen är inte en stam

...
David Goodhart rör vid en verklig konflikt: klyftan mellan socialt mobila och immobila. Men lösningen är inte att kollektivisera folk i etnicitet och stammar.

En klass i chock

...
Goodharts diskussion om nationell tillhörighet är intressant. Forskning visar att värden som tillit och socialt kapital försvagas i fragmenterade samhällen.

Gauguin - Del 2 av 2

...
Del 2 av 2. När den syfilitiske och alkoholiserade fransmannen Paul Gauguin år 1903 dog i ensamhet på Marquesasöarna var det omöjligt att föreställa sig hans enastående inflytande på modern konst. Waldemar Januszczak berättar den dramatiska historien om Paul Gauguin och hans mästerverk.

Men vart är vi på väg?

...
Goodhart drar upp intressanta och kraftfulla skiljelinjer. Men frågan är hur de två kategorierna förhåller sig till varandra över tid.

Brittiska imperiet - Del 1 av 5

...
Del 1 av 5. Hur kunde en liten ö i norra Atlanten bli världen mäktigaste land och styra över en fjärdedel av jordens befolkning? Hur blev det brittiska imperiet möjligt? I detta avsnitt söker den välkände BBC-journalisten Jeremy Paxman svaren i Indien, Egypten och Palestina.

Det är en fråga om hyfs

...
De allra flesta av oss kan bli bättre på att förstå andra.

Krigare i historien - Del 4 av 6: Tokugawa Ieyasu

...
Del 4 av 6. Tokugawa leyasu var lika listig som han var modig och lyckades ena det feodala Japan efter 150 år av inbördeskrig. I ett avgörande slag år 1600 där hans fiender krossades förändrades Japans framtid för alltid.

Jag har gjort slut

Värderingarna hos den tongivande urbana klassen leder på sikt till samhällsupplösning. Alternativet är en hållning byggd på samarbete och tillit samt språkliga, historiska och kulturella band.

Global Axess - Om krig - Del 16 av 18: Rekrytering av jihadister i Sverige

...
Magnus Ranstorp är forskningschef för Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan i Stockholm och ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien. Ranstorp anses vara en av världens främsta terroristexperter och har uppmärksammats internationellt för hans forskning kring rekryteringen av soldater till IS i svenska förorter. Här i samtal med Niklas Ekdal.

Vart har makten tagit vägen?

...
Under lång tid har makt läckt iväg från riksdag och regering och den makt som finns kvar nyttjas inte till att ta hand om de väsentligaste uppgifterna.

Civilisation - är väst historia? - Del 1 av 6: Konkurrens

...
Del 1 av 6. Jämfört med Mingdynastin under 1500-talet framstod England vid samma tid som primitivt. Men det monolitiska kejsardömet förmådde inte omsätta sin teknologiska överlägsenhet i långsiktig tillväxt. Utveckling och nytänkande kvävdes medan de politiska skiljaktigheterna i Europa uppmuntrade till konkurrens på bred front. Idag har Kina åter övertaget. Är detta slutet på västs övertag?